Löpning Tävlingar & Motionslopp 45 inlägg 1415 visningar

Tuffare varv i år?

1972 • Hallersbyn, Dalskog
#1
17 maj 2009 - 02:28
Gilla
Intressant att årets tider blev så mycket sämre än fjolårets (utifrån tid i relation till placering, trots så många löpare i år). Min plats 980 förra året hade i år blivit ca plats 850 med samma tid.
Nu gick jag i och för sig in i väggen i år, men upplevde ni som "fick till det" årets lopp som tuffare än förra årets?
< < < 1 2 3 > > >
Viktor Stenberg
1990 • Göteborg
#21
18 maj 2009 kl 15:03
Gilla
Håller med dig Malin angående Vätskekontrollerna... Det blev ju köbildning nu när det bara var på en sida, plus att alla de som är lite segare tvärnitade och gjorde en 90 graders sväng över till vänstersidan för att få i sig vatten o sportdryck..
Om de inte kan ha en för vardera vatten o sportdryck på vardera sida, kanske de kan ha sportdryck till höger och vatten till vänster tex... Jag vet inte riktigt hur, men något borde de göra åt detta..
1971 • Vagnhärad
#22
18 maj 2009 kl 15:05
Gilla
varför kastar man in dessa startgrupper, team, VGR osv i början av fältet, Jag kom från grupp 8 och hade stora problem med dessa individer som gjorde sitt bästa, men hallå... inte i bredd. kan inte dessa grupper ligga senare i startfältet.
1982 • Värnamo
#23
18 maj 2009 kl 15:10
Gilla
Jag har ingen aning om hur pass "lätt" banan har varit innan men det måste ju vara rätt marginellt hur mycket tuffare banan var iår.
För det var väl inga större ändingar av bansträckningen?
Dessutom är det ju inga jättebranta uppförsbackar heller som annars kan skapa lite mjölksyra.
Trångt var det däremot!!! Men jag håller med att det får man ju räkna med när man anmäler sig till världens största halvmara!
Så det var ju bara att gilla läget och jogga med...första milen gick på blygsamma 43,5min för mig...
Men sen öppnade det sig mer och jag kunde göra en avslutningsmil på 39min
Lisa Wahman
1974 • Örebro
#24
18 maj 2009 kl 15:42
Gilla
Håller med dig Malin fullständigt! Efter fyra kilometers ganska tvärtjocka vägg av framförvarande löpare, då jag hållit mig till höger hela tiden, fälls jag av en kryssande "fortspringare". Jag hinner tänka att jag måste falla ut mot "diket", där jag i stort sett redan var, för att inte hindra ytterligare medtävlare. Mellan mig & diket kommer då en "blådåre" i hundranittio kilometer i timmen och parerar mitt fall med en mycket vass armbåge. "Fantomkniven" satt sedan kvar resterande 17 km (troligtvis nåt fäste)... Jag funderade mer än en gång på att bryta, kan jag säga. Men runt skulle jag! Även om resultatet var 20 min (!) sämre än beräknat.

Rent fysiskt var jag knappt trött i mål, även om 21 km så klart känns i benen. Hoppas på lite smidigare löpning nästa år. Detta var en plåga men inget som någon skall lastas för! Dock hade väl en lite "ursäktsvink" varit på sin plats...
Per Arneng
1978 • Mölndal
#25
18 maj 2009 kl 16:27 Redigerad 18 maj 2009 kl 16:32
Gilla
Jag tror många "snabb" löpare i desperation försökte ta sig om på högerkanten pga att det var tjockt på vänsterkanten. Men om man gör det så borde man göra det utan att riskera att springa på nån och man borde iaf inte muttra åt dom som faktiskt gör rätt för sig och håller sig till höger.

Man kanske skulle dela ut nr lapps liknande grejer som man kunde ha på ryggen där det står "ÄR DU LÅNGSAM HÅLL TILL HÖGER" ..
1981 • Göteborg
#26
18 maj 2009 kl 16:46
Gilla
Jag har nu sprungit mitt sista varv. Jag säger aldrig mer. Jag har sprungit i grupp 3 i 2 år men det hjälper inte. Blir irriterad på löpare som bara tänker på sig själva. Man springer inte själv. Jag anser att man måste ta hänsyn till alla andra. Jag har i alla fall fått nog.
1975 • Santa Clara (
#27
18 maj 2009 kl 17:02
Gilla
Magnus, som du vet jag gick också i vägg plus att jag fick håll och skoskav, men det kändes väldigt tufft i år. Detta var min 5:e varv men aldrig haft samma känslor på mållinjen. För mig kändes som jag har sprungit Lindingö där alla krafter brukar ta slut.
Jag tror solen, motvinden på Hisingen, samt den lilla uppförsbacken på Aschebergsgatan gjorde det tuffare.

PS. det är så klart synd men har den som Jessica och några andra skrivit här något att göra med denna tråd, undrar man...
Ethel Hedström
1951 • Göteborg
#28
18 maj 2009 kl 17:06
Gilla
Håller med alla andra om att det var en mycket tuff omgång.
Andra vänner som sprang säger samma sak och hade ungefär 10 minuter (!) sämre tid än normalt! Känns väldigt konstigt, men samtidigt lite skönt eftersom jag misslyckades själv. Känner mig mindre ensam.
1980 • Göteborg
#29
18 maj 2009 kl 17:14
Gilla
Verkar som om Garmin alltid mäter lite för långt. Själv sprang jag nyligen 10 000 meter på bana och klockan visade 10 180 meter, där om någonstans borde det ju vara rätt längd på banan. Tänkte innan att klockan nog snarare skulle visa för lite då den väl registrerar punkter man varit på och sen drar närmsta vägen mellan dem, ska tillägga att klockan var på vänsterarmen och således fick åka innerkurva. Verkar således som om klockan har nån slags algoritm för att kompensera för detta och överkompenserar lite. Nån som vet hur det förhåller sig?
Neta Hedberg
1955 • Luleå
#30
18 maj 2009 kl 18:22
Gilla
"Om man springer långsamt ska man hålla till höger" - det är klart, det är lätt att säga. Och för mig som tar mig runt på ett 6:34 - tempo är det också förhållandevis lätt att göra. Men de som har ett tempo på 6:00 eller 5:30 måste ju springa förbi mig - och kan då inte hålla till höger ifall det kommer någon ännu snabbare. Dessutom är det, precis som skrivits ovan, en hel del som springer förbi på högersidan trots att man håller så långt till höger man kan.

Det jag vill säga med detta att det inte alltid är så lätt att hålla sig "ur vägen" ens med de bästa intentioner. Vi måste väl alla hjälpas åt - både att hålla till höger och att ha lite överseende med att det inte alltid går.

Håller med om att det är väldigt dumt att uppmana långsamma löpare att hålla till höger och sedan placera vätskestationerna till vänster om löparna.
Mikael S
1960 • Sundbyberg
#31
18 maj 2009 kl 20:14
Gilla
"en hel del som springer förbi på högersidan trots att man håller så långt till höger man kan."
Jag springer ofta så, eftersom de som ´håller så långt till höger som den kan´ iinte håller så långt till höger som de kan, utan det finns plats att komma förbi. Dock kör jag utan armbågar eller sura miner, så jag sprider ingen dålig stämning :)

Det är dock frapperande, liksom på t ex Lidingöloppet, hur många som springer NÄSTAN så långt till höger de kan, eller NÄSTAN så nära varandra i bredd som möjligt, så att det kommer igenom NÄSTAN en löpare, men inte riktigt. Varför lämna en lucka till vägrenen som rymmer en halv person, varför inte springa ända ute vid kanten? Eller varför springa med armlängds lucka när man springer i par, varför inte springa tätare? Och de som springer med hörlurar borde ha backspegel, så de iallafall ser de bakom som de inte hör komma. Och innan man tvärsvänger borde man väl kolla lite bakåt, kan man tycka...man ser ju vätskekontrollerna i god tid, sakta in, ta position, kolla läget, hur svårt kan det vara?

Dock tycker jag inte det var något större problem detta år (från grupp 4), inte heller förra året (från grupp 14, eller vad det var...), gatorna är såpass breda att det för det mesta går att komma förbi. Jag bättarde min tid med tre minuter ungefär, så jag tyckte inte det var tyngre i år :)!
jan persson
1970 • göteborg
#32
18 maj 2009 kl 20:26
Gilla
Jag håller helt med om att vä´tskekontrollerna var placerade fel. Jag tyckte dessutom att det var väldigt förvirrande att skyltar om vätskekontroll ofta var placerade på höger sida och sedan var själva kontrollen på vänster sida!! Mycket märkligt, flera gånger fick jag tvärnita för att hamna rätt!
En annan sak jag tänkt på är att de borde placera ut skyltar i tävlingsområdet så att det är lättare att hitta varandra. Förslagsvis bokstäver. Jag tappade bort mina kompisar i startområdet så vi fick starta på olika håll.
Pia
1965 • Örebro
#33
18 maj 2009 kl 20:32
Gilla
Gjorde mitt första Göteborgsvarv, och hade förväntat mig att det skulle bli trångt och bökigt. Det var ju trots allt världens störtsta halvmara. Jag tyckte det gick FÖRVÅNANSVÄRT bra att ta sig fram i myllret av löpglada människor. Sen att kroppen tog slut vid 18 och jag fick gå sista biten var väl inte vad jag hade förväntat mig.
Men vad gör det , det är bara att ta nya tag till nästa år. För det blir nog ett till.
csaba
1973 • Malmö
#34
18 maj 2009 kl 20:37
Gilla
Angående vätskekontroll. Det stod ju skyltat klart och tydligt varje gång " vätska 100 meter" på skyltarna (och det såg man oftast långt innan). och om jag planerade att dricka så drog jag mig ner till kanten så smidigt jag kunde(skulle jag inte dricka, så försökte jag röra mig mot mitten eller i motsatt sida av kontrollen).
Därför kunde jag inte heller förstå mig på folk som genade 45 grader för att dricka. PLANERING !!!

Det stod på deras hemmsida att det var fler vätskekontroller i år. Jag hadde hellre velat ha dom "längre" istället, eftersom jag lärde mig att om det är "trångt" så vänta lite längre fram vid kontrollerna. Men så vips så tog borden slut.
Måns Montell
1979 • Gävle
#35
18 maj 2009 kl 20:42
Gilla
Håller med om att årets varv var tuffare, mer än tio minuter efter förra årets tid. Dock tror jag det mest berodde på att årets uppladdning bestod av kanske tio pass om 30 minuter på löpband samt två 10 km pass på asfalt söndagen och tisdagen innan loppet. Förra året hade jag ca 25 mil i benen...

Återigen denna diskussion kring att folk inte håller till höger. Kan bara hålla med Neta Hedberg i vad hon skriver. Hur ska en som håller 4:30 fart och springer om ett gäng veta att en annan ligger i 4:20 bakom. osv? Det är fullständigt omöjligt att undvika trängsel med så många löpare.

Ställer man upp i världens största halvmarathon som till viss del går på ganska smala vägar får man helt enkelt acceptera trängsel. Det vet man om, eller i alla fall bör veta, vill man undvika trängsel väljer man ett mindre lopp.
Pia
1965 • Örebro
#36
18 maj 2009 kl 20:46
Gilla
Måns- om inte annars så måste man ha upptäckt det på startlijen ;)
Per Arneng
1978 • Mölndal
#37
18 maj 2009 kl 21:25
Gilla
Måns: Det handlar nog inte så mycket om vilken fart man har exakt utan om man märker att man blir omsprungen på vänster och högersidan så kan man dra sig mer och mer åt höger ju mer omsprungen man blir. Man ska inte behöva springa i rännstenen eller ute i gräset utan bara göra sitt bästa för att underlätta för sina medlöpare.

Jag tror inte det handlar om diffar i hastighet på 10s per km utan det är i många fall rent uppenbart att dom springer på fel sida men att dom inte fattar eller skiter i det. Antagligen kommer det att vara så varje år och man får helt enkelt acceptera det men ju mer det diskuteras desto mer kanske folk förstår att det är ganska viktigt att tänka på precis av samma anledning som att man håller upp dörren för bakomvarande eller låter gammla människor sitta ner på bussen.
jan persson
1970 • göteborg
#38
18 maj 2009 kl 21:46
Gilla
angående vätskekontroll: Det stod tydligt långt innan att det var dags för vätska, men inte på vilken sida- höger eller vänster...
jan persson
1970 • göteborg
#39
18 maj 2009 kl 21:48
Gilla
Jag sprang 3 minuter långsammare i år och kom 700 platser längre fram. Så det bör väl ha varit tuffare i år?
1969 • Hjärup
#40
18 maj 2009 kl 22:31
Gilla
Agda springer på 7.30min/km, då kommer Sven på vänster sida och springer om i 7.15 min/km. Därefter kommer faster Olga till vänster om Sven i 7.00min/km fart, Kenneth lyckas komma förbi till vänster om Olga i 6.50min/km. Lasse blir sur över bromsklossen Kenneth och springer till vänster om honom i 6.40/km. Lisa hojtar håll till höger och kommer susandes i 6.30/km och märker inte att Frasse är henne tätt hälarna i 6.20 min/km osv...
Det var fruktansvärt frustrerande, men med tanke på över 40.000 deltagare så är det kanske inte konstigt att det blir trångt :-)
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.