Löpning Träning 12 inlägg 958 visningar

Från hällöpning till mittfotslöpning - från 80 till 90 i kadens?

Daniel C
1968 • Västra Frölunda
#1
10 maj 2009 - 10:17 (Redigerad 10 maj 2009 - 14:01)
Gilla
Har skrivit detta inlägg i ett annat inlägg men tänkte att jag skulle få mer hjälp ifall jag startar en egen tråd. Vill också lägga till att jag sprungit med den sk. hällöpstekniken i ca. 2 år med tunga Asics Foundation skor för min överpronation. Har förstått att de inte är speciellt idealiska vid mittfotslöpning men har ingen lust o byta skor ännu så här i början på min nya karriär som mittfotslöpare. Vore iofs bra med lite tips om bra löparskor för mittfotslöpning.

Alltså, nu har jag kollat in pose löpning med hjälp av Dr. Romanov´s dvd o diverse texter från hans hemsida posetech. Idag när jag sprang så tänkte jag att jag skulle testa hur det va att springa med 90 i kadens. Det gick la sådär.Jag har alltid legat runt 80 i kadens med hällöpning med tider kring 5 minuter per kilometer för distanser från 10 km o uppåt. När jag nu ökade kadensen rejält så åkte ju pulsen upp ganska så ordentligt men framförallt så orkade jag inte springa så långt. Jag tänkte hela tiden på att sätta i framfoten eller mittfoten med ett resultatet att jag fick ont på baksidan av smalbenen. Framförallt så kändes det inte naturligt. Frågan jag ställer mig är ju hur jag ska tänka vid nästa test.

Vad jag har försått så blir det nästan naturligt att man inte sätter ned hälen vid så hög kadens som 90 i kadens o då borde jag kanske sluta o tänka på hur jag sätter ned foten vilket också kanske skulle resultera till en mer avslappnad löpning eller har jag fel?

När jag sprang med 88 ii kadens så sprang jag på 4,30 men jag blev också väldigt trött. Kändes som ett 1 kilometers intervallpass. Att hålla sig till 5 minuter vid den kadensen verkar ju nästan omöjligt då jag är 1,86 lång. Blir det inte väldigt onaturligt att springa med ganska låg fart men hög kadens eller är det så att den höga kadensen o relativt låga farten gör att jag lättare kan kan springa enligt pose metoden?

Alltså frågan är om jag kan springa med 90 i kadens med en fart kring 5 minuter utan att det känns onaturligt o att jag också orkar springa lika långa sträckor som jag sprungit med hälisättning nu på en gång.
1965 • Västra Frölunda
#2
10 maj 2009 kl 14:02
Gilla
Känns som du försöker med för många saker på en gång.
1, Om du vill ställa om ditt löpsteg från Hälisättning till framfota isättning så fokusera på det i första hand. Om du håller ditt vanliga 5 min tempo och övergår till framfota isättning så kommer steget bli kortare, du kommer nämligen ha benet under kroppen vi isättning istället för framför dej. Steglängden reglerar du sedan vid frånskjutet som påvkerkar både hur mycket du lyfter och hur mycket kraft som driver framåt. En del springer med väldigt lite lyft vilket är energisnålt och leder till hög kadens. För hög kadens kan dock ge problem att benmuskler hela tiden hålls spända . Motsats så ger högre löpsteg lägre kadens. Notera även puls när du laborerar med detta. Ju lägre puls ju effektivare springer du trots allt.

Gällande skor så tycker jag man bör ha ett par väldämpade skor som du använder för kvantitativ träning. Med för tunna skor får du mer träningsverk som gör att du inte kan träna så mycket som du kanske önskar. Behovet av pronationsstöd bör rimligen minska vi framfota isättning.








Daniel C
1968 • Västra Frölunda
#3
10 maj 2009 kl 14:06
Gilla
Hmm! Om man kollar på Pose tekniken så är det ju hög kadens som gäller men utan just spända benmuskler. Det är ju det som är grejjen liksom att man ska springa så avslappnat som möjligt men ändå med hög kadens. Det motsäger ju lite det du skriver Martin.
Carl R
1974 • Nyköping
#4
10 maj 2009 kl 18:37
Gilla
Jag säger det igen. Spring en stump barfota så känner du mycket mer väl själv vad som är rätt.

Jag kan hålla med om att hög kadens kan ge hög puls, men det kan man kompensera litegrann genom att undvika att spänna sig, samt att låta bli att skjuta ifrån i steget. Troligtvis har du mycket mer löperfarenhet än vad jag har så du är välkommen att protestera. :)
Daniel C
1968 • Västra Frölunda
#5
10 maj 2009 kl 19:02
Gilla
Carl R, jag ska försöka hitta en gräsplätt o springa barfota på. Tror verkligen att det kommer att hjälpa till. Jag har också kollat in Pose dvd:n o där finns det mängder med övningar. Idag har jag lite ont i vaderna så det få bli imorgon som barfotatestet kommer att genomföras. Egentligen så bör jag väl inte starta med Pose tekniken 1 vecka innan göteborgsvarvet men det kan väl inte skada o testa litegrann eller är jag dumdristig? Det finns väl knappast någon möjlighet att jag kan byta löpstil på en vecka? Eftersom jag är så otålig så vill jag ju dock testa lite för att se hur det funkar.
Carl R
1974 • Nyköping
#6
10 maj 2009 kl 19:16
Gilla
Jag tror det kan vara dumt att byta löpsteg innan loppet. Det tar tid att träna upp vader och fötter. Det är nog bra att låta det ta den tiden så att du inte åker på överansträningsskador.
Lite testande hade nog inte jag heller kunnat låta bli. :)
1959 • Saltsjö-Boo
#7
10 maj 2009 kl 19:34
Gilla
Med lätta skor och låga hälar är det lättare att höja kadensen. Man måste inte springa framfota för att hålla en kadens på 90, det går även med snabb hälrullning eller mittfotsisättning med hältouch. Det viktiga är att foten sätts i rakt under kroppen (vilket nästan sker med automatik om man ökar kadensen).
Johan I
1987 • Örebro
#8
10 maj 2009 kl 21:01 Redigerad 10 maj 2009 kl 21:04
Gilla
En tanke ang. att testa barfotalöpning:

Något man automatiskt ofta gör är att springa på tårna. Men om man springer lite längre tills man blir tröttare och då börjar springa ordentligt och i hyfsad fart så springer man nog snarare på mittfoten eller hälen, som vanligt.

Så det här med att det är "naturligt" med framfota bara för att man gör det första stegen man tar barfota är lite vilseledande, tycker jag. Fast självklart kan det vara så, och vid högre farter och kortare distanser går det ju att springa på framfötterna/tårna.

Enligt Pose tekniken skall man i princip utgå från 90 i kadens och öka, något som är lättare sagt än gjort. 90 i kadens är rätt mycket bara det.

Jag har bara gjort några halvdana tester med Pose-tekniken och det är verkligen svårt att applicera tekniken vid låga hastigheter (upp/nedjogg) och även vid sprinthastigheter.
Daniel C
1968 • Västra Frölunda
#9
11 maj 2009 kl 00:20
Gilla
Johan I, Vad använder du själv för teknik när du springer. Kör du med 90 i kadens o i så fall på framfötterna eller kör du med hältekniken?
1978 • Älmhult
#10
11 maj 2009 kl 08:19
Gilla
@Daniel: Jag springer en del i o kring Slottsskogen. Jag skulle gärna visa dig lite vad mellanfotslandning innebär och hur du tar dig dit (har själv gjort den resan relativt nyligen). Är du intresserad så kan vi ses någon gång efter varvet så visar jag dig mina erfarenheter.

Du "hittar" mig lättast på denna tråd: http://www.jogg.se/?sida=forum&subid=5253&searchstr=

Alt skickar ett meddelande till mig.

mvh

Filip
1978 • Uddevalla
#11
11 maj 2009 kl 20:37
Gilla
Jag testade mittenfotslöpning med hög kadens idag och för första gången nånsin förstod jag det här med hälkickslöpning och att liksom falla framåt i löpsteget.

Jag har alltid löpt lite på framfoten och fått höra att det inte är nåt bra... men nu verkar det ju vara tvärtom. Lite typiskt att jag nästan tränat bort mitt "dåliga löpsteg"

Testade iofs bara på löpbandet i intervall fart, men attans vad bra det kändes, nästan som att flyta fram

Johan I
1987 • Örebro
#12
11 maj 2009 kl 21:08
Gilla
Daniel:
Använder nog ingen direkt teknik som har ett visst namn eller så. För min del är det nog ganska varierande beroende på distans m.m. men försöker mest att inte sjunka ihop för mycket och hålla uppe överkroppen. Sen att inte ta överdrivet långa steg. Jag märker att det är nästan lättare att hålla högre fart på högre kadens än längre steglängd.

Men jag brukar normalt sett ligga runt 85 i kadens, nästan oavsett tempo.
Jag landar nog rätt mycket på framfoten (i början av löpturer i alla fall) eller mittfoten i alla fall.

Men det är svårt med tekniker, vissa låter väldigt bra och känns väldigt bra... ett tag... tills man blir trött vill säga. Då hamnar man lätt på hälarna och svänger mycket med överkroppen samt sjunker ihop.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.