31 augusti 2007 kl 23:05
Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Lars,
som du skriver bestäms löphastigheten av kadens och steglängd. Genom att öka kadens och/eller steglängd springer man fortare.
Jag hittade för en tid sedan artiklar om kadensträning vilket gjorde mig nyfiken på ämnet. Problemet som jag ser det är dock att vissa artiklar i ämnet blandar ihop orsak och verkan. Hög kadens och lång steglängd är givetvis förutsättningar för hög löphastighet. God kondition och god spänst är dock i sin tur förutsättningar för hög kadens och lång steglängd. Kadens och steglängd är verkan medan kondition och spänst är orsak (som du också antyder).
Att försöka pressa upp sin naturliga kadens utan att på något magiskt eller otillåtet sätt samtidigt förbättra den underliggande konditionen kommer ofelbart att tvinga ner den naturliga steglängden om man ska orka runt banan, vilket i sin tur innebär att man har outnyttjad spänst i löpsteget. Resultatet blir ineffektiv löpning.
Jag bestämde mig för en tid sedan att följa förslaget i
www.spinalhealth.net där man hävdar att "You´ll want to work at consciously increasing your cadence in training until you reach 90-95 strikes per minute. Then you can play around with increasing stride length." med betoningen "Stride length is really secondary to cadence, though. Once cadence is set, stride length can be improved upon."
Som Polar påpekar i sina white papers bör målkadensen anpassas efter kroppslängd, vilket i mitt fall innebar att målkadensen hamnade på 90. Jag genomförde ett antal längre löpningar under en treveckorsperiod där jag gick in för att pressa upp min kadens mot 90 bpm och ignorera steglängden, helt i enlighet med instruktionen. Mina resultat var nedslående. Genom att göra våld på mitt naturliga löpsteg som kroppen trimmat in under otaliga mil i löparspåret sprang jag betydligt mer ineffektivt och fick dessutom ont i en bensträckare.
Min sammanfattning av kadensträningen är att man bör vara tydlig på vad som är orsak (kondition och spänst) och vad som är verkan (kadens och steglängd). Med vettig konditions- och styrketräning ökar man sin kondition och spänst, vilket i sin tur ofelbart kommer att leda till ökad kadens och steglängd.