Löpning Kläder, Skor & Prylar 5 inlägg 561 visningar

Behöver man verkligen allt?

V
1996 • O
#1
6 september 2024 - 09:09
Gilla
Hej. Ska rensa tankarna lite grann här med funderingar. Ber om ursäkt för långt inlägg.
Har nyligen, i ca 2 månader, aktivt hållit på med viktnedgång. I samband med denna viktnedgång så har jag börjat ta raska promenader. Under min semester kunde de bli 2-3 gånger per vecka med pass på ca 1-2 timmar där jag kunnat gå 0,8-1,5 mil. Nu i samband med jobb har det tyvärr bara blivit någon gång i veckan. Har tyvärr inte möjlighet att löpa då jag utreds för ansträngningsutlöst astma då det påverkar prestationen avsevärt och ska snart in på fystest.
Till det huvudsakliga. På mitt jobb står jag mycket varje dag, främst på ståmattor, och oftast på ett o samma ställe där min avdelning är placerad. Vi har stålhättade skor.
I slutet av arbetsdagen får jag ofta en väldigt påtaglig "trötthet" i ländrygg samt en smygande molande känsla i båda fötterna. När jag väl kommit hem och lägger mig i soffan utvecklas det till en stelhet i både rygg och ben som håller i sig resterande del av kvällen.
När jag varit ute och gått så har jag självklart upplevt samma, samtidigt som iag även fått lättare smärta i, vad jag misstänker är, tärningsbenet. Det har då smärtat kring detta område så fort jag tagit en fotsteg och sträckt ut foten med tårna i marken och hälen i luften. Har självklart känt av i diverse leder och knän men dessa har känts mer som överansträngningar och försvunnit samma dag eller dagen efter. Min främre fettkudde i anslutning till tårna har ofta känts "krossad" eller som söndersmulat gelatin efter de mest intensiva passen och de kan brännas så fort jag belastar den ytan. Återigen så försvinner detta samma dag eller dagen efter och ingenting som består.

Jag har därför gått till en ortopedteknisk butik för att få formgjutna sulor (2300kr) samt även köpt rekommenderade löparskor (ca 1300kr).
Har i vanlig ordning haft grov buyers remorse sedan dessa köp och funderat på om det ens behövs för mitt ändamål och jag slösat pengar eller om det är någonting rent av som jag kan förändra själv genom övningar för att uppnå bättre fothälsa och lindra de besvär jag beskrivit. Hade ett par "vanliga" sulor och moderna skor med mjuk sula gett samma effekt? Finns det några risker med långvariga skador som kan uppkomma av dessa nämnda besvär eller är de bara tillfälliga? Tar det ofta väldigt lugnt om dagarna och har ingen "hetsig" eller "stressig" fritid och känner jag minsta lilla i fötter eller ben brukar jag avvakta med träning. Jag var ute igår på en rask 8km runda där jag fått betydligt lindrigare efterkänningar vilket stödjer teorin om överansträngning på andra pass.

Ber återigen om ursäkt för långt inlägg men söker väl något form av klarhet från andra som är mer insatta.
1989 • Alingsås
#2
6 september 2024 kl 09:27
2 Gilla
Jag tycker inte att ilägg osv löser ditt grundproblem = svaga fötter.
Tyvärr är det otroligt vanligt idag, våra skor är uppbyggda och pressar "sönder" foten. Jag tycker absolut att man kan ha valfria skor - om man tar hand om det faktiska problemet.

I ditt fall kanske helt vanlig styrketräning hjälpa dina ryggproblem? Satsa på grundövningar så som pullups/chins, bänkpress, militärpress, marklyft och knäböj. (t.ex.)

För fötterna finns 1000 olika övningar också. Vissa är väldigt "enkla" och klassiska, t.ex. tåhävningar och "samla ihop en handduk med tårna". Jag har några riktigt bra övningar för fötterna, men de är svåra att förklara...
så, här finns några bra övningar: https://gaochlopkliniken.se/trana-dina-fotter-7-ovningar-som-haller-skadorna-borta/
På instagram (om du har det) så finns "myfootfunction.sverige" som har massa fot-propaganda och övningar :P

Hoppas du kommer tillrätta med problemen! Det suger att ha ont i fötterna!!
1977 • Örebro
#3
6 september 2024 kl 10:46
Gilla
Jag tror att det är fel att ställa en diagnos, "svaga fötter", utan att grundlig undersökning. Kroppen är ju väldigt komplex och det kan både vara fler och andra orsaker till symptomen.

Jag håller med om att någon form av uppstärkning av kroppens ev. svagheter troligtvis kan avhjälpa dessa problem. Formgjutna ilägg är troligtvis bara plåster på såren och hjälper inte i längden. Grundproblemet finns kvar om man inte jobbar specifikt på att lösa det.

Det är lite problematiskt att gå till en ortopedisk butik som säljer något utifrån deras godtyckliga bedömning.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#4
6 september 2024 kl 11:40
1 Gilla
Låter som en rejäl fysisk utmaning att stå, och dessutom stå stilla, så mycket under en arbetsdag?
Det skulle det vara för mig med, och sprida sig vidare som trötthet i ryggen, absolut.

Har ingen bättre lösning än att göra vad som går för variation och kanske någon typ av pausgympa under arbetsdagen, en högre stå-stol av något slag, komplement med träning hemma.
Borde vara fler kolleger som har samma upplevelse? Kan ni försöka ändra er arbetssituation på något finurligt sätt?
V
1996 • O
#5
6 september 2024 kl 23:38 Redigerad 6 september 2024 kl 23:41
Gilla
Stort tack för er feedback, det uppskattas enormt när man bekantar sig i en djungel man aldrig vistats i tidigare.
Kommer nog satsa mer på övningar för fötterna, har under dagen försökt implementera bättre arbetsställning genom höj o sänkbart bord, tänka på hur jag står och inte belasta diverse kroppsdelar med lutningar, konstiga benpositioner, osv. Har ett lägre bord som jag jobbat mycket på tidigare vilket jag la märke till att det påverkade min hållning och kanske därmed också belastning på leder. Har varierat kvällen på arbetet, då det brukar smyga molande känsla i fötterna, med häl-tå vaggande i väldigt långsamt takt, lätt balanshållning med rörelse i knän för att öka blodflödet (antar jag?) i benen. Upplevde inte alls samma påtagliga molande som tidigare dagar. Så ska ha dessa tankar i beaktning kommande tid för att försöka motverka den värk jag nämnt tidigare. Tack för länken också gällande övningar. Hur pass intensiva och långa sessioner bör man utföra av dessa övningar? Är det denna typen av övningar som kan stärka mina fötter och därmed också hur jag belastar fötterna? Eller har ni andra konkreta förslag på övningar som stärker fötterna? Finns det effektiva övningar som kan stärka fotleden?

Tack återigen för återkopplingen!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.