Löpning Träning 357 inlägg 14706 visningar

Dubbeltröskel baserat på upplevd ansträngning

1991 • Norrköping
#1
12 augusti 2024 - 11:47
2 Gilla
Tjena! Förra veckan introducerade jag dubbeltröskel och tanken är att ha två sådana dagar i veckan framöver. Det är dock inte "vetenskaplig" tröskel utan jag går på känsla då jag inte vet min maxpuls. Jag tror mig ha en ungefärlig hum om den men jag kan inte basera ett pass rakt av på en viss puls.

Det jag gör är att jag går på instruktioner kring hur ett tröskelpass ska kännas. Jobbigt men inte jättejobbigt, inte tappa fart och inte ådra mig syra. Min första känsla kring detta är att det borde fungera rätt okej, jag tycker att det går ganska lätt att avgöra vid vilket tempo det går från jobbigt till riktigt tungt.

Min första vecka med denna träning spelade jag rätt säkert och om det vägde över åt något håll så var det i sådant fall att jag tog det för lugnt. Baserat på dessa pass tror jag mig kunna komma väldigt nära rätt tröskelansträngning denna vecka. Helt enkelt öka ansträngningen lite och utvärdera hur det känns.

Finns det fler som bedriver tröskelträning på detta sätt och tycker att det fungerar bra? Jag tycker att det borde fungera bra samtidigt som jag stör mig lite på att jag ägnar mig åt relativt avancerade grejer samtidigt som jag inte har koll på basala saker så som pulsen. Jag vet på ett ungefär vad jag mäktar med på milen vilket hjälper lite.

En av dubbeltröskeldagarna förra veckan gjorde jag 6x1 km@3:55-fart och 6 km@4:03-fart. Hade jag gjort samma pass denna vecka hade jag då testat 3:50- respektive 4:00-fart och utvärderat hur det kändes (blev benen tunga? Tappade jag fart? O.s.v.).
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
1991 • Norrköping
26 augusti 2024 kl 11:36
Gilla
Några kompletterande punkter till mitt inlägg ovan:
- Dubbeltröskelupplägget är höftat och inte genomtänkt. Tänker liksom att jag inte kan göra 5x5 km på EM om jag har ett FM-pass också.
- Jag vill väldigt gärna fortsätta med dubbeltröskel om det inte är idioti. Det är ju först nu jag har börjat hitta rätt med ansträngningen. Vore tråkigt att byta upplägg nu.
Peter
1985 • Luleå
26 augusti 2024 kl 12:53
2 Gilla
Jag har då svårt att se att skillnaden blir enorm om du trivs med dubblarna och vill fortsätta med det om du samtidigt anpassar dragen i längd och tempo samt gör långpasset lite mer specifikt mot maraton.
Magnus Sjöberg
1977 • Trelleborg
26 augusti 2024 kl 12:56
4 Gilla
Jag skulle köra 2x dubbeltröskel på vardagarna och sedan ett för maran anpassat långpass (med inslag av marafart efter tycke och smak) på helgen.

Visst kan man ha massa olika faser. Men om man står ut med enformigheten tror jag de flesta av oss motionärer skulle få väldigt bra resultat av att springa en och samma grundträningsvecka året runt.
1991 • Norrköping
26 augusti 2024 kl 17:52
Gilla
Jag gör som ni föreslår, jag tycker också att det låter som att det borde bli ganska bra. Tror även att det passar mitt liv bättre än två riktigt krävande pass per vecka. Att t.ex. bränna av ett 5x5 km efter jobbet är lättare sagt än gjort. Har emellanåt lite småbekymmer med energin efter jobbet.
1974 • Stockholm
26 augusti 2024 kl 18:58
2 Gilla
Självklart ska du låta testa dig. Testet i sig är roligt, det är tillfredställande med ett kvitto på träningen och finliret med pulsen på tex lopp blir mycket enklare om man inte bara går på känsla och erfarenhet.

1991 • Norrköping
26 augusti 2024 kl 20:41
3 Gilla
Jag börjar luta åt detta också. Det är nog bara att rycka plåstret, kommer säkert ångra mig längre fram annars. Känslan är ju att jag kommer att göra det där testet någon gång, lika bra att göra det nu när det är "billigt".
1971 • Nykvarn
30 augusti 2024 kl 13:11
2 Gilla
Del två av podden Kafferumslöparna''s tröskelspecial finns ute, där intervjuar de Victor Smångs från Stockholm, den före detta hockeyspelaren som gått från att ha sprungit midnattsloppet för några år sedan som duktig motionär på en tid runt 35 minuter till att nu springa milen på sub29. Han tränar enligt ett väldigt strikt tröskelupplägg.

Han har dessutom startat en egen podd under namnet "Runners FM" som ni hittar där poddar finns och det andra avsnittet tillägnas helt den lägre aeroba tröskeln LT1 (jag har själv inte lyssnat men det lär vara detaljerat och matnyttigt om man vill förkovra sig i trösklandet).
1991 • Norrköping
30 augusti 2024 kl 13:33
4 Gilla
Jag har lyssnat på del ett. Ska ta mig an del två! Betar av poddtipsen jag har fått långsamt, de kräver ju ~en timmes intensiv lyssning. Lyssnade på Jeff Frydenlund i Maratonlabbet (ett annat tips jag fått) när jag var ute och sprang. Zonade ut i kanske 30 sek och märkte att jag missade något vitalt, fick spola tillbaka och lyssna om. Det går liksom inte att tänka på annat OCH ta in vad som sägs.

Det blir f.ö. fortsatt dubbeltröskel baserat på ansträngning, Aktivitus-testet stryks. Vill spara de slantarna. Jag tycker att jag hittar rätt varje pass nu och det får duga.
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
30 augusti 2024 kl 17:03
Gilla
Man skulle väl lite förenklat kunna säga att Victor US har släppt den norska världsbilden och nu gått över till att köra dansk LT1-regim.

Lite förenklat kan man säga att den filosofin går ut på att genom att ligga strax under LT1-tröskeln så höjs denna, vilket ger en ökad aerob förmåga, krymper avståndet till LT2-tröskeln (som samtidigt skjuts uppåt) och därför gör att det går att springa fortare under längre tid. Det utvecklas så klart i podden, så lyssna på det nämnda avsnittet så klarnar det.
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
30 augusti 2024 kl 17:06
Gilla
Och jag tycker nog att den danska metoden, som Victor US bollar med sin danske coach Mads, beskrivs bäst av just denne Mads i denna podd: https://open.spotify.com/episode/2Lu0yGPvmUyxKF2CnwnhqG?si=Dxppu2BuQPG736s0i5hedA

Mycket intressant, men dessvärre rätt kass ljudkvalitet.
1991 • Norrköping
2 september 2024 kl 14:19
2 Gilla
Har nu lyssnat på avsnittet. Smångs lyfter 20x400 m som det kanske bästa allt-i-allo-passet vad gäller tröskel och det fick mig att behålla det i mitt nuvarande upplägg mot maran. Det kanske inte är helt dumt att ha ett pass som går lite snabbare snarare än att mer eller mindre all kvalitet är kring maratonfart.

Jag tar även med mig att tröskel inte är svaret på allt. När jag nästa gång ska satsa mot kortare lopp så ska jag lägga större fokus på snabbhet. Tror att jag är direkt svag där jämfört med hur "uthållig" jag är.

Jag har nu kört dubbeltröskel i fyra veckor och en tidig utvärdering är att jag har blivit oerhört bekväm i farter kring 4 min/km. Om två veckor får jag en ganska kul avstämning när jag ska köra 6-5-4-3-2-1 km. Detta pass körde jag inför Stockholm maraton och jag kan således jämföra det jag presterar om två veckor med passet inför Stockholm.

Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
2 september 2024 kl 22:08
Gilla
Även om man kör ortodox norsk dobbelterskel så kommer man att lubba många mil i snabbt tempo men med styrd intensitet. Omräknat till tid kan ju vi mosjonister översätta nämnda pass med exempelvis 20x90 sek eller 30x60 sek, och lubba på i bra farter utan att laktatet sticker iväg. Eller så går det klassiska 45/15-passet att köra kontrollerat men med bra speed.
1984 • Tyringe
3 september 2024 kl 16:00
2 Gilla
Jag påbörjade ett eget dubbeltröskelexperiment under semester/föräldraledighet. Har sedan fortsatt med det nu in i maratonträningen (inför Växjö i oktober), det jag ändrat är att jag i somras körde dubbeltröskel må eller ti och därefter Critical Velocity-intervaller to eller fr. Nu kör jag dubbeltröskel ti eller on (beroende på föregående helgs långpass om det varit lö eller sö) och sedan maratonspecifikt långpass på helgen där jag successivt förlänger såväl totaldistansen på långpasset som den avslutande marafartsdelen.

Sen pratar jag emot mig själv lite, för jag fick en startplats till et 6 h lopp på lördag så egentligen frångår jag helt maraupplägget i 1,5-2 v nu. Men sedan på''t igen.

Så jag kör definitivt dubbeltröskel som en del av maratonträningen. Mycket för att jag upplevt att jag får ut mycket kvalitetsmängd av dubbeltröskeln som jag tål, tidigare har jag haft problem med att lätt bli skadad i de perioder när jag kör mycket tröskel och ffa intervaller.

Finns också en långsiktig tanke för mig att med denna träning förskjuta såväl LT1 som LT2 uppåt och därmed höja även min 24 timmarskapacitet, som är det primära för mig då det är på 24 h jag har min elitsatsning.
1991 • Norrköping
3 september 2024 kl 16:21
Gilla
Då tränar vi förhållandevis lika med skillnaden att jag har två stycken dubbeltröskeldagar (tis och tors) och ett maratonspecifikt pass i helgen (lör eller sön). Har du övervägt att addera en dubbeltröskeldag till eller hade du tyckt att det blev för slitsamt? Du nämner ju t.ex. att du tidigare har haft problem med skador. Jag är förvisso inte långt gången i denna maratonperiod men intrycket än så länge är att mitt upplägg är rimligt. Kanske har en annan åsikt om någon vecka, vi får se.

Men gött att höra att någon annan är inne på samma spår! Jag sysslar själv med 24h men på lägre nivå än dig men har väl egentligen exakt samma förhoppningar.

Många av mina tröskelpass hamnar runt omkring marafart vilket känns bra och specifikt. Intrycket i söndags på marapasset var att jag kände mig väldigt bekväm i de farterna.


1984 • Tyringe
3 september 2024 kl 16:32
Gilla
Jag har känt att det hittills räcker med en dubbeltröskeldag för att få utveckling av tröskeltempot, men också att jag varit mer sliten efter dubbeltröskel än efter t.ex. kortare (men hårdare) CV-intervaller. Att jag behöver minst 2 dagar med bara lugn distans emellan och då kommer jag ligga precis på gränsen för det slitage min kropp verkar tåla om jag låt säga kör DT mån och tor för att sen köra långpass med marafart sön och dessutom få plocka ner till ett DT-pass veckan därefter.

Däremot finns en tanke om att eventuellt lägga in två DT-dagar från november - februari som jag ser som grundträningsperiod. Då jag inte kommer ha något snabbare långpass under denna period.
1991 • Norrköping
3 september 2024 kl 22:56
1 Gilla
Jag spanade in några av dina pass, jag ligger kring marafart när jag kör ett pass så som 3x10 min medan du snarare verkar ligga kring halvmarafart? Så du kör nog lite hårdare än mig vilket kan förklara att jag upplever det mindre slitigt.

Nu kanske dina pb:n på Strava är daterade, det vet jag inte.
1984 • Tyringe
4 september 2024 kl 08:49
Gilla
Bild uppladdad av Micke Gottberg
Ja min tröskelfart ligger kring halvmarafart eller något snabbare. Att hålla tröskelfart ett helt maraton känns orimligt för min del. Tröskelfart sägs ju vara ungefär det tempo/den ansträngning du kan hålla maximalt i en timme. Jag går även efter pulszon där min tröskelzon (zon 4) är 163-173. Och försöker då lägga mig främst kring 163-168 i puls, märker att om jag kommer upp över 170, särskilt på morgonpasset, så blir det rejält slitigt sen.

Sen på själva maran räknar jag dock med att hamna i tröskelzon och t.o.m. övre delen andra halvan och kanske sista 5-6 km även över tröskelpuls. Men hamnar jag där för tidigt får jag definitivt problem. På mitt marapers 2021 hade jag snittpuls 172 ser jag, men sprang utan pulsband då, så är handledsmätning och den litar jag inte på.

Här kan jag visa lite data från COROS Training Hub, som jag faktiskt skattar som väldigt precisa uppskattningar jämfört med andra liknande tjänster (däribland Garmin Connect, Intervals.icu, Strava Premium, TrainingPeaks m.fl.). Just nu ligger prediktionerna för 5 och 10 k alltså en bit långsammare än mina PB''n, medan för halvmara och maran en bit snabbare. Detta stämmer helt med min känsla och hur min träning gått de senaste åren. Nu har jag, till skillnad från dig, gjort en Aktivitusmätning 2017 av både VO2max och pulszoner, samt en ny för pulszonerna året efter. Men inte därefter, detta då jag märkte att klockan, särskilt sen jag bytte från Garmin till Coros, uppskattar dessa tillräckligt väl och stämmer väl överens med RPE som jag ser som det viktigaste verktyget. Jag använder mer pulsen till att hålla igen och inte bli för ivrig på passen, har haft tendens tillbaka i tiden att köra på för hårt och krokna eller som sagt skada mig.
1972 • Borlänge
4 september 2024 kl 09:46
1 Gilla
Smutt sammanställning Micke!
Jag har liknande pulsvärden (173/190), dock sämre tempon hehe
Intressant att Coros delar in det i 6 zoner.

Aktivitus kör oxå 6 zoner, men då med zon 4 delad i två.
Så den läggs in som 1 i Garmin.
1991 • Norrköping
4 september 2024 kl 09:55
Gilla
Jag tittade igen på dina två senaste dubbeltröskelpass och det som skiljer oss åt är helt klart att jag har farter anpassade efter längden på dragen medan du är mer konsekvent med att hålla en och samma fart. Håller du inte med får du skjuta in men det ser ut som det. Jag har liksom en fart för tio-minutare, en för tusingar och en för fyrahundringar.

Dina senaste pass (snittfarter):
3x10 min@3:53
8x1 km@3:54

3x10 min@3:52
9x1 km@3:52

För mig hade detta sannolikt motsvarat:
3x10 min@4:10*
8x1 km@3:55

*Pass så som 5x6 min och 3x10 min blir snabbare och snabbare vecka för vecka. Känner mig fram lite. Tämligen säker på att jag åtminstone inte kör för hårt. Igår blev det teoretisk marafart på 5x6 min men jag tror att jag skulle kunna öka farten något, dock inte mycket. Men kanske närma mig mitt emellan halvmara- och marafart utan att det blir för tufft. Jag har svårt att se att snabbare än 4:05 på 10 min är rimligt för mig just nu.

När jag kör fyrahundringar är jag snarare någonstans mellan 5- och 10K-fart. Jag har förstått det som att man har långsammare farter på längre drag då laktatet har längre tid på sig att öka. D.v.s. kör jag en tvåtusing i 4:00 så uppnår jag högre laktat än om jag kör en tusing i 4:00. Det visade även Marcus Norrdahl med sina laktatmätningar och grafen över detta som han bifogade tidigare i tråden. I ~3:44-fart på en tusing når han upp i 2,5 mmol, i samma fart på en tvåtusing når han upp i 3,5 mmol.

Skriver inte detta som något sorts facit på hur man ska göra, tvärtom. Men det är så jag har gått tillväga hittills. Och det förklarar ju varför jag känner mindre slitage av dubbeltrösklarna. Jag kör helt enkelt mesigare än dig ;)

Jag har noterat att vår gemensamma bekanta, Erik Olofsson, håller samma fart på tusingar och tvåtusingar när han kör dubbeltröskel. Så det kanske finns ett värde för mig att överväga att springa något snabbare på mina längre intervaller. Jag vet inte. Tycker ju att det känns hyfsat rätt ansträngningsmässigt.

1984 • Tyringe
4 september 2024 kl 10:20
Gilla
Mina pass de två senaste veckorna har varit till och från jobbet vilket innebär en del kupering, så därav blir tempot mer svårvärderat. Coros har något de kallar Effort Pace som tar hänsyn till detta och där ligger jag mer jämnt på t.ex. alla tre 10 minutarna. På gårdagens tusingar sprang jag helt på känsla från start och kontrollerade puls sista 4-500, tittade aldrig ens på tempot, då tenderar jag att springa på fort i början och sen tappa.

Med det sagt har jag egentligen bara koll på själva tempot när jag springer platta och likvärdiga intervaller, som på semester då körde jag mina tusingar fram och tillbaka på platt sträcka, då ser även jag det att det blir successivt snabbare och snabbare för varje vecka, men annars främst över tid att jag orkar ligga kring mjölksyratröskel (170-171) längre tid utan att behöva sänka farten.

Jag tänker att du någonstans tänker helt rätt. Utan mätning av laktat etc är det såklart betydligt bättre att ligga lite mer safe än att snarare pressa och trilla över titt som tätt, även om det kan vara bra att ha gjort någon enstaka gång rent mentalt och som lärdom för att lära sig känna var gränsen går.

Generellt sett försöker jag nog lägga tusingarna närmre 3.44 och de längre 10 minutarna kring 3.50. Men känner jag mig pigg, pulsen drar inte iväg och känslan är god så springer jag på även på dessa. Och under sommaren är det helt klart så att jag springer bättre på svala morgnar än heta eftermiddagar t.ex.

Men som förra veckan sprang jag på lite väl bra på 3x10 och fick lida för det på efterföljande tusingar, därav bl.a. att jag räknade fel och inte gjorde mitt planerade 10x1000, var helt slut i huvudet. Igår var planen dock 8 st.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.