Löpning Träning 28 inlägg 1859 visningar

Maxpuls

#1
17 augusti 2024 - 22:23
Gilla
Hej
Blir inte klok på hur maxpuls funkar fysiskt fullt ut.
Vad jag förstår är vilopulsen ett bra värde på huruvida man är vältränad men inte maxpulsen. En låg vilopuls innebär att hjärtat är starkare och kan pumpa ut mer blod per slag.
Men jag förstår inte hur en hög maxpuls inte kan vara fördelaktigt... Maxpulsen är ju ändå ett mått på hur många slag hjärtat kan slå som mest och man borde väl då kunna få ut mer blod (och syre) vid högre maxpuls?

Även om vilopulsen skulle vara en bättre värdemätare så tycker jag inte maxpulsen borde vara helt irrelevant men så verkar det vara om man läser om det...
< < < 1 2 > > >
Svealand
#2
18 augusti 2024 kl 08:03 Redigerad 18 augusti 2024 kl 08:12
1 Gilla
Som jag förstått det är vilopulsen (och även maxpulsen) till stor del genetiskt betingad, så det är nog ingen större idé att jämföra vilopuls (eller maxpuls) mellan olika personer för att dra slutsatser om vem som är mest vältränad.

Däremot, som jag förstått det, så sänks vilopulsen normalt när man blir mer vältränad, åtminstone till en viss gräns. Min vilopuls nu, skiljer sig inte så mycket mot vad jag hade för ca. 20 år sen, då jag var betydligt mer vältränad. Jag har legat som lägst på ca. 43 bpm i år och, visst, jag kanske hade ned mot 40 bpm som lägst för 20 år sen, men min tid på 10k skiljer sig med mer än 10 min om jag jämför nu och då.

Som du säger så är det fördelaktigt att ha en hög maxpuls, något som jag märkt negativa effekter av då jag blivit äldre. Jag tror min maxpuls ligger omkring 165 bpm nu, men jag vet att jag låg på kring 180 bpm för ca. 20 år sen. Jag tror det är en orsak till att det blir svårare att springa snabbt då man blir äldre, och att många då ger upp eller riktar in sig mer mot längre distanser där uthållighet är mer avgörande än VO2max.

Det finns väl andra faktorer, som hjärtats slagvolym, blodets och musklernas syreupptagningsförmåga, lungkapacitet etc, som också spelar roll och som kanske också till stor del är genetiskt betingade, men till viss del möjliga att påverka genom träning.
#3
18 augusti 2024 kl 08:27
Gilla
Som jag förstår det ska väl ändå vilopulsen sänkas oftast om man tränar och är något man kan påverka. Kan säkert vara mycket individuellt också hur mycket det påverkas.

När man söker efter fakta så är det lätt att hitta att det är fördelaktigt med en låg vilopuls och att det generellt är indikation på att man är vältränad.
Däremot är det tvärtom när man söker på maxpuls, då tycker jag alltid att det står att det inte är någon indikator för om man är vältränad.
Som jag skrev kan man hitta info om varför det är bra med låg vilopuls (starkare hjärta som orkar pumpa ut mer blod per slag). Däremot har jag svårt att hitta info om varför det skulle vara bra med hög maxpuls, vilket ofta står att det dessutom INTE indikerar att man är vältränad.
Hade jag killgissat så hade jag ju sagt att hög maxpuls innebär att man har större maxkapacitet att pumpa ut mer blod men så verkar det inte vara...
1963 • Linköping
#4
18 augusti 2024 kl 08:52 Redigerad 18 augusti 2024 kl 09:04
2 Gilla
Vilopulsen är bara en indikator på att man är bra tränad om man jämför mot sin egen vilopuls som otränad. Det finns en väldigt stor spridning där vissa kan ha vilopuls på 40 helt otränade och andra ha 80 och är vältränade. Jämförelser mellan olika personer blir alltså främst intressanta på gruppnivå och inte på individnivå.

En låg vilopuls behöver heller inte alls indikera att hjärtat är starkt, det finns ju sjukdomstillstånd som har med för låg puls att göra, där man ofta har en gräns på 50 slag per minut för bradykardi, men numera förstår läkare att det finns en individuell variation som gör att man kan ha betydligt lägre utan att vara sjuk.

Jag har längre tillbaka blivit "misstänkliggjord" pga min låga vilopuls som har varit så låg som 35 kortvarigt. Är blodgivare och en gång blev jag nekad att lämna blod för att sjuksköterskan som skulle ta blodtrycket rutinmässigt kollade pulsen och ansåg att jag inte var fullt frisk med en puls strax över 40. Hon gjorde fel, jag kontaktade ansvarig läkare och nästa gång fick jag lämna. Men jag har behövt förklara för läkare att jag har låg vilopuls genetiskt i kombination med vältränad för annars misstänker man att det är något fel med hjärtat och vill starta en utredning. Undrar vad man då trodde om löparen Bo Engwall som sägs ha haft en vilopuls på 21 som lägst, då var han dock väldigt vältränad.

Vilopulsen kan ju också vara en indikator på en infektion. Min vilopuls steg som exempel från 40 till 70 då jag hade covid för en dryg vecka sedan och 39 graders feber. Vilopulsen är nu tillbaka på 40 eller några slag under men arbetspulsen är fortfarande lite förhöjd.

Maxpulsen, ja den är vad den är och den sjunker i högre ålder vilket jag även själv märkt. Så den är väl mer en indikator på åldersförändring, alltså att ens egen maxpuls sjunker. Att jämföra med andras maxpuls känns helt ointressant.

Även om maxpulsen sjunker så kan man ju ändå prestera, jag har faktiskt ännu inte märkt någon försämrad prestation trots att maxpulsen sjunkit rejält. Jag ser på mina pass att arbetspulsen är lägre vid samma tempo och att jag ligger mycket lägre i arbetspuls vid hög ansträngning än när jag var yngre. Men kilometertiderna har inte försämrats. På elitnivå märks det förstås men inte för mig som motionär.
Svealand
#5
18 augusti 2024 kl 09:04 Redigerad 18 augusti 2024 kl 09:05
Gilla
Som jag förstått det är vilopulsen möjlig att påverka (inom vissa gränser) med träning, men inte maxpulsen.

Jag gissar att det, allt annat lika, är fördelaktigare att ha en hög maxpuls, än en låg.
1963 • Linköping
#6
18 augusti 2024 kl 09:13 Redigerad 18 augusti 2024 kl 09:16
1 Gilla
Frågan är om någon seriöst forskat på att det inte skulle gå att påverka maxpulsen. Till viss del borde det gå precis som att man kan påverka det mesta annat med träning. Hjärtat är ju en muskel och det kanske går att påverka något i alla fall med viss typ av träning. Men antagligen är det så att man får mycket stor effekt bara genom att träna hjärta och lungor så att man ökar syreupptagning och slagvolym, att det inte finns behov av att öka maxpulsen i sig. Kanske är det också så att en större slagvolym motverkar ev. möjlighet att öka maxpulsen, rent fysiologiskt. Det känns rimligt att en mindre pump kan ha en högre arbetsfrekvens än en större. Jämför hjärtats frekvens på en kolibri (1200/minut när de flyger) mot en blåval (8/minut nere på djup).
Monica Carlsson
1971 • Partille
#7
18 augusti 2024 kl 09:25 Redigerad 18 augusti 2024 kl 09:27
1 Gilla
Förenklat: maxpulsen är vad din motor = hjärtat har för kapacitet i antal slag/minut, och som skrivits redan, delvis genetiskt betingad, och sjunker med stigande ålder.
https://www.marathon.se/utrustning/pulsbaserad-traning/berakna-din-maxpuls

"Maximal puls" under en aktivitet, det är ju däremot något annat. Helt enkelt bara "högsta puls", men säger ju inget om din maxpuls = vad hjärtat verkligen kan prestera.

Jomen din tanke om att högre maxpuls är "bättre" stämmer ju såklart, högre kapacitet, den effekten är ju en av dem man märker av i samband med åldrandet.
1963 • Linköping
#8
18 augusti 2024 kl 09:37 Redigerad 18 augusti 2024 kl 09:59
1 Gilla
Jag lyckades faktiskt googla fram forskning som visar på att det går att påverka maxpulsen till viss del. Som exempel att träning kan minska maxpulsen till viss del och att maxpulsen sen kan öka lite igen om man upphör med träningen. Detta verkar helt rimligt givet att man först ökar slagvolymen och sen minskar den, stämmer med resonemanget jag hade i min förra kommentar. Men innebörden är snarare att träning minskar maxpulsen, alltså inte ökar den.

"The overall effect of aerobic training and detraining on HRmax is moderate: effect sizes based on several studies were calculated to be -0.48 and +0.54, respectively. Therefore, analysis reveals that HRmax can be altered by 3 to 7% with aerobic training/detraining."

Och att en kraftigt/snabbt sänkt maxpuls kan vara ett tecken på överträning.

"Despite the limitations of using HR and HRmax as a guide to training intensity, the practical implications of monitoring changing HRmax are: (i) prescribed training intensities may be more precisely monitored; and (ii) prevention of overtraining may possibly be enhanced. As such, it may be sensible to monitor HRmax directly in athletes throughout the training year, perhaps at every macrocycle (3 to 6 weeks)"

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10688280/#:~:text=The%20overall%20effect%20of%20aerobic,%25%20with%20aerobic%20training%2Fdetraining.

#9
18 augusti 2024 kl 09:39
Gilla
Ja, som sagt tycker jag och fler med mig verkar det som att en högre maxpuls borde vara bättre. Rimligen att det är fördelaktigt med ett så stort spann som möjligt mellan vilopuls och maxpuls.

Som du säger känns det ju extra logiskt att hög maxpuls skulle vara fördelaktigt i och med att den sjunker med åldern (då man oftast blir sämre tränad).
Men återigen kan jag inte hitta någonstans att det är någon fördel överhuvudtaget med högre maxpuls. Ingenstans står det att det faktiskt innebär en högre maxkapacitet. Eller så har jag missat det eller feltolkat.
1963 • Linköping
#10
18 augusti 2024 kl 09:49 Redigerad 18 augusti 2024 kl 10:00
Gilla
Maxpulsen sjunker med högre ålder men det handlar om något slag per år. Får man stora sänkningar utöver det så kan det vara tecken på överträning och tar man det lugnare så kan maxpulsen öka lite igen, enligt forskningen jag skrev om i min förra kommentar. Så man får skilja på förändringar över ett kortare eller ett längre tidsperspektiv.
Per Johansson
1978 • Uppsala
#11
18 augusti 2024 kl 11:20
Gilla
Tack Hans, mycket intressant och helt nytt för mig att det ska gå att öka maxpuls med träning. De beskriver effekten som ”moderate” men 7 % är ju skitmycket för oss nördar som försöker hitta exakt rätt t.ex för trröskelträning. För mig som har maxpuls kring 200 handlar det ju om som mest 14 slag isf!
1963 • Linköping
#12
18 augusti 2024 kl 11:24
Gilla
Nej, tvärtom visar forskningen att träning sänker maxpulsen något men att den kan höjas igen sen när man tränar mindre. Jag tycker att detta verkar vara fult logiskt om man ser hjärtat som den pump den är, kan man pumpa en större volym är det naturligt att man inte kan pumpa lika ofta.
Svealand
#13
18 augusti 2024 kl 11:55 Redigerad 18 augusti 2024 kl 12:03
Gilla
Under de senaste 9 månaderna, då jag haft hyfsad koll på mina pulsnivåer samt haft en någorlunda hyfsad kontinuitet i träningen, har jag visserligen inte gjort något särskilt maxpulstest, förutom det inbyggda test som klockan har, men jag har ändå noterat att min högsta uppmätta puls har ökat vartefter under tidsperioden.

Det behöver iofs. inte betyda att min maxpuls har ökat, utan det kan möjligen även bero på att jag blivit bättre på att tåla hög puls eller att pressa mig, eller att jag fått ett bättre utvecklat kapillärnät eller fler/större mitokondrier som kräver att hjärtat slår fortare för att leverera mitt VO2max.

Klockans algoritmer har sagt att min maxpuls är 165. Länge hade jag 157 som högsta uppmätta puls under det senaste året, men så igår, efter flera månader med 157 som högst, så mätte klockan 161 under ett pass. Det är intressant att se om jag kan lyckas pressa upp pulsen ytterligare, men jag drar mig för att göra ett särskilt maxpulstest. Är mest rädd för att skada mig, men tänker nog även att det är lite för obehagligt för att jag ska vilja ge mig på det frivilligt (nära döden-upplevelse :D ).

Edit: Ser nu att jag missat en datapunkt. Mätte 163 bpm den 15/3. 157 var den 26/2, sen 161 nu igår.
1975 • LUND
#14
19 augusti 2024 kl 11:20
Gilla
Maxpulsen lär nog inte öka med åldern, kanske kan träning och psyke påverka om man kan komma i närheten av den genom att pressa sig.

Det verkar mer givande att diskutera tröskelpuls,
Om man kan pressa sin tröskelpuls uppåt så följer ju andra HR-zoner med om man definierar sina zoner utifrån det istället för Max HR.

Jag måste fortfarande springa något 10km lopp eller göra ett test
men det känns som om man lyckas pressa LTHR kan få HR-zoner
som känns mer rimliga jämfört min relativt höga arbetspuls.
Det skulle iaf göra det mer motivierande att springa långa pass i låg belastning, istället för att som med tumreglerna från Max-HR stanna och gå.

"Research has shown that the lactate threshold occurs at 80-90% of heart rate reserve (HRR) in trained individuals and at 50-60% HRR in untrained individuals (Weltman 1995)."
https://www.unm.edu/~lkravitz/Article%20folder/lactatethreshold.html
John
1965 • Stockholm
#15
19 augusti 2024 kl 11:47
2 Gilla
Lite intressant om den där formeln för maxpuls: https://www.accessrehab.se/blogg/inlagg/missforstand-och-myter-kring-maxpuls/
1957 • Drammen
#16
20 augusti 2024 kl 14:51
Gilla
Her er en forskningsbasert tabell over makspuls/alder på befolkningsnivå. Nivået for det enkelte individ kan selvfølgelig være variabelt.

https://www.ntnu.no/cerg/hfmax

Erik
Svealand
#17
20 augusti 2024 kl 15:49 Redigerad 20 augusti 2024 kl 15:49
Gilla
Intressant detta med småväxta djurs hjärtfrekvens kontra storväxta, som Hans Palm tar upp i inlägg #6. Jag gissar att det finns stora variationer inom djurriket och att det inte finns någon exakt korrelation mellan djurets storlek och hjärtfrekvens, även om djurets storlek troligen kan ge en indikation om hjärtfrekvensen.

Jag funderar på hur variationen ser ut inom människosläktet och om det finns något samband mellan individers storlek och dess hjärtfrekvens. Jag tänker att sådana formler som enbart utgår från en individs ålder för att få fram en sannolik maxpuls borde vara rätt missvisande i så fall och kanske skulle bli mer exakta om man även tog med individens storlek i formeln.

Enligt hemsidan som Erik S. länkar till ovan så har de tydligen även kommit fram till att vältränade individer har en något lägre maxpuls, kanske något som beror på t.ex. ökad hjärtvolym. ("Studien tyder også på at kvinner og menn har like høy makspuls, mens personer med dårligere kondis enn snittet for aldersgruppa si har høyere makspuls enn de med bedre kondis.").

Ännu en faktor att ta hänsyn till i så fall. Men nu börjar det bli rätt komplext. Dessutom verkar inte hemsidan helt konsekvent då det på ett annat ställe står "Vår forskning viser at verken kjønn, røyking eller BMI har vesentlig innvirkning på makspulsen, og det samme gjelder treningsmengde og kondisjonsnivå."
1963 • Linköping
#18
20 augusti 2024 kl 19:48
1 Gilla
Beror väl på vad man lägger in i "väsentlig". Men det spelar väl inte så stor roll då det är så mycket annat man kan påverka via träning och som ger mycket större effekt än en liten sänkning av maxpuls som man får som vältränad jämfört med dåligt tränad. Slagvolym, lungkapacitet, syreupptagning, musklernas funktion, stegfrekvens, uthållighet etc.
Ola
1970 • Stockholm
#19
28 augusti 2024 kl 11:38
1 Gilla
Jag är prylnörd men absolut inte någon riktig idrottare. Bestämde mig för att komma igång med lite löpning igen och köpte ett pulsband. Har inte joggat aktivt sedan jag fick problem med en hälkudde 2021. Jag försökte mäta vilopulsen innan jag kom igång och tyckte den var ganska dålig då jag mätte ca 76 medan jag låg kvar i sängen på morgonen.
Efter att ha joggat 5 km två gånger i veckan i två-tre veckor är nu pulsen på ca 63 när jag sitter ner innan jag kommer ut. Det ändras snabbt i början :)
Svealand
#20
28 augusti 2024 kl 13:12 Redigerad 28 augusti 2024 kl 13:13
1 Gilla
Bild uppladdad av Kalle Kula
Kul när man ser att det händer positiva grejer!

Det kan skilja rätt mycket i vilopuls för mig från dag till dag (upp till 10 slag), trots att jag försöker köra samma ortostatiska test med klockan varje morgon och försöker få alla förutsättningar lika etc.

Men efter att ha gjort ett antal mätningar börjar man få en uppfattning av vad som är normalvärden och vad som är extremvärden uppåt eller nedåt.

Då jag mätte vilopuls under en period i våras, ca. 150 dagar, fördelade sig vilopulsen enl. bild.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.