Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 922 visningar

Hälsenan

1985 • Särö
#1
14 maj 2024 - 06:37
Gilla
Hej,
Har haft en bra start på året där jag joggat i genomsnitt 3 gånger i veckan sedan januari.
Har nu dem senaste veckorna börjat känna mig väldigt stel i framför allt en av hälsenorna men ibland i båda. På morgonen får man ibland halta innan det relativt snart kommer igång och mjukas upp …
Några som känt detta tidigare och vad har ni gjort för att komma förbi det, förutom stretching och stärka vaderna och hälsenan typ tåhävning?
Tacksam för tips och förslag.
Robert Vestberg
1983 • Sundsvall
#2
14 maj 2024 kl 09:27 Redigerad 14 maj 2024 kl 09:28
Gilla
Skulle säga att det är en väldigt vanlig åkomma, har själv haft såna besvär under många perioder. Min erfarenhet är att det kan hänga med rätt länge och att helvila sällan hjälper. Jag brukar försöka se till att vader (och egentligen hela "bakre drivlinan" med hamstrings och säte) är så uppmjukade som möjligt inför löpturer och kör på med löpning så länge det inte gör direkt ont att springa så att löpsteget påverkas. Kan ju då bli andra följder om man börjar snedbelasta. Brukar också försöka minska belastning på hälsenan genom att köra i skor med relativt hög drop (typ 8-10 mm) och ta det lite lugnare med hårt kuperad löpning. Men aldrig fel att gå till en fysioterapeut eller naprapat och få en påtitt, det kan många gånger vara något annat än bara vader som behöver stärkas upp och som kan orsaka besvären.
1980 • Staffanstorp
#3
14 maj 2024 kl 13:55
Gilla
Excentriska tåhävningar, tänk att gå baklänges ner i trappan, är en bra övning för hälsenorna. Inte fel med lite extra belastning om det kan ske med god kontroll.

Vaksam bara på att det inte blir värre. En inflammation kan behöva hjälp med voltaren-gel eller liknande men behöver också läka ut tillräckligt så att det inte blir fram-och-tillbaka med löpning och en inflammation som biter sig fast. Massera senorna och se till att hålla dem varma kan hjälpa, likaså hälsenestrumpor; köpte mina på Löplabbet och hade medan jag sov, tyckte att det hjälpte ihop med ovanstående.

Är det ont-ont du har kan en ultraljudsundersökning som en första screening, kan avgöra om det är inflammation t.ex.
1985 • Särö
#4
15 maj 2024 kl 08:49
Gilla
Tack för ett bra inlägg!
Har införskaffat ett par nya skor just med högre drop. Tror också på att hålla igång plan yta och värma upp och stretch ordentligt för och efter
Fredrik södersten
1972 • Tobo
#5
15 maj 2024 kl 13:51
Gilla
Hej Christoffer,
Har liknande problem, hittade detta på Youtube https://www.youtube.com/watch?v=CgcR5J1dwcY
För mig som haft problem länge med hälsenor och är periodare på löpning så är det helt logiskt det han säger och det känns rimligt det han föreslår.

1980 • Täby
#6
14 juli 2024 kl 19:28 Redigerad 14 juli 2024 kl 19:29
Gilla
Hej,

Har haft problem med hälsenorna av och till i flera år. Min metod för återgång har varit återkommande stötvågsbehandlingar samtidigt som jag har varit väldigt träningsaktiv på gymmet och på crosstrainer för att behålla styrka och kondition. Tog aldrig något riktigt löpuppehåll under den här perioden men sprang försiktigt kanske en gång i veckan i början av skadan och kände hur det funkade (ca 10-20 min). Sen har jag byggt på därifrån utifrån hur hälsenorna känns (om de ömmar eller inte dagen efter löppasset). Idag kan jag springa ganska obehindrat men håller en "varannan dag" princip för att inte återfalla i mina hälseneproblem. Senaste gången jag hade problem tog det 6 månader från att skadan "uppkom" till att kunna springa obehindrat igen. Andra har kanske andra erfarenheter av detta och det finns en del att läsa på nätet om det. Det positiva är att det går över om man är försiktig i sin stegring. Det negativa är att det tar längre tid än man tror.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.