27 juli 2024 kl 16:38
Redigerad 27 juli 2024 kl 17:10
Gjorde en sats på 8 kg "plommongel" för ett par veckor sen, från de sista plommonen jag hade i frysen från förra sommaren. 50% kolhydrat. Bara kostnaden för strösocker, druvsocker, potatismjöl och el samt lite egentid. Glukos:fruktos-ratio ca. 1,6:1 (hade för lite druvsocker hemma för att få önskad 1:0,8-ratio, men funkar bra ändå). Bör räcka ett par månader.
Edit: Jag snurrade till det lite med ration ovan. Jag borde haft MINDRE andel druvsocker om jag ville få lägre andel glukos i förh. till fruktos. Jag har tidigare kört på en 2:1-blandning och det har funkat bra, då jag inte har experimenterat med särskilt högt intag kolhydrat per timme ännu. Jag tänkte nog fortsätta köra på 2:1, men det blev 1,6:1 pga för lite druvsocker hemma. Hade jag velat köra på 1:0,8 (i realiteten 1,25:1), vilket Umara rekommenderar för högt intag, typ över 90 g/ kolh. timme, så hade jag inte behövt så mycket druvsocker. Då hade det mest blivit strösocker i blandningen, vilket är billigare än druvsocker.
Har själv bara kört på ca. 60 g/tim. hittills. Funderar på att testa var min övre gräns finns v.g. kolh./timme. Även att göra gel på maltodextrin och fruktos istället, vilket är det Umara använder. Jag är nyfiken på att se om det blir någon skillnad i upptag, löslighet, frystålighet, sötma etc. jämfört med en strö- och druvsockerblandning med 1,25:1-ratio.
https://umarasports.com/nyheter/2024/vad-sager-forskningen-om-kolhydratratio-i-sportdryck-108-vs-21