Löpning Träning 109 inlägg 8369 visningar

Optimalt träningsprogram för 50-plussare som vill ned under 50 på milen

Svealand
#1
6 november 2023 - 15:37 (Redigerad 6 november 2023 - 15:38)
3 Gilla
Finns det? Jag har försökt att jobba mot det här målet i snart ett år nu. Men det går trögt. Trots att jag nog aldrig tidigare varit lika seriös med min träning. Det är inte som då jag var runt 40 och fortfarande kunde klara av en relativt hög stegring i distans och intensitet. Efter att ha varit rätt inaktiv några år kunde jag då, efter något halvårs träning och viktnedgång, komma ned på tider runt 40 på milen.

Jag har försökt följa ett par olika träningsprogram det senaste året, men inte lyckats följa programmen, helt enkelt för att kroppen inte orkat med stegringen i programmen. Det första var ett 6-veckors träningsprogram för nybörjare, som jag hittade i "Stora Löparboken" av Hans Wiktorson. Det andra var ett 28-veckorsprogram av Jeff Galloway, som jag hittade i boken "Lore of Running", av Tim Noakes.

I det första programmet kom jag ungefär till 4:e veckan, en vecka med totalt ca. 46k löpning fördelat på 5 träningsdagar. Veckan innehöll bl.a. ett långpass på 17k och ett intervallpass med 200- och 400-metersintervaller. Jag kom fram till att det var mer än min kropp kunde klara av vid den tidpunkten. Jag vill minnas att det här var under senvintern i år, kanske i mars, efter att jag metodiskt hade utökat veckodistansen under några månader, till ca 40k.

Jag har för mig att jag försökte backa tillbaka någon eller några veckor i programmet och börja om, så att säga. Det var ungefär då som jag fick upp ögonen för det andra programmet. Det programmet var indelat i tre moduler. Först ett antal veckor med "basträning", som bara gick ut på att öka veckodistansen och längden på det längsta passet tills man kom upp till en total veckodistans på 44k, varav det längsta passet var 19k.

Därefter följde en backträningsmodul på 4 veckor, för att bygga upp styrka. Slutligen var där en intervallträningsmodul på 5 veckor. Jag hoppade in någonstans mitt i den första modulen, som kunde vara upp till 19 veckor, beroende på vilken nivå man låg på. Sedan fullföljde jag backträningsmodulen i maj, som innehöll bl.a. ett backträningspass/vecka samt ett 19k långpass varannan vecka. Jag sprang då totala veckodistanser på mellan 31 och 45k.

När jag sen i juni skulle börja med intervallmodulen gick det väl bra första veckan, med sedan andra veckan blev belastningen för stor och jag kunde inte fullfölja programmet. Den veckan var det totalt 46k löpning varav ett långpass med 19k och intervallpasset innehöll 8x400 på 1:52. Efter den veckan var jag tvungen att ta en hel vilovecka, efter att ha tränat kontinuerligt under nästan 6 månader.

Efter det blev mitt mål att försöka komma upp till 46k per vecka i snitt, samt bygga på långpasset successivt så att jag skulle klara av att springa 19k en gång/vecka. Utan några "kvalitetspass" med back- eller intervallträning. Än har jag inte nått dit. Under sommaren testade jag att gå tillbaka till 5 pass/vecka, som det var i det första programmet, för att få fler vilodagar/vecka. Andra programmet hade bara en vilodag (om man körde den ambitiösa varianten, vilket jag naturligtvis gjorde).

Jag tyckte det kändes bättre att trycka ihop träningen till 5 dagar istället för att sprida ut den på 6 dagar och kortare pass, så det har jag hållit fast vid under de senaste månaderna. Jag märkte också att kroppen inte pallade med 19k på långpassen. Kroppen kändes helt förstörd i flera dagar efteråt. I mitten på sommaren drog jag därför ned en hel del på längden på "långpassen", ned mot 12-13k.

Jag började märka lite framsteg på slutet av sommaren, då jag bättrade på årsbästatider på olika distanser, från 3k upp till 15k. Som bäst lyckades jag bl.a. med 56:52 på 10k den 30 augusti. Framstegen fortsatte fram till för ungefär 1 månad sedan, då jag bl.a. sprang 13k i 5:37-tempo den 8 oktober. I oktober började jag successivt öka veckodistansen igen, från att ha legat på ca. 33k/vecka tidigare till att nu ha snittat 43,5k/vecka de senaste 4 veckorna. Efter den 8 oktober har det dock inte blivit några nya framsteg tidsmässigt. Som mest kom jag upp i 46k en av veckorna i oktober, men kände att kroppen inte pallade med, så nu har jag börjat dra ned igen under de senaste veckorna.

Främst märker jag på tempot att kroppen inte orkar med träningen. När jag typ inte orkar hålla mig under 6 min/km, då vet jag att det är något som inte står rätt till. Likaså har jag känt mig otroligt tung och trög i benen under de senaste veckorna. Jag blir dock knappt andfådd, så den centrala syreupptagningsförmågan verkar finnas där. Den här veckan är planen att gå ned till totalt 38 eller ev. 36k och det längsta passet kanske runt 11k.

Det här är en del av "problematiken" jag brottas med. Om det är någon som känner igen sig och har tips på vad jag kan förändra, eller känner till träningsprogram som är vettiga för äldre löpare, så är jag tacksam för förslag.
< < < 1 2 3 4 5 6 > > >
1971 • Nykvarn
#2
6 november 2023 kl 15:47 Redigerad 6 november 2023 kl 15:48
5 Gilla
Det är inte så "enkelt" att du helt enkelt springer för snabbt på passen? Vad händer om du t ex bestämmer dig för att inte springa snabbare än 6 min/km t ex 6:30 min/km på distanspassen?

Jag provade att höja min egen volym något under pandemiåren 2021-2022 och fick heller inte ut något av det, blev bara sämre och kan relatera till känslan av tröga ben men ganska opåverkad i övrigt och låg puls. Då sprang jag oftast sex dagar i veckan. Numera är jag ganska strikt med att verkligen ha två vilodagar i veckan, vissa veckor t o m tre vilodagar och då fungerar det bättre. Märker du även på andra sätt att kroppen inte mäktar med, får du ont/skadekänningar?

Och, hur är det med faktorer utanför löpningen, får du tillräckligt med sömn och äter du tillräckligt?

Jag fyller själv 52 om en månad och kan träna i princip som jag gjorde för tio år sedan fortfarande men det går inte lika snabbt längre och målet är numera snarare att hålla en viss nivå, snarare än att utvecklas och bli snabbare.

Ett träningsprogram måste såklart individanpassas till dina förutsättningar för att vara optimalt just för dig men jag är helt övertygad om att det går att komma tillbaka under 50 minuter på milen för dig.
Svealand
#3
6 november 2023 kl 18:52
1 Gilla
Hej Staffan, jag har faktiskt inte testat att försöka springa långsamt på distanspassen. Men det brukar bli naturligt att jag springer snabbare på korta pass och långsammare på längre pass. Sedan 1 juli i år har jag t.ex. som bäst sprungit i 4:53-tempo på 3k (20 september), 5:48 på 15k (15 juli) samt 6:16 på 19k (2 juli).

Ett sätt att träna på kanske skulle kunna vara att utan tidskrav bara satsa på att bygga upp uthållighet, så att jag successivt utökar veckodistans och längden på veckans långpass, tills jag kommit upp till mitt delmål, som är ett snitt på 46k/vecka och att klara distanspass på 19k åtminstone varannan vecka.

När jag väl nått dit kanske jag åter kan börja fokusera på tider och att så smått lägga in kvalitetspass, som backe och intervall. Det som tycks vara problematiskt är när jag försöker göra allt samtidigt. Det verkar finnas så många olika skolor om vilken väg som är bäst att gå och det är inte lätt att veta vilka parametrar man ska skruva på, hur mycket och i vilken ordning.

Att jag valde 6 min/km som någon slags gräns är mest för att jag vill ha ett någorlunda objektivt verktyg för att se när kroppen börjar bli för sliten. Är jag utvilad har jag inte haft några problem med att trycka på när det gäller de kortare distanserna. Då får jag igång flåset ordentligt, så lungorna får jobba och jag kan känna att det nästan spritter i benen. Nu de senaste veckorna har det känts ungefär lika trögt och tungt i benen, oavsett om jag sprungit 5 eller 15 km.

Det känns som att det är en avvägningsfråga mellan träningsvolym och träningsintensitet. Hög volym ger låg intensitet och vice versa. Jag vet faktiskt inte vad som är optimalt för mig för att kunna nå målet 50 min på 10k på kortast möjliga tid. Många förståsigpåare förespråkar ju höjd träningsvolym för att utvecklas kontinuerligt under flera års tid, men det kanske gäller främst yngre löpare.

Jag känner mest att om jag går över en viss gräns i en kombination av träningsvolym och intensitet så blir jag bara trött och sliten och jag verkar inte få ut någon träningseffekt av det. Snarare tvärtom, att jag får börja om från början på en lägre nivå. Det blir som två steg framåt och tre tillbaka.

Apropå vilodagar så har jag som sagt kört 5 dagar löpning/vecka och 2 dagar vila från löpningen den senaste tiden. Jag brukar ta vilodagarna på måndag och fredag, långpasset på söndag. Vilodagarna är inte total vila. Jag har som mål att vara ute och röra på mig varje dag och de dagar jag inte springer brukar jag oftast gå i motionsspåret.

Jag försöker hålla en miniminivå på 10k/dag oavsett om det är löpning, promenad eller en kombination av de två. Jag försöker få det till en rutin att röra på mig varje dag, precis som det är en rutin att sova och äta varje dag. Om jag inte är ute och får röra på mig känner jag att jag inte mår bra, varken fysiskt eller psykiskt.

Senaste månaden har jag varit rätt skonad från att ha ont eller "känningar" då jag springer. Tidigare under året har jag dock haft lite ont i knän och höfter till och från, men inget allvarligare som inte har gett med sig om jag fått vila några dagar, eller dragit ned på volym/intensitet. Här är en notering jag gjorde söndagen den 22 oktober, efter ett långpass på 15k i 6:15-tempo en vecka då jag sprang totalt 46k:

"Det gick rätt trögt idag också, ungefär som de två senaste passen. Kroppen vill inte tända till och jag känner mig trög och trött, rent av sliten i kroppen. Det var inga problem att ta sig runt och jag hade inga problem med några krämpor. Bara det att jag inte får upp farten. Orken finns inte där, så att jag kan springa snabbare, men uthålligheten är rätt ok."

Ang. sömn och mat så tror jag att det är rätt ok för tillfället. Jag har dock märkt i vissa perioder då jag haft tunga träningsveckor att jag kan få problem med sömnen då. Ett tecken som jag har tolkat som att kroppen är stressad av alltför mycket träning. Matintaget känns stabilt. Jag försöker lägga vikt vid att få i mig en balanserad kost med långsamma (för det mesta) kolhydrater, mycket protein och en hel del fett.

Jag har experimenterat en hel del med olika kostmodeller under åren, bl.a. för att gå ned i vikt. Jag har räknat kalorier, vägt maten på våg, testat lågt GI, stenålderskost, medelhavskost, Atkins och under en längre period på ett par-tre år körde jag strikt LCHF. Jag är 1,88 lång och ligger nu på ca. 95 kg och har gjort så konstant nästan hela senaste året.

Jag skulle gärna vilja komma ned i vikt och jag vet att det är ett måste för att komma ned till de tider jag önskar v.g. löpning, men jag har inte haft fokus på viktnedgång nu utan tänkt att det får komma naturligt. Men de här kilona jag har i övervikt verkar inte vilja släppa taget så lätt. När jag var i bäst form i 40-årsåldern så låg jag på en vikt runt 80 kg och det är dit jag skulle vilja nå på lång sikt, men helst utan att behöva hålla på med någon extrem kosthållning.
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#4
6 november 2023 kl 18:53
8 Gilla
Nu är jag ju inte 50+ utan 65+, men springer en del med "ungdomarna" i Runacademy. En sak som blivit väldigt tydlig för mig, är att även om jag slår alla i min träningsgrupp på milen, så springer samtliga ifrån mig (rejält), på intervaller kortare än 4 minuter (himla frustrerande). Saknar helt enkelt muskelstyrkan som krävs för att springa korta intervaller snabbt (muskelmassan försvinner ju med åren). Själv har jag tänkt pröva följande upplägg - fyra löppass i veckan samt tre med styrketräningspass - således träning alla dagar i veckan men en dags vila då och då om kroppen känns sliten. Löpträningen kommer att bestå av intervall-, tröskel- och bakträning samt ett långpass i veckan (alla myspass borta). Styrketräningen är inriktad på hela kroppen men kommer att köra tungt och explosivt på benövningarna samt plyometriskt (för att få tillbaka lite av den bortblåsta spänsten). Tror att man får helt enkelt experimentera lite för att träna utifrån sina svagheter och behov av återhämtning.
Linda M
1975 • Malmö
#5
6 november 2023 kl 19:04 Redigerad 6 november 2023 kl 19:05
5 Gilla
Jag är 48 och ligger på liknande tider som du. Har lyckats öka veckomängden till 5 mil (mindre var fjärde vecka), varav ett 2-milspass per vecka. Springer även två fartpass per vecka, men det skulle absolut inte gå om jag inte höll ner farten rejält på långpassen. Så jag tror att Staffan är rätt ute. Testa att hålla dig i pulszon 2 på långpassen och se om det funkar bättre. Det gäller i så fall att acceptera att farten på långpasset kan variera rejält från vecka till vecka beroende på hur sliten kroppen är. Men det är väl det som är nyckeln, tänker jag, att anpassa sig efter kroppens förutsättningar.
1984 • Falun
#6
6 november 2023 kl 22:07
3 Gilla
Först och främst handlar ju löpning om att förflytta sin egen vikt. Du är visserligen ganska lång men det är mycket vikt du ska släpa runt på.

Om målet är specifik sub 50 på milen skulle jag lägga upp träningen efter det.

Två kvalitetspass i veckan där du över tid närmar dig fler kilometer i rätt tempo. Sen kan det ju vara så att du behöver lägga dig på långsammare tider först.
Att du är 50+ tror jag inte är problemet här.
2006 • Alingsås
#7
7 november 2023 kl 07:00
3 Gilla
Jag är 63, snart 64 och satsar mer på längre distanser. Kör ganska mycket efter Johnny Hällneby och hans råd. Tid ute, inte kilometer är det som gäller. Försöka sluta att gå i branta backar, det ska vara löpsteg i låg puls som bygger seghet i vaderna. Vandringspass = bara vandring. Och viktigaste: Njut av träningen!

Ska försöka ta tag i styrketräning igen men är ju så less efter att gjort det i 14 år innan löpningen. 70% ben, alla olika muskelgruppspass avslutades med benträning för just benen är viktiga i styrketräning så man inte använder ryggen. Ben och bål är själva grunden till allt. Vet inte hur det är med Bodybuilding men då är kanske inriktningen mer till att få en snygg kropp?

Är fortfarande rätt ny på det här med löpning (2019) så experimenterar rätt mycket. Ökat ca 500 km per år från 2 500 km 2020. Hamnar troligen på 5 000 km i år. Kanske tack vare min förra styrketräning så har jag sällan problem med benen men fötter/anklar är min akilleshäl. Kör lite häl/fot-styrka varje morgon och kväll.
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#8
7 november 2023 kl 07:23
6 Gilla
Intressant tråd, och kul att läsa om dina ambitioner och reflexioner Kalle Kula!

Staffan var inne på samma tankar som jag redan i inlägg två (spring långsammare på distanspassen) och jag tycker att du själv har hittat nyckeln till en bra plan att utgå från här och nu:

"Ett sätt att träna på kanske skulle kunna vara att utan tidskrav bara satsa på att bygga upp uthållighet, så att jag successivt utökar veckodistans och längden på veckans långpass, tills jag kommit upp till mitt delmål, som är ett snitt på 46k/vecka och att klara distanspass på 19k åtminstone varannan vecka."

Dina inlägg är väldigt siffertunga med mycket siffror kring km och min/km. Siffror är kul, men jag tror att det kan vara mer konstruktivt att istället titta på löpta minuter/timmar än kilometer och mer titta på puls/intensitetsnivå än min/km. Vilket jag tror kan underlätta att hålla distanspassen lugna.

Om du kör en grundträningsperiod från nu fram till våren så är min åsikt att du behöver noll "kvalitetspass". Du utvecklas med bara distanspass och kommer heller inte att bli sliten av försök att hålla ett högre tempo.
1957 • Torsby
#9
7 november 2023 kl 09:48
2 Gilla
Jag tror också att det är bättre att rikta in sig på minuter - och timmar, hellre än km. Försök vara ute länge och variera mellan olika kraftinsatser. Du bor på en plats där snön ligger en stor del av året. Växla mellan skidåkning och löpning . Snöpulsning är utmärkt träning för både kondition och styrka. Du tvingas till högre knälyft och får mycket bra träning av sätesmuskler och benböjare. Efter ett tag går löpningen på plogade vägar mycket lättare skall du se.
1971 • Nykvarn
#10
7 november 2023 kl 11:24 Redigerad 7 november 2023 kl 12:53
3 Gilla
Många kloka inlägg i tråden och jag tror vi är många som på ett eller annat sätt kan relatera till ålder och (försämring av) prestation. Fördelningen 80/20 återkommer ofta i de här diskussionerna, att låta 80% av träningen vara lätt och 80% hård, och jag tror också det länkats till undersökningar, små sådana som oftast är fallet när det gäller träning, att det också fungerar vid relativt begränsad volym i träningen. Vid få pass per vecka kan intensiteten vara relativt hög på de flesta pass men tränar man 5-6 gånger i veckan bör man tänka till, och det gäller definitivt i högre grad efter 50. Om du springer t ex 35 km/veckan, ska alltså ca 7 km av dem vara i högre intensitet, resten kan i princip vara hur lugnt som helst.

Jag tror också att fokusera mer på tid (minuter/timmar träning) än snittfarter/tempo men har du bra koll på din puls kan den vara ett bra hjälpmedel för att styra intensiteten. Varför inte låta distanspassen gå i en intensitet av 70 till max 75% av maxpulsen för att se till att de verkligen går lugnt till, och sliter mindre.
Svealand
#11
7 november 2023 kl 16:27 Redigerad 7 november 2023 kl 16:30
Gilla
Bild uppladdad av Kalle Kula
Tack för alla svar. Det är verkligen kul att få så många svar och bra input, som sätter igång min egen tankeverksamhet. Att det sen finns olika åsikter om vilken väg som är "den rätta" får man försöka ha överseende med och sedan försöka hitta sin egen väg. Efter att ha läst inläggen, funderat en del, varit ute på veckans första runda, analyserat träningen under de senaste månaderna etc. så tror jag att jag har hittat ett av de stora problemen.

Jag ser att jag har rampat upp träningen rätt mycket under alldeles för många veckor tills det till slut tog stopp och kroppen sa ifrån. Från mitten av september, då jag sprang 30k, rampade jag upp veckodistansen de 4 efterföljande veckorna tills jag var uppe på 46k (se bifogad bild). Det är en problematik som jag har dragits med på fler områden i livet. När det känns bra och jag har flyt, så har jag lätt att bli för överambitiös och bara köra på. Det slutar ofta med att jag kör ända in i kaklet.

Jag hade nog behövt köra en ny "pulsering" efter kanske 40k och kört efterföljande veckor på 36, 40 och 44k, eller något i den stilen. Istället malde jag på för att komma upp till mitt delmål, som är att kunna ligga på en snittdistans på ca. 46 km/vecka. "Jag är ju så nära. Bara 2 km ökning nästa vecka." osv. Ungefär så gick mina tankar. Sedan blir det pannkaka av alltihopa, jag hamnar i en djup svacka och får ta ett onödigt stort omtag, som nu.

Idag körde jag ett väldigt kort pass, bara 3,5k i ungefär 6:20-tempo. Dock efter 6,5k promenad och igår blev det 10k promenad. Känslan under löpningen idag var bättre än på flera veckor, särskilt i början och på slutet av passet, då jag kunde trycka på lite och känna att lungorna får jobba lite också. Inte bara att jag är begränsad till vad benen mäktar med. Känslan var att jag sprang under 6 min/km men då jag kollade tiden efter passet visade det sig att jag inte riktigt var där ännu.

Med en lättare vecka den här veckan - planen är 36k som total löpdistans - är förhoppningen att jag ska vara tillbaka med ny energi på slutet av veckan. Jag har gjort en preliminär plan fram till nyår för hur jag successivt ska öka veckodistansen mha. "pulsering" med en periodtid på 3 veckor. Det blir "tre steg fram och två steg tillbaka" under ett antal veckor. Kanske jag i framtiden kan testa en periodtid på 4 veckor v.g. pulseringen av veckovolymen.

Jag lägger nog inte in några kvalitetspass under den här tiden, utan fokuserar på att öka distans och uthållighet, sakta men säkert. Lite variation blir det även inom resp. vecka, då jag även där försöker "pulsera" och variera distansen. Den här veckan, med 36k löpning, är t.ex. planen att köra 3,5k, 6k och 8,5k följt av vilodag, följt av 6,5k och 11,5k.

Jag springer rätt mycket på känsla. Jag kollar i princip aldrig klockan medan jag springer, utan bara efteråt för att få ett objektivt värde på hur passet gått. Känner jag att kroppen känns pigg, så kan jag trycka på. Känner jag att jag är trött och sliten så får det bli den tid det blir.

Ibland kan jag pressa mig lite extra, vilket jag nog gjorde den där 44k-veckan, då jag gärna ville fortsätta komma under 6 min/km för att kunna utöka följande veckas totaldistans de där sista 2 kilometrarna. Men sådant tenderar att få en sur eftersmak, vilket jag har fått känna på nu de senaste veckorna.

V.g. puls och pulszoner så har jag noll koll var jag ligger nu. Jag använde i princip alltid pulsmätare i 40-årsåldern, men de senaste åren har det inte blivit av att jag använt det. Jag har ett par pulsklockor, varav en med GPS, men ingen av dem har fungerande pulsfunktion för tillfället (trasig pulssensor, ej fungerande batteri etc.). Jag har inte prioriterat att fixa det, då jag inte har känt något starkt behov av att springa med pulsklocka. Men jag kanske borde göra ett ryck och ta tag i det.
Hasse Broomé
1964 • Helsingborg
#12
7 november 2023 kl 22:59
2 Gilla
Som några andra här också har tipsat om, så tror jag mycket på styrketräning som en del av framgångsrik löpträning. Och att periodisera, så att var fjärde vecka blir snällare
Svealand
#13
8 november 2023 kl 06:59
Gilla
Jag börjar med att försöka få ordning på periodiseringen. Jag vill inte skruva på för många parametrar samtidigt. Då blir det svårt att avgöra vad som ligger bakom ev. effekt.

Jag har f.ö. funderat en del över detta med periodisering och längden på perioderna. Jag tror jag sett allt från 2-4 veckors perioder, men jag är osäker på vad som är för- och nackdelar med det ena eller det andra.

Det jag gissar, är att det kan vara ganska lämpligt för nybörjare att köra korta perioder på två veckor. Sedan, vartefter man utvecklas som löpare, lär känna sina gränser etc., kan det kanske vara vettigt att ha längre periodtider, typ 4 veckor.

Har du några tankar kring detta med längden på perioderna?
Svealand
#14
8 november 2023 kl 07:21
1 Gilla
Jag kikar lite i "Stora Löparboken" (Hans Wiktorson) om vad som står om periodisering/pulsering. Där används begreppet periodisering för olika perioder under året, t.ex. förberedelsetid 6-8 månader, tävlingsperid 3-4 månader, rekreation 1 månad.

Vad gäller pulsering så används begreppet makro-pulsering för variation mellan olika veckor och mikro-pulsering för variationerna inom en träningsvecka.

Där nämns makro-pulseringsvarianter med 2-4 veckors cykel (betecknas 1:1, 2:1 och 3:1, där den sista veckan är en lätt vecka). Vidare står det att intensivt tävlande ofta fordrar att de lätta veckorna ligger tätare.
Svealand
#15
8 november 2023 kl 07:30 Redigerad 8 november 2023 kl 07:32
Gilla
Jag, som i princip inte tävlar någonting och inte heller har några motionslopp inplanerade, kanske således skulle kunna köra med relativt långa cykeltider för makro-pulseringen, dock inte mer än 4 veckor, så att var fjärde vecka blir en lättare vecka.

Samtidigt känner jag, som relativt oerfaren, att det kan vara bra att oftare få ett kvitto på att det går framåt, genom att inte ha alltför lång cykeltid. Har man en kortare cykel får man förhoppningsvis snabbare feedback på att träningen går framåt, i och med att superkompensationen då kanske kommer varannan eller var tredje vecka, istället för att man ska vänta en hel månad på att den ska komma.
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#16
8 november 2023 kl 17:00
5 Gilla
Man kan göra löpartillvaron enkel, eller så kan man komplicera den rejält, vilket du nu håller på att göra Kalle! 😃

Om (del-) målet för dig är att springa milen på <50 minuter så är du tillräckligt snabb (3 km på 4:53 min/km visar det) och du behöver bara mata distans för att öka din aeroba förmåga och därmed kunna hålla samma tempo i en mil. Skippa periodiseringen, utan nyckelordet är kontinuitet. En handfull distanspass i veckan och håll tillbaka lite när du känner dig slitet. Och som jag skrev ovan så har du i princip själv gett dig ett klokt upplägg i det du själv skriver som jag citerade.
Svealand
#17
8 november 2023 kl 17:17
Gilla
Bild uppladdad av Kalle Kula
Ja Jens, jag kanske gör det mer komplicerat än vad det är. Men mitt största problem är kanske att jag har svårt att avgöra när jag behöver hålla igen. Som träningsdagboken och min historik visar, väntar jag ofta med att bromsa tills det är för sent. Jag kommer in i en ond cirkel där resultaten bara går ned.

Det är där jag tänker mig att lite planering med schemalagda lättare veckor, och en lagom progression, som är anpassad för mina förutsättningar, kan vara en hjälp. Jag vill ju ha A-kurvan, inte B-kurvan, som är den jag nu tycks ha fått.
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#18
8 november 2023 kl 17:45
5 Gilla
Jag fattar problematiken! Men tänker då att du hellre (eller också) ska kika på intensitetsstyrd (exempelvis pulsbaserad) träning. Då får du ett smart redskap att hålla dig på rätt sida av vad kroppen tål och inte slita för mycket.

Det viktigaste är som sagt att du har kontinuitet. Det är viktigare än progression. Så en variant är att du sätter ett tak som du inte får gå över i veckomängd. Lite förenklat: Om du lyckas hålla exempelvis 35 km i veckan (eller än hellre säg fyra timmar i veckan) i x antal veckor, så ger det bättre kontinuitet och sannolikt bättre tränkngssrimuli än om du hamnar mellan 0 och 50 km under samma period.
Svealand
#19
12 november 2023 kl 18:29
Gilla
Bild uppladdad av Kalle Kula
Ja Jens, jag ska kolla närmare på intensitetsstyrd träning. Det är inte så att jag är helt ovetande om det, eftersom jag tränat med pulsklocka flera år tidigare. Jag har bl.a. en bok om puls- och laktatbaserad träning som jag tagit ned från bokhyllan och dammat av. Jag har bara blivit lite anti på sista åren mot tekniska hjälpmedel av typen GPS:er och pulsklockor. Det är så mycket strul kring det där och på den punkten vill jag gärna hålla löpningen enkel. Stoppur känns som en lagom nivå.

Jag håller med om att kontinuiteten är viktig och att det nog kan funka att bara mata på med grundträning/aerobisk träning för att nå 50-minutersmålet. Samtidigt har jag svårt för att inte försöka få någon form av progressivitet i de saker jag håller på med. Då känns det som att jag står still i utvecklingen, vilket jag iofs har gjort ett tag nu, även fast jag försökt att pusha gränserna.

Min tanke nu är att fortsätta mata på med grundträning/aerobisk träning åtminstone fram till nyår. Köra ett par 3:1-block med återhämtningsveckor i början av december och första veckan nästa år. Då går jag ner ca. 15-20% i volym från föregående toppvecka. Samtidigt försöker jag öka på veckodistanserna och längden på längsta passet i veckan med hyfsat rimliga nivåer på ca. 10%/vecka de veckor jag ökar.

Jag vill gärna komma tillbaka till att kunna springa längsta passen på upp till 19k, som under 1:a halvåret i år. Jag tänker att jag samtidigt som jag ökar på löpmängden också ska dra ned motsvarande på promenadmängden. Det borde underlätta för att kunna öka på löpmängden. Totalen har legat på ca. 70k/vecka de senaste två månaderna. I förlängningen vill jag byta ut all lågintensiv fysisk aktivitet, som t.ex. promenader, mot något mer intensivt/effektivt, som löpning, cykling e.d.

Jag ska försöka lyssna på kroppen och finjustera planen vecka för vecka. Den här veckan som varit känner jag att jag troligen har passerat den djupaste svackan. Jag kände mig piggare under passen i början på veckan och tiderna visade också på en positiv trend. 3,5k, 6k och 8k i 6:18-, 6:15- resp. 6:04-tempo. Återhämtnings-/promenaddag i fredags och nu i helgen har kroppen känts ännu piggare. 6k igår och 12k idag i 5:20- resp. 5:35-tempo. Kände mig riktigt sugen på att träna nu.

Veckan som kommer tänker jag mig att öka lite försiktigt igen till 40k inkl. ett längre pass på 13k. Jag tänkte också gå tillbaka och testa att springa sex dagar av sju, istället för, som på senaste tiden, fem dagar. Jag är lite inspirerad av de som kör runstreak, men tänkte att det kan vara en början att bara gå upp till sex av sju dagar. Jag lägger in det extra passet som i morgon, på måndagar. Jag gillar idén om aktiv återhämtning.

Det blir en lugn återhämtningsjogg på 3k utöver promenaden på 7k. Inte så jättestor skillnad mot att enbart promenera 10k. Dessutom får jag ju sprida ut löpningen på flera dagar, vilket gör att jag inte behöver springa så långt varje dag. Jag tänker mig kommande vecka som nedan.

må 3k lätt distans
ti 5k hård distans
on 4k lätt distans
to 8k medelhård distans
fr återhämtning/promenad
lö 7k medelhård distans
sö 13k medelhård distans

Känner jag mig själv rätt kommer jag nog att försöka ligga runt, eller strax under 6 min/km på alla pass, utom på 5k, där jag troligen kommer att försöka pressa mig lite extra, med målet 5 min/km. Men jag får se hur det känns vartefter.
Svealand
#20
12 november 2023 kl 22:42
2 Gilla
Bild uppladdad av Kalle Kula
Nu har jag fått ordning på pulssensorn till min gamla löpardator modell S625X från Polar av årgång 2005. Det var bara ett batteribyte i sensorn som behövdes. Ska bli intressant att testa igen under några pass framöver.
< < < 1 2 3 4 5 6 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.