Löpning Träning 26 inlägg 3650 visningar

Mage vid långlöp

1991 • Norrköping
#1
21 augusti 2023 - 08:41
1 Gilla
Tjena! Jag är generellt väldigt nöjd över min mage. På ett 24-timmarslopp får jag generellt besöka dasset för nummer två en-två gånger och det är allt. Inga magkrämpor etc. Tyvärr är det samma antal besök, eller fler, när jag springer 100 km. Där är tiden lite mer dyrbar också vilket gör det mer problematiskt.

Om tre veckor ska jag springa 100 km så snabbt jag kan och jag tycker att det är tråkigt att jag måste budgetera för två besök i skogen. Besöken gör ändå skillnad och är inte försumbara. Försvinner fem min så måste jag springa 3 sek/km snabbare för att ta igen det.

Det ska sägas att jag inte har gjort mycket för att åtgärda detta så jag är lite förhoppningsfull om att jag kan få värdefulla tips. Dessa har jag funderat på:

1) Gå en promenad/ta en kortare jogg innan löpet för att få igång magen. Ofta kan det vara så att jag besöker toaletten flera gånger innan jag ger mig ut, sen dröjer det likväl inte långt in i rundan innan jag behöver gå igen. Gillar inte riktigt detta förslag, känns lite styrigt och jobbigt.

2) Ta en immodium. Gör folk det inför viktiga lopp? Jag gillar inte detta då jag inte vill blanda läkemedel med idrottande. Men det kanske är helt ofarligt, vad vet jag.

3) Strikt kost dagarna innan loppet samt på morgonen innan löpet. Inga fibrer brukar man säga, va? Kan ni ge förslag på hur ett kostupplägg skulle kunna se ut för att maximera chanserna för en stabil mage? När jag behöver börja innan loppet, förslag på vad jag kan äta o.s.v.

Jag springer 100 km i egen regi en lördag. Startar kl. 10:00, går upp kl. 07-08.
< < < 1 2 > > >
1949 • Göteborg
#2
21 augusti 2023 kl 11:22
Gilla
Kör/-de aldrig så långa lopp men stor balja med starkt kaffe har alltid givit rejäl magtömning. Inget man ska börja med få dagar inpå lopp men 3 veckor ska väl räcka. (Dricker bara morgonkaffe, inget mer under dan, varje dag. Magen som en klocka!)
Hasse A S
1953 • Munkedal
#3
21 augusti 2023 kl 11:58
Gilla
Att ta Imodium inför viktiga tävlingar, tror jag inte är så farligt. Själv äter jag Imodium sen 30 år tillbaka. då jag tog tag i min IBS-mage.

I början åt jag mellan 4-8 om dagen (som läkaren ordinerat). Numera är jag nere i 1 per dag, om jag inte ska träna på kvällen. Då blir det 1/2-1 tablett extra.

Under tiden har jag kommit underfund med hur min mage reagerar och anpassat mina vanor.
1991 • Norrköping
#4
21 augusti 2023 kl 13:29
Gilla
Visst bidrar en kopp kaffe på morgonen till att magen kommer igång, en kopp timmarna innan jag ger mig av är ingen dum idé. Min erfarenhet är dock att det inte räcker för min del. Jag blir likväl nödig sen när jag börjar springa.
1991 • Norrköping
#5
21 augusti 2023 kl 13:30
Gilla
Uppfattat, tack för feedback! Immodium får verkligen vara en plan B. Läkemedel i kombition med ultralopp har ju inget bra rykte, det är dock smärtstillande man brukar prata om då. Detta är ju något annat.
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#6
21 augusti 2023 kl 14:29
1 Gilla
Äter enbart rostat vitt glutenfritt bröd (med lite sylt på) under tävlingsdagen - även om starten går 19:00. Försöker även hålla igen på fiberrika livsmedel dagen innan. Tar två Imodium ca tre timmar före start samt en ytterligare en timma före start. Kokar mitt egna energigel Maltodextrin+äpplemos+lite honung+salt+vatten i den mängd som krävs för att få önskvärd konsistens. Dricker enbart vatten i kontrollerna. Med detta upplägg har min magen fungerat perfekt.
1967 • Torslanda
#7
21 augusti 2023 kl 14:50
1 Gilla
Har aldrig behövt göra nr 2 på någon ultra, oavsett längd och det tror jag har att göra med att jag gör som i din nummer 3 i listan. Finns det inget bulk i tarmen så finns det inget behov att gå på toan heller. Har testat med Immodium mot orolig mage men det har inte hjälpt mig men något som funkar för mig och som även pace on earth ofta talar om är mineraltabletter. Jag kör med 1-2 Umara Usalty per timme beroende på hur varmt det är. Det gör även att jag faktiskt kan äta nästan direkt efter målgång, får mer energi och det känns överlag bättre i både mage och ben. Män i min ålder måste däremot ofta stoppa för kissepauser men det är ju en helt annan fråga😊 Prestera mera podden ( Drivs av Umara folket) har ett antal avsnitt om bra mat att käka innan för att minska bulk i tarmen. En klar fördel med detta är att det då oftast får en rätt kolhydratrik mat vilket gör att man får en bra extra påfyllning av glykogenlagren.
1991 • Norrköping
#8
21 augusti 2023 kl 15:10
Gilla
Tack! Detta hittade jag: "Fibrer kallas de kolhydrater från växtriket som inte bryts ner vid matsmältningen, utan når tjocktarmen i stort sett opåverkade. Fibrer finns till exempel i grönsaker, frukt, rotfrukter, bönor och linser samt i bröd, flingor, gryn, pasta och ris av fullkorn."

Innebär detta att vitt bröd och vit pasta(ej fullkornspasta) är lämpliga saker att kolhydratladda med? :)

Salttabletter är nog en bra grej, det har jag hemma.
1961 • Oskarshamn
#9
21 augusti 2023 kl 16:32
1 Gilla
Min mage är inte för rolig. Jag kör både 1, 2 och 3. Innan jag började med Imodium var det flera lopp som sånär slutade med katastrof. Fick då ett tips här på Jogg att ta två Imodium+ ett par timmar före start. Det hjälper verkligen, tarmverksamheten lugnar sig och man kan koncentrera sig på löpningen. Inga biverkningar.
Dessutom försöker jag numera vänja magen vid sportdryck och kraftslem innan lopp.
1991 • Norrköping
#10
22 augusti 2023 kl 08:16
2 Gilla
Har läst på lite, Imodium i samband med aktivitet verkar både ofarligt och vanligt. Anledningen till att jag ens funderade på huruvida det ej var lämpligt är p.g.a. det riskfyllda med smärttabletter och långvarig aktivitet(rhabdo).

Det jag skulle kunna kunna göra om jag springer på lördag förmiddag är alltså:

Tors: Undvika fibrer.
Fre: Undvika fibrer.
Lör morgon: Undvika fibrer, dricka kaffe för att få igång magen och förhoppningsvis gå på toa. Ta två immodium.
Under löpet: Inta salttabletter.

Enda negativa jag hittar om Imodium är att det ska kunna bidra till ökad risk för kramp. Det låter lite vanskligt. Samtidigt verkar det vara så pass vanligt i samband med aktivitet att jag utgår från att det inte bör vara någon jätterisk.
1974 • Örnsköldsvik
#11
22 augusti 2023 kl 12:53
2 Gilla
Lopp från Marathon och uppåt. Starta morgonen med starkt och många koppar kaffe så man skiter ordentligt. Sen två imodium plus strax innan start. Har alltid funkat klockrent för mig.
1991 • Norrköping
#12
22 augusti 2023 kl 12:59
Gilla
Tack! Imodium verkar onekligen vara nyckeln.
1972 • Kungsholmen
#13
22 augusti 2023 kl 17:48
Gilla
Den här verkar peka på en del negativa effekter, som att du kan ta upp mindre glukos tex. Men det är kanske välja mellan olika dåliga saker
https://www.triathlete.com/nutrition/ask-stacy-should-i-take-anti-diarrheal-meds-before-a-race/
1965 • Kungsholmen
#14
23 augusti 2023 kl 07:54
Gilla
Jag sprang fem dagar i Alperna på immodium för några år sen, men då hade jag legat däckad 10 dagar med campylobacter strax innan. Den gjorde sitt jobb.
1978 • Linköping
#15
23 augusti 2023 kl 10:09
2 Gilla
Jag har också problem med löparmage och när det är dags för lopp drar jag ner på fiber och trycker i mig två Imodium tidigare på morgonen.
1991 • Norrköping
#16
23 augusti 2023 kl 13:15
Gilla
Råkar ju veta att du är en jävel på 100 km. Denna metod räcker för att du inte ska behöva besöka dasset under ett sådant långt lopp?
1978 • Linköping
#17
23 augusti 2023 kl 13:47
Gilla
Njae, även vid mina två lyckade försök på distansen har jag behövt besöka toaletten.
För min del är det ganska stor skillnad på marathon och lite längre distanser. Några gel och lite sportdryck under 2,5 h är inga större problem för magen och ganska lätt att träna upp. I längre lopp är det ännu viktigare att fylla på med energi men fortsatt ganska hård ansträning i 7 h gör att magen får det tufft. Att tappa tid i ett toastopp är dock inte lika förödande i längre distanser men ett ordentligt magras är aldrig bra.
Hans Westerback
1958 • LIDINGÖ
#18
23 augusti 2023 kl 14:36
3 Gilla
Vill bara påpeka att det är skillnad på Imodium och Imodium Plus. Åtminstone för mig. Vanlig Imodium ger mig magknip, Imodium Plus funkar jättebra, den innehåller en extra substans som tydligen ger nån positiv effekt.
Sen kan nämnas att Dimor (resp Dimor Comp) är tydligen samma sak, substansen Loperamid är basen i både Imodium och Dimor.
2006 • Alingsås
#19
28 augusti 2023 kl 22:25
Gilla
Får nog studera denna tråd noga. T.o.m på träningspassen om jag kör intervaller kör magen igång fast jag varit på besök innan. Imodium Plus verkar ju vara lösningen om jag får ta den. Ska rådfråga min läkare. Har kronisk Pankreatit sedan 30 års åldern och den jäkeln (smärtan påminner om gallsten och känns några dagar så de stoppar i en morfin och man får leva på dropp) är inte att leka med men har överlevt ett antal intensivvårdsbesök. Kul att ha samma kroniska sjukdom som många alkoholister. Bara så ni vet vilka frågor jag får när jag lägger in mig akut, men jag är van.
1991 • Norrköping
#20
30 augusti 2023 kl 08:14
Gilla
Många bra tips i tråden, tack för det! Visst tar det en liten stund för Imodium/Dimor att verka och det är av den anledningen jag bör inta tabletterna ett par timmar innan jag börjar löpa?

Funderar på om jag kan inta två tabletter direkt när jag vaknar, innan jag har gått på toaletten. Ta tabletter, äta frukost och dricka rikligt med kaffe och därefter gå på toa. Som tidigast går jag upp två timmar innan jag ska löpa.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.