Löpning Skador & Rehab 11 inlägg 3464 visningar

Är det möjligt att ändra sitt löpsteg helt?

Jennie S
1976 • Solna
#1
20 oktober 2022 - 19:03
Gilla
Hej!

Jag har fått allt ondare i knäna, särskilt det vänstra. Nu har jag gått till sjukgymnast som filmat när jag springer. Jag vet att jag går inåt med fötterna, särskilt den vänstra - det har jag alltid gjort. På filmen ser man att jag skruvar benet inåt och snedbelastar knäet (värst med det vänstra). Planen är att jag ska stärka cotemuskeln i höften och träna på att sätta i fötterna rakare.

Men det känns väldigt svårt - är det ens möjligt att ändra ett löpsteg som man haft för alltid (är 46 år nu). Jag ska också skaffa andra skor, men skorna kommer inte ta bort problemet enligt sjukgymnasten och det förstår jag.

Känns just nu hopplöst och hela charmen med att springa försvinner ju om man måste tänka på vartedna steg på det sättet.

Hade som mål att träna inför en halvmara den här hösten, men det känns allt mer avlägset.

Någon som erfarenhet av att ha tränat bort sådana här saker?
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#2
21 oktober 2022 kl 08:48
1 Gilla
Det går att ändra på löpsteget, men det tar tid. Själv har jag varit extrem hällöpare, tills för ungefär 12 år sedan då jag gick en kurs i "Pose-running". Blev väl inte helt av med hälisättningen, men belastningen på knän och höfter minskade avsevärt. Nu i våras gick jag en on-linekurs (Fredrik Zillen). Här kändes det verkligen som det var en miljon saker att tänka på. Men jag valde att fokusera på mina armar och hur de rör sig (sen följde fötter och ben med på köpet) samt att sträcka på mig och titta rakt framåt och dra in hakan mot bröstet. Det är var jag klarar att hålla ihop samtidigt och min löpteknik har faktiskt förbättrats markant.
Ett tips är att kolla på Fredrik Zillen på Youtube (finns en hel del gratismaterial), testa dig fram och filma dig. Film avslöjar mycket. Själv tyckte jag att jag sprang som en gasell, tills jag såg filmen :-). Lycka till med löpsteget.

PS om det är så kallat löparknä du drabbat av, kan jag också rekommendera stretchning av "Tensor Fascia Latae" samt "rumpmusklerna" (kolla på Youtube) DS

Leif Nilsson
1957 • Växjö
#3
21 oktober 2022 kl 10:11
Gilla
https://vaxjoposturalklinik.com/optimumtraning-om-metoden/

Detta hjälpte mig komma till rätta med nervproblem i ryggen, aktivera höftböjarna och få tillbaka ett bra/bättre löpsteg. Jag beskrev alla mina gamla skador och fick ett inviduellt anpassat program just för mig. Tog 3 månader och nu är jag riktigt på gång igen känner jag, och med ett bättre och lättare löpsteg :) Metoden/utövare, som fokuserar på hållning mm, finns säkert på fler platser i landet! Är mycket nöjd!
2006 • Alingsås
#4
21 oktober 2022 kl 12:24
Gilla
Ditt löpsteg kommer att utvecklas åt rätt håll av sig självt bara av att du jobbar med sätesmuskulaturen. Ja, man kan göra förändringar, eller snarare optimeringar. Du kan inte byta ut ditt löpsteg mot ett annat, men du kan lära dig att utnyttja dina kroppdelsförhållanden och styrkor optimalt och mest effektivt.

Att räta upp foten och benet går bra att göra, men det kommer ju ta ett tag. Försök inte att sätta i foten rakt till en början, då kommer ju ingenting vara roligt. Men börja "lyssna" på den och kanske ge den en liten, liten vridning åt rätt håll. Att lyssna på fötterna kan man bli bättre på genom att utveckla sin proprioception och kroppsmedvetenhet; det kommer att hjälpa enormt om man har tålamod att utveckla dessa "sinnen".
Jennie S
1976 • Solna
#5
23 oktober 2022 kl 13:50
Gilla
Tusen tack för svaren! Jag ska definitivt kolla in videon och fortsätta med min höftträning. Borde nog också titta på det där med att inte "hällöpa" - ska fråga min sjukgymnast om detta.

Det är inte löparknä jag har, utan särtan beror troligen på snedbelastning eftersom jag går så mycket inåt med fötterna, särskilt det vänstra.

Har en till fundering och det gäller styrketräning av benen för at förbättra möjligheterna att kunna fortsätta jogga. Jag har förstått att många löpare gör utfall och squatts. Problemet med de övningarna är att jag får så ont i knäna av dem. Jag har förstått att jag måste hålla benen raka så att jag inte snedbelastar men det känns ändå så obehagligt att göra sådana övningar. Knäna knäpper, det känns obalanserat och ofta smärtsamt på oliak sätt. Svårt att veta om jag ska fortsätta eller inte.

Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#6
23 oktober 2022 kl 20:22
Gilla
Detta med squats och hur fötterna skall vinklas styrs bl.a. av anatomin i höften https://www.youtube.com/watch?v=8v70w0KbVzM
Själv har jag ganska raka fötter när jag gör squats pga av detta. Dessutom brukar jag ha en kil under hälen ( eller viktplatta), vilket avlastar knäna.
Men det finns andra sätt att träna upp benmuskler, här kan säkert din sjukgymnast ge dig goda råd
1985 • Vallentuna
#7
24 oktober 2022 kl 15:30
Gilla
Det viktiga med fötterna, när det kommer till knäböj, är att belastningen går rakt genom lederna/benen. De generella råd jag ger är att stå axelbrett och något lätt utvinklade fötter för att öppna upp rörligheten i höften. Det är oftast ett bra utgångsläge att börja från. Nu är jag inte fysioterapeut men har ändå hyfsade kunskaper i ämnet anser jag (Och en fancy PT-utbildning).
#8
26 oktober 2022 kl 11:01
Detta inlägg har raderats
1969 • Storvreta
#9
26 oktober 2022 kl 21:59
1 Gilla
Trodde själv mitt löparliv var slut pga diverse skador!

Som en sista chans gick jag på en löpanalys o lyckades med att ändra mitt löpsteg! Visst tog det tid, men en dag satt det!😀
1980 • Åby
#10
2 november 2022 kl 21:47
Gilla
fotisättningen är resultatet av allt annat du gör - med andra ord så bör du inte tänka på den utan kämpa med de andra sakerna som gör att du landar med tårna inåt.

Min erfarenhet är att svag fotmuskulatur och stela höfter gör att det är lätt att falla "inåt" på olika sätt, olika typer av rotationer för att provocera de rörelserna visar rätt snabbt på såna saker. Kolla med din fysio eller en duktig PT - de bör kunna screena rätt snabbt och ge råd.

För styrketräningsbitarna - hör av dig till Felix Ledin som du har i närheten ( https://www.felixledin.com/ ) och hör om han har några bra idéer - otroligt ambitiös och intresserad krabat med till synes oändligt många bra påhitt för att aktivera insomnade muskler och bortglömda rörelsemönster.
#11
4 november 2022 kl 06:42
Gilla
Kan definitivt rekommendera den här boken. Den absolut bästa på marknaden när det gäller löpspecifik styrka. https://m.media-amazon.com/images/I/51GNAvGOQLL._AC_SY780_.jpg
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.