Löpning Träning 23 inlägg 3789 visningar

Runstreak + maratonträning?

1995 • Göteborg
#1
26 juni 2022 - 21:54
Gilla
Jag har funderat lite på om det går att kombinera långpass-träning inför maraton med att springa varje dag (max en vilodag per vecka). Hur gör ni som springer varje dag med upplägg inför maratondå man helst vill ha ett långpass på över 30km i veckan månaderna innan loppet man tänkt springa? Går det att genomföra även om man avstår från vilodagar innan/efter långpasset (eller kanske bara kör ett kort pass på ca 5km dagen innan och efter)? Antar att man får kompromissa lite med tiden, men är mest orolig för skaderisken och att bli övertränad... Alla tips och synpunkter tas tacksamt emot!
< < < 1 2 > > >
Stockholm
#2
26 juni 2022 kl 22:04
Gilla
Minsta distansen för runstreak är väldigt kort, nånstanns kring 1,5km. Klart du kan hålla en runstreak och samtidigt träna för marathon! Om du inte klarar av att göra det varje dag är det kanske inte läge att träna för marathon. Man såklart råka bli övertränad vid marathonträning men det ska inte falla på en runstreak. Det är nog bara bra om du tänker på att träna på ett vis som gör att du klarar av att hålla i runstreak.
Irene
1968 • Åstorp
#3
26 juni 2022 kl 22:27
2 Gilla
Bättre att springa ett pass mindre i veckan och köra ett styrkepass. För att minska risken för skador kan också ett pass av alternativ träning vara bra. Cykling är ett bra komplement till löpning. 4 pass löpning, ett styrkepass och ett alternativt pass. Det ger en vilodag i veckan. Kvalité före kvantitet.
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#4
26 juni 2022 kl 22:47
4 Gilla
Det beror på... Vad har du för ambitioner med den planerade maran, hur mycket springer du i dagsläget och hur ser din livssituation ut?

Det är stora skillnader om målet är att ta sig runt utan tidsmål, eller att ta sig i mål på en tid som är en individuell prestation. Också skillnad om du sprungit mycket under en längre tid eller behöver snäppa upp volymen. Ju mer "måsten" du har i livet, desto större behov av vila/återhämtning och även svårare att få till löpningen så klart.
John K
1969 • Stockholm
#5
27 juni 2022 kl 07:37
1 Gilla
Jag förstår tjusningen med att springa varje dag, men vad vinner man egentligen träningsmässigt på att springa så korta sträckor som 1,61 km ?
Helsingborg
#6
27 juni 2022 kl 08:01 Redigerad 27 juni 2022 kl 08:04
Gilla
Kika på Hanson Marathon Training Plan. Deras längsta pass är visserligen 25km (16 miles) och inte 30km men till skillnad från en traditionell träningsplan så innebär den här att man springer fler dagar i veckan. Poängen är att lära sig att springa på trötta ben men också att minska risken för skada som kommer med långpassen i traditionella träningsplaner.

Planen innehåller 6 pass per vecka och inte 7 men å andra sidan är vilodagen inte före/efter "långpasset" utan mellan två kvalitetspass.
Stockholm
#7
27 juni 2022 kl 09:49
2 Gilla
Jättemycket i form av grundträning. Skulle kunna ersättas med ett fysiskt tungt arbete eller att springa runt på savannen och jaga. Snarare träningsläran som blivit jättekonstig med upplägget att vara stillasittande kontorsråtta och köra ett par högintensiva pass per vecka.
Oldboy
1952 • Danderyd
#8
27 juni 2022 kl 10:59
Gilla
Modern träningsteori säger att man får bäst resultat med polarisering,åtminstone för maraton gäller att ca 80% av löpvolymen ska göras vid låg ansträngning, medan 20% ska vara tuffare, en del av det riktigt jobbigt om man vill få en bra tid. Dessutom är återhämtningen viktig, den blir sämre om man springer en snutt på det som borde vara en dag med löpvila. Är det "tillåtet" att promenera vissa dagar under en runstreak? Bättre att promenera 3 km än jogga 1,5 för återhämtningen.

Att lära kroppen att springa snabbt med trötta ben sker nog bättre på andra sätt: progressiva långpass, säg 30km med andra halvan snabbare, eller mera gradvis. Eller med back-to-back, säg kör två mil både lördag och söndag, en mil distanslöpning må, ti, fr, vila onsdag ett tufft kvalitetspass på torsdagen- viktigt med fräscha ben när man kör hårt, annars ökar skaderisken kraftigt, har jag egen erfarenhet av.
Ovan skissade schema ger 70 km per vecka , veckovolymen är nog det viktigaste för maraton, vilan behövs för att kroppen ska tåla både hög volym och tuff kvalitet.

Runstreak går på tvärs mot både polarisering och att sätta värde på återhämtningen, men man kan ju göra det som "en grej" om man inte bryr sig så mycket om tiden på maran, men då tycker jag man ska springa riktiga pass, inte nåt fjutt bara för att kunna säga att man har sprungit. Kolla suneson.se, Björn springer mer än en mara om dan, men det blir inga tävlingar under den perioden.
Stockholm
#9
27 juni 2022 kl 11:51
2 Gilla
Det är dock väldigt konstigt att dagens människor inte tål rörelse. Eller snarare att man tränar på vis som gör att man inte klarar av att jogga 15 minuter dagen efter. Vad skulle motsvarigheten för andra djur vara - att man måste stänga in sin hund i en bur dagen efter att man kört agility eller drag med den för att det är skadligt för den att springa runt lite? En häst som måste hållas på box dagen efter träningspass för att det är farligt för den att trava runt lite i hagen?

Det kan snarare vara så att runstreaken, enbart, kan vara den bästa maraträningen. Att jogga 15 minuter varje dag kan vara absolut bästa tillvänjningen för kroppen. Det kan säkert vara så att kroppen då inte tål längre pass också, eller intervaller, men då kanske man ska prioritera runstreaken.
1984 • Falun
#10
27 juni 2022 kl 20:38
2 Gilla
Savannen-argumentet är bara vettigt för dom som sprungit hela uppväxten och fortsatt så. Dom flesta idag rör sig knappt överhuvudtaget.

Jag kan dock hålla med om att runstreak kan vara bra för folk som vill komma igång.
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#11
28 juni 2022 kl 10:22
2 Gilla
Klart det inte är farligt eller negativt.
Om det funkar för att någon inte skall glida iväg och får 1-2-3-4 dagar emellan sina pass, utan att ha en liten morot att komma ut varje dag, och ofta blir det då ett vettigt pass bara man kommer ut.
Vilodagarna som ibland kanske behövs när man är riktigt sliten efter en mara eller nåt, kan vara ~2km i joggtempo. knappast skadligt, eller förstörande, som sagt.

..Ger mig snart ut på dag 544 utan avbrott, med mycket maratonträning under denna period, jag har aldrig varit starkare eller mer vältränad än nu, och en hel vilodag här och där hade knappast gjort skillnad. Åt något håll.
Men känslan av att alltid ge sig ut, priceless.

Stockholm
#12
28 juni 2022 kl 11:40
1 Gilla
För att vrida lite på det Anden Nilssom skrev:

Marathon är bara vettigt för dom som sprungit hela uppväxten och fortsatt så. Dom flesta idag rör sig knappt överhuvudtaget.

Det är intressant hur saker som runstreak ska anses omöjliga, eller barfotaskor eller liknande saker. Samtidigt ska marathon ses som helt rimligt att klara av. Men det ena slår man ner på för att det kan kräva tid och försiktig invänjning, samtidigt som man för maraträning pratar om hur viktigt det är att börja försiktigt, låta det ta tid och öka lite i taget.

Och personen som inte skulle kunna klara 15 minuter per dag ska ändå klara löppass på 30, 45, 60 minuter åt gången eller mer med någon dags vila emellan. Löppass som då samtidigt är så belastande att personen inte kan anses kunna träna dagen efter, som säkert stämmer också. Men varför ens belasta så hårt till att börja med? Till vilken nytta? Sen kommer varannandagslöparen med väldämpade skor med drop och pronationsstöd ändå få löparknä, stressfrakturer, hälseneproblem eller någon annan skada. Eller ta i för hårt på varannandagsintervallerna och skaffa sig en muskelbristning. Men det ses då som normalt, otur eller hoppsan.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#13
28 juni 2022 kl 21:27
2 Gilla
Att springa varje dag ställer krav på disciplin, att inte springa långt eller snabbt på alla pass. Lugn löpning måste vara basen.
1995 • Göteborg
#14
28 juni 2022 kl 22:59
Gilla
Intressant med så olika perspektiv. Personlingen har jag kunnat ha långa perioder (över en månad) utan vilodagar men med vissa lugna joggvilor eller korta 5km-pass. Började dock nyligen att öka distansen på långpassen till över 30km trots att jag varit tveksam efter en överbelastningsskada i låret nyligen som dock läkte väldigt bra och medförde någon slags superkompensation som tillät flera veckor av volym på 8 mil eller mer. Nu börjar jag ångra det, då hälsenan sade ifrån denna gång. Tyckte inte jag hade slarvat med kosten och allmän återhämtning den här gången, men ibland är det svårt att veta när man bara vill ut och njuta av endorfinrus i det fina vädret...
Oldboy
1952 • Danderyd
#15
29 juni 2022 kl 01:02
4 Gilla
Om man bryr sig om vad man får för tid på sina maratonlopp är det väl naturligt att lägga upp träningen så att ens maratonkapacitet förbättras efterhand? Jag springer 3-4 pass i veckan, sällan kortare än 12 km. varför ska jag lägga en kvart på att jogga övriga dagar när jag ändå får vardagsmotion, promenerar och handlar med ryggsäck, cyklar till stan för att gå på konsert eller klipper gräset med handjagare? Jag får betydligt bättre utbyte av att lägga de kvartarna på styrketräning eller rörlighetsträning.

För att orka ligga på under ett helt maraton behöver man stor volym och/eller långa pass, för att kunna hålla bra fart behöver man träning med hög intensitet, t ex långa intervaller. Forskningen visar att träning triggar hjärtat resp benmusklerna att bli starkare, men det är under vilan som den anpassningen/tillväxten sker. Därför innehåller optimal långdistansträning dagar för återhämtning, då lågkvalitetsträning som att jogga en kvart är mer negativt än positivt.

Det är klart att kan man springa varje dag och hinner med sju mil i veckan så klarar man nog ett maraton några gånger om året. Men tiderna blir sämre än med den optimala träningen. Den ser föralldel olika ut för olika löpare och olika för samma löpare under olika perioder i livet. Men grundprinciperna ändras inte.
John K
1969 • Stockholm
#16
29 juni 2022 kl 10:31
4 Gilla
För mig verkar runstreak mer handla om personlig mål/utmaning (vilket inte är fel alls), än att optimera träningen för att t.ex. bli en bättre marathonlöpare.

Sedan är det väl vad man jämför med. Startar man från en position där man är väldigt stillasittande så kan ju runstreak kan vara en motivationshöjande faktor.
1991 • Norrköping
#17
29 juni 2022 kl 13:20
1 Gilla
Det är lätt för oss som är motiverade och gillar löpning att tala ned runstreaks. Min kompis, som inte är en löpare, är nu inne på typ dag 60 av 100 gällande att springa minst 15 min varje dag. För honom verkar det ha varit helt vitalt att det blev något han "måste" göra varje dag. Folk är olika. Jag gissar att hans chanser för att efter dessa 100 dagar fortsätta löpa flera dagar i veckan är rätt goda i.o.m. att han då minst sagt har vanan inne.

Hade jag tränat för maraton, varit inne i en runstreak jag inte ville bryta samt oroade mig över återhämtningen efter långpass så hade jag bara gjort passen efter långpass väldigt korta. Min polares minimum är 15 min, andra har väl en mile(1,6 km)? Att lååångsamt jogga det dagen efter ett 30K-pass skulle jag se noll problem med. Kan man springa långpass är ju ett sådant pass helt försumbart, utöver att man håller liv i en svit.

Kan du springa 30 km så bör 1,6 km jogg vara marginellt mer slitsamt än att gå samma sträcka. Oroa dig inte över det.
Oldboy
1952 • Danderyd
#18
29 juni 2022 kl 14:37
2 Gilla
Ja, att jogga lugnt en kvart kan kanske t o m räknas som återhämtning, i vart fall om man gör det på mjukt underlag. Har man runstreak som morot eller piska kan det ju fylla en funktion, genom att man rör på sig. Men jag tycker livet är fullt av "måsten" ändå.
1969 • Göteborg
#19
29 juni 2022 kl 16:47
1 Gilla
Jag är kluven till fenomenet runstreak. Som icke renlärig tycker jag att en tjugo minuters promenad borde funka som vilodag och ändå räknas in.

Gångarna i OS kommer ju gång på gång (pun intended) undan med att fuska, så varför inte run-streakarna?
Eksjö
#20
29 juni 2022 kl 17:10
2 Gilla
Så länge man springer väldigt lugnt (lugnare än sina lugna pass) får man ju se det som aktiv återhämtning vilket har visat sig ha mycket god effekt på kroppens återhämtning, bättre än helt passiv vila så allt beror ju på hur man springer.

Men att ha en liten runda man springer varje morgon ser jag inga konstigheter med även för de lite mer seriösa löparna.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.