Löpning Träning 126 inlägg 15101 visningar

Specifik träning inför 24 h löpning?

1991 • Norrköping
#1
3 januari 2022 - 09:02
Gilla
Hej! I april springer jag ett 24 h lopp i Växjö. Det är en på en varvbana som är en km kort. Generellt har jag tänkt träna som för inför vilken ultra som helst, d.v.s. mycket och lång löpning. Det jag funderar på är om det finns någon poäng i att ha ett eller ett par pass specifikt inriktat på just detta lopp. Vi börjar springa kl. 11 en förmiddag. Jag kan ge ett exempel på ett pass som dök upp i mitt huvud så får vi se om ni tycker att jag krånglar till det eller om det kan vara vettigt:

Ultraintervaller
- 8 st, en var tredje timme
- Start kl. 11
- Utförs på en km varvbana

Då skulle tanken helt enkelt vara att vänja sig vid konceptet och vid att springa när man är sömnig. När jag väl står på startlinjen i Växjö så kanske konceptet med uppemot 200 varv på en bana under ett helt dygn inte känns exakt lika läskigt som om jag inte hade gjort detta.

Vad tror ni? Andra förslag?
< < < 1 2 3 4 5 6 7 > > >
1991 • Norrköping
20 maj 2022 kl 13:15
1 Gilla
Nej, jag hoppas på att bli positivt överraskad! Jag är som dig, gillar inte att springa i värme. Huruvida jag är direkt dålig på det låter jag vara osagt. Tänker att jag får stå mitt kast nu när jag har betalt anmälningsavgiften :) Bara att hålla tummarna för en dräglig temperatur!
1991 • Norrköping
23 maj 2022 kl 09:22
3 Gilla
Det kan självfallet vara lite placebo men jag sprang f.g. vecka ett distanspass och två långpass i ett långsammare tempo(+6 min/km) än normalt och trots att jag slog distansrekord(150 km) den veckan så kändes aldrig benen sega. Reagerade framförallt på att det inte kändes som jag att jag hade sprungit innan när jag drog av dagens andra pass efter att ha kört det första långsamt. Erik Olofsson nämnde att en positiv bieffekt av att springa långsamt var att man förhoppningvis kunde springa mer.

Så de första intrycken av detta sätt att träna på är väldigt positiva. Det är dessutom bara riktigt tråkigt med det långsamma tempot de första kilometerna, då känns det onaturligt och som att man inte tar sig någonstans. Men efter kanske en kvart så är man inne i tempot och då fungerar det bra.
Joakim N
1983 • Ängelholm
29 maj 2022 kl 00:35 Redigerad 29 maj 2022 kl 00:36
4 Gilla
Kanske också kort kan sammanfatta min första 24 H från helgen.

Det gick inget vidare helt enkelt, laddade upp med att DNFa Vinninge 128km efter 82km första majhelgen, pga av vätskebrist/dålig planering.

Jag springer varje dag (#698 senare idag!) och hade känt av lite känningar och stelhet i högerbenet de sista två veckorna innan loppet så var osäker på om jag skulle starta fram till kvällen innan vilket innebar att jag sköt upp packningen tills dess.

Planen var att gå ut och försöka springa i 6:30 och banka tid till det blir för jobbigt och gå in resten då mitt mål var 100 miles. Planen rullade på bra, kändes bra med lite dippar till och från och lite strul med av och på regnjacka och ett varv ätandes med tallrik.

Tuffade på med rätt jämna splittar men insåg efter några mil att jag inte skulle palla med att springa tills det inte fungerar mer och sen gå massor med timmar och bara räkna ner tiden tills dygnet hade gått.

Slutade med att jag hoppade av efter ca 50 miles när jag ändå kände mig pigg och klar och kunde köra hem efteråt (30 min bilresa), kände mig fortfarande pigg och hade säkert några mil till i benen men ingen motivation till att gå in resten efteråt eller bryta mitt i natten och inte kunna ta mig hem.

Lärdomar:

Tror jag håller mig till kortare lopp (80-100km) ett tag framöver där jag faktiskt kan "springa" hela tiden, möjligtvis är 12-timmar ett rimligt alternativ i sådana fall på tidslopp. Jag springer antagligen för lite (ca 50-60km i veckan i snitt) för att kunna springa hela tiden under längre lopp som det ser ut nu, kanske med några år mer av konsekvent löpning så kan det fungera ändå trots mindre volym.

Inställning, som sagts tidigare i tråden så är det nog fel väg att sätta distans som det yttersta målet. Insåg att jag hade ca 15 ½ timme kvar att springa efter 80km och det var för långt att motivera mig till helt enkelt. Med annan inställning så hade det nog varit betydligt lättare.

6.30-planen gick trots allt bra, slutade på 6:31 efter 50 miles med rätt pigga ben.

Blev lite längre inlägg än jag tänkt men kort sagt så väntar jag nog en stund till innan jag ger mig på 24 timmar alt 100 miles igen.


1976 • Stockholm
29 maj 2022 kl 14:38
Gilla
Ni som har kutat 24h.

Jag förstår att det är en bra strategi att gå ut långsammare än sitt vanliga tempo. Jag springer normalt mest i skogen i runt 6-7 tempo, dvs rätt behaglig stig med lite höjdmeter. Har dock inte så mycket tempo att sänka innan det blir gång.

I ett 24h scenario, finns det någon poäng att lägga några månader på att trimma ner mitt bekvämlighetstempo nån minut för att kunna gå gå ut saktare än normalt (på bekostnad av mängd) eller kommer ren mängdträning att ge mera effekt?

Förstår att det är högst individuellt men tänker mer som en generell tumregel.
1991 • Norrköping
29 maj 2022 kl 21:56
Gilla
Jag är ingen expert ännu men jag har tillskansat mig en del info. Du bör träna en del i det tempo du ämnar hålla på loppet. Erik Olofsson(sv. rekordinnehavare) springer alla långpass i det tempot samt ibland på distanspass. Med det sagt är mängd viktigt. Måste du verkligen dra ned på detta bara för att du sänker tempot lite?

Jag tror att det är svårt att ge dig en tumregel. Man bör träna en del i tävlingstempot men volym är superviktigt. Hade jag varit du hade jag kört en del av passen i 24 h-tempo men inte så att det påverkar volymen negativt(om du nu har en väldig tidsbrist).

Mitt fokus inför kommande 24 h-lopp är att springa så mycket som möjligt samt få till ett par riktigt långsamma pass varje vecka.
1976 • Stockholm
31 maj 2022 kl 20:21 Redigerad 31 maj 2022 kl 20:28
Gilla
Ok, planen var att köra två hårda pass (för mig) i veckan, typ 15k strax under 5-tempo, är lite orolig för skador så kommer behöva lägga in vilodagar efter dessa pass. Resten av löpningen kommer ske i vanligt (förhoppningvis lite snabbare efter ett tag) behagligt tempo.

*edit
Snittar 55-60 mil i månaden så att lägga in två vilodagar kommer klippa runt 4 mil mängd i veckan då jag inte vill ändra på övrig träning för mkt.
1991 • Norrköping
1 juni 2022 kl 11:55
1 Gilla
Jag vet ju inte vad ditt mål är utöver 24 h men att dra ned på volym och antal pass för att springa två hårdare pass på 15 km tror jag inte är så specifikt för just 24 h-löpning. Då är nog två 15K-pass i riktigt lugnt tempo mer specifikt. Och kunna träna dagen efter dessa. Men jag har ju som sagt inte helt koll på vad dessa pass syftar till att åstadkomma, du kanske simultant tränar inför en halvmara eller något som har högre prioritet.
1991 • Norrköping
7 juni 2022 kl 09:58
Gilla
Brukar folk vara sena med att anmäla sig till Skövde ultrafestival. Vi är just nu sju st anmälda till 24 h-loppet, sju till tolvtimmars och tio till sextimmars. Det känns väldigt lite när det bara är en månad till loppet :)

1967 • Torslanda
7 juni 2022 kl 11:03
1 Gilla
Pandemi effekt och erfarenhet från tidigare lopp. Det har varit för många solvarma lopp i Skövde. Ett ultra lopp i Juli är helt enkelt inte kul för min del så jag skippar för höstens alla lopp istället.
1972 • Enköping
7 juni 2022 kl 11:28
1 Gilla
Jag har som plan att springa 12-timmars men måste få ihop det med övriga familjen.
1991 • Norrköping
7 juni 2022 kl 11:40
Gilla
#108 Ja, det är ju en rimlig förklaring. Är själv tudelad till detta men loppet låg så bra datummässigt att jag kände mig tvungen att anmäla mig. Ska försöka jobba så mycket som möjligt med nedkylning för att det förhoppningsvis ska bli drägligt att springa.

#109 Det låter bra, då ses vi förhoppningsvis!
2006 • Alingsås
8 juni 2022 kl 11:45
Gilla
Misstänker att just 24 h i Skövde har tappat attraktionskraft nu när det inte gäller som mästerskap längre samt ligger under den absolut varmaste perioden på året.
1991 • Norrköping
8 juni 2022 kl 11:47
1 Gilla
Ni har säkerligen rätt. Skadan är ju dock redan skedd för egen del, anmäld och betald. Varmt lär det ju bli men jag får väl hålla tummarna för att vi undviker en riktig värmebölja i alla fall.
1991 • Norrköping
9 juni 2022 kl 09:18
3 Gilla
Ganska exakt en månad kvar tills det är dags! Jag anser mig ha bra koll på grunderna, exempelvis så fungerade min energiplan bra sist och det finns ingen anledning att ändra på den. Men är det någon detalj ni skulle vilja tipsa om som man kanske inte tänker på som kan öka ens chanser att prestera bra?

Träningen
- Springa mycket, fokus på volym. Många långpass men inte många "extremlånga"(+40 km) sådana.
- Flera pass per vecka ungefär i tävlingstempot.

Ändringar från det misslyckade loppet
- Sova på hotell natten innan för att maximera sömnmängden.
- Ha med mig tält eller åtminstone tillräckligt med kläder för att kunna ta längre vilopauser utan att förgås av kyla(blir gissningsvis ingen faktor just detta lopp) och regn.
- Byta strumpor frekvent för att minimera risken för blåsor(som jag ju lär få ändå).

Saker jag behåller från det misslyckade loppet
- Fokus på att ständigt hålla igång. Löpning i så lugnt tempo som möjligt.
- Gå vid varje energiintag(var 20:e minut).
- Energiplanen.

Lek t.ex. med den hemska tanken att jag återigen har väldigt dålig dagsform. Hur tacklar man en sådan grej? Är lösningen att innan benen är totalt körda frekvent ta längre stå-/sittpauser?

Hoppet om ett bra resultat kommer att finnas med mig länge under loppet men i.o.m. misslyckandet i Växjö så är det givetvis stort fokus på att denna gång ta mig igenom alla 24 timmar, även om benen inte skulle vara med mig.
1971 • vånga
9 juni 2022 kl 11:45
Gilla
Dålig dagsform, kör vidare. Jag råkade ut för exakt samma sak på Viadal 48h som på i Växjö i April. Började spy efter 5,5h, i Växjö klev jag av. Viadal vart jag race stoppad efter 16h (arrangören tvingade mig i säng) pga hade ej behållit någon mat/vätska i 11h. Efter sov pausen tuggade jag på gåendes jag var så extermt besviken på min kropp. Gick, mådde illa så fort jag började springa. Det släppte när det var 8h kvar. Kunde då jogga, vila 10min, jogga, vila 10min. Avancerade från 4:e plats till 2:andra plats. Sista timmen sprang jag strax över 8km, slutade tvåa. Så om det känns skit, så kan det vända bara tugga på. Svackor kommer och dom ska besegras.
2006 • Alingsås
9 juni 2022 kl 14:25
2 Gilla
Viktigast är sömnen hela veckan innan, sista natten sover man ändå rätt kasst.

Smörj med Sportslick eller liknande istället för att hålla på och byta strumpor. Jag byter aldrig strumpor under lopp, klarar mig fint utan skav (springer i Injinjis tåstrumpor och insmetade fötter).

Fokus på mängd fram till 10-14 dagar innan och sedan trappa ned. Mängd i tävlingtempo.
1991 • Norrköping
9 juni 2022 kl 15:31 Redigerad 9 juni 2022 kl 15:32
Gilla
Bra tips! Jag brukar smörja in fötterna med vaselin för att de ska kunna glida runt i strumporna. Sportslick verkar mer vara ett faktiskt skydd, någon sorts hinna? Låter väldigt lovande.

Är tåstrumpor bättre än "vanliga" strumpor för att undvika blåsor?
2006 • Alingsås
11 juni 2022 kl 23:15
2 Gilla
Jag upplever det i alla fall. Och många fler jag känner likaså.
1991 • Norrköping
13 juni 2022 kl 09:24
5 Gilla
Då ska jag kanske ge dessa en chans, får se. Sociala medier och forum är verkligen guld. Jag hade accepterat att på längre lopp får man blåsor, nu menar du att det finns en god chans att jag helt kan undvika det. Det är ju otroligt om detta funkar! Har alltid fått golfbollsstora blåsor på alla mina längsta aktiviteter.

Igår fick jag svar från Perseus Karlström(den svenska OS-gångaren). Han berättade att man kan göra en enkel kylkrage genom att fylla en tjockare strumpbyxa med is och knyta runt halsen. Enligt honom en effektiv metod för nedkylning. Detta kombinerat med en keps med tvättsvamp under känns som en bra lösning om det är snorhett.

Jag har nu en hel arsenal med tips och trix inför loppet och dessutom så rullar träningen på. Blev 160 km på sex dagar under veckan som gick. Blir nog bra detta!
1991 • Norrköping
16 juni 2022 kl 09:18
Gilla
Lite bollning om formtoppning: hur ser detta ut tycker ni? Volym per vecka. Tar de åtta veckorna närmast loppet den 9:e juli:

V1: 150 km
V2: 97 km
V3: 95 km
V4: 160 km
V5: 145 km(dagens vecka)
V6: 120 km
V7: 80 km
V8: 24-timmars i Skövde, bara underhålla benen under veckan.

Tanken är att V6 är sista riktiga "träningsveckan", med det menar jag sista veckan där jag försöker samla en god mängd km. Efter det har jag två veckor på mig att bli maximalt fräsch i benen. Tycker ni att 80 km V7 låter lagom?
< < < 1 2 3 4 5 6 7 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.