Löpning Träning 14 inlägg 4559 visningar

Antal steg och ev effekt på träning (ej hälsa)

1971 • Nykvarn
#1
8 februari 2022 - 16:21
Gilla
En allmän fundering kring detta med steg och rörelse kontra träning. Alla vet att lågintensiv rörelse är hälsosamt och att vi idag är alldeles för stillasittande även om hälsoeffekterna av det fortfarande verkar debatteras.

Jag tänker mer på effekterna av rörelse och då specifik antal steg – en parameter som alla våra pulsklockor idag mäter – och dess påverkan på TRÄNING och kondition.

Jag läste någonstans att genomsnittet för hur mycket vi rör oss idag är någonstans mellan 5000-6000 steg per dag vilket är förskräckligt lite. Ungdomar verkar i många fall röra sig ännu mindre. Jag betraktar mig som en genomsnittlig motionär vad gäller tiden jag lägger ner på träning, ca 250-300 timmar på ett år även om jag är snabbare än den genomsnittliga motionären. Sedan familjen blev med hund och speciellt nu när hunden snart är nio månader gammal och klarar längre turer i skog och mark (längre promenader på asfalt är vi fortfarande försiktiga med och springer ihop gör vi inte alls ännu) blir det tydligt hur mycket löpningen, ca fem pass i veckan ihop med de dagliga turerna med hunden gör med stegstatistiken.

Det senaste året har jag snittat 17700 steg per dag enligt Garmin Connect och den senaste månaden 23300 steg per dag.

Nu till min fundering. Alla dessa steg, kan de innebära någon som helst aerob fördel vad gäller grundkondition/uthållighet eller (ben)styrka eller är de tvärtom en riskfaktor vad gäller att bara bli mer sliten och få sämre effekt av passen eller t o m ökad skaderisk när jag faktiskt tränar? OBS, som sagt att jag vet att det är positivt för HÄLSAN men nu är det effekter på kondition och träning jag funderar på. Eller, tänker jag bara för mycket? :-)
1991 • Umeå
#2
8 februari 2022 kl 22:08
3 Gilla
Hej Staffan, Wille från tyngre skrev för ett par månader sedan om en studie från förra året som tittat på detta! Se länktips :)
https://tyngre.se/artikel/behover-du-bade-motion-och-traning/
1971 • Nykvarn
#3
9 februari 2022 kl 08:55
Gilla
Stort tack Daniel, det var ju spot-on vad jag funderade på, även om det som vanligt var en väldigt begränsad studie både vad gäller antalet deltagare och uppföljningstid. Tack igen!
#4
9 februari 2022 kl 10:41
Detta inlägg har raderats
1971 • vånga
#5
9 februari 2022 kl 11:03
Gilla
Reflektion från gårdagen. Gick 11000 jobb steg med tunga kängor, bitvis i lera. Sprang hem från jobbet efter 1h yoga, 21km. Mina ben tvärdog-tänkte positivt kanon träning inför 24/48/144h i år. Jag märker, mina ben är mer slitna om jag har haft en underbar fällt dag på jobbet. Låter bena bestämma farten och har ej blivit mer sliten/skadad av att få många steg i obekväma kängor på jobbet. Däremot blir kvalitén lidande, svårt få till fart pass. Bara egen reflexion.
1979 • Göteborg
#6
9 februari 2022 kl 11:20
7 Gilla
1965 • Kungsholmen
#7
9 februari 2022 kl 14:31
3 Gilla
Jag tror definitivt det åtminstone förbättrar löpekonomi och uthållighet. Vill minnas att finska långdistanslöpare förr hade långa promenader som träningsform då de på den tiden trodde för mycket löpning slet för mycket.

Jag har i många år själv promenerat väldigt mycket, snittar ofta 30000 steg/dag räknat på både promenad och löpning.
Jag tar oftast en morgonpromenad på en timme följt av en timmes lunchpromenad och på kvällen antingen löpning eller promenad på en dryg timme. Detta ger 15-20 km rörelse per dag. Tycker jag bibehåller uthålligheten för löpning väldigt bra även i perioder då jag inte orkar med så mycket löpning.
1980 • Norrtälje
#8
9 februari 2022 kl 21:49
Gilla
Efter att ha gått från ett jobb som gjorde att jag ofta gick ca 15 000 steg om dagen (med en hel del tid i simbassängen till på köpet) till att sitta och plugga kan jag konstatera att jag saknar vardagsmotionen! Min bästa killgissning är att man måste träna väldigt mycket innan vardagsmotion tar mer än det ger. Jag förstår om en elitidrottare degar ganska mycket mellan passen, men springer man 4-5 gånger i veckan lever man i en helt annan värld.
För att kompensera försöker jag springa fler riktigt lugna pass, och ta en promenad de dagar jag inte springer, men en lunchpromenad är inte samma sak som att röra på sig hela dagen.
1971 • Nykvarn
#9
10 februari 2022 kl 09:24
Gilla
Tack för insikter i tråden. Jag var tidigare inne en del på att låta vilodagar verkligen vara vilodagar och inte då gå så mycket men sedan jag blivit hundägare är inte det riktigt ett alternativ längre.

Jag hade en period i somras som närmast kan liknas vid lite överträning men jag märker nu inga direkta negativa effekter av allt promenerande. Däremot märker jag ganska snabbt negativ effekt i löpningen om jag sovit dåligt vilket nog var fallet i somras ihop med lite för mycket löpning och för få dagar med helvila, eller inte fått i mig tillräckligt med energi.
Jenny Nilsson
1968 • VALLENTUNA
#10
10 februari 2022 kl 09:50 Redigerad 10 februari 2022 kl 09:50
1 Gilla
Staffan,
Vilodag är dag man vilar från tex löpning, men man bör absolut hålla igång! En vilodag tillbringas helst inte liggande på soffan! Jag tycker absolut att du kan promenera utan att vara rädd för överträning, i alla fall om du går i lågt tempo och inte tävlingstempo! Som du också själv märkt så kan andra saker påverka överträning, tex stress i vardagen, kosten, sömnen osv.
Var rädd om dig, men rör på dig! 🙏🏻❤

Kram,
Jenny
1966 • Ystad
#11
12 februari 2022 kl 09:20
Gilla
Lite som när Stålfarfar vann Sverigeloppet
1970 • Lerum
#12
13 februari 2022 kl 12:43
Gilla
Hej hopp
Här kommer mina egna erfarenheter vilket självklart skiljer sig från merparten av er.

1. Kan man springa hårt/kvalitet så gör jag det förutsatt att jag blir återhämtad enl plan till nästa pass
2. Fyller ut med så mkt mängdlöpning jag kan för att förbereda till nästa pass
3. Sliten, då byter jag direkt till crosstrainer, jag har lite problem att tåla alla stötarna så med ct har jag tagit ett steg
4. Promenad funkar som bäst på morgonen för min del men får inte ta platsen från 1-3 ovan utan ''måste'' för min del bli på toppen av allt annat

Jag har många ggr funderat över att det är totalt meningslöst då det inte ''känns'' Har dock testat och utvärderat tex efter ett långpass och senare på eftermiddagen gått på promenad med frugan och då känner jag av även den lätta belastningen

Av just den anledningen tar jag ibland min promenad rätt ut i terrängen och går på berget i skogen bakom mitt hus upp/ner upp/ner. Mjukt, något högre puls, lyfter kroppsvikten betydligt mer än platt promenad

Jag har även provat att gå fort och för mig är det 8.00-8.30/km men jag har en tendens att översträcka i knät vilket får en negativ effekt

Summa för mig
- lägst prio, nära noll i den tunga veckorna (100+km)
- tar gärna många uppförsbackar
- på en lågvecka fyller jag ut med desto mer promenad
- träningstid per vecka 10-14h Löpning, Promenad, Styrka, Yoga
Magnus Sjöberg
1977 • Trelleborg
#13
15 mars 2022 kl 09:37
2 Gilla
Hej Staffan och ni andra i tråden. Jag har nog alltid sett den typen av vardagsmotion som slöseri med tid och har hellre sparat min energi till löpningen och att vara så pigg som möjligt inför mina pass.

Nu, efter covid och stora problem att upprätthålla träningen, har jag dock börjat omvärdera det. Jag kan i nuläget bara springa kort och lugnt. Så för att dryga ut och ändå få viss mängd blir det också några timmars promenad i veckan.

Återstår att se vilken effekt det ger, men jag hoppas på att det ska bidra till en aerob bas och att det gör mig mer redo att så småningom trappa upp löpningen jämfört med om jag inte hade promenerat. I mitt fall når jag också upp till ca 60% av maxpuls vid rask promenad, så något litet borde det ge.
1970 • Lerum
#14
15 mars 2022 kl 13:40
3 Gilla
@Magnus
Jag fick bra effekt (bra långsam start) av massa promenader efter mina två Covidperioder. Kanske det mentala är allra störst att inte sluta helt utan fortsätta vara aktiv. Samtidigt körde jag betydligt mer styrketräning som komplement vilket inte kräver lika mkt av andningsapparaten sas

Lycka till
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.