Löpning Träning 9 inlägg 2938 visningar

Nybörjare

1995 • Göteborg
#1
15 februari 2021 - 23:51
1 Gilla
Tjenare, ny här på forumet och behöver lite vägledning i min löpning.


Bakgrund:
25 årig man som börjat löpträna sen Oktober. Bestämde mig för att ta tag i hälsan och göra en stor förändring jag har rökt cigarretter från ca 17-25 och gått upp en hel del i vikt, jag började med promenader i augusti 2020 på 104 kg och sen i slutet av oktober var det dags att köpa ett par löparskor och ge sig ut för första 2 km passet, och vad tungt det var som helt otränad att försöka men med vilja gick det att ta sig fram 2 km. Passen ökade snabbt i distans och 2 km blev till 4 och 6 km och den 16 e Januari gav jag mig på 10 km och det genomfördes på 1:05 ca. Därefter så har jag fortsatt att köra milen med tvådagars mellanrum och idag blev mitt 10:e milpass av på otroliga (för mig) på 50:23 1 månad senare .Och det är en sträcka där 2 km är uppför så jag borde kunna komma ner under 50 ganska snart. Min vikt är idag 90,5 kg och löpningen känns fantastisk och jag har verkligen fastnat, men jag vill ta nästa steg i min träning nu. Det ska tilläggas att jag inte är helt otränad från start tränade hockey när jag var yngre och då var konditionen ganska bra vill jag minnas och jag har även gymmat genom åren till och från.

Mitt mål är att komma ner under 45, jag kommer droppa ca 6 kg till i vikt så det kommer ju per automatik också att leda till en lättare löpning.

Vad är nästa steg för mig tror ni, bör jag sätta mig in i att köra intervaller eller bara fortsätta löpa tills klockan säger 45? Er erfarenhet och era tips skulle uppskattas:)
#2
16 februari 2021 kl 01:13 Redigerad 16 februari 2021 kl 02:15
Detta inlägg har raderats
#3
16 februari 2021 kl 05:05
Detta inlägg har raderats
1965 • Kungsholmen
#4
16 februari 2021 kl 09:53
3 Gilla
Med snabba pass kommer skaderisken. Vill du köra safe tills du byggt tillräcklig styrka i leder och ligament så kör på med långsamma pass och öka mängden gradvis. Man blir snabb av större löpmängd också, även om passen går sakta.

Grattis till ny livsstil och fina framgångar redan. Jag sprang i år innan jag testade milen och då nöjde jag mig med milen en gång i veckan i år.
Hasse A S
1953 • Munkedal
#5
16 februari 2021 kl 11:26
1 Gilla
Många kloka ord är redan sagda!

Försök skaffa dej en träningsrutin, att komma ut exempelvis 3 dagar i veckan. Det lättare att hålla en rutin.

Variera träningen! Spring 6-12 km och olika slingor, annars kan det bli lite enformigt.

Ta det lugnt på de flesta passen. Kanske köra en lite snabbare en gång, var 14:e dag.

Håller du i träningen och inte går för fort fram, så kommer du att se resultat.

Lycka till!
1995 • Göteborg
#6
16 februari 2021 kl 15:47
4 Gilla
Tack för alla bra svar, de ser ut som att sunt förnuft (Minsk skaderisk) och variation och kontinuitet kan var nyckeln till framgång här. Som någon nämnde så ska man väl inte ha för bråttom jag har ju inte tänkt att tävla ändå:)


Återigen tack för alla svar, jag återkommer här i tråden när jag är under 45 så ser vi vad ers tips var värda 😌
merlin
1985 • Karlsborg
#7
17 februari 2021 kl 21:19
Gilla
Du behöver nog inte göra nåt speciellt för att ta dig ner under 45 min förutom att ta till dig kloka råden ovan tror jag. 50 min på milen och 90 pannor är ju inte precis dåligt. På kort tid dessutom.

Att pressa vidare från 45 är betydligt tuffare och det är väl där skadorna ofta kommer. Vill du vara långsiktig med löpningen och hälsan. Kör lugnt och metodiskt. Öka volymen och glöm såklart inte att springa fort också. Det är ju roligt :).
Tobias Eriksson
1983 • Oskarshamn
#8
17 februari 2021 kl 22:31
Gilla
Instämmer i #4 skynda långsamt och fokusera inte för hårt på en tid. Löpning tar tid och man behöver träna på att kunna träna.

i början kommer du se förbättringar även du springer väldigt lugna pass och långsamt ökar progressionen och mängden innan du fokuserar på fart, intervaller och allt vad det må vara.
#9
23 februari 2021 kl 10:08
Gilla
Känner igen mig i en del av det du skriver. Idrottade mycket fram till gymnasietiden. Därifrån blev det mycket tid i soffan varvat med perioder på gymmet fram tills förra vintern då jag började löpträna. För min del önskar jag att jag lyssnat på vad många här skriver om att skynda långsamt.

4-5 månader efter jag tog mitt första löpsteg igen började höften säga ifrån. Efter det kom knäna. Allt kan förmodligen skyllas på att jag allt för snabbt gick på längre och längre distanser, tempo/tröskelpass och intervallpass. Under hela förra sommaren (den härliga löpsäsongen) fick jag ägna åt korta 4-5km turer för att vänja kroppen och bygga upp grundstyrka i muskler och leder. Det är först nu jag börjat komma upp i lite distanser igen.

SÅ, mitt råd är verkligen att lyssna på vad andra här har sagt om att inte fuska och gå på bara för att det känns bra. Precis som du beskriver så upplevde jag att jag utvecklades snabbt och kunde springa längre och snabbare varje vecka i början. Men det är inte kul sen när kroppen inte håller.

Något jag jobbar med idag och som funkar för mig är att bygga på längd och intensitet i några veckor (typ 3 veckor), sedan backa ett litet steg och springa lite kortare turer och lugnare pass, eventuellt varvat med lite styrketräning. Därifrån kan du sedan bygga uppåt igen. Eventuellt att du bestämmer dig för att inte försöka på PB vecka efter vecka utan att du snarare försöker lägga dig på en nivå ett tag så du ger kroppen tid för anpassning och återhämtning.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.