Löpning Träning 20 inlägg 369 visningar

Backpass för nybörjare?

Anna
1982 • Jämtland
#1
16 december 2024 - 09:01
Gilla
Hej! jag tappade bort löpningen för ungefär 7 år sedan och har börjat hitta tillbaka igen nu. Glädjen finns där igen, men kroppen berättar på alla de vis att det här är något som jag är betydligt bättre på i huvudet än i benen. Backar är asjobbiga, konditionen duger inte till mycket och jag känner mig allmänt svag runt knän och höft.

Jag har en i övrigt rätt aktiv vardag även om jag just inte har tränat. Jag är väl lite av en månskensbonde utan traktor...

Nåväl. efter en månad med allmänt lufsande runt byn och 3 pass i veckan så kan jag nu springa närmare en mil igen i maklig takt. Nu kommer ju fasen där det är otroligt lätt att skada sig. Jag ska lägga in både löpskolning och löpstyrka (tänker inte komma nära ett gym) från kommande vecka.

Mitt "problem" är att jag är jäkligt sugen på att springa intervaller. Det kommer ju ta död på någon vital del direkt känner jag. Men backintervaller då? Typ 6x200m? Det bör ju slita mindre på sånt som fötter och knän som jag helst vill ha ett gott samarbete med?

Möjligt underlag med lagom lutning och lagom antal potentiella åskådare (0 st) är snöföre på grusväg - eller knädjup snö på vår egen vall/åker.

Vad tror expertpanelen? Får jag springa lite backintervaller en gång i veckan?
1971 • Nykvarn
#2
16 december 2024 kl 09:18
Gilla
Gör det inte onödigt komplicerat är mitt enkla råd. Om du har ett motionsspår (som inte är täckt av snö och spårat för längdskidåkning) så erbjuder det skonsam och naturlig intervallträning där du får träna både uppför-och nedförslöpning.

Sedan tycker jag 200m är onödigt avancerat/långt att börja med, det beror ju också såklart på lutningen på backen. Jag varierar gärna backar som är lite flackare och runt 100m med backar som är brantare och kanske bara 50-60 meter långa. I den förra springer jag kontrollerat snabbt uppför och joggar ner, i den senare springer jag mycket snabbare men fortfarande avslappnat, med ett högt knälyft, tänk "sprint" och en väldigt aktiv armföring och så promenerar jag ner. Utöka antalet repetitioner efterhand.. Du kan också förlänga passet genom att lägga in lite längre serievilor, t ex 2x10st, 3x5 repetitioner.
Anna
1982 • Jämtland
#3
16 december 2024 kl 09:32
Gilla
Tack!

Jo, motionsspår finns, men fram tills att det är tillräckligt med snö för att spåra, så är det en kohage. Och skidspåren håller inte riktigt för löpning förrän fram till våren är min bedömning, med erfarenhet av skoterleder då... Plus att det spåras (och därmed packas) lite oregelbundet eftersom det är väldigt ideella krafter som sköter om det.

Min tanke var ju att göra det just enkelt för mig... Men då ska jag korta ner sträckan lite iaf. Måttade just backen bakom huset och inser att 200m är rätt långt iaf om jag ska springa i djupsnö, vilket ju är lite roligt så länge den är fluffig. Man blir ju aldrig äldre än 5 år...
Anna
1982 • Jämtland
#4
16 december 2024 kl 09:46 Redigerad 16 december 2024 kl 10:50
Gilla
Jag kollade just med en elljusspårexpert i byn, och skidspåret är för mjukt större delen av vintern. Men det är okej att promenera i det, det gör folk. Jag tänker att man får ha respekt för själva spåren.

("Norrlands" inland består ju rätt mycket av större trafikerade vägar, återvänds-skogsbilsvägar som sällan plogas, eller enbart i samband med avverkningar, samt kortare byvägssnuttar som inte ger utrymme för någon längre distans. Så det kommer bli betydligt mer landsvägslöpning här än där jag bodde när jag sprang tidigare.)
Melin
1985 • Hammarö
#5
16 december 2024 kl 10:53
1 Gilla
Om du tycker det är kul med intervaller så kör på det. Småskador och känningar är svåra att undvika helt. Om du idag orkar jogga en mil i maklig takt kan man väl tänka sig att det inte blir allt för tufft för muskler och senor.
Anna
1982 • Jämtland
#6
16 december 2024 kl 11:09
Gilla
Muskler är jag mindre orolig för - det brukar ge sig själv att lugna ner sig när musklerna är för trötta. Jag är mer orolig för, och vill undvika, olika påsmygande överbelastningar - jag har ju knappt tagit ett löpsteg på flera år, innan jag fick feeling igen för ganska precis 4 veckor sedan.

Det jag har gjort lite nu är "plogpinnsintervaller", dvs springa liiite snyggare mellan några pinnar och återhämta mig igen mellan lika många...
Ola
1970 • Stockholm
#7
16 december 2024 kl 12:47
1 Gilla
Jag sprang Stockholm Marathon varje år 2006-2009 och tränade regelbundet tre-fyra pass i veckan då. Sedan bröt jag en tå och tappade kontinuitet i träningen. Men jag fortsatte springa lopp för det är ju så kul. Till slut överansträngde jag mina benhinnor eftersom det blev flera millopp och halvmaror utan tillräckligt med träning mellan.

Jag försökte komma igång igen under pandemin och sprang halvan (30 km) på Gotlands Ultra 2020 där jag snubblade på en rot och slog mig lite i huvudet, men fullföljde på en mycket blygsam tid efter en stunds vila och sedan mycket promenad. Jag anmälde mig till helan (50 km) året efter men trampade sönder min hälkudde under ett träningspass, troligen pga jag stressade upp volymen för fort samt hade mycket dåligt löpsteg.

Nu startade jag om igen i augusti med 5 km lätt distans 2 - 3 gånger i veckan för att bygga kondition, volym och lite härdning för benen. Nu i december har jag börjat med ett långpass samt två kortare pass på 6 - 11 km varje vecka. Konditionen håller iaf för lugn jogg i 15 km utan stopp nu. Man får se om farten blir bättre på sikt. Vintern håller tillbaka en del känns det som. Backintervaller finns i planen lite längre fram.

Skynda långsamt alltså, huvudet tror att man kan springa samma distanser som när man hade kontinuitet, men benen pallar det inte. Jag hoppas att mina ben håller nu. Anmäld till Stockholm Marathon igen och kanske ger mig på Polar Circle Marathon på Grönland nästa höst. Vill ju ha en utmaning :)
Anna
1982 • Jämtland
#8
16 december 2024 kl 13:38
Gilla
Huvva! Inte illa att fortsätta trots alla motgångar och jag är imponerad över din väldigt förnuftiga och långsamma omstart i augusti!

Vintern är väl en ganska bra till att börja springa - det är lite motigt, snön och ibland den riktigt kalla luften håller nere farten och sammantaget det kanske hindrar en från att öka på alltför fort.

Våren är ju hopplös om man vill vara lite förnuftig. Åtminstone för mig. Den första barmarksrundan studsar man ju fram... Jag kan bara hoppas att vårbruket tär lite på energin så att löpningen får liiiite motstånde även då.

Grönland låter helt magiskt. Jag håller alla tummar och tår att du får fortsätta trappa upp i lagom takt och förblir frisk och stark!

Storstadslopp är inte lika lockande för min del. Å andra sidan har jag alltid haft DNS pga skada eller sjukdom på lopp jag har anmält mig i god tid och tränat inför. Jag gör bättre i att anmäla mig med kort varsel när kroppen känns pigg.
Per Johansson
1978 • Uppsala
#9
16 december 2024 kl 14:04
1 Gilla
Jag tror inte att fasen du beskriver att du är i med nödvändighet betyder att det är lätt att skada sig. Har du haft mycket skador tidigare? Har du inte det kanske du helt enkelt inte är skadebenägen och det låter ju som att du är bra på att lyssna på kroppen! Fortsätt med det och låt det kännas bra när det känns bra, tror inte att du vinner nåt på att räkna med skador utan specifik anledning därtill! Välkommen tillbaka i löpspåret!
Per Johansson
1978 • Uppsala
#10
16 december 2024 kl 14:09
1 Gilla
Annars är "backrunda" nåt som funkar väldigt bra för mig; upp i zon 5 så det tjongar om det och håller mig där även på de plana partierna under varvet trots makligt tempo. Tror det sliter mkt mindre på kroppen då lustempo ger lägre krafter på apparaten samtidigt som hjärta och muskler tränas bra!
Anna
1982 • Jämtland
#11
16 december 2024 kl 14:21
Gilla
Jag bor mitt emellan dalgång och bergsplatå i en lång sluttning av varierande lutning. Ska jag ha en annan profil än uppför första halvan och nerför andra halvan (eller tvärt om), så måste jag springa upp och ner för samma backe.

Det lokala elljusspåret är iof lite småbackigt (inte många höjdmeter), men där är det ju då kor på sommaren och ett oftast för löst packat skidspår på vintern.

Nu vet jag inte riktigt vem du svarade, men jag har inte varit sådär väldigt skadebenägen i tidigare liv och är det inte nu heller i största allmänhet.
Melin
1985 • Hammarö
#12
16 december 2024 kl 16:03
Gilla
Träna på bara. Man brukar känna på sig när det är nåt som börjar göra ont. Det är då man ska lära sig att backa och lugna sig. Att smyga igång under flera år är det väl ingen som pallar med=)
Anna
1982 • Jämtland
#13
16 december 2024 kl 16:18
Gilla
Nä, flera år var nog inte min plan - då är det ju en evighet kvar eftersom jag nästan har sprungit en hel månad nu. Alltså verkligen ingen tid alls i sammanhanget.
Melin
1985 • Hammarö
#14
16 december 2024 kl 17:05
1 Gilla
Kör norska enkel-tröskel-upplägget och bli en hjältinna ;).

Nej, men om jag hade fått börja om hade jag kört slaviskt efter det tänket.
Anna
1982 • Jämtland
#15
16 december 2024 kl 22:35
Gilla
Inspirerad av en annan tråd frågade jag chatGPT om råd. Svaren är både trevliga och känns över lag vettiga (till skillnad från andra områden där jag har fått mindre bra svar och dessutom felaktiga.)

Här kommer iaf svaret på den ledande frågan om backintervaller kan vara ett skonsamt sätt att börja med intervaller:

Ja, backintervallträning kan vara ett utmärkt alternativ för att uppnå hög intensitet samtidigt som du minimerar belastningen på knän och fötter! Här är varför backintervallträning kan vara bra:

Fördelar med backintervallträning:

Mindre stötbelastning på leder: När du springer uppför en backe minskar den dämpande effekten från hårt underlag, eftersom du landar mjukare och inte pressar neråt lika mycket som vid löpning på plan mark. Detta gör att knän och fötter inte får samma stötar och påfrestningar.

Ökad muskelaktivitet utan hög impact: Backträning tvingar fram en mer vertikal löpning, vilket engagerar andra muskelgrupper, framför allt höftmusklerna, och gör att belastningen på knäna och fötterna inte blir lika stor som vid snabb löpning på flack mark.

Effektiv träning för kondition och styrka: Backintervallträning ger både konditionsträning (eftersom det är ansträngande att springa uppför) och styrketräning för benen. Detta gör att du kan träna på hög intensitet utan att behöva öka hastigheten på platt mark, vilket kan belasta knän och fötter.

Lägre hastighet, högre intensitet: Eftersom det är svårare att springa snabbt uppför en backe, tenderar du att sänka hastigheten på själva löpningen, men den fysiska ansträngningen blir fortfarande hög. Detta ger en bra balans mellan intensitet och skaderisk.

Så här kan du börja med backintervallträning:

Välj en lätt lutning: Börja med en backe som inte är för brant. En lutning på 5–10% är bra för att du ska kunna hålla en bra löpteknik utan att riskera överbelastning. För branta backar kan öka risken för felbelastning, särskilt för knän och fötter.

Intervallstruktur:

Värm upp ordentligt i 10-15 minuter, gärna med lätt jogg eller gång.

Spring uppför backen i 30–60 sekunder i ett intensivt men kontrollerat tempo (ca 80-90% av din maxkapacitet). Fokusera på att hålla en bra löpteknik och undvik att trycka för hårt mot backen.

Gå eller jogga ner för att återhämta dig (t.ex. 1–2 minuter).

Upprepa 5–8 gånger i början, och bygg upp till fler intervaller när du känner att kroppen klarar det.

Öka gradvis: När du blivit van vid backintervallträning, kan du börja öka antalet intervaller eller intensiteten. Du kan också gradvis öka lutningen på backen om du vill göra träningen mer utmanande.

Var noga med tekniken: Håll en upprätt kroppshållning och sänk blicken för att hålla din löpning effektiv och undvika att belasta ryggen. Försök att inte överdriva steget utan håll det kort och kontrollerat.

Avslutning och nedvarvning:

Avsluta passet med en nedvarvning genom att jogga lätt i några minuter, följt av stretching för att mjuka upp benen.

Tips:

Om du känner några smärtor eller obehag i knän eller fötter, minska intensiteten och säkerställ att du har rätt teknik. Om besvären kvarstår, överväg att justera backens lutning eller konsultera en fysioterapeut.

Backintervallträning kan vara en mycket effektiv och skonsam metod för att förbättra både kondition och styrka, samtidigt som du undviker den hårda påverkan på leder och fötter som kan komma av snabb löpning på hårt underlag.
Melin
1985 • Hammarö
#16
17 december 2024 kl 08:21
1 Gilla
Spring backintervaller!=)
Jenny Nilsson
1968 • VALLENTUNA
#17
17 december 2024 kl 09:40
Gilla
Anna,
Glöm inte nerför, det gjorde faktiskt chatGPT!
Du blir stark om du springer nerför och här kan du dessutom kapa löptiden om du får till god teknik nerför. Dock tänker jag att du ska välja antingen uppför eller nerför, dvs kör nerför i separat backpass med fokus på nerförslöpning. Du får grymt starka ben av att springa nerför!
I början är fokus inte på att springa snabbt utan att helt enkelt springa nerför. Korta steg och mjuka knän. Senare kommer du att kunna "flyta" nerför backarna utan att det känns hårt och bromsande!

Lycka till!

Kram,
Jenny
Anna
1982 • Jämtland
#18
17 december 2024 kl 11:46
Gilla
Tack! Nerförslöpning är absolut något jag behöver bli bättre på, så jag ska ta till mig ditt råd! Måste bara bli både starkare och smidigare i kroppen först innan jag ger mig på det och så vill jag gärna ha "tryggt" underlag. Bra snöföre går också fint, men halvisigt vill jag gärna undvika.

Men när våren närmar sig så bör jag ju ha blivit lite starkare och spänstigare, och då finns här rätt gott om kandidater i olika lutning och trixighet för omvända backintervaller! Alltifrån gräsmarker (iaf några veckor innan det börjar växa mat till djuren på dem), grusvägar och småstigar upp på berget!
1986 • GÖTEBORG
#19
17 december 2024 kl 16:14
1 Gilla
Jag är verkligen ingen expert, men jag skulle akta mig för att börja springa nedför om du är orolig för att skada dig. Baserat på mina egna erfarenheter så är nedförslöpning det som sliter mest, men det kanske finns någon annan som har lite mer belägg?
Anna
1982 • Jämtland
#20
17 december 2024 kl 16:37
Gilla
Jag har inga planer på att börja springa nerför (snabbt) inom någon snar framtid.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.