Löpning Rundor & Kartor 127 inlägg 14687 visningar

Springa hela Kungsleden 450 km

1991 • Norrköping
#1
4 februari 2021 - 14:08
1 Gilla
Hej! Någon med erfarenheter av Kungsleden? Jag är i sommar sugen på att ta mig an den med målet att springa hela leden. Detta gjorde Emelie Forsberg för något år sedan då hon satte ett FKT på sträckan. Hon har gjort ett blogginlägg om detta så det finns ganska gott om löpspecifik data. Det var 450 km och 11000 hm som tog henne 4 dagar och 21 h. I min värld ser jag inte riktigt varför jag inte skulle fixa detta på åtminstone dubbla hennes tid vilket skulle göra turen lite över en vecka lång. 45 km om dagen gör att turen tar tio dagar, 30 km om dagen gör att turen tar 15 dagar. Så jag tycker att det är rimligt att anta att jag springer i 10-15 dagar.

Jag är intresserad av allt rörande leden men absolut mest givande är självklart input från folk med praktisk erfarenhet från leden och är det någon som har vandrat/löpt stora delar eller hela sträckan så är det ju rent guld för mig.

Som en start på tråden så undrar jag lite över boende längs med Kungsleden. Det verkar finnas relativt gott om sådant i form av fjällstugor. Bokar man dessa i förväg, d.v.s. bör jag i förväg ha bestämt exakt hur långt jag ska springa vardera dag? I hur god tid måste man vara ute för att få en plats i en stuga?
https://www.emelieforsberg.com/kungsleden-completed/
https://www.svenskaturistforeningen.se/guider-tips/omraden/kungsleden/
< < < 1 2 3 4 5 6 7 > > >
Hobbylöparn
Östermalms IP
#21
5 februari 2021 kl 14:46
Gilla
STF-medlemmar får ofta 10% på boende. Tjänar man in snabbt, särskilt om man är flera.

Vi övernattade på Sylarna i hundrum, åt middag och frukost 4 pers, tog allt på rummet. Kostade över 4000 kr! :-0

Så att friluftsliv ska vara low budget - glöm!

Men bara den vistelsen hade kostat 400 kr mindre om vi var medlemmar, vilket vi numera hela familjen.

Fast helt ärligt sover vi bättre i tält än i de där gamla urliggna madrasserna. Extremt dålig ventilation var det också. Och... varmvattnet trasigt. Var litet som en sämre variant av Fawlty Towers. Men utsikten är grym från verandan.
1991 • Norrköping
#22
5 februari 2021 kl 15:27
Gilla
Då ska jag överväga att bli STF-medlem! Det är ju inte konstigt att det kostar att bo i stuga när de billigaste sovplatserna ligger på 500 kr. Bara 500x15 blir 7500 kr. Sen lite mer vid Kebnekaise samt någon utav stugbyarna. Jag gjorde ju väldigt snabb research men 8-9000 kr känns inte alls orimligt. Med 10 % rabatt skulle jag spara in nästan en tusenlapp vilket ju helt klart är värt det, verkar kosta 345 kr att bli medlem.

Det jag inte har researchat alls är maten som ni nämner är väldigt dyr. Vet inte ens om jag vågar kolla upp det haha. Hur tycker ni att man kan göra en budget för det? Går det att höfta vad en ungefärlig dag kostar matmässigt? Kommer ju att behöva köpa MYCKET utav maten på fjällstationerna.

Flyg till Kiruna verkar kosta ca 1500 kr, lägg till lite för tåg från Norrköping till Arlanda och vi kan höfta det till ca 2000 kr. För att ta sig från Hemavan till Norrköping verkar det vara buss till Umeå C för att därefter ta tåg hem som gäller. Kanske kan höftas till 1500 kr. Då är enda transportutgifterna som återstår båtttransport över sjöar längs Kungsleden samt någon bussresa. Ingen uppfattning om vad det kostar allt som allt, 1000 kr? Längs leden är det en busstur och sex båtturer.

--> 8000+4500= 12500 + mat.

Kan ju ha räknat åt helvete här men men. Vet ni på ett ungefär vad man betalar för båtturerna samt en grov höftning gällande vad maten man köper längs med Kungsleden kostar så är jag väldigt tacksam!
1984 • Sösdala
#23
5 februari 2021 kl 18:51
1 Gilla
1984 • Sösdala
#24
5 februari 2021 kl 18:53
1 Gilla
Kan tillägga att priserna i stugorna är ganska häftiga, vilket inte är så konstigt med tanke på svårigheter med transporter och den korta säsongen.

Överväg att skicka egna depålådor till fjällstationer och andra civilisationspunkter.
1991 • Norrköping
#25
5 februari 2021 kl 21:00
Gilla
Tack så jättemycket! Kan man alltså skicka egna depålådor till stationerna? Det låter superintressant. Hur funkar det?
Peter Gröndahl
1978 • Stockholm
#26
5 februari 2021 kl 21:14
1 Gilla
Kebnekaise ligger inte längs Kungsleden så där kan du spara en slant.

Jag skulle nog hellre starta i Hemavan och sluta i Abisko. Det är bökigt och trist att ta sig till och från Hemavan men enkelt att hoppa på ett natttåg hemåt i Abisko. Abisko fjällstation är dessutom ett ställe där man kan spendera en dag eller två om man inte har bråttom.

1991 • Norrköping
#27
5 februari 2021 kl 21:28
1 Gilla
Jodå, det gör det. Finns en etapp som är Singi-Kebnekaise. Jag vill dessutom upp på Kebnekaise så det är inget alternativ att utesluta detta.

Det låter smart att avsluta i Abisko för att få det smidigare att ta sig hem. Det skulle även göra så att jag får mina tuffaste etapper(51, 40 och 51 km) i början av min resa. Borde gå att samordna med kompisen som var tänkt att hänga med mig på början av resan(Abisko-Nikkalukto + upp på Kebne). Tack för tankeställaren!
#28
5 februari 2021 kl 23:49
Detta inlägg har raderats
1966 • Västra Frölunda
#29
6 februari 2021 kl 00:11
Gilla
Vill du upp på Kebnekaise går det bra direkt från Singistugorna via Dürlings led som just nämndes, "Kaffedalen". En utmärkt dagstur med mycket sten. Fjällstationen lockar kanske ändå med bastu och restaurang och fullständiga rättigheter.

Vad gäller riktning så tänk på att N->S ger solen i ögonen och S->N ger medljus. Hela vägen. Jag vet inte vilket som är bäst! Traditionell vandringsriktning lär vara N->S.

Att skicka "depålådor" gjorde jag två gånger när jag vandrade för typ 20 år sedan. En gång hemifrån till Ritsem, vanligt postpaket. Jag ringde först och frågade. Det skulle inte till STF utan till stället bredvid så att säga. "Okej, skicka till vårt kontor i Gällivare så kör de ut det." När jag kom fram till Ritsem och frågade efter paketet visste de inte först vad jag menade, men sedan halade någon fram ett tillplattat paket som hade kommit med dagens transport.

Nästa gång skickade jag med Bussgods från Gällivare(?) till STF Abisko. Jag fortsatte med buss och vandrade på någon vecka. När jag kom fram till Abisko såg jag hur mitt paket just lastades av bussen...

Det kanske är bättre nu. Poängen är annars: ring först och kolla. Posta sedan grejorna i mycket god tid. Jag har också ett vagt minne av att man numera på vissa ställen tar betalt för att ta emot och hantera paketet.
1991 • Norrköping
#30
6 februari 2021 kl 00:28
Gilla
Tack! Svinbra info. Det återstår givetvis massvis av planering innan jag spikar saker men det är kanon att ha alternativa tillvägagångssätt. S till N har ytterligare en positiv grej och det är att jag lär få en otrolig kick om min kompis ansluter runt Kebne och gör mig sällskap till Abisko. Han skulle ju även kunna ha med sig gott om proviant.



1987 • Bromma
#31
7 februari 2021 kl 20:17 Redigerad 7 februari 2021 kl 20:19
Gilla
Amapola flyger Hemavan-Arlanda, dock inte alla dagar i veckan. Fick upp 795 kr/enkel resa när jag sökte på ett random datum i juni. Då kommer du nog undan billigare än 1500 kr för den delsträckan med tåg Arlanda-Norrköping inräknat (givet att det funkar med en icke ombokningsbar flygbiljett). Vill minnas att det är en mellanlandning i Kramfors men det bör ju ändå gå bra mycket fortare än buss till Umeå och sedan tåg.
Oldboy
1952 • Danderyd
#32
8 februari 2021 kl 00:41
8 Gilla
Att ge sig på ett så stort äventyr utan fjällvana tycker jag helt enkelt är en dum idé. Du kommer att få ett antal överraskningar, några av dem kan vara farliga.Föreslår att du gör en kortare tur i sommar och planerar för den långa löpningen nästa år. Båttransporterna kostar några hundra kronor stycket. Ibland finns det möjlighet att ta roddbåt men då får man ro tre gånger (först ro över och hämta den andra båten, bogsera den tillbaka och sedan ro dit man ska.) Det är inte självklart att man orkar om man har motvind åt endera hållet. Vädret kan vara sånt att det inte är löpbart alls vissa partier - dy blandat med hala stenar, som om det är meningen att den som har brått ska bryta benet. Med 20 sekundmeter motvind och snöblandat regn kan även 30 km vara väldigt långt på dåligt underlag. Man behöver reservdagar. Början av september är nog bästa tiden men man behöver en plan A, B och C, båtturer kan vara indragna p g a väder eller att säsongen tar slut, matförsäljningen i stugor tar också slut i månadsskiftet augusti-september. Läs noga på STF:s hemsida och spara ihop pengar till nästa år.
Undrar lite varför du gör det här - upplevelsen av fjällen blir rikare om du har mindre bråttom, som prestation kan du välja någon låglandsled i stället eller Höga Kusten Trail om du vill ha stenigt och höjdmeter upp och ner. För egen del tycker jag också att tågresa upp hör till den mentala förberedelsen och hem blir det ett dygn för återhämtning och reflektion. Men spring t ex från Kiruna till Kebnekaise och vidare till Abisko i år så kan jag lova att du får en bättre upplevelse nästa år, oavsett hur du gör då.
1974 • Garphyttan
#33
8 februari 2021 kl 06:57
3 Gilla
Här kan du läsa Max Själins skildring av Kungsleden: https://ultramarathon.se/nyheter/max-sjalin-fkt-pa-kungsleden-i-juli-2019/
Hobbylöparn
Östermalms IP
#34
8 februari 2021 kl 08:26
1 Gilla
Bild uppladdad av Hobbylöparn
Wow #33 vilken prestation!

När vi vandrade Kungsleden såg vi en ensam tjej komma springandes upp mot fjällstugan i Tjäkta nerifrån Alesjaure. Med tanke på farten hon höll skulle det inte förvåna om det var Emelie Forsberg som kom ångandes.

Så nog går det. Dock kan sträckan mellan Abisko och Singi vara ganska "technical" vissa delar. Både snirkligt, litet sankt och en del vad.

Men nog går det allt.
1991 • Norrköping
#35
8 februari 2021 kl 09:16
1 Gilla
Helt klart tänkvärt. Jag ska ta detta några vändor till i huvudet, det är absolut ett alternativ att bara löpa etappen som min kompis var sugen på och låta årets stora fysiska utmaning vara något annat. Ska fundera lite!

Ang. att ha "bråttom" så är det jävligt subjektivt. För mig så hade det haft negativ effekt att ha ett alltför snällt schema. Jag behöver något att göra hela tiden, jag är inte typen som mår bra av att sitta och uggla på en fjällstation och "bara vara".
1963 • Göteborg
#36
8 februari 2021 kl 12:50
Gilla
Det finns en hemsida för Gröna Bandet https://www.vitagronabandet.se
Peter Gröndahl
1978 • Stockholm
#37
8 februari 2021 kl 17:10 Redigerad 8 februari 2021 kl 17:09
1 Gilla
TS kommer knappast hålla en sån hastighet att upplevelsen blir fundamentalt annorlunda än om han skulle gå med lätt packning.

Däremot instämmer jag i behovet att planera in luft i schemat för dåligt väder eller bara återhämtning vid behov.
Oldboy
1952 • Danderyd
#38
8 februari 2021 kl 21:39
Gilla
När det ser ut som på bilden behöver man ha rutin på att springa på stenskravel. Och det är inte det värsta underlaget. Men själv vägrar jag "stå på" där, alltför riskabelt när man inte har stor rutin, det finns ju "snälla" underlag också och myrmark som är jobbig och därför långsam men utan större risk att springa på. Med "springa-gå" kom jag ca 35 km på mina dagsutflykter i höstas med bara lunchpackning - en rutinerad fjällöpare klarar ju betydligt mer men man behöver alltid ha en reservplan - när det börjar mörkna ska man vara "framme", var det nu är.
1991 • Norrköping
#39
9 februari 2021 kl 09:32
Gilla
Som jag skrev så överväger jag ett kortare och lättare alternativ till att springa hela leden. Det är inte enbart p.g.a. att Oldboy har ställt sig tveksam till min ursprungliga plan utan jag har givetvis själv funderat på hur lämpligt det är att göra något helt nytt(långpass 15 dagar i rad) på helt ny och ödslig mark. För att motivera detta behövs väldigt gedigna förberedelser(vilket i och för sig är motiverande). Vanligtvis hade inte detta avskräckt mig men nu är ju det snällare alternativet ett riktigt jävla toppenalternativ.

Det snällare alternativet är Nikkaluokta till Abisko inklusive en tur upp på Kebnekaise. För att motivera min kompis att följa med så tänkte jag börja med att ta fram en ganska så exakt prisbild. Nu blir det riktiga detaljfrågor men så vitt jag kan se så går tåget från Abisko till Kiruna antingen 12:11 eller 16:39(framme 13:40 respektive 18:00). Så vitt jag kan se så finns det då möjligheter att hinna med flyg från Kiruna till Arlanda samma dag. Håller ni med om det eller är det alltför ambitiöst?

Jag undrar även om ni anser det rimligt eller vansinnigt att göra något mer än att bestiga Kebnekaise från fjällstationen samma dag? Vi kommer sannolikt att göra en relativt snabb bestigning där vi springer där det går att springa. Jag tänker liksom om vi börjar vid kl. 08 och är tillbaka på Kebnes fjällstation redan vid kl. 12 eller 13. Då är det mycket tid kvar för att t.ex. ta sig till Singis fjällstation och sova där(14 km).
#40
9 februari 2021 kl 10:20
Detta inlägg har raderats
< < < 1 2 3 4 5 6 7 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.