15 augusti 2020 kl 10:13
Trådbump, passar på när ett spam har väckt tråden...
Absolut ingen uppmaning till hypokondri eller hets eller "vara besvärlig med vården", men vill bara berätta om att jag nog hittat svaret på att träningen gick trögt för mig. Tänker att delad kunskap är ökad kunskap, men som sagt, jag menar inte att stressa andra eller säga mig veta bäst, detta är bara min situation.
Hemokromatos, en genetisk defekt som leder till att kroppen lagrar upp järn i levern.
Relativt enkelt att undersöka om man är i riskzon för detta, börja med att kolla ferritinvärdet via ett blodprov.
Om värdet är för högt, bör nästa steg vara gentest för att se om man har mutationen.
Detta är den vanligaste genetiska defekten för personer med västeuropeiskt ursprung, 1/300 eller upp till 1/200 har den, dock behöver det inte innebära att man nödvändigtvis får hemokromatos. Visar sig oftast efter 30-40-årsåldern, vanligtvis senare för kvinnor än för män pga att kvinnor menstruerar (även barnafödsel och amning verkar kunna fördröja effekten av denna gendefekt).
Obehandlat är det farligt, men med behandling - som inte är mer komplicerat än frekvent blodtappning/blodgivning för att återställa levervärdena - har man ingen förväntad sänkning av livslängd.
https://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=53745Jag hade lågt Hb så jag misstänkte järnbrist, men det var alltså tvärtom... komplicerat med järnbalans.
Köpte ett eget blodprov på privat labb när vanliga vården inte hittade något. Kolla t ex Werlabs eller liknande:
https://werlabs.se/artiklar/trotthet-for-mkt-jarn/Gammal bloggpost av duktige Hjärnfysik-Johan Renström, men i grunden en bra introduktion till åkomman:
https://hjarnfysik.blogspot.com/2010/10/laddad-med-jarn.htmlVäldigt lite forskning om åkomman, och ännu mindre om effekter på konditionsträning.