Löpning Kläder, Skor & Prylar 9 inlägg 2785 visningar

Någon som har lust att guida en nybörjare i skodjungeln?

#1
20 november 2020 - 22:51
Gilla
Hej! Vet inte om detta är rätt forum för en hobby-joggare som jag, men mina gamla asics har blivit utslitna nu när jag börjat löpa mer regelbundet.

Jag springer 5-10km 3-4 gånger i veckan, blandar vanlig löpning och intervaller.

Jag vet inte ens vilken prisklass en sån som jag bör satsa på? Vad skiljer sko för 800kr mot en för 2000kr?

När man läser om olika skor får ju tillverkarna det att låta som om de använder teknologier och material utvecklat av NASA, massor av avancerade namn på stötdämpning, material etc. Hur mkt av detta är bara rena marknadsförings-termer?

Antar att vad jag undrar är om det räcker att bara hitta en sko och märke som passar ens fot och känns bekväma, eller vart börjar man ens?

Tack på förhand! Hälsningar förvirrad amatör.
#2
21 november 2020 kl 05:57
Detta inlägg har raderats
Monica Carlsson
1971 • Partille
#3
21 november 2020 kl 09:31 Redigerad 21 november 2020 kl 09:33
1 Gilla
Håller med #2, hitta en sko som är skön på foten och såklart lagom storlek. Du behöver troligen inte fundera något särskilt på pronationsstöd etc, du skriver inte om några särskilda behov. Antar också att du mest springer asfalt eller hyfsat hårda motionsspår?

800-1500 kr, ja, det är väl det normala spannet, men spana gärna på erbjudanden från de stora kedjorna och på nätet.

Springer du mer efterhand, så är det väldigt kul att skaffa nya typer av skor, och växla. Allt från olika sk drop (hur mycket högre hälen är än framfoten), tyngden på skorna, sula för olika typer av terräng om du börjar springa stigar i skogen, dubbat, ... Nu när det är höstrusk och jag ska ut på asfaltsrunda tycker jag att det är jätteskönt med en sko som är lite mindre luftig, rentutav lite vattenskyddad/tätare. Typ Nikes modeller med sk Shield-överdel. Andra gillar goretex, de jag har provat har dock blivit lite tyngre och stelare, men jag säger inte att det gäller för alla. Och tycke och smak skiljer!
Kanske en lättare sko för dina kortare pass eller intervaller, och en mer dämpad sko som skonar fötter och ben lite mer om du springer mil eller längre, och ganska ofta.

Och så finns det såna som #2, som är duktiga på hur olika typer av skum/dämpmaterial är på dämpning kontra respons!
1970 • Kumla
#4
21 november 2020 kl 10:04
2 Gilla
om du springer 3-4ggr i veckan och 2-4mil så skulle jag rekommendera att använda 2 par skor och alternera.
Löpning blir monotont för kroppen och har man flera skor så blir belastningen lite olika beroende på hur skon är utformad.

Använd lite olika typer av skor så märker du efter några år vad du trivs med. Och då menar jag inte märken utan mera funktioner så som Dropp.
Dropp är skillnaden mellan häl och framfot och kan vara från 12mm till 0mm och det ger en stor skillnad i känsla.
Breda skor vs smala.
Uppbyggda och krafta vs tunnare o lättare
osv.

Ibland så blir det bottennapp och skorna passar inte alls att springa i men då har man fått ett par bra vardagsskor att gå i. :)

Personligen handlar jag på nätet och ofta fjolårsmodeller. 6-800kr brukar det landa på.

Magnus
Stockholm
#5
21 november 2020 kl 11:20 Redigerad 21 november 2020 kl 11:20
Gilla
Kan lägga till att vissa märken och modeller passar en del fötter bättre, beroende på om man har breda eller smala fötter. Du vill verkligen inte ha ett par för smala skor för dina fötter. Annars håller jag med övriga, gå inte på allt snack om pronation etc. Neutrala skor brukar oftast passa bra, känslan är nr 1. Fundera också på om du gillar att springa i lätta skor (kräver ofta mer av musklerna men ger en mycket lättare känsla) eller mer uppbyggda.
#6
21 november 2020 kl 12:34
2 Gilla
Tack för alla svaren!

Tidigare har jag alltid köpt skor för att jag tänker att jag ska komma igång med löpningen och därmed varit helt otränad när jag prövat ut skorna. "Experten" på intersport har då alltid sagt att jag pronerar och behöver stöd.

Nu när jag sprungit en del så inbillar jag mig att jag tar lite kortare steg, springer mer på främre foten och inte pronerar lika mycket. Är det möjligt att man tränar bort pronering?

Jag har börjat på ont i skenbenet/smalbenet, men antar att det är på grund av att skorna är utslitna och inte dämpar så bra?

Technörd som jag är så har jag fastnat lite för Under Armours skor med Bluetooth-pod i. Under Armour verkar ju dock inte vara ett av de mest etablerade inom löpskor, någon som har koll på hur de står sig mot de större märkena rent skomässigt?

Som sagt, tack för all input, det gav mig en del att fundera kring!
Monica Carlsson
1971 • Partille
#7
21 november 2020 kl 12:54
Gilla
Angående behov av pronationsskor, det är lite tycke och smak och olika rön i olika tider och olika personliga preferenser. Minimalistiska skor, nolldropp, maxdämpning, pronationsstöd, ... Jag tycker mig läsa nuförtiden att det nog är väldigt få som *verkligen* behöver pronationsstöd, hellre låta kroppen sköta det hela själv, om man inte har jätteproblem. Annars kompenseras kanske någon annanstans i onödan, typ knäna.

Prova gärna att lägga till lite stretching eller styrketräning som komplement. Lätt att säga, svårt att få till... host host. Jag kör 12 minuters stretchgympa och känner igenom kroppen varje morgon, det har minskat min allmänna stelhet, men var och blir ju salig på sin tro. Det funkar för mig, är det enda jag vill säga.

Prova gärna att byta underlag, t ex springa i skogen, ger lite nya utmaningar för kroppen och kanske även knoppen. Pannlampslöpning är superspännande tycker jag, om du har svårt att komma ut i dagsljus!
christian söderling
1977 • Ingared
#8
21 november 2020 kl 18:22
1 Gilla
Springer en hel del och har alltid varit nöjd med Nike air zoom pegasus 37. Det ligger helt ok i pris, helt ok grepp och för mig har den hållt väldigt bra i sula och hälkappa vilket många andra skor inte gjort. Så väldigt nöjd och är inne på mitt 5 par pegasus.
#9
22 november 2020 kl 07:55
Detta inlägg har raderats
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.