Löpning Kläder, Skor & Prylar 2209 inlägg 244866 visningar

Nike Zoom Vaporfly 4%

Hobbylöparn
Östermalms IP
#1
20 juli 2017 - 16:10 (Redigerad 20 juli 2017 - 16:11)
8 Gilla
Bild uppladdad av Hobbylöparn
Nu har ni chansen!

Kipchoges rekordsko från Monzabanan (2:00:25) finns till försäljning på Runnersstore. Endast 2500 kr, :-)
Tyvärr begränsat med storlekar US 9.5 , 10 och 10.5
http://www.runnersstore.se/articles/nike-zoom-vaporfly-4/840013.aspx
< < < 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 > > >
Anders Svensson
1982 • Stockholm
1 oktober 2020 kl 09:37
Gilla
Aj då. Kollade bara i listan och testade inte ens att välja. Dom levererar till sverige men det hjälper ju inte när dom inte finns i lager.

Ett tips är att hålla utkik på Nike. Vaporfly finns listade i nya mango färgen som ”kommer snart” så den lär ju dyka upp där och hos diverse återförsäljare....snart.
HCL
1966 • Landet
1 oktober 2020 kl 09:48
1 Gilla
#1472 jag håller med #1474, jag köpte Nike Zoom Fly (v1) och Varporfly 4% v1 samtidigt för ett par år sedan.

Efter första passet med Zoom Fly så var jag lite besviken, ingen vidare känsla alls. Några dagar senare sprang jag samma pass i Vaporfly, och oj, per automatik högre tempo i kombo med lägre puls, var mycket nöjd och ganska så förvånad efteråt...
1979 • Bromma
1 oktober 2020 kl 10:34
2 Gilla
Jag instämmer absolut att de är snabbare än tidigare traditionella tävlingsskor! För mig skiljer det säkert uppemot en sekund per varv på bana!
Man gör det absolut för enkelt för sig om man helt negligerar prestandaskillnaden mot den äldre generationens skor!

Men det är ändå sista procenten vi pratar om. 99% av prestationen sitter i det vardagliga slitet. Och jämfört med andra motsvarande väldämpade tävlingsskor (exempelvis Saucony endorphin pro) tror jag fortfarande det är svårt att mäta någon signifikant skillnad i fart för en genomsnittlig motionär.

Skillnaden i ren fart motsvarar troligtvis i storleksordningen att gå ned något kilo eller lite mer i vikt eller att börja springa ett par kilometer mer per vecka (för den genomsnittliga motionären). Men det är klart att det är lättare att köpa nya skor än att lägga om kosten eller springa lite mer.

Utifrån mitt eget perspektiv sänkte jag mitt årsbästa på milen under 2019 med en halv minut när jag började springa i Vaporfly. Men det är inte säkert att all den skillnaden berodde på skorna. Men låt oss leka med tanken att all den skillnaden satt i skorna!

Sedan dess, de senaste 12 månaderna, har jag sänkt mig på milen med över tre minuter. Då kan jag fråga mig själv så här: Om jag inte hade tränar alls under denna tid, alternativt fortsatt träna med blygsamma tre mil per vecka, hade då skorna magiskt mognat till sig i garderoben så till den grad att jag sprungit hela tre minuter snabbare idag än då? Eller har det istället med att göra att jag gått från att springa ett fåtal pass per vecka och ca tre mil till att under ett helt års tid springa uppemot 8-12 pass varje vecka och snitta nästan 9 mil per vecka?

Poängen är att med snabbare skor, oaktat märke, kanske man kan tjäna 30 sekunder eller mer på en mil i en Quick Fix. Men den förbättringen är en engångsförbättring. Ska man bli en bättre löpare på sikt krävs en enorm förmåga till att träna kontinuerligt och mycket. Varje dag, varje vecka, hela året.

Diskussionen senaste året har till så stor del handlat om att alla löpares framgång sitter i ett par skor, när i princip all framgång sitter i att väldigt många har börjat springa betydligt mer seriöst än tidigare. Alltså mer av det slag vi tränade på 80-talet! Den snedvridna diskussionen på material tar udden av så många löpares hårda satsningar, och det gör mig uppriktigt ledsen att dessa insatser inte hyllas i större utsträckning än de är värda.
Patrik Lindegårdh
1979 • göteborg
1 oktober 2020 kl 10:53
Gilla
Tror inte tröskelträning är anledningen till att många rekord slagits senaste tiden ;). Självklart måste man träna hårt för att bli bättre men det är ingen tillfällighet att både David och Musse slog svenska rekord i ett par Vaporfly. Tror faktiskt inte att dom hade slagit rekordet i ett par traditionella tävlingsskor, givetvis är det ändå grymt bra att springa så fort som dom gör ändå.

Jag har själv tränat hårt dom senaste åren och sprungit milen på 32:45 så ska bli intressant att se om skorna kan ge någon fördel.

Annars är det ganska enkelt att testa olika skor och se hur fort man springer t.ex. tusingar på bana eller något testlopp
Lars Bern
1973 • Göteborg (Hisings Backa)
1 oktober 2020 kl 10:57
Gilla
Jag sänkte min halvmara-tid med 2 min fast det haltar lite att jämföra 1.23 på Göteborgsvarvet med 1.21 på Göteborgs (halv-)Marathon på Säröbanan. Men skillnad i upplevelse och resultat är det otvetydigt.
1978 • Linköping
1 oktober 2020 kl 11:02
Gilla
Det finns studier som visar att skorna är snabbare så det finns inte mycket att diskutera. För mig gör skorna en klar skillnad, men i princip bara på maran. På kortare distanser har jag i princip stått stilla trots Vaporfly. Kul att få en uppföljning när du testat lite ex på något referenspass:)
1971 • Nykvarn
1 oktober 2020 kl 11:02
1 Gilla
Jag är lite inne på Patriks linje här. Jag har inte sprungit i andra kolfiberskor än Vaporfly (både 4% FK och Next%) men skillnaden vid framförallt asfaltslöpning mot ett vanliga, "traditionella" skor är påtaglig vilket vi alla verkar överens om. Vaporfly (4% FK) är också den enda sko det gjorts oberoende studier på där vinsten i löpekonomi funnits variera mellan 1-6% mellan olika löpare. Man kan argumentera för att Nike är större än andra märken som också har kolfiberskor men så länge som löpare sponsrade av andra märken väljer att bryta mot sina avtal och ändå tävla i Vaporfly och med tanke på den totala dominansen av Vaporfly i elitleden på större lopp och den "hockey-stick" effekt vi sett av världsrekorden på maran och halvmaraton på herr-och damsidan de senaste två åren, så förefaller det i alla fal klart för mig att Vaporfly ger en prestationsfördel som ingen av de andra kolfiberskorna ännu är i närheten av. Om det sedan är plattan, skummet eller kombinationen därav verkar ju inte ännu vara helt klarlagt.

Visst är det tråkigt att så fort någon numera gjort en fantastisk prestation så kommer frågan vilka skor vederbörande sprang i men samtidigt är det inte helt betydelselöst.
1979 • Bromma
1 oktober 2020 kl 11:19
Gilla
Hittade inget motargument i den texten relativt det jag argumenterade för. Jag är för övrigt osäker på om det verkligen har ansetts vara tröskelträningen som setts som nyckeln till svensk löpnings utveckling de senaste åren utan kanske snarare avvägningen hård träning kontra volym kontra återhämtningskapacitet. Där många anser att vo2max träning kanske sliter mer än det ger tillbaka då annan träning blir lidande.

Kalle Berglund kan tjäna som ett illustrerande exempel för min tidigare argumentation. Han har ett nysatt svenskt rekord från 2019 på både 1500m och en engelsk mil. Han springer inte i Vaporflys men slog ändå Gärderuds rekord från 1975. Han tränar likt Gärderud mycket volym, kanske inte lika mycket totalt sett som Gärderud men han tränar väldigt mycket volym i hög fart. Utifrån vad som nämnts i poddar runt 40km per vecka i hög fart och därutöver en himla massa lugn distans. Hade han sprungit det svenska rekordloppet i Vaporflys hade alla insinuerat att det var skornas förtjänst. På samma sätt som när Almgren satte nytt svenskt rekord på 3000m inomhus. Knappt ett ord om träningen bakom.

Har du sprungit 32:45 som 40+ ? Väldigt imponerande tid, det är väl lite av min egna dröm, att springa sub 33 på milen som veteran.
1979 • Bromma
1 oktober 2020 kl 11:31
Gilla
Jag håller med dig i sak, fast de andra jämförbara kolfiberskorna är rätt nysläppta så vi kanske får bättre svar i närtid.

Apropå hockeyklubban kan man plotta alla världsrekordtider på maran från 1990 tills idag och du kommer få en negativt k-värde (lutning - tiderna blir snabbare och snabbare hela vägen) och där det det blir uppenbart att Vaporfly ger en signifikant förbättring utifrån trendlinjen. Men vi pratar i storleksordningen blott en minut eller mindre. Så om det svenska rekordet på maran slås med mindre än en minut kan vi med god säkerhet säga att hade David eller Mustafa sprungit i ett par Nike från 1980 talet hade de med största sannolikhet inte slagit det.

Att vi får förbättrade världstider under åren som går är troligen beroende på flera faktorer, att det återigen är fler som satsar seriöst och framförallt att det är hård konkurrens (och mycket annat som kanske inte är tillåtet - tyvärr) i vissa delar av världen är en annan.
Carl Lernberg
1976 • Hässelby
1 oktober 2020 kl 11:46 Redigerad 1 oktober 2020 kl 11:46
Gilla
Jag har ett par Hoka carbon-x, som är bekväma, trevliga och hyfsat hållbara. Men de ger inte alls samma effekt på löpsteget och frånskjutet som hos vaporfly. Har inte provat Saucony Endorphine.
HCL
1966 • Landet
1 oktober 2020 kl 11:47 Redigerad 1 oktober 2020 kl 11:50
1 Gilla
För mig handlar löpning mest om att det är något som jag gillar att göra, springa fortare är sekundärt, ett pass med ett par Vaporfly på fötterna är oftast lite extra njutbart, nog så för mig.

Kan även tillägga att då det blir ännu lite roligare så springer jag lite mer, blir lite mera tränad, uthålligare, snabbare (?) och så rullar det på. Springer dock ganska så få pass med Vaporfly då jag oftast kör långsammare distanspass...
Anders Svensson
1982 • Stockholm
1 oktober 2020 kl 12:06
1 Gilla
Geten i egen hög person kommenterade ju Alphafly på presskonferensen inför London

“We live in the 21st century and we need to accept change,” he said. “Development goes hand in hand with technology. The shoe is good. We are doing a press conference virtually, is that not technology? We should accept technology and marry technology.”
Karlskoga
1 oktober 2020 kl 14:17
Gilla
Han har ju helt rätt. Varför streta emot utvecklingen?
Patrik Lindegårdh
1979 • göteborg
1 oktober 2020 kl 14:54
1 Gilla
Nu diskuterar jag inte om att gå emot utvecklingen utan snarare att dom flesta inte vill kännas vid att Vaporfly ger en fördel. Detta trots att nästan alla har sprungit i Vaporfly (innan dom andra märkena tog fram sina egna varianter) på mästerskap och internationella tävlingar trots sponsring från andra märken. Problemet är att Vaporfly verkar göra en signifikant förbättring för många medans det med tidigare modeller endast har handlat om mindre förbättringar som inte märkts så tydligt.

#1483 japp, sprang 10km väg förra året (som 40 åring) på 32:45 och siktar på sub32 om jag får tag på Vaporfly ;). Det tråkiga att vara född 1979 är man alltid jämförs med Musse (dessutom numera samma klubb) och då är man rätt kass :) hehe
1979 • Bromma
1 oktober 2020 kl 14:58
1 Gilla
Haha, lite tufft läge med andra ord. Jag är också född -79 men behöver lyckligtvis inte känna mig pressad pga relation till Musse. 32:45 är en fantastiskt fin tid oavsett hur snabb Musse är. Det är lätt att stirra sig blind på alla ännu snabbare löpare man har i sin närhet, på gott och ont antar jag. Stort lycka till med sub 32!

(Sorry för lite off-topic)
Stefan Åberg
1981 • Umeå
3 oktober 2020 kl 19:33
Gilla
Jag kommer inte riktigt överens med Alphafly, känns inte riktigt som att de passar mig. Om någon är intresserad av ett par Alphaflys i US 8.5, 42, som gått knappt två mil är de till salu för 2500. Eller, ännu hellre, byte mot ett par Next% som är mer eller mindre i nyskick. Helst US 9.
Fredrik Dahlberg
1973 • Saltsjö-Boo
3 oktober 2020 kl 20:54
1 Gilla
Bild uppladdad av Fredrik Dahlberg
Återkoppling om Tempo Next%:

Har kört 5 korta pass (pga skadebekymmer) i skon, totalt 36 km. Skon låter när man springer med den, i själva landning. Den känns fortsatt rejält "hög" och lite otymplig. Men i högre tempo (!) ger den mycket tillbaka, den är väldämpad men inte mjuk, sitter bra runt hälen och över foten. Extremt rymlig i tåboxen. Sulan framför airpodsen lutar som syns på bilden mycket uppåt, så det känns som man automatiskt faller framåt i frånskjutet. Har kört 2 st 7 km pass i 4.40-4:45 tempo med medelpulsen 137 (zon 2). Även kört samma sträcka med samma puls med Nike React Infinity på fötterna, förvisso en något tyngre sko, men skillnaden i fart var 15 sek/km. Så definitivt en sko för snabbare pass, men skulle inte använda den på tävling pga vikten och den något klumpiga känslan.
Kim
1985 • Malmö
4 oktober 2020 kl 08:25 Redigerad 4 oktober 2020 kl 08:28
1 Gilla
Bright Mango AlphaFly är beställningsbar

Edit: även Vaporfly i samma cw
Oskar Grip
1983 • Stockholm
4 oktober 2020 kl 11:16
3 Gilla
Klippte ett par Vaporfly Next%. Det hade jag absolut inte tänkt - men hade 25% födelsedagsrabatt på Nike, så hade inget val. Tack för tipset #1493
1978 • Linköping
4 oktober 2020 kl 12:24 Redigerad 4 oktober 2020 kl 12:26
Gilla
Tycker du att man kan köra denna som träningsdojja? Hur är den vs Zoom Fly avseende dämpning?
< < < 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.