Löpning Träning 26 inlägg 7592 visningar

Äventyrslöpning över flera dagar

1991 • Norrköping
#1
22 september 2020 - 10:28
1 Gilla
Hej, detta är något som jag vill testa nästa år. Exempelvis ha en sträcka på 20 mil och genomföra den på tre eller fyra dagar med övernattning längs med sträckan. Jag söker folk som har gjort just detta.

Jag älskar att kombinera löpning med resande och har hittat en led som går från norra till södra Wales. Har kontaktat de som är ansvariga för leden och frågat om hur logistiken längs med leden ser ut för att få en bild av hur lämplig den är för mitt tänkta projekt. Notera att detta är något som jag PRECIS har börjat nysta i och ingenting som är på agendan under den närmsta tiden. Jag kommer givetvis att börja med något lite snällare och enklare här i Sverige.

Trådens syfte är att diskutera den här formen av aktiviteter generellt. Det hade varit intressant att veta hur pass lätt packning ni som har gjort sådana här saker har använt. Min tanke är att om logistiken tillåter så borde man kunna ha lätt packning och saker som väntar på en i diverse byar.

En annan fråga skulle kunna vara fina sträckor i Sverige som lämpar sig för detta? Norra Sverige tilltalar givetvis mest. Jag har en kompis som inte har tackat ja till min Wales-idé ännu men som jag skulle vilja sälja in idén hos via en lyckad flerdagarstripp i Sverige :)
< < < 1 2 > > >
1993 • Tullinge
#2
22 september 2020 kl 10:55
Gilla
Jag sprang Höga Kusten-ledens 13 mil på tre dagar i sommar, och det vi gjorde, vilket jag också tror är det överlägset enklaste upplägget, är att ha en supportbil som bär med på mat, kläder och ev. tält. Detta kan vara svårt om det är utomlands, så en ersättning till detta vore annars att planera sträckan om det går så att det alltid finns ställe att köpa mat på efter halva dagen, samt en plats att övernatta med mat också på kvällen. Och om detta är stuga/vandrarhem/airbnb är nog mindre viktigt. Självklart går det att bära med sig allt, men tror att det blir mer av en vandringsupplevelse än just löpning.

Men för att återgå till min egen erfarenhet så sprang vi med väst så att vi kunde bära med både sportdryck och vatten, vi hade med oss några energigels och bars per sträcka, och i övrigt bar jag bara med mig ett första hjälpen-kit och ev. extrakläder som regnkläder och torra strumpor. Så ingen packning att tala om, det som vägde mest var vattnet och sportdrycken. Och en viktig lärdom var just att inte glömma bort att prioritera att få i energi under passet, ska man hålla på i flera dagar så är det viktigt att konstant fylla på för att kroppen ska orka med.
1991 • Norrköping
#3
22 september 2020 kl 11:11
Gilla
Just det, detta tror jag att jag har läst att du har gjort. Vad gäller energi under passet etc. så har jag bra koll, har väldigt god vana av att springa långt. Det är främst det logistiska som jag är nyfiken på. En supportbil skulle inte vara aktuellt i mitt fall, främst eftersom att det både känns orealistiskt och egoistiskt att be någon hjälpa till med det. Det är ingen pik mot dig men om jag t.ex. skulle springa i norra delarna av Sverige, vilket jag är mest sugen på, så är det en jävla bit hemifrån(Norrköping). Så det går helt enkelt inte. Utomlands är det fullständigt otänkbart.

Det jag har funderat på är om man kan posta saker i förväg så att det väntar på en när man är framme. Jag vill göra som du och springa med väldigt lätt packning.

I Wales hade man ju kunnat se framför sig att man landar i Cardiff på södra sidan, hyr en bil och åker förbi alla ställen som man tänkt övernatta på när man färdas norrut. Där lämpar man av saker och ber dom förvara dom tills det att man är där. Sedan lämna hyrbilen på norra sidan och börja springa.

Den här typen av saker är det som jag är sugen på att diskutera :)
1971 • vånga
#4
22 september 2020 kl 11:29
Gilla
Jag har sprungit södermansleden. Tex Stockholm-Järna. Tåget upp, sprang med lätt rygga. Tog in på hotell, dag 2 passerade jag lunch restaurang så behövde ej bära så mycket mat/vätska. 4-5mil/dag. Tog tåget till vagnhära-mitt i vintern. Sprang med tyngre rygga, sov ute i vindskydd. Två dagar 4-5mil/dag tåget hem. Höll på så tills jag var runt leden. Startade i mars, i mål i juni. Jag har planerat mina turer efter affärer, restauranger så man kan fylla på ryggan-skönt att ej bära för mycket. Även väldigt lyxigt att ta in på hotell/b&b då behöver man bara bära med sig förstärkningsplagg å under kläder å nödkitt å energi.
1991 • Norrköping
#5
22 september 2020 kl 11:37
Gilla
Låter väldigt smidigt! Om jag skulle göra något liknande(har sprungit mycket på sörmlands- och östgötaleden) så skulle nog logistiken vara ganska lättplanerad. Jag vistas dock i skogar likt dessa varje vecka och skulle inte tycka det var så taggande att springa flera dagar i de miljöerna.

Men sörmlands- eller östgötaleden vore i teorin det absolut bästa första steget. Jag tror dock inte jag är så sugen på det som sagt. Är mer sugen på norröver och mer vildmark.
1991 • Norrköping
#6
22 september 2020 kl 11:51
Gilla
Tillägg till det ovan, tänkt lite mer på det: rent krasst borde ju min to-do-list se ut så här, i denna ordning:

1. Typ tvådagarslöpning på hemmaplan
2. Flerdagarslöpning i fjällen
3. Flerdagarslöpning utomlands

Det jag är rädd för med punkt ett är att det inte ska vara tillräckligt motiverande och därmed bli onödigt jobbigt. Att det kommer kännas som att jag gör det "bara för att". Och det är ju ingen bra motivationsfaktor.
Vicky Karlsson
1957 • Rindö
#7
22 september 2020 kl 12:13 Redigerad 22 september 2020 kl 12:15
2 Gilla
För några år sen sprang jag och mannen tre dagar på Sörmlands ridled. De har ett system där folk då normalt rider, men vi sprang alltså, mellan olika gårdar där man övernattar. Det ingår skjuts av packning och mat och boende vid framkomst. En av gårdarna hade dessutom en fin bastu på en brygga och man bokar själv på hur man vill ha det.
Inte så äventyrligt men bekvämt och härlig löpning i fantastiskt vacker natur. Sträckorna mellan gårdarna kunde man välja lite själv men mellan 1,5 - 4 mil.
Även om du inte är sugen på Sörmland så tänker jag att det kanske finns liknande upplägg på annat håll i landet?
1991 • Norrköping
#8
22 september 2020 kl 12:48
Gilla
Låter väldigt mysigt det där. Ja, det finns säkert något bra alternativ som inte är alldeles precis i hemtrakterna. Jag har dock en bekant som sprang på det sättet som jag vill göra i fjällen i somras, inväntar svar från honom hur de gjorde. Så kanske kan man skippa steg ett i Sverige och köra på fjällen direkt.

Men oavsett, den typen av flerdagarslöpning känns ganska problemfri. Den kommer jag ganska lätt att kunna lösa. Det är hur man gör utomlands som är lite mer fundersamt.
Patrik Lindblom
1967 • Eskilstuna
#9
22 september 2020 kl 12:50
Gilla
Finns mycket att läsa på utsidan.se om just sådana här saker.
Vad är det för led i Wales du nämner?
1991 • Norrköping
#10
22 september 2020 kl 12:53
Gilla
Ska kika!

Det är ett cykellopp för MTB som heter WalesDURO. Fastnade för dom då det fanns färdiga GPX-filer och annat. Har även tagit för givet att sträckan går genom många höjdpunkter naturmässigt.
https://www.theracingcollective.com/walesduro.html
Mattias
1981 • Jönköping
#11
22 september 2020 kl 16:17
3 Gilla
I somras sprang jag från fyr till fyr på Öland längs vandringsleder. Blev 195 km totalt över fyra dagar.

Fördelen med den sträckan är att det platt, platt, platt, och ändå ganska omväxlande natur. Jag passade in så det fanns hotellboende med middag samt lunchrestaurang mitt på dagen. Packning då bara ombyte kläder samt vatten. Lätt att få tag i buss eller taxi om man måste bryta också. Bra nybörjar-långlöpning.
1971 • vånga
#12
22 september 2020 kl 16:32
Gilla
Markus jag är uppvuxen bredvid södermansledem, bor i skogen utan grannar. Så jag har i hela mitt liv varit nyfiken hur är hela leden!. Kan säga vart glatt överraskad kust, historiska platser, urskog, osv. Även kört samma upplägg i fjällen tagit tåget upp, klivit på tåget på en ny plats. Så just det upplägget går köra lite överallt. Har ej haft biljett hem, löst den när jag anlänt perrongen. Har ej alltid doftat super gott....när jag klivit på tåget hem igen. Har övergett detta å nu kör jag bara etapper tillbaka till min ombyggda bil, med kök å sov plats.
1980 • Norrtälje
#13
22 september 2020 kl 17:01
1 Gilla
Jag sprang en tur i somras, fyra första etapperna av Vikingaleden (som jag tipsade dig om i en annan tråd vill jag minnas). Jag tog med mig tält och allt, och det blev, trots ansträngningar om att hålla packningen lätt, lite för tungt för mig.
Ett fel jag gjorde var att bära på för mycket vatten, istället för att fylla på så mycket jag skulle behöva per sträcka.
Ett annat var att jag tog med mig både gaskök och torkad mat, samt energibars, torkad frukt och nötter i stor mängd. Nästa gång blir det antingen eller (dessutom åt jag middag på en mack i alla fall).
Jag visste inte riktigt hur långt jag skulle palla, och hade packat för en längre tur än vad det blev. Fick en känning i knät som gjorde det svårt att springa, så det räckte med en övernattning samt 42 km tillryggalagt, varav jag sprang hälften och gick resten.
Det var väldigt roligt ändå! Näst gång, lättare packning, och ev övernattningar på vandrarhem, samt en bättre skattning av vad jag klarar. (Är dock ganska tjurskallig.)
1985 • Nacka
#14
22 september 2020 kl 19:06
1 Gilla
Det finns ju väldigt många fina leder överallt i Sverige som tex Östgötaleden och Sörmlandsleden som du har nära till. Men är du inte intresserad av att köra en tvådagars där så gör det inte :) Enkelt kan ju vara att testa på 2-3 dagars i Jämtlandsfjällen eller på Kungsleden. Enkel rutt att följa och finns många stugor att övernatta/proviantera/söka skydd i vilket gör det mindre riskfyllt med problem om man är ovan. Behöver inte ha lika mycket packing att springa med heller med stugor och vatten i bäckar och extra proviant i stugor. Där kan du få härliga vyer på kallfjällen! Men innan du har mer erfarenhet, se till att du har bra regn och värmeplagg(speciellt vantar) så du klarar dåligt väder utan dålig upplevelse.

Jämtlandsfjällen https://i.pinimg.com/564x/7c/3e/8c/7c3e8c49774b54cfeb3a7979f5908016.jpg

Kungsleden https://i.pinimg.com/originals/f3/94/1d/f3941d2c076814537691cad3f270f114.gif
Åsa
1983 • Fagersta
#15
23 september 2020 kl 06:00
1 Gilla
Wales låter som trivsam plats att göra flerdagars på. Mitt enda tips till flera dagars är att personligen åka och reka delar av de ledpartier du planerar köra på. Om Wales omgivning, så åk dit några dagar innan. Hitta lämpliga plaster för vila/matpåfyllning, reka så att vatten finns att hitta eller lär känna folk i närheten av leden (om så finns).

Ha alltid en plan B och C. Väder, sjukdom ovs kan inträffa och det är ganska skönt med en genomtänkt plan för sånt också☀️
1991 • Norrköping
#16
23 september 2020 kl 08:51
1 Gilla
Mattias: sånt där är kul, att springa över plats X, i ditt fall Öland. Sånt går jag igång på och det var inte alls en dum idé. Det är ju en del av det som tilltalar mig med Wales, att jag ska springa genom hela landet.

Jämtlandsfjällen är också bra tips. Lite mer rimligt avstånd än Kungsleden och ett område som jag ej har besökt ännu. Hade tänkt åka dit i år och springa Jämtlandstriangeln men blev Idre istället p.g.a. vädret.

Åsa: det är givetvis att föredra. Till viss del tänker jag att jag kan göra det i Wales om jag fixar en hyrbil och åker från syd till norr där jag ska börja springa. Där känns det också viktigast. I Sverige är det lite tryggare och där behövs inte lika mycket research, åtminstone inte om man följer kända leder. Finns så jävla bra och ingående beskrivningar att hitta.

Jag har beslutat mig för att jag måste åka iväg en bit om jag ska köra flerdagarslöpning. Östgöta- och sörmlandsleden blir för uttjatat. Däremot kan jag göra något som är lite närmare hemmaplan nu i vinter. Jag är en otålig själ och efter mitt 90K-lopp nästa vecka kommer jag inte känna att jag är klar med utmaningar för i år. Så ska forska fram någon lämplig sträcka där jag är ute två-tre dagar och har ca fyra-fem mil varje dag. Öland var ju inte alls en dålig idé men är kanske lite för långt om det nu är 195 km om man följer lederna.

Till nytillkomna läsare: söker fortfarande tips på hur man lägger upp lite mer avancerad flerdagarslöpning på halvt okänd mark. Hur preppar man ställena som man övernattar på? Åker man förbi med bil några dagar innan och lämnar saker, postar man dom till stället eller hur gör man?

1980 • Norrtälje
#17
23 september 2020 kl 09:39
Gilla
Jag tror en bra idé är att antingen ha support, som Morgan hade på sin Höga kusten löpning, eller packa så lätt som möjligt, men ändå se till att ha lite mån för oförutsägbara händelser, väder, skador m.m. och i händelse att man inte kan ta sig till nästa påfyllnadsstation när man tänkt sig.
När jag gav mig iväg vägde min packning 9 kg sammanlagt, inklusive 2,5 l vatten/sportdryck.
Tält, sovsäck och liggunderlag vägde knappt 3 kg, vilket jag läst var ett bra max. Jag hade även en vindsäck som kom väl till pass då sovsäcken var i lättaste laget, och det spöregnade hela eftermiddagen, och jag var bra frusen när jag slog läger. Det var bara att trä över sovsäcken, och jag höll värmen hela natten trots att allt var småfuktigt.
Du är ju stark och har kapacitet att springa långt, så det är säkert inte omöjligt för dig att springa med all utrustning och mat, särskilt om du packar smart(are än vad jag gjorde) och utnyttjar vattenhålen på vägen. Dessutom blir ju packningen lättare och lättare när man äter upp maten.
1991 • Norrköping
#18
23 september 2020 kl 09:57
Gilla
Tack för feedback. Jag skulle gärna köra utan support för att öva på att inte behöva det i framtiden, t.ex. när jag gör min Wales-tripp. Lägger hellre oskuldsturen på någon taktisk bra sträcka så att man kan köpa mat samt sova på hotell/vandrarhem.

Någon gång ska jag maxpacka min Salomon ADV Skin 12 set för att se hur mycket jag får med mig. Den är skön att springa med.

Just nu funderar jag på att göra något i november. Att korsa något helt och hållet känns absolut roligast. Jag smådissade hemtrakterna lite men att springa över hela Östergötland har absolut något. Samma sak med Öland. Bägge är dock på gränsen till för långa. Att börja med en tvådagarslöpning med totalt 100-140 km känns mer rimligt. Östergötlands gräns är inte symmetrisk så den går ju absolut att göra inom det intervallet men känns liiite fel att inte springa den längsta sträckan ;)
1991 • Norrköping
#19
23 september 2020 kl 10:06
Gilla
Bild uppladdad av Marcus
Okej, har faktiskt hittat något intressant nu. En bra nybörjartripp. Från Krokek vid nordöstra gränsen av Östergötland till Sommen i den sydvästra gränsen av Östergötland är det 120 km där Linköping ligger exakt halvvägs. Extremt lätt att avbryta och en ganska rimlig dagsdos för två dagars löpning.
1985 • Nacka
#20
23 september 2020 kl 12:33
Gilla
En tvådagars i närheten med enkel tågtransport är att åka till Tranås och springa Holavedsleden till Gränna och sen John Bauer-leden till Jönköping. Det är varken Östgötaleden eller Sörmlandsleden :) Dom är typ 5-6mil vardera.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.