Löpning Tävlingar & Motionslopp / Stockholm Marathon 327 inlägg 46931 visningar

Stockholm Marathon 2020

Anton K
1991 • Hägersten
#1
18 september 2019 - 18:35
2 Gilla
Nu är det snart bara 250 dagar kvar och 2020s upplaga av tråden startas. Hur börjar tränar ni nu och vad har ni som är anmälda för mål?



< < < 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 > > >
1980 • Norrtälje
3 april 2020 kl 11:47
Gilla
Jag håller också tummarna att det blir av den 5 september, för då betyder det att samhället har kunnat återgå till någon form av normalitet, och då kommer det kännas extra kul att springa.

I annat fall har vi garanterat mycket större bekymmer än att Marathongruppen kanske måste dribbla mer med datum och huruvida vi ska få kompensation för våra staravgifter, för let’s face it, vi och resten av världen kan inte strypa ekonomin hur länge som helst!
John K
1969 • Stockholm
3 april 2020 kl 12:08
Gilla
Bra lösning men vad jag förstår kan man bara välja att springa marathon 5/9 eller året därpå. Är man anmäld till båda loppet går det sålunda inte att välja marathon i år och välja att flytta deltagandet i halvmaran till 2021.
Stockholm
3 april 2020 kl 12:23 Redigerad 3 april 2020 kl 12:24
2 Gilla
#201 Det kommer ingen kompensation. Detta står tydligt i villkoren, och organisationen har ingen form av goodwill när det handlar om deras egna överlevnad. Folk kommer ändå skriva upp sig igen, och man har gjort ett riktigt tappert försök att fixa så loppet blir av, istället för att bara ställa in som så många andra.

Bit i det sura äpplet nu. De har inga krav att återbetala.

Specifika delen av villkoret är här citerat från Marathongruppens hemsida.

"Ett köp av startplats till Marathongruppens lopp kan ångras upp till 24 timmar efter genomfört köp. Därefter ses anmälan som definitiv och du har inte rätt att kräva återbetalning av startavgiften, och har du valt faktura som betalmetod måste fakturan betalas (oavsett om du avser att delta i loppet eller inte). Köp av startplats i idrottsevenemang på en bestämd dag eller under en bestämd tidsperiod är undantagna från ångerrätt enligt Lag (2005:59) om distansavtal och avtal utanför affärslokaler.

Du kan eventuellt få din startavgift återbetalad från ditt försäkringsbolag om du är försäkrad under Folksams försäkring Motionsloppsförsäkring eller motsvarande försäkring hos ett annat försäkringsbolag."

Därefter:

"Marathongruppen är befriad från ansvar i händelse av naturkatastrof, krig, myndighets beslut samt därmed jämförbar händelse utanför vår kontroll, som inte skäligen kunnat förutses och som påverkar ingångna köp eller utfästelser från vår sida (exempelvis vår möjlighet att arrangera ett lopp)."

Är vi med? Det finns inget ben att stå på gällande återbetalning. Svälj sanningen och gilla läget.
1980 • Norrtälje
3 april 2020 kl 12:38
Gilla
203, Johan W: jag vet det. Det är en del andra personer (längre upp i tråden) som gått i taket långt innan Marathongruppen fått tid på sig att hantera situationen.
John K
1969 • Stockholm
3 april 2020 kl 13:52
Gilla
Korrigerar min tidigare post (#202). Nu när jag läste utskicket igen så vart det klart. Om jag väljer att springa maran i september, så flyttas min anmälan på halvmaran till nästkommande år.

Så det är ju logiskt. Jag kommer nog välja att springa maran i september.
1973 • Stockholm
3 april 2020 kl 21:42
Gilla
#205 fattar det som att om man är anmäld både till hel- och halvmaraton så får man göra ett aktivt val om man vill köra bägge samma dag, eller flytta halvan till 2021.

Själv tänker jag flytta halvan till 2021.

Dock tror jag det kan vara en häftig utmaning för någon mer erfaren än mig att köra både halvan och helan samma dag :)

Jag tycker också att det känns som en bra lösning! Mycket kan ha ändrats fram till den 5e September, så låt oss hoppas allt går bra.
1974 • uppsala
3 april 2020 kl 22:51
6 Gilla
Jag är bara så glad att jag får en ny chans till ett Stockholm Marathon 2020. Jag är uppe i elva raka och totalt 16. Siktar på veteran innan 50.
Ett nytt spännande "problem" är att Uppsala Kulturmaraton går helgen efter. Har sprungit samtliga 4 tidigare lopp och vill inte bryta den sviten.
Aldrig sprungit två maror med så kort vila mellan. Ser det som en ny spännande utmaning :-)
Håller tummarna att allt faller på plats och folk blir friska igen!
Hobbylöparn
Östermalms IP
4 april 2020 kl 10:44 Redigerad 4 april 2020 kl 10:45
2 Gilla
Nr 207.

Kul att du nämnde Uppsala. Jag har funderat på det loppet flera år, men inte kommit mig för. Tittade nu på bansträckning och även den här trevliga filmen på Youtube.
https://www.youtube.com/watch?v=xZ0mOk9O4JE&feature=emb_logo

Tycker loppet ser supertrevligt ut! Man springer ju längs med Fyrisån mest hela tiden, med litet avstickare till kända punkter.

Om man inte tar ut sig helt på Sthlms Marathon så kanske det går (funderar). :-)
Stockholm
4 april 2020 kl 21:41
46 Gilla
Nämen hej,

Jag blev uppmärksammad på den här tråden av en medarbetare som en sen kväll när vi febrilt jobbade för att finna en lösning för ASICS Stockholm Marathon 2020 ramlade in här. Han var förståeligt lite modstulen när han läste vissa av spekulationerna (vissa mer säkra på sin sak än andra…) om hur vi skulle agera och varför. Tydligen sysslar vi (Marathongruppen) enligt vissa med såväl bedrägerier som utsugeri och (enligt vissa) kan vi lika gärna få gå i konkurs. Intressant också att läsa uttalanden om mig personligen…

I egenskap av VD för Marathongruppen ville jag, även om jag inte kan bemöta allt som står i tråden, erbjuda en del fakta (som grädde på moset på alla gissningar):

- Vi har hela tiden arbetat med fokus på att hitta ett nytt datum för ASICS Stockholm Marathon (inte ställa in), men har dels behövt hantera anda evenemang (däribland världens största motionsserie för kvinnor – Vårruset) och dels valt en kommunikationsstrategi där vi inte vill säga a om vi inte kan säga b (inte meddela ej 30 Maj innan nytt datum, inte meddela nytta datum förrän vi kan berätta vad vi erbjuder vilka grupper)
- Marathongruppen är en ideell organisation. I likhet med alla andra större arrangörer av motionsevenemang så består vi av två olika legala enheter – ett AB där de kommersiella rättigheterna och associerade intäkter/kostnader ligger, samt den större enheten som är en Allians av våra två ägarföreningar, där alla intäkter från evenemangen och kostnaderna för dem ligger. Varför? För att det är så revisorer och Skatteverket vill ha det.
- Jag har 22 superkompetenta och enormt passionerade medarbetare. Vissa har varit med sedan Stockholm Marathon grundades 1979. Alla skulle kunna tjäna bättre pengar någon annan stans, men har valt Marathongruppen för att de brinner för syftet med verksamheten och/eller för att skapa upplevelser i världsklass. Ett normalår har vi ca 50 evenemangsdagar.
- Ja, risken för att verksamheten inte överlever 2020 finns. Förutom att det skulle vara tragiskt om själva evenemangen försvinner så skulle också en av svensk idrotts största finansiärer försvinna och med den hundratals idrottsklubbars största intäktskälla. Ja, våra ägarföreningar får ett vanligt år ett överskott med vilket de finansierar sina verksamheter. Utöver att de också driver barn- och ungdomsverksamhet så har de elitaktiva. T.ex. Daniel Ståhl, som om allt vill sig väl kommer att kasta hem ett OS-guld till Sverige i Tokyo. Diskuskastning är inte pengastint och Daniel har varit helt beroende av finansiering från sin klubb för att kunna nå dit han nått. Viktigare: innan våra ägarföreningar får sitt tillskott har mycket mer pengar gått till andra föreningar, samt även betydande belopp till Barncancerfonden, UNICEF, Hjärtebarnsfonden, m.fl.
- Kostnader för evenemang tas tidigt. Inte minst gäller det personalkostnader, hyra och annan overhead. När vi inte hittade några möjligheter att skjuta på Vårruset-turnén tvärs 20 orter var våra uppverkade kostnader klart högre än intäkterna. För våra evenemang i höst kan situationen vara ännu värre, även om de kan genomföras, då en mycket låg andel av deltagarna har hunnit anmäla sig.
- Marathongruppen har aldrig under 41 år fram tills nyligen ställt in ett evenemang. Vår beredskap för en situation som denna har, med facit i hand, varit obefintlig.
- Det finns inga försäkringar för arrangörer som täcker force majeure.
- I de mest positiva scenariorna tappar Marathongruppen hälften av sina intäkter under 2020, utan möjlighet att kompensera i närheten av detta på kostnadssidan. Om nedstängning och förbud skulle hålla i sig under hösten är situationen än mer dyster.
- Ja, vi har byggt upp en buffert under åren. Den kommer att vara helt eller till största delen förverkad efter i år.
- Konsumentverket yttrar sig tvärsäkert om att deltagare alltid har rätt till återbetalning med hänvisning till konsumentlagen. Denna är anpassad efter förhållandet konsument och kommersiell verksamhet, inte konsument och ideell verksamhet. En kommersiell verksamhet kan gå i konkurs. En ideell verksamhet (som vår) kan inte det. Om den hamnar på obestånd så är det de ideellt arbetande styrelseledamöterna som är personligt betalningsansvariga med risk för personlig konkurs som följd. Konsumentverket yttrar sig om sådant de inte förstår konsekvenserna av. Våra anmälningsvillkor relativt force majeure är glasklara och det hade aldrig fallit oss in att de potentiellt inte skulle vara gällande.
- Vi kan till viss del ta del av regeringens näringslivsåtgärder, med de flesta är inte anpassade till vår typ av verksamhet. T.ex. hade vi behövt korttidspermittera oss själva i Okt-Mar om vi vetat att vi inte skulle kunna köra några evenemang under våren, inte nu när vi har sprängfylld höst att genomföra.
- Vi har ingen aning om vad vi kommer att få av de 500 MSEK som av regeringen är öronmärkta för idrotten, men jag ser en stor risk att det bara blir smulor kvar för oss när fotbollen och hockeyn fått sitt och friidrotten ska fördela vad de blivit tilldelade…
- De senaste tre veckorna har jag och vi behövt fatta oändligt många tuffa beslut. De är extra tuffa därför att det inte finns några perfekta alternativ, inte sällen ens några bra. Vi behöver i hyperfart och på bristfällig info (hur länge håller den här situationen i sig? Hur många vill delta när förbudet hävs?) försöka välja det minst dåliga alternativet. Frågan om kompensation kommer att vara otroligt mycket enklare att ta ställning till när vi har facit för hur året blev. Innan vi vet det kan jag inte riskera de otroligt hemska konsekvenserna som skulle kunna bli följden för vår styrelse om vi agerar fel, eller för den delen bedöma risken för att vår verksamhet går i graven.
- Ja, vi kommunicerar, försöker bygga opinion och ber om förståelse i den här situationen. Vi är beroende av våra deltagares uppskattning och välvilja. Det är därför otroligt tärande att befinna sig i en situation där vi inte kan göra annat än skapa viss badwill. Vi försöker hålla den till minsta möjliga samtidigt som vi försöker säkra vår fortsatta överlevnad. Tiden för att VIPa, treata och kompensera kommer (förhoppningsvis).
- Vi kan aldrig hindra att någon eller vissa tycker at vi agerar fel, eller har åsikter/fakta om oss som är felgrundade/felaktiga, men jag är 100% trygg i att vi alltid sätter våra deltagare främst.

PS Ja, jag sitter i många styrelser. De flesta är dotterbolag till Marathongruppen (=utan betalning). Jag sitter dock med i styrelsen för Medley (och flera av dessa dotterbolag) mot ersättning. På tal om verksamheter som har utmaningar just nu…

PS2 Jag och MG är tacksamma för den support som många av er visar för vår verksamhet och vår situation. Det värmer.

PS3 Jag kommer att be killarna på jogg.se att ordna frågestund/webinar med mig för dem som har fler frågor att ställa.

Vi ses 5e Sep!
Mille
1987 • knivsta
5 april 2020 kl 07:51
2 Gilla
#209
Tack för ett oerhört informativt och bra inlägg!
Jag står bakom ert agerande till 100%.
Tillsammans i med och motgång.
1976 • Umeå
5 april 2020 kl 09:26
2 Gilla
Bra skrivet Daniel Almgren
John K
1969 • Stockholm
5 april 2020 kl 10:10
1 Gilla
#209

Tack för att du tar dig tid! Jag tycker också att ni har kommit fram till en vettig lösning för mig som är anmäld till Premiärmilen, SM och RHM.

Men när du skriver ideell förening, är det inte en direkt felaktighet? Ett aktiebolag är aldrig en ideell verksamhet även om ägarna kanske är ideella föreningar. Om loppen arrangeras av Marathongruppen AB, så gäller i väsentlig mening det som Konsumentverket har sagt. Dvs om någon tar det vidare, så kommer ni tvingas till återbetalning. Ska inte också ert utrop tidigare ses i skenet av det här?

Jag kommer inte begära pengarna tillbaka men jag tycker inte om när man blandar ihop korten.

1961 • Stockholm
5 april 2020 kl 10:31
1 Gilla
#209
Tack för ett mycket informativt och klargörande inlägg!
Jag tackar för att ni har kommit fram till en mycket bra lösning.
Jag är anmäld till både Stockholm Marathon och Stockholm Halvmaraton.
Förmodligen flyttar jag halvmaran till 2021.
Vi vet ju inte helt säkert om situationen är såpass bra att loppet blir av den 5/9, men jag håller alla tummar! Framförallt håller jag tummarna att situationen i världen blir bättre! Det är mycket viktigare än ett lopp.
Det finns viktigare saker att diskutera än detaljer kring detta lopp.
Jag står också bakom er till 100%
1993 • Tullinge
5 april 2020 kl 10:34
1 Gilla
Instämmer med #209, tack Daniel för att du tar dig tid att dela med dig av dina och era tankegångar. Jag uppskattar också ärligheten i inlägget. Förstår att det måste vara en prövande tid nu.

Jag hoppas att vi kan bekämpa virusets framfart och komma ur detta starkare och att Stockholm Marathon September-edition också det blir en succé!

Och all uppskattning till er som kämpar för att detta ska bli en möjlighet.
Stockholm
5 april 2020 kl 22:15
3 Gilla
# 212

Tack för support (också till er övriga som svarat)!

Svar på frågan: nej, det är vare sig felaktigt eller kortblandande. Du har köpt din startplats av den ideella alliansen (Hässelby och Spårvägen). Hade ABt (sponsorintäkter och kommersiella kostnader) sålt den till dig så hade den varit momsbelagd med 6%, vilket hade synts på kvitto/anmälningsbevis (och redovisats i förväg när du gjorde ditt köp). Jmf t.ex. Kalmar IM, eller Tough Viking/Toughest, som jag är rimligt säker på säljs av ett AB och således säljs med 6% moms.

Nu håller vi tummarna för att så många som möjligt kan springa 5 Sep!
John K
1969 • Stockholm
6 april 2020 kl 00:56 Redigerad 6 april 2020 kl 01:05
Gilla
#215

Tack, då har jag lärt mig hur ni har ordnat upp det hela mellan ert aktiebolag (vinstdrivande verksamhet) och era ideella ägarföreningar. Det där uppdelningen är dock svårt för oss konsumenter att veta eftersom Marathongruppen är fronten för allt utåt, från anmälningar till biljettbekräftelsen.

I skenet av allt det som sker kan det vara bra att ni framledes funderar lite kring hur ni formulerar er. När Marathongruppen skriver "Vi är en ideell organisation där allt vårt överskott går tillbaka till våra ägarföreningar..." (citat från er hemsida för SM), så är det en direkt felaktig benämning.

Marathongruppen är och kan inte vara en ideell organisation. Ägarföreningarna är ideella föreningar. Jag antar att aktiebolaget Marathongruppens syfte är att generera ett överskott (=vinst) till ägarföreningarna. Inget fel i det men fortfarande inte en ideell verksamhet.

Det finns ju en rad implikationer utifrån ovanstående (t.ex. att rädda SM/Marathongruppens överskott till ägarföreningarna är inte detsamma som att rädda föreningsidrotten i stort) men det tror jag bara blir onödigt energikrävande. Kanske kan ni ta ovanstående och ha en intern diskusson vad det lider.

Vad gäller din tes om att Konsumentverket inte vet vad de pratar om, så tål det nog att testas. Jag skulle tro att ideell förening eller inte, egentligen inte har någon betydelse i lagens mening. Nu har ni hittat en bra lösning som jag hoppas att alla nappar, men jag tror tyvärr att du har fel rent formellt.

Tack för ordet!
1978 • Åkersberga
6 april 2020 kl 07:47
1 Gilla
Jag tycker att det är bra hanterat av marathongruppen!
kan inte vara lätt att komma fram till en lösning som passar allt runtomkring, otroligt mycket logistik med ett sånt här arrangemang.

Sen är jag personligen ledsen då jag inte kommer kunna springa något av loppen.

Jag skulle ha gift mig nu den 23 maj, och hade en anmälan till Stockholm marathon och halvmarathon.

pga rådande situation har vi blivit tvugna att skjuta upp bröllopet, det enda datum som passade under hösten då både kyrka och restuarang kunde samtidigt var just 5 sept. Men jag tänkte att ok det kommer fler halvmaror..
sen flyttas maran till samma dag så då blir det inte den heller.

Men men sånt är livet. det kommer fler dagar, det kommer fler lopp.

Spring snyggt nu alla!
1975 • Stockholm
6 april 2020 kl 07:54
Gilla
Asics då? Vill de inte bidra när det blåser lite snålt? Har sprungit SM 10 år och endast 2010 hette Stockholm Marathon Stockholm Marathon om jag minns rätt. Sedan dess har man behövt betala allt dyrare avgifter för att springa och göra reklam för Asics. Det vore snyggt av Asics att hjälpa loppet det har sitt namn på. Annars kan nog Asics förvänta sig en livslång bojkott från min åtminstone mig.
Hobbylöparn
Östermalms IP
6 april 2020 kl 08:15 Redigerad 6 april 2020 kl 08:17
Gilla
Jag tycker liksom tidigare talare att det sköttes bra. Smart att kombinera hel- och halvmarathon 5 sep för att hålla ned kostnaden.

Kanske litet olyckligt med mailutskicket när allt var som mest oklart, med önskan att folk inte skulle begära tillbaks startavgiften. Men det blev ju bra allting i slutändan. Bra jobbat Marathongruppen!

Kul också att vi även får kompensation för utebliven Premiärmilen:
https://premiarmilen.se/

Mvh
Stefan Ödman
1970 • Skövde
6 april 2020 kl 10:56
4 Gilla
#217

Det kommer fler tillfällen att gifta sig, men inte fler tillfällen att springa SM 2020 ;-)
< < < 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.