Löpning Tävlingar & Motionslopp / Ultravasan 90 53 inlägg 17482 visningar

Ultravasan 90 km 2020 - tips och tricks!

1991 • Norrköping
#1
3 mars 2020 - 09:19
1 Gilla
Hej! Jag är ny här och en sån där person som går igång på att springa långt ;) Således är jag anmäld till Ultravasan i augusti, något som jag är oerhört taggad på. Mitt mål är att springa snabbare än jag skidade Vasaloppet 2018(8:57 h) även om jag vill tro att det är sannolikt att jag springer lite snabbare än så. Jag är fortfarande rätt färsk som löpare men har hyfsad erfarenhet av att springa långt och genomförde bl.a. ett ultralopp på Skottland i oktober 2019 som var 70 km långt. Det är till stor del detta lopp som jag baserar mina UV-mål på samt gör att jag finner dessa rimliga.

Hur tränar jag nu? 80 km/vecka(började året med 70 km/vecka och har ökat vartefter) bestående av två snabba pass(intervaller/tröskel/liknande), ett riktigt långt pass samt resten lugn utfyllnad. Det långa passet är vanligtvis 30-35 km bortsett en gång per månad då det är ultralångt(över 4,2 mil). De snabba passens primära syfte är för det millopp jag ska springa den 28/3.

Fr.o.m. april är tanken att ta inspiration av Anders Szalkais program för ett 100 km-lopp. Där är det mycket fokus på b2b-pass. När loppet går av stapeln räknar jag med att ha snittat 70-80 km under 2020 och ha sprungit ett ultralångt pass varje månad.

Under loppet kommer jag att ha tillgång till mina föräldrar där tanken är att de ska kunna langa om jag behöver något samt dokumentera mitt lopp på sociala medier.

Jag är intresserad av ALLT rörande detta lopp: träningstips, tips under loppet, lopprapporter etc.

O.B.S: jag kan inte springa HUR mycket som helst. För att inte gå sönder så tror jag att det är klokt att jag möjligtvis är och känner på enstaka veckor med 100 km eller strax över, jag kan inte nöta +100 km/vecka under hela sommaren för på den nivån är jag inte ännu.

Tack på förhand!

< < < 1 2 3 > > >
1981 • Göteborg
#21
5 mars 2020 kl 10:36
Gilla
#16

Jag hade gelsen i flipbeltet (telefonen i en plastpåse i flipbeltet i annat fall kan den sluta fungera). I Evertsberg matade jag in nya gels i bältet och tömde eventuellt skräp.

Vattnet var egentligen i snålaste laget, på slutet tyckte jag det vara oerhört långt mellan vätskekontrollerna även om det var en i Eldris och två ytterligare innan Mora så en väst med två flaskor skulle ha varit en god idé egentligen. Det räcker med officiella stationer men för välmåendet kan det vara bra med lite extra i bagaget.

Valet med enbart flipbelt byggde ju också på väderprognosen, hade det varit risk för regn hade jag behövt en väst/ryggsäck med mer utrustning.
1991 • Norrköping
#22
5 mars 2020 kl 10:47
Gilla
#21 Okej, det låter ju oerhört smidigt faktiskt. Det är en frihetskänsla att springa utan något kring axlarna. Ska överväga det(beroende på väder så klart) men tror att jag ändå kommer att landa i västen. Det är en trygghet att alltid ha vatten och gott om utrymme för de saker man vill ha med sig. Även om man inte behöver sippa vatten var femte minut så är det skönt att kunna göra det om man vill.

Jag har även funderat på att ha västen första 60-70 km för att sedan växla till ett enklare vätskebälte. Bara för att få "boosten" av att inte längre ha något över axlarna och känna sig lätt och smidig.
Andreas
1984 • Kävlinge
#23
5 mars 2020 kl 11:06
Gilla
Jag sprang UV 2017 på 8.57 i spö regn hela dagen och skidade i söndags med drömmen att skida snabbare än jag sprang och klarade de med 20 min :) Så nu är ambitionen för UV 2020 att springa snabbare än 8.30!

Inför uv 2017 gjorde jag lite olika grejer, bland annat 2 träningpass med kompisar på 50km i tänkt UV fart men med fika stopp. Ett av dem var med start kl 05 för att känna på det. Sprang även backyard ultra, ett skonsamt sätt att springa längre än 50km på träning. Samt gbgvarvet och köpenhamn marathon på samma helg.

Jag skulle säga att du inte behöver springa mer än 70-100/vecka. Det är där jag ligger och jag får inte till mer heller.
Förr var det riktigt jobbigt springa på morgonen för mig men för varje år går det lättare och lättare. Jag springer till jobbet eller tar kommunalt en bit av vägen och springer resten, och har lite ombyte där i ett skåp och sen frukost på det.

I övrigt är de att träna på att hålla igång länge, där tycker jag promenad är underskattat men skulle säga att 4h promenad ena dagen och 4h löpning nästa dag är bra uppladdning om man kan få in de i sitt liv.

En stor skillnad mellan ultravasan och vasaloppet är att på UV så har arrangören vatten och sportdryck var 5km i skogen hela vägen till mora, i tillägg till de större stationerna (smågan, mångsbodarna osv).

Ses på ultravasan!
1991 • Norrköping
#24
5 mars 2020 kl 11:34
Gilla
#23 Tack för feedback och grattis till skidtiden! Får man vara fräck och fråga om din kapacitet på mer vanliga distanser så som milen och marathon? Intressant eftersom vi verkar ha liknande målsättning i år.

Det här med att starta träningspasset vid 05 för att efterlikna UV har jag funderat på då jag har sett andra UV-löpare som har gjort detta. Tror knappast att det är vitalt men varför inte liksom. Är det något jag har så är det tid och extremt fria helger så kan lika gärna testa på det någon gång.

Din volymrekommendation stämmer överens med vad jag har sett på Strava. Sökte upp folk från resultatlistan och studerade hur mycket träningsvolym dessa hade haft. Det var först när sluttiden var 8:00 som det handlade om "obscena" volymer på klart över tio mil/vecka. 80 km tycker jag går rätt smidigt att införskaffa men någon sorts mental smärtgräns för när det blir för maniskt tränande går säkert runt 100 km. Det ska ju faktiskt vara kul och inte en massa "fan, nu måste jag ut på en mil till..." :)

Jag har fått ett par tips nu om promenad/vandring och jag måste tyvärr göra er besvikna - det kommer inte att ske. Inte min kopp te, är för otålig för att njuta av det.

På lördag ska jag springa 60 km men jag tror jag avstår UV-tempo och fokuserar enbart på distansen och skiter mer eller mindre helt i tempo. Någon gång vill jag dock testa detta, precis som du gjorde.
Lars Bern
1973 • Göteborg (Hisings Backa)
#25
5 mars 2020 kl 11:50 Redigerad 5 mars 2020 kl 11:51
Gilla
Har UV90 2015 och 2019 i bagaget på runt 9h. Tränar väldigt lite i volym i förhållande mot vad jag ändå kan prestera på tävling men har nästan alltid en svacka Oxberg-Hökberg-Eldris. Skillnaden på senaste loppet var att jag såg i Eldris att jag hade 50 min på mig för sub-9h så då flög en liten jävel i mig och jag klämde sista biten på 43 min. Lite "runner's high" över den. Ser när jag kollar i statistiken att jag hade en mycket bättre sommar 2019 än 2015 då jag hade problem med ena knät. Fick in dryga 500km under juni-juli senast, bara volympass 10-50km.

Skor har varit Nike Terra Kiger v2 på första och Pegasus Trail på andra. Samma skor hela vägen. Rymlig tåbox är ju givet på ultra och bra dämpning. Pegasus drop (10mm) var skonsammare än Kigers (4mm).

Springer med enbart flipbelt laddat med tio packar mandelmassa-slantar plus saltstick-kapslar med koffein. Ungefär en varje mil. Har med en liten handflaska för påfyllning men det är mest för att kunna skölja ner det andra. iPhone med Strava i en liten zip-påse.
1991 • Norrköping
#26
5 mars 2020 kl 13:31
Gilla
#25 Den avslutningen låter underbar. Exakt så jag drömmer om att mitt dito blir :) Få korn på en viss sluttid när det återstår 20-30 km, slå på lite hårdare musik i hörlurarna och känna hur tävlingshornen växer.

Jag är själv fast i gel-träsket. Köper billiga från Wiggle med koffein och verkar kunna ta hur många som helst(mesta jag tagit under en runda är nog 15 st) utan att magen pajar. Det är så smidigt att det ska mycket till innan jag byter taktik.

Har blivit sugen på spartansk utrustning när ni har nämnt era flipbelts etc. men jag kommer att köra på västen, det känns tryggast. Åtminstone så länge som det inte är riktigt högsommarväder.
Mattias
1983 • Stockholm
#27
5 mars 2020 kl 20:40
Gilla
Sprang 2018 i mina dåvarande asfaltsskor, nån Mizuno-modell. Gick bra utan större problem, men då var det torrt i skogen.

Som fler säger så finns vätska var 5km och sen de vanliga kontrollerna. Jag hade bara några nöd-gel i fickan som backup. Fattar inte varför en del springer med full packning, men har man köpt på sig en massa utrustning så är det väl kul att använda den ;-), Men det går att springa lite mer minimalistiskt på UV om man vill.

Som uppladdning sprang jag Stocholm marathon i juni sen två 5 milspass under sommaren med tidig start, som på UV.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#28
5 mars 2020 kl 21:00
Gilla
#21, ett enkelt trix att få vattnet att räcka bättre, är att alltid ta dubbla muggar på stationerna. Bättre att tvingas stanna och pinka än att gå torr.
1991 • Norrköping
#29
6 mars 2020 kl 08:45
Gilla
#27 Var femte km blir ju var 25:e till 30:e minut som det dyker upp en vätskestation - jag förstår att det funkar med spartansk outfit. Anledningen till att jag med största sannolikhet kommer att ha väst är inte för att jag tycker att det är kul att använda den utan för att jag är ett kontrollfreak. Gillar att snarare ha med mig för mycket än för lite grejer under ett lopp av den här magnituden.

Men det är ett halvår tills start så jag hinner säkert ändra mig :) Det har varit nyttigt att läsa om så många som har sprungit med enkel packning.

Jag springer som sagt sex mil imorgon. Sedan är tanken att få försöka till ett pass på minst fem mil varje månad fram tills loppet. Dels p.g.a. bra träning och dels p.g.a. att jag behöver utmaningen i min vardag, något att se fram emot. Har ni tips på kul ultralopp i april-juli så får ni gärna hojta till. Bor i Norrköping och kan tänka mig att bila ett par timmar.

1991 • Norrköping
#30
6 mars 2020 kl 10:22
1 Gilla
Funderar på följande lopp som uppladdning inför UV:

- AROS Marathon 50 km(i maj) -
Verkar lättsprunget med bra underlag och strax söder om 500 höjdmeter. Här skulle jag kunna sätta en tid på 50 km vilket jag tilltalas av. Ett mål skulle kunna vara att komma så nära mitt mara-tempo från i fjol som möjligt(4:50 min/km) även om det nog blir tufft p.g.a. tuffare bana. Jag sprang Växjö marathon så nästan alla banor är ju tuffare än den... :)

- Björnfrossa 63 km(i juni) -
Perfekt distans samt trail - känns optimalt inför UV.

Utöver det har jag ett gäng "träningsläger". Ska till Montenegro, Norge, Tiveden samt Sälen. Så det blir gott om inspirerande löpning. Har ni några erfarenheter om loppen ovan får ni gärna delge dessa.
1961 • Oskarshamn
#31
6 mars 2020 kl 18:58
Gilla
#29 Öland ultra 50 km i juni rekommenderas varmt. Mycket vackert lopp, bra organiserat, familjärt och trevligt.
1991 • Norrköping
#32
9 mars 2020 kl 09:19
Gilla
#31 Tack för tipset! Fick det loppet rekommenderat när jag var på jobbesök i Kalmar och den har varit på min radar. Björnfrossa var fullbokat så jag kanske ska forska lite mer i möjligheterna att delta i loppet på Öland istället. Jag utgår från att det är relativt platt och snabbt?

Jag hade en liten "avstämning" i helgen för att se hur jag ligger till just nu med hänsyn till UV. Blev 63 km, 6:30 h och 6:13-tempo i form av sex varv i ett milspår. Mycket nyttig erfarenhet och spännande dag. Under det femte varvet började jag känna mig seg i benen och under det sjätte och sista varvet så var benen helt rökta. Jag frågade faktiskt mig själv om jag någonsin har upplevt så tunga ben, det var som att jag stod still när det gick det minsta uppför. Det är bara mars och jag var otoppad men där och då så var sex varv ungefär vad jag klarade, ett sjunde varv hade gått extremt långsamt. Tempot hade varit lite bättre om jag inte hade tvingats stanna fyra(!) gånger för att besöka dass p.g.a. en extremt dum frukost i form av två snabbnudelpaket som gjorde min mage extremt orolig första tre timmarna.

En nyttig erfarenhet hur som helst. Har mer respekt för UV's distans nu än innan denna genomkörare. Kan f.ö. tipsa om mitt upplägg för passet som jag verkligen gillade, hade kompisar som turades om att göra mig sällskap:

Varv 1: Solo
Varv 2: Solo
Varv 3: Christoffer
Varv 4: Olle
Varv 5: Olle, Hugo, Robin
Varv 6: Hugo, Robin

Utöver att agera sällskap så gjorde deras närvaro att man blev lite mer taggad eftersom att de var där för min skull. Det kändes även lite "mäktigt" att bara nöta på medan de byttes ut vartefter. Jag tror även att jag går igång mer på såna här träningsutmaningar jämfört med gemene man för om man vill vara kritisk så kan man ju se det som att jag "slösade bort" 6,3 mil på ett träningspass när jag istället hade kunnat delta i något riktigt mastigt lopp. Men det känns nästan roligare att kunna säga att man har sprungit sex varv i ett spår som alla här i stan kan relatera till snarare än att ha sprungit ett diffust lopp. Så kan bli mer av denna vara.


Hobbylöparn
Östermalms IP
#33
9 mars 2020 kl 10:47 Redigerad 9 mars 2020 kl 11:13
Gilla
Re 32:

Nu är du säkert betydligt mer vältränad än mig, liksom många fler här.

Men de sista 2 milen på UV90 är episkt tunga. Det enda som räddade mig var att jag ändrade löpteknik. Började trycka fram höften, vilket gjorde att delvis nya muskelgrupper aktiverades. Så jag lyckades hålla mig springande in i mål. Jag vet inte hur många jag sprang om mil 8 och 9, väldigt många gick från Oxberg/Hökberg.

Så trixet är nog att hitta en fart man klarar att hålla länge. Samt fundera på att göra som merparten av motionärerna, mig inräknad:
-Gå i alla uppförsbackar!
1991 • Norrköping
#34
9 mars 2020 kl 14:29
Gilla
#33 Tro mig, efter i lördags så har jag kommit till insikt rörande UV's avslutning. Jag har haft en romantiserad bild där jag är urstark och forcerar sista biten i hyfsat tempo. Nu är jag medveten om att det snarare kommer att handla om att överleva.

Att gå i uppförsbackar är jag tudelad till. Tycker att skiftandet mellan gång och löpning sliter en del. Då joggar jag hellre långsamt i backarna samt håller igen utför.
1961 • Oskarshamn
#35
9 mars 2020 kl 15:03
Gilla
#32 Ja, Öland är platt och om man vill kan man springa ganska fort på ultran. Förutom möjligen sista milen som är knixig och går en del i lös sand. Det kan förstås bero på att man brukar vara sjukt trött där :-)
1991 • Norrköping
#36
10 mars 2020 kl 09:25
Gilla
Öland Ultra har platser kvar och är den 13:e juni, det bör passa rätt bra tror jag. Jag ska bara få reda på när jag och min kompis ska till fjällen så att det inte krockar. Gör det inte det så bokar jag nog upp mig. Tack för tipset!

En outredd fråga är supportens/publikens möjligheter att se en under loppet. När jag kollar UV's karta så är det ganska många vätskestationer som har publikparkering. Är det främst där som det är möjligt?
Lars Bern
1973 • Göteborg (Hisings Backa)
#37
10 mars 2020 kl 11:09
Gilla
Finns massor med platser för supporters att stå bredvid. Vätskekontrollerna är naturligtvis nära bilvägar så de är bra att ta rygg på dem. Merparten av loppet går längs vägen från Mångsbodarna/Tennäng så det är ofta nära från vägrenen och in till spåret. https://www.vasaloppet.se/wp-content/uploads/sites/1/2019/05/karta_UL90_2019-05-24_webb.pdf
1991 • Norrköping
#38
10 mars 2020 kl 11:22
Gilla
#37 Tack, såg nu att det gråa är en bilväg. Det är ju fenomenalt. Då kan mina kära föräldrar ser väldigt mycket utav mig om de har bra timing ;)
1991 • Norrköping
#39
5 juni 2020 kl 07:49
Gilla
Jag har kallt utgått från att UV ej blir av p.g.a. pandemin och att jag istället får genomföra en egen utmaning. I ärlighetens namn gör det mig inte mycket alls då jag lätt går igång på sådana saker samt har mer frihet för när genomförandet går av stapeln(har varit skadad och har fått börja om lite). Jag kan invänta löpa-långt-formen och ta min tid. Har dock börjat vackla nu när reserestriktionerna hävdes. Nya besked ang. loppet ska komma på midsommar. Blir det av är det bara drygt 2,5 månad tills start, nästan så att man blir lite nervös, vill ha mer tid :D
Henrik Karlsson
1975 • Väjern
#40
5 juni 2020 kl 10:05
Gilla
Tveksamt om det blir av då det fortfarande är 50 pers som gäller även om vi får resa.
Det är väl även bara elittävlingsverksamhet som är tillåtet (förutom barn/ungdom)?
Nu kanske ni andra tillhör elit men jag är några timmar bakom...
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.