Löpning Kläder, Skor & Prylar 42 inlägg 21489 visningar

Skoval vid tendens till plantar fasciit

Grödinge
#1
22 april 2019 - 13:59
Gilla
Hej!

Är nyfiken på era erfarenheter av skor vid känningar av hälsporre/plantar fasciit. Vad har funkat bättre/sämre?

Har hört flera prata om Hoka som enda räddningen men det verkar vara berättelser av typen ”min kompis kompis” så skulle vara intressant att höra från fler. Har kikat på Hoka men tycker att det verkar vara en djungel av alla olika modeller...

För egen del har besvären försämrats när jag sprungit i mina Salomon S-lab sense ultra och Icebugs Phyto.

Tacksam för tips och erfarenheter!
< < < 1 2 3 > > >
Oldboy
1952 • Danderyd
#21
26 april 2019 kl 12:55
Gilla
Många använder tejpning för att förebygga skav - inte på samma sätt förstås men testa på ett långpass. Sätt en liner utanpå, dina vanliga löparstrumpor kanske blir onödigt tjocka. Upplevde inte själv någon tendens till skav när jag tejpade. Det kändes tvärtom viktigare när jag sprang långt, behövde avlastning då.
Grödinge
#22
27 april 2019 kl 13:45
1 Gilla
Tack igen!

Känner stor skillnad med tejpning så tejpar nu inför löppass framförallt. Beställt Hoka Clifton OCH challenger nu så ska känns efter vilka jag gillar bäst. Vidare försöker jag få till lååång trappstegsstretch flera gånger varje dag och använder en hembyggd variant av strassbourgstrumpa på natten, de kvällar jag orkar och kommer i håg. Använder tofflor inomhus och har lagt in gelinlägg i vardagsskorna.

Nu jäklar ska väl besvären ge med sig!
1964 • Motala
#23
27 april 2019 kl 18:35
1 Gilla
Är det någon som testat Oofos Ooahh Sport återhämtningssandaler? Vore ju kanon om man har de här besvären. Säkert annars också efter ett riktigt långpass. Har inte provat själv, kanske bara att kasta pengar i sjön, men de ser ju sköna ut.
Michael Lindborg
1964 • Saltsjö-Duvnäs
#24
27 april 2019 kl 19:55
Gilla
Hoka Arahi blev min räddning när jag hade plantar fasciit. Samt ultraljudsbehandling hos naprapaten. Problemfri i två år nu, men har nu fått Mortons i den andra foten... Bytt till Altra Paradigm och vardagsskor från freefoot.
Johan Norman
1967 • Göteborg
#25
1 maj 2019 kl 10:03
2 Gilla
Bild uppladdad av Johan Norman
Sedan september förra året, fick ju min PF/hälsporre (uttrampad hälkudde enligt sjukgymnast) i slutet av augusti, har jag på mig Oofos från Löplabbet. Väldigt bekväma och foten slappnar av. Har dom på mig varje vaken minut, när jag rör mig inne. Kommer köpa fler när dessa inte fungerar mer. Eventuellt kommer jag även köpa ett par till, som jag har ute, nu under sommaren.
1964 • Motala
#26
1 maj 2019 kl 12:02
1 Gilla
#25
Sköna alltså?! Har, som tur är, inte drabbats av Hälsporre.
Tänkte mig att de kan vara väldigt sköna och avlastande efter långpass.
Grödinge
#27
14 maj 2019 kl 07:23
1 Gilla
Hej på er!

Måste bara få återkoppla - tog mig runt 13 varv på Trosa Ultra Backyard och hälen är bättre än nånsin!! Vet inte om jag ska tacka mina Clifton eller tejpningen eller annat men något under tycks har skett och efter det långpasset på knappt 9 mil är jag i princip besvärsfri. Nu har jag skippat strassbourghstrumpan och vadstretch men använder tofflor inne och har haft Hokaskorna även till vardags. Och tejpar foten inför löpning. Känns som om jag har förutsättningar nu att få till bra träning under sommaren inför mitt stora mål UV90.
Holmsund
#28
14 maj 2019 kl 23:29
Gilla
Det finns en kille som heter Anders Nordström som är en riktigt fotguru. Och PF är en av hans paradgrenar. :D
Jag vet att han just släppt ”Fottrappan” som bygger på observationer och rehab han gjort på dem han hjälpt. ”Fottrappan” finns att ladda ned gratis (!) från bion på hans instagramkonto: @anordstrom_com.
Grödinge
#29
15 maj 2019 kl 19:53
Gilla
Tack, Emma, ska kolla in den!
1988 • Stockholm
#30
11 augusti 2019 kl 20:00
Gilla
Har sedan ett par veckor tillbaka fått problem med ont i hälen. Har bar självdiagnosticerat så är inte säker, men som enligt mångas beskrivningar låter som ”hälsporre”/plantar fasciit. Första veckan mycket ont efter vila och när jag steg upp på morgonen. Har vilat från löpning, men kunde inte vila från promenad - Turistande i Spanien och gick ca 2 mil per dag. Har stretchat foten mycket ”framåt” särskilt, gjort tåhävningar, stretchat vader varje dag, testat rulla foamroller på vaderna.

Nu börjar det kännas bättre. Gick 11 km igår utan särskilda känningar kvar idag.

Men, nu till mitt problem. Idag tog jag på mig mina löparskor (nya för säsongen, inköpta i maj) - Asics GT 2000-7 och bara att ta på sig skorna gjorde att jag fick ont runt och under hälen. Gick en kort snabb promenad men det onda släppte knappt! Borde jag kassera Asics-skorna? Det var ju de jag har sprungit i medan jag utvecklat PF... då det känns som att jag är på bättringsvägen vill jag börja gå lite mer och ta några löpsteg här och där men kändes inte bra när jag tog på mig Asicsen som sagt. Några råd? Fortsätta vila eller borde jag testa andra typer av skor?
2001 • Bromma
#31
12 augusti 2019 kl 18:11
1 Gilla
Kör i skorna som du använde när du inte hade ont
Fredrik Dahlberg
1973 • Saltsjö-Boo
#32
23 september 2020 kl 16:21 Redigerad 23 september 2020 kl 16:23
Gilla
Hej! Väcker liv i den här gamla tråden, som verkar vara den senaste om plantar fasciit med 20+ inlägg. Kanske någon här som haft den här åkomman kan komma med tips?

Jag har gått i 3 mån med ganska lindrig plantar fasciit. Har fått diagnosen av både en sjukgymnast och en naprapat. Det började i juni med smärta i fram insida häl, men det övergick snabbt till ett mer allmänt ömmande fotvalv. Jag bedömer smärtan som 2 av 10 på smärtskalan. Det gör inte ont när jag klämmer eller masserar området, men det kan ömma när jag bara står på foten. Har i perioder inte känt något men så har det kommit tillbaka. Jag har aldrig haft mer ont på morgonen eller efter vila, utan ömheten kommer och går när som helst.

Så till min fråga. När har ni börjat med löpning igen med tanke på smärta i området. Har ni väntat tills det är "0" på skalan? Har läst nån artikel om att över 5 skall man inte ha och att det inte får bli värre dagen efter - men annars kan man köra på? Har testat både helvila från löpning i 4 veckor och nu senast i 10 dagar men inget har egentligen hjälpt tycker jag. Kanske att det blev bättre med lugna pass jämfört med helvila.

Har kört stretch, styrkeövningar för ben, balansplatta, excentriska övningar för vad m.m. Och går aldrig barfota utan alltid med skor. Springer ofta i väldämpade skor.
1971 • Nykvarn
#33
24 september 2020 kl 14:07 Redigerad 24 september 2020 kl 14:10
Gilla
Din situation påminner om min Fredrik. Jag hade PF i vänster fot våren 2018 och fick diagnos och hjälp av naprapat. Jag kunde springa hela tiden med det men fick halvera löpmängden och det försvann sedan. Den här våren/sommaren någon gång fick jag av någon anledning tillbaka det igen men i en mycket mildare variant, i andra foten. Misstänker lite att det sammanföll med varmare väder och att jag då började vara mer barfota inomhus igen. Bara skillnaden att använda strumpor eller vara helt barfota verkar göra skillnad för mig (använder oftast inte tofflor inomhus när jag är symptomfri).

Jag har sprungit ca 60 km/veckan i år vilket är marginellt mer än vanligt men det jag märker störst skillnad på är fartpassen då jag ofta haft lite ont och varit lite stel i foten dagen efter snabbare löppass och det finns också ett samband med användning av tunnare skor vilket jag minskat radikalt på.

Jag har inte ont dagtid eller innan löppass, möjligen kan de första stegen på morgonen vara lite stela och jag kan vara lite öm efter snabbare pass. Då använder jag min Flowpillow och värmemasserar fötter, vader och baksida lår med god effekt, det kan också vara smärtsamt initialt att sätta den ömma foten mellan de masserande bollarna på massagekudden men har bra effekt.

Efter att ha sprungit mycket i Salming de senaste sju åren har jag nu börjat fasa ur dem ur min rotation då jag märker att mina fötter inte mår bra av dem, Salming Greyhound undantagen. Har bara kvar Salming EnRoute nu vilken på något konstigt sätt påverkar/"styr" foten så att den blir irriterad och öm. Istället fungerar Nike väldigt bra för mig och det gäller både dämpningen i t ex Vaporfly 4% Flyknit/Next%/Pegasus Turbo som jag springer fartpassen i och Infinity React som jag använder som mängdsko, nog den bästa mängdsko jag haft! Den mjuka dämpningen fungerar väldigt bra och ger ingen irritation i fötterna och ovandelen i tunn Flyknit fungerar också extremt bra för mina fötter. Även om den sitter tight på foten så är den så tunn att jag upplever att den mer min fot rörelsefrihet utan att påverka/styra/irritera foten något.

Det blev visst en kortare roman...
Fredrik Dahlberg
1973 • Saltsjö-Boo
#34
24 september 2020 kl 22:56
Gilla
Tack för svar! Men du stack/sticker inte ut och kör ett pass om plantar fascian / hälen ömmar bara litet innan passet?

Intressant det där med farten. Upplever också som att mina besvär ökat just efter fartpass... vilket ju är litet tråkigt när det väl drar ihop sig till tävling - vilket förvisso sker väldigt sällan just i år.

Jag har ett par Infinity React som jag brukar varva med Hoka o andra Nike. Men Infinity är en av favoriterna.

Även en flowpillow finns här hemma. Jag ska testa den!
1968 • Gällivare
#35
25 september 2020 kl 13:42
1 Gilla
Hej Fredrik,
jag har haft PF i flera månader i fjol. Jag tejpade foten, masserade den med bollen under foten och även massage i vaderna. Jag gjorde fotövningar som skulle ha varit bra för just PF och dem har jag hittat på naprapatjonas insta och fb konto som jag varmt kan rekommendera. Där hittar man super tips för hela kroppen. Jag bytte till Altra skor modellen Torin. Skorn med väldigt bra dämpning och 0 dropp som gör att foten måste jobba mer eller på ett annat sätt. Jag vet inte exakt om vad som har hjälpt mig men du kan testa dig fram. Önskar dig lycka till.
Glömde att säga att jag har aldrig slutat springa under tiden, dessutom så springer jag runstreak. Men farten kan förvärra problematiken känns det så. Skriv gärna tillbaks hur har det gått och vad som hjälpte dig. Bra att veta.
Lycka till!
1971 • Nykvarn
#36
25 september 2020 kl 14:46 Redigerad 25 september 2020 kl 14:58
1 Gilla
Jag gjorde det 2018 Fredrik, stack ut och sprang fast jag inte var helt smärfri och det fungerade, halverade min löpmängd från ca 50 km/vecka ner till ca 20-25 km under en periode på ca 4-5 veckor och sprang i ett par extra dämpade Hoka, samtidigt som jag använde inlägg för hälsporre med stöd från hålfoten från ortopedteknisk butik för att först bli smärtfri.

För mig fungerade det bra att först försöka uppnå smärtfrihet eller så nära det går och jobba med rehab, styrka, fot-och fotledsrörlighet först därefter.
Carl Lernberg
1976 • Hässelby
#37
28 september 2020 kl 07:58
Gilla
#35 Sista stycket om att först försöka uppnå någorlunda smärtfrihet innan rehab och sånt tror jag är en viktig nyckel! Det har inte jag fattat tidigare, men när jag led av plantar fasciit i somras förklarade fysioterapeuten det för mig, vilket troligtvis förkortade skadeperioden. Jag gick mycket tejpad med coachtejp (även när jag inte belastade foten) för att avlasta foten.
Tobias Eriksson
1983 • Oskarshamn
#38
28 september 2020 kl 08:57
Gilla
Kan det inte vara relevant att stärka fötterna för att bli av/förhindra denna typ av skador. Det mesta man läser handlar om att välja skor som gör foten än mindre aktiv osv.

Inte insatt eller kunnig på något sätt men låter lite omvänt på sikt kan jag tycka? Tror att vi generellt lider av för dåliga fötter vilket ligger bakom många skador. Vill inte framstå som en "barfotafasict" eller dyl men tror ändå det finns en del i det faktum att alltid gå omkring på bomull i tjocka dämpade skor som inte gynnar fötter och därmed ovanliggande strukturer.
Carl Lernberg
1976 • Hässelby
#39
28 september 2020 kl 09:28
Gilla
Jo det är säkert vettigt att stärka fötterna och det finns ju bra övningar för det. Men om jag fattar rätt kommer ofta plantar fasciit från problem uppifrån, dvs från hälsena/vad.
1961 • Oskarshamn
#40
28 september 2020 kl 10:22
1 Gilla
Tänk om någon talat om för mig att man skulle satsa på smärtfrihet innan rehab. Min fysioterapeut sa tvärtom; spring inte, men kör hårt med rehab och det får gärna göra ont, ungefär. Resultatet blev att det tog lång tid för smärtan att klinga av.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.