Löpning Träning 10 inlägg 5950 visningar

Milen på 65 till Gbgvarvet på 120

Martin
1988 • Stockholm
#1
5 september 2018 - 21:40
Gilla
Hej joggare!

Jag och min flickvän funderar på att springa Göteborgsvarvet nästa år. Jag har sprungit av och till under ett par år (som längst Sthlm halvmara 2014 på ca 2:20) men min flickvän är rätt ny till löpning från i år. Vi har sprungit Midnattsloppet på ungefär 1:05 och hon även Tjejmilen på ungefär timmen (kanske för att det var plattare, kanske för att hon slapp släpa på mig).

Vi skulle gärna ha ett tidsmål på två timmar men vet inte om detta är lite för tufft. För att följa med på TSM Runnings 2:00-program från december bör man ju t.ex. klara milen på ungefär 55 tills dess. Till saken hör ju att man ofta lätt blir sjuk under vintern och att vi åker bort i ca tre veckor under jan-/februari (dit långpass inte är lämpliga).

Så, till frågorna. Är 65 till 55 på milen under drygt två månader en möjlighet och är Göteborgsvarvet på 120 en för tuff utmaning? Träningen är nog tänkt bestå av ett intervallpass på löpband (indoor running), ett längre pass ute och två spinningpass (kombinerat med styrka efter tre av dessa). Hur skulle ni lägga upp träningen för 65 till 55 på milen, hade ni börjat på lägre km-tal fast snabbare och bygga på eller bara försöka springa milen snabbare gång för gång?

Stort tack för alla möjliga svar. :)
1984 • Stockholm
#2
6 september 2018 kl 08:02
Gilla
Med tanke på att din tjej är ny och du sprungit av och till så känns det som att lite vad som helst kan hända om ni tränar regelbundet hela vägen fram till varvet. Från nybörjarperspektiv är det ganska långt kvar och knappast en omöjlighet även om ni inte skulle fixa 55 på milen redan i december. Är det ett ett mål som känns bra så kör på det - det finns många halvmaror efter varvet så även om det inte skulle gå direkt så är det bara att ändra målet närmre loppet och ta 2h-målet vid ett senare lopp. Du kanske kan ha pers eller 2:10 som b-mål och din tjej kommer säkert vara glad om hon klarar av halvmaran för första gången på ett bra sätt. Träningsprogram går att anpassa så att det fungerar för den nivå man är på, det viktiga är att man håller sig till den känslan på passen som programmet avser.
1984 • Falun
#3
6 september 2018 kl 08:25
Gilla
Du har ju hela hösten på dig att träna :)
1984 • Stockholm
#4
6 september 2018 kl 08:30
Gilla
För att bli snabbare på milen så är det väl bra att variera lite, men generellt sett är det nog bäst att köra det mesta lite längre och lugnare och minoriteten kortare och hårdare. Kortare kan tex vara 5km eller någon form av intervaller. Ett standardpass kanske kan vara 7-10km lugn löpning och längre lugna pass upp till 15km skadar inte heller. man brukar inte direkt maxa den distans man tränar för på träning. Det sliter för mkt. Bättre då att planera in lopp på underdistans eller köra testlopp själv på tex 5km en gång i månaden - inte mer. Så tänk att ni antingen springer kortare (tex 5km) i tävlingsfart eller 5-15km klart långsammare än tävlingsfart. Sen kan man krydda med lite intervaller som är lite snabbare än tävlingsfart om man tycker det är kul.
1984 • Stockholm
#5
6 september 2018 kl 08:34
Gilla
Kolla på dessa för inspiration till milträning: https://jogg.se/Program/Traningsprogram.aspx
Lars M
1977 • UPPSALA
#6
6 september 2018 kl 09:30
Gilla
Som lite inspiration kan jag ta mig själv som exempel. Jag har som mål att gå från 62-63 minuter på milen till sub-55 på tre månader (20 oktober är loppet), ungefär som er, men under lite längre tid. Efter halva tiden har jag sänkt min tid på 5 km från 28:50 till 25:24.

Jag är helt övertygad om att jag redan nu klarar milen på 55 minuter. Så det du skriver är absolut inte omöjligt, men allt beror ju på hur ni reagerar på träning.

Följ något träningsprogram och fråga folk i det här forumet. Jag har fått mycket bra råd här som har hjälpt mig enormt.
2001 • Bromma
#7
6 september 2018 kl 15:53
1 Gilla
Spontant undrar jag mest varför ni inte kör löpning istället för de två spinningpassen i veckan?
Björn L
1982 • Lund
#8
7 september 2018 kl 20:13
Gilla
För att börja med den sista av dina frågor: Utan att veta mer i detalj om din träningsbakgrund etc så skulle jag säga att om du vill gå från 65 till 55 på milen så är det bättre att fokusera på mängd och längd framför fart. D.v.s. först och främst ett pass i veckan med överdistans (d.v.s. i första skedet längre än milen), d.v.s. långpass i behagligt tempo.

Jag har själv svårt att se vitsen eller glädjen med att springa intervaller på löpband och skulle verkligen, verkligen rekommendera en idrottsplats eller skogsrunda för tempoövningar. Detta funkar så länge det är snö- och isfritt.

Ett långpass och ett fartpass i veckan är en stabil grund. Att lägga till två spinningpass verkar mest motiverat om ni verkligen vill cykla motionscykel. Ett distanspass löpning och ett spinningpass är nog ett lite bättre alternativ för att nå målet på milen och halvmaran.

Men en avslutande fråga: vet inte om jag tolkade dig rätt, men varför i jösse namn ska ni ha samma målsättning?

Hur som helst: lycka till!
Martin
1988 • Stockholm
#9
11 september 2018 kl 08:19
Gilla
Stort tack för alla svar, ni inspirerar till löpning!

Vi tänkte köra två spinningpass i veckan dels eftersom vi tycker att det är kul träning och dels då det kan bli lite tjatigt med allt för många löppass. Tänker mig även att det bygger både flås och uthållighet i benen, så det borde ju gynna löpningen också. Intervallerna på löpband är i form av gruppträning, något som faktiskt känns mer sporrande än att försöka stånka själv ute.

Vi tränar gärna tillsammans och jag vet inte riktigt om vi skulle ta oss genom detta utan varandra som motivation. Sedan är det ju rätt trevligt att ha någon att springa med under passen och tävling.

Vi får nog börja med att sätta upp mål för höstens träning och se hur den går. Sedan fundera igen där mot slutet av november på vad vi vill att vårt mål över vintern ska vara.
Thomas Abrahamsson
1988 • Stenungsund
#10
11 september 2018 kl 09:25
Gilla
Jag tror det blir för lite löpning, tyvärr. Cykling är inte direkt överförbart till löpning, man blir bra på det man tränar. Samtidigt ska det vara roligt att träna och det är minst lika viktigt (om inte viktigare). Hade det gått att få in ett distanspass så det blir tre pass löpning i veckan så tror jag ni har bra chans!

Självklart kan ni ha samma mål och peppa varandra. Fantastiskt kul ju! På själva tävlingsdagen får man ju själv avgöra hur man ska göra. Ska ni springa ihop oavsett vad eller springer ni tillsammans men tävlar "var för sig". Så gör sambons föräldrar, dom väntar inte på varandra men samtidigt startar dom tillsammans.
Jag och sambon kan inte ha samma mål då det skiljer rätt mycket på oss, men trots över 1min/km skillnad i tävling så kan vi ändå gå ut och jogga tillsammans. Det är ju grymt att kunna ha samma intresse!

Ni skulle ju kunna hitta ett lopp, 5-10km i slutet av hösten som delmål och även se hur formen är. Stockholm måste väl ha en del lopp att bjuda på. Sen utgå från det när vintern börjar och kanske återigen ha något efter vintern innan träningen mot Göteborgsvarvet börjar.

Oavsett vad, så lycka till och fortsätt peppa varandra!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.