2 september 2018 kl 21:02
Redigerad 2 september 2018 kl 21:19
Svårt att veta exakt vad smärtan beror på i ditt fall vilket gör det svårt att svara vad som gäller för dig - men i någon mån tror jag alltid du kommer ha ont under den typen av lopp, hur mycket du än tränar. Ungefär på samma sätt som att det aldrig blir lättare att maxa ett millopp oavsett hur mycket man tränat. Största skillnaden är bara hur mycket fart man orkar kräma ur kroppen - men jävligheten är ganska konstant, möjligen på lite olika sätt. Om du inte är tränad för överdistans (säg 100-200 miles) och går submax (ser loppet som ett lugnt långpass) så tror jag du får leva med både trötthet och smärta.
Om du inte återskapar liknande problem på dina träningspass så har jag svårt att se att kroppen skulle anpassa sig något särskilt till just det problemet. Men lite beror upplevelsen på loppet säkert på ren trötthet eller på en himla massa stötar som du bådadera säkert tränar en del på med bara mängd.
Men jag tror ju helst att du behöver springa en del glykogenlåg för att anpassa dig på riktigt. Om helgerna är heliga - det går inte att köra kvällspass efter att barnen somnat en vardag, och sedan pendling till jobbet innan frukost? Jag har börjat köra så en del och tycker att jag brukar vara ganska slut i benen på ett sånt morgonpass - jag lägger tex 90min i hammarbybacken på kvällen och sedan ett lugnare morgonpass runt timmen, utan att tillföra kolhydrater mellan passen. Är ingen LCHF-förespråkare i övrigt men finns iaf en studie på att ett sådant upplägg ger ganska mycket bättre mitokondrietillväxt än att göra samma sak fast med kolhydratrika måltider mellan passen (på cyklister iofs). Så just för att efterlikna långa lopp så kan det nog vara idé att springa en del kolhydratlåg. Jag har ganska nyligen börjat prova detta och än så länge tycker jag att benen mosas till ganska bra och känslan på det andra passet liknar helt klart andra halvan av ett långpass.
Det korta svaret är väl att om man ska bli bättre på något på ett lopp så får man försöka efterlikna situationen på träning. Nu vet jag inte vad du siktar mot för lopp men innehåller de en del backar så tror jag som Lars att det vore guld om du gjorde en del höjdmeter, för i backar tror jag du kan få ganska mycket styrka och hårdhet på relativt sett få timmar.
Det jobbiga med att träna inför ultra är att det kan vara en fördel att göra det lite svårt för sig - t.ex. springa utan energi, med för mycket kläder, med tung ryggsäck uppför ett berg, i dåligt väder osv osv. Men det måste förstås alltid balanseras med glädjen att springa och övriga livet.