2 maj 2018 kl 00:50
Johan, man ser till att få i sig salt. Kolla om Brinks gurkor bjuder på saltgurka fortfarande på Stockholm maraton, ungefär efter 15-25 km.
Drick inte vatten, tag alltid sportdrycken i stället. Jag brukar ha en eller två förpackningar med gel med mig, sådana med skruvlock. Dem har jag spetsat med lite extra salt, 2-300 mg per st (ett kryddmått är ungefär 1 g).
Dessutom kan man dricka saltvatten före, upp till ca 7 dl (sluta en timme före start), styrka som fysiologisk koksaltlösning. Visserligen har det som främsta verkan att man blir lite mer törstig och mindre kissnödig (sedan man kissat ut vätskan) men det ser ju till att man inte har för lite salt när man startar.
Salta lite extra på maten sista dan före, av samma anledning. Och drick dig otörstig men håll inte på med att försöka tanka vatten eller kolhydratladda med sportdryck, man blir bara kissnödig och måste gå på toa på natten.
Du kan också ha med dig salttabletter eller en pytteflaska med lite starkare saltvatten. Resorb är ännu bättre än vanligt salt, det innehåller en blandning av de salter man behöver men jag har klarat mig bra med vanligt salt.
På löptävlingar har jag aldrig fått kramp utom lite lätt i uttröttade vadmuskler nån gång (däremot efteråt!). Men på Vasaloppet, där jag bälgar i mig blåbärssoppa, har jag fått det i trötta stakmuskler, avhjälpt med buljong.