Löpning Kom igång 8 inlägg 5817 visningar

Vilsen nybörjare som vill förstå!

#1
25 april 2018 - 21:40
Gilla
Jag började springa för några veckor sedan och har sprungit ett spår på 5 km typ 3-4 gånger i veckan. Orkar inte hela varvet (kanske självklart) från början och gör det inte än. Men har alltid sprungit samma sträcka.

Fick lite smått panik när jag började läsa scheman sen för nybörjare, att vissa pass bara är i 15 min i början och att det verkar vara noga med hur många minuter man springer innan man går en stund osv?
Har förstått att det är för man inte är tränad och kroppen ska hänga med men jag undrar hur farligt det är? Borde jag börja om och köra ett sånt schema?

Jag tror visserligen att jag kör något liknande uppläggen då jag bara orkar springa (jogga) 5-6-7 minuter innan jag måste vila och går en stund ..
Så hur illa är det om man börjar med att köra 30-40 min istället för 15 min och sen trappa upp?
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#2
25 april 2018 kl 21:52
Gilla
Du kan vara lugn Victoria. Fixar du din runda och mår bra av den så bara fortsätt. Alla har olika förutsättningar som nybörjare beroende på ålder, tidigare motionsvana m.m. Att börja försiktigt är viktigt för att inte åka på skador eller tröttna för att det är för jobbigt. Men vad som är försiktigt kan vara 15 minuter jogg/gång för någon men 40 minuter gång/jogg för någon annan.
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
25 april 2018 kl 21:53
Gilla
Inte farligt alls, underskatta inte känsla och intuition. Kroppen säger ju ifrån. Springer du för mycket kommer du att känna dig trött och sliten, då får du ta några extra vilodagar. Det kan du göra ändå, det är under vilan man blir starkare, träningen signalerar till kroppen att den behöver förändras men själva träningen bryter ner, man måste hitta en bra balans.
Var bara uppmärksam på om du börjar få ont någonstans, spring inte med smärta, många nybörjare är entusiastiska och "vill träna jämt", då får många överansträngningsskador.
Martin Edvardsson
1975 • Ystad
#4
25 april 2018 kl 22:18
Gilla
Jag tycker att nybörjarschemans försiktighet fyller två funktioner.
Det ena är att man inte ska dra på sig onödiga skador utan ge musklerna tid att byggas upp.
Det andra är den mentala biten, att man inte ska känna sig slutkörd efter varje pass. Kroppen kommer ihåg sådant och efter några hårda pass så kanske man inte känner sig motiverad att ge sig ut och då är det lätt att man tappar kontinuiteten.
Men om du känner dig pigg , träningssugen och motiverad och inte har några känningar alls så kan du mycket väl hitta ett eget upplägg. Tänk bara på att inte öka tempo och distans för fort.
#5
26 april 2018 kl 07:21
Gilla
Ok tack för svar. Har försökt söka men inte hittat något...

Tänker nog att jag kör denna runda tills jag klarar den utan att stanna, kanske längre.
. Vet att det troligtvis är olika men ungefär hur lång tid brukar det ta?

1984 • Stockholm
#6
26 april 2018 kl 07:53 Redigerad 26 april 2018 kl 08:23
1 Gilla
#5 väldigt svårt att svara på, men en sak att tänka på är att man orkar väldigt mycket längre om man kan sänka farten i joggen ett snäpp. Jag tror att det är en liten negativ aspekt av springa/gå program för nybörjare. Att det inte fokuseras tillräckligt på att farten ska vara extremt låg på joggdelarna och att det för många istället för lugna pass blir halvhårda intervalliknande pass. Joggar du redan i 7:30/km-fart så kanske det inte direkt finns något att tjäna på att springa långsammare. Men rent intuitivt hamnar rätt många snarare runt säg 6:00-7:00/km vilket jag tror är allt för snabbt om man inte kan hålla det en timme eller så. Att få ner farten 30s per kilometer kan vara skillnaden mellan att orka 5-10 minuter och att orka en timme. (även om man skulle orka en timme så finns anledning att hålla igen i början av anledningar som nämnts tidigare i tråden - men min poäng är att fartens påverkan på orken underskattas av många som aldrig gett en riktigt låg fart en chans). Sprang 10 mil i ett lopp i helgen som inte gick ut på att springa snabbt utan bara att hålla igång länge. många på den banan låg i en joggfart på 7:30-8:00/km och det var inte för att det var snyggt eller roligt - utan för att det är mindre ansträngande. Det innebär alltså ungefär 37-40 min på 5km utan gångpauser. Och då räknar jag med att det är relativt platt. I ett typiskt motionsspår så blir det ännu lite långsammare.

F.ö. tror jag mkt på att vara ute hyfsat länge (som du sa 30-40min om det känns bra) och lugnt snarare än kort och hårt när man är ny.
#7
26 april 2018 kl 08:30
1 Gilla
Ok tack igen för svar!
Bryr mig inte alls om tiden eller så utan blir bara glad om det känns som jag kunnat springa mer än vad jag gått från tidigare gånger, sen hur sakta jag kör struntar jag i :'D

Men kan andas ut alltså och fortsätta, tusen tack för alla svar!! :)
1984 • Stockholm
#8
26 april 2018 kl 09:27
Gilla
Bara köra, lycka till. Med lite tålamod och kontinuitet så kommer det gå fint. Försök att inte omedvetet öka farten när konditionen förbättras, för då kan det kännas som att det går långsammare framåt än det egentligen gör. Ingen orkar springa 5km om de springer för fort i början. Att gå ut bara lite för hårt första 5 min påverkar ganska mkt. Men det lär du dig känna efterhand.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.