Löpning Träning 10 inlägg 4678 visningar

nybörjare som vill springa långt

Victoria
1976 • Säter
#1
8 mars 2012 - 09:43
Gilla 
Hej!
Började jogga efter nyår och har några funderingar: Jag började träna efter ett av programmen påhemsidan ( milen 55) men känner mer och mer att jag gärna skulle vilja springa mkt längre. Hur bygger man upp kroppen för att tåla mer belastning. Har provat springa 1,6 mil med enormt ont i knäna som följd. Vill absolut inte skaffa mig knäproblem, då blir det ju inget sprunget alls.
Någon som har några ideer ?
Victoria
1970 • Järfälla
#2
8 mars 2012 - 09:51
Gilla 
Hej, jag kan rekommendera Marathonmias blogg, där finns också ett upplägg för nybörjarlöpare (www.bloggaromträning.se/marathonmia). Även om du har väldigt bra kondis t.ex. från annan träning så är det framförallt vävnaderna, musklerna och ledbanden i ben och fötter som måste få vänja sig vid belastningen. Det vore ju visset om du fick löparknä eller hälsporre redan nu...Så håll på dig, ta lite i taget, öka på någon/ett par km i veckan max, spring kortare sträckor ofta, och se till att ha bra skor som passar dig (Marathonmia har gjort skoinventering också!). Lycka till och ha målet i sikte! Och spring för att det är skönt och roligt också!!
Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
#3
8 mars 2012 - 10:02
Gilla 
Öka långsamt och kombinera med styrketräning för bål och ben. Spring mycket i backar, det är en skonsam och effektiv form av styrketräning.
Daniel Larsson
1967 • Stockholm
#4
8 mars 2012 - 10:19
Gilla 
Fundera också lite över ditt löpsteg. En möjlig orsak till onda knän kan vara att du tar lite långt steg. Jag hade i alla fall lite sådana problem, och genom att korta ner steget något blev jag av med dem. Men som Nina och Gabriella säger, det är mer än konditionen som måste byggas upp för löpning, så det är bra tips.
Martin Wass
1975 • Göteborg
#5
8 mars 2012 - 10:21
Gilla 
Hej ! Om du vill börja träna uthålligheten utan att riskera att skada dig så kan du ju börja köra med crosstrainer eller steppmaskin. Jag har igen erfarenhet av detta själv men funderar på att ta mig ett långpass på 2h idag. Jag har ont i vaderna och kan inte springa normalt.
Victoria
1976 • Säter
#6
16 mars 2012 - 12:26
Gilla 
Tack för svaren, mias blogg verkar riktigt bra! Jag springer mkt i backar, det är väldigt kuperat där jag bor men jag funderar på om man egentligen borde springa nedför branta backar? Är det bra för knän och så, tycker det känns sisådär? Tror jag har ganska kort löpsteg?
David Simonsbacka
1978 • Uppsala
#7
16 mars 2012 - 12:37
Gilla 
Hej Victoria, ja Sundsvall har många härliga backar! Be någon filma dig när du springer, det räcker med mobilkamera och oftast ser det inte ut som det gör i huvudet. Det viktiga som jag ser det är att du sätter ner foten i stort sett rakt under höften och inte framför, det är också viktigt att benet inte är helt rakt så att du hela tiden får stötar i knän och höfter.
Mr. B
1963 • Hemma
#8
16 mars 2012 - 12:37
Gilla 
Det finns många diskussioner om löpteknik i nerförsbackar. Den vanligaste rekommendationen är att man "rinner" nerför backen med korta steg och hög stegfrekvens.
Daniel Larsson
1967 • Stockholm
#9
16 mars 2012 - 16:49
Gilla 
Nedför backar är nog där knän tar mest stryk, det blir lätt att man sätter ner foten framför sig för att bromsa upp farten, och det tar på knäna. Som Mr. B och David säger, kortare steg, och undvik foten framför kroppen. Om det är för brant, och det blir svårt att hålla nere farten, sicksacka dig ner istället! =)
Jenny Duse
1977 • Ekudden
#10
17 mars 2012 - 13:09
Gilla 
jag vill personligen flagga för att stärka upp vaderna då det var något jag själv inte tänkte på och lyckades få en muskelbristning i vänster vad som jag fortfarande kämpar med...

så träna tåhävningar lite titt som tätt även om du inte känner något nu så kommer du sakna dem om de får en skada. jag lovar dig!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.