Löpning Kläder, Skor & Prylar 19 inlägg 6074 visningar

Vätskeblåsa för alla väder till UD-väst

Tommy
1988 • Luleå
#1
3 april 2018 - 23:15
1 Gilla
Har precis köpt en UD Ultra Vest 3.0 och är supernöjd, skulle också vilja prova att använda den med en vätskeblåsa istället för flaskorna framtill. Söker tips på vad jag ska rikta in mig på , kommer att springa som längst ultra 50km, så behöver inte vara någon jättestor variant om jag kombinerar blåsan med de två flaskorna á 500ml.

Det jag undrar över är i mer detalj:

* Ultimate Direction har själv 1.5l, 2.0l och 3.0l blåsor verkar det som, dom är nog alla bra, men är det skillnad mot andra blåsor, t.ex. med hänsyn till kvalité? Hur förhåller sig CamelBak m.fl. mot UD:s blåsor?

* Jag springer ute även under vintern, vad ska jag titta på för blåsor för dom förhållandena? -15C är vanligt att jag är ute och springer långpass i, vilket ofta resulterat i att mina bältesflaskor från Nathan har frusit i munstycket.

* Har blåsorna i regel ett standardiserat fäste, eller varierar det från tillverkare till tillverkare?
Hobbylöparn
Östermalms IP
#2
4 april 2018 kl 07:11 Redigerad 4 april 2018 kl 07:12
Gilla
Bild uppladdad av Hobbylöparn
Jag har en UD Marathon Vest, som jag är löjligt nöjd med.

Angående blåsa så är åtminstone Marathon Vest som klippt och skuren för Salomons 1.5 liters blåsa.

Det finns 2 st elastiska snören med motsvarande krokar på insidan av mynningen av påsfacket, som man trär igenom hålen på övre plastlåsningen av blåsan. (se bild)

Dessutom en liten extra kardborrelåsning av tråden mellan blåsan och plastlösningen. Denna är till för att när du fyller blåsan med vatten så hålls allt på plats bra tack vare denna. Du behöver aldrig demontera blåsan ur ryggsäcken, sitter som en enhet med västen.

Sen vad gäller blåsan så fylls den lämpligast med skållhett vatten först, för att göra rent. Skölj därefter igenom med kallt vatten. Slutligen när du fyllt till den volym du önskar, förslut och vänd påsen upp och ned så högsta punkt är där slangen går ur blåsan. Sug ut all luft ur blåsan, så får du en skvalpfri och fin löptur.

Jag provade Camelbaks blåsa (klumpig med stora locket), Hydrapaks (tung och tjock bänglig slang), samt Salomons (lätt och bra med slang).

Lycka till!

Irene
1968 • Åstorp
#3
4 april 2018 kl 07:52
Gilla
Blåsorna är inte standard. Köp en som är för just ditt märke så slipper du retunera och köpa nytt.
Mr. B
1963 • Hemma
#4
4 april 2018 kl 08:07
Gilla
Det enda som funkar i kyla är att dricka ofta. Vattnet fryser i slangen men inte i blåsan. Jag har inte hittat något sätt att hålla slangen tillräckligt varm.
Tommy
1988 • Luleå
#5
4 april 2018 kl 08:10 Redigerad 4 april 2018 kl 08:11
Gilla
Tack för insikten och bilden Kurt, min Ultra Vest verkar dock inte ha dom två elastiska snörena med krokar, antar att det istället är bungee-snöret som går sick-sack över hela ryggfickan som ska dras åt för att hålla blåsan på plats, och att man bara hänger den i den mittersta öglan som finns på både din och min väst.

Ska kolla in salomons blåsor i så fall, och om dom också har en isolerad slang att köpa till den, blev intresserad av Hydrapak Shape-Shift 2l med Arctic Fusion-slangen som tillbehör, men om originalslangen från Hydrapak är besvärlig måste jag titta mer på Salomon som du rekommenderar.

Mr B. funkar inte med isolerad slang heller?
1984 • Stockholm
#6
4 april 2018 kl 10:45
Gilla
Isolerad slang och munstycket i armhålan är den lösning jag hört om när det är riktigt kallt. Dock ingen egen erfarenhet alls av det.

Hydrapak tillverkar ju en stor del av alla blåsor/soft flasks på marknaden så det är väl ändå hyfsat standard med en del undantag (tex UD och salomon är väl samma?).
Hobbylöparn
Östermalms IP
#7
4 april 2018 kl 12:25
1 Gilla
Vet inte hur din UD-väst ser ut, men på min UD Marathon Vest går slangen som Johan Kling säger, under armhålan i rem-fållor längs västens innerkant.

Slangpipen sitter pekandes uppåt i en fålla på bröstkorgen, kanske 1 dm lös slang. Så när jag springer om det är kallt ute har jag jackan över västen. Således värms slangen av både kroppen och jackan. Pipen sitter alltid innanför jackan, så den kan inte heller frysa.

Nu springer jag inte långpass i så kallt som du gör, egentligen inte alls när det är -15 grader. Då blir det löpband inomhus, varmt och gott. :-)
1972 • Skellefteå
#8
4 april 2018 kl 22:15
Gilla
Jag fyller med varm vätska och har en isolerad slang, men framför allt blåser jag ur slangen varje gång jag druckit. Det räcker med en liten mängd vätska vid munstycket för att det ska sluta fungera, så ju kallare det är desto mer noggrann får man vara.
2009 • Klippan
#9
4 april 2018 kl 22:25
1 Gilla
Hej Tommy,
Löpning i sträng kyla är som allra bäst!
Har flertal erfarenheter att springa i 4 timmar i -20 grader utan att vätskan frusit till is. Som nämnt ovan #6-isolering av slang, använda kroppsvärmen-ryggan innanför yttre isolerande lager av kläder och jacka. När jag druckit blåsa ner vätskan från munstycke och slang ner i blåsan.

Lycka till, Andre’
Tommy
1988 • Luleå
#10
14 april 2018 kl 19:01
Gilla
Köpte till slut en Hydrapak ShapeShift 2l och en Arctic Fusion-slang, premiärsprang med den idag och är väldigt nöjd - otroligt skönt att bära vätskan på ryggen där den knappt märks. Lite överraskad blev jag av att "all" vätska samlas längst ner i blåsan så att det blir en märkbar bulle en bit ner för ryggen, men när man springer så märks den knappt ändå, och blir ju lättare och lättare ju längre passet lider..

Ska bli intressant att se hur det fungerar till vintern sen, men ska nog lösa det genom att ha västen innanför jackan som ni föreslagit.
1971 • vånga
#11
14 april 2018 kl 21:08
1 Gilla
Gott att ha ryggan innanför jackan. Vätskan blir lagom go varm. Har aldrig frusit för mig, trycker ner munnstycket under tröjan-hänt jag fått skav....kör själv med uv:s vätskerygga-salomons påse-galet nöjd. Har ej kommit överens med flaskor fram.
Mr. B
1963 • Hemma
#12
14 april 2018 kl 21:40
1 Gilla
Jag brukar få lite skav precis i korsryggen, men inte värre än att det är borta på en dag eller två.
Flaskor fram är helt olidligt - de skvalpar så jag gav upp efter en halv kilometer. Av samma anledning blåser jag helst inte in luft i en vätskeblåsa.
Tommy
1988 • Luleå
#13
15 april 2018 kl 14:31
Gilla
Tyckte inte att det skvalpade så farligt med flaskorna fram, men blev väldigt trött i ländryggen mot slutet av ett långpass på 28km pga den vikt som flaskorna bidrar med framtill. Blev ju som att springa med tuttar helt plötsligt :D
Svealand
#14
10 december 2023 kl 16:36
Gilla
Blir till att ta fram min Camelbak och testa att ha den innanför jackan. Det vore ju gött med lite varm dryck under hela långpassen, inte bara de första gångerna man dricker. Har kört med vätskebälte med 2,5 dl-flaskor hittills och fyllt dem med skållhet dryck innan passet. Men på slutet av passen är vätskan iskall och man får svårt att få i sig den pga obehaget.

Kör inte så långa pass, så 0,5-0,75 liter är fullt tillräckligt. Känns lite overkill med Camelbaken som är på drygt 2 liter. Förhoppningsvis skvalpar det inte alltför mycket om man suger ur luften ur blåsan. Att ha munstycke och slang under jackan verkar vettigt. Att jag inte tänkt på det tidigare. Bra tråd!
Jenny Nilsson
1968 • VALLENTUNA
#15
10 december 2023 kl 19:16
1 Gilla
Kalle Kula,
Jag köpte en isolerad softflask från UD för något år sedan och den funkar så där. Det är ändå gott att inte drycken hinner bli iskall. Jag vet inte om jag skulle rekommendera den för kyligt väder... Kanske den funkar bättre att hålla dryck sval i varmare väder?

Det bästa är termos eller termosmugg, men det blir skvalpigt och risk för skavsår pga något hårt i löparryggan. Jag har en smal termosmugg som jag använder vid enstaka tillfällen, men det blir då stillastående drickapauser...

Eller, en löparväst innanför jacka, om man har någon, vilket inte jag har så särskilt ofta... 😆

Kram,
Jenny
Svealand
#16
10 december 2023 kl 22:01
Gilla
Bild uppladdad av Kalle Kula
Tack för tipsen Jenny!

Jag är skeptisk mot termos. Jag tror det blir för krångligt att ha den i en ryggsäck och tar för lång tid att få fram den om man ska av med ryggsäck osv. Har sett att en del har termosar/lite större flaskor på ca. 1/2-liter i midjebälten eller framtill på västar osv. men där tror jag det är risk för att det blir skvalpigt och otympligt.

Jag har någon isolerad cykelflaska i plast som tar ungefär ungefär 0,5-0,75 liter, men den håller inte värme/kyla så jättebra. Då skulle jag behöva köpa någon väst eller något midjebälte att ha den i också.

Softflask har jag inte kikat närmare på. Finns det sådana som är lätta att diska?

Jag har även en gammal midjeväska för skidåkning från Swix med isolerad vätskebehållare, skruvkork etc., men där tror jag att det skvalpar runt för mycket för löpning, samt att det är lite bängligt att få av och på sig väskan, jämfört med om man har en slang. Behållaren är dessutom i hårdplast, så väldigt svår att rengöra.

Jag tror nog att Camelbak-systemet jag har kan funka ganska bra. Dock är jag, som en del ovan har beskrivit, lite anti till deras lösning med skruvkork. Lättare med en skena på kortsidan så att man kan öppna upp hela blåsan lätt, för att komma åt att rengöra.

Jag har även sett att det finns en del blåsor med isolering, ungefär som Camelbak-systemet på bilden. Det kanske kan vara en lösning om min oisolerade blåsa håller värmen för dåligt. Eller så trär jag bara över blåsan jag har med något isolerande. Kanske något så enkelt som lite aluminiumfolie och några gamla tjocka raggsockor eller virar en tröja runt den.
Svealand
#17
10 december 2023 kl 22:34
1 Gilla
Bild uppladdad av Kalle Kula
Om jag skulle köpa något annat system idag skulle jag nog satsa på att försöka hitta något militärt överskott eller liknande. Skulle tippa att man borde kunna hitta vettiga system för ett par hundralappar. Militärt överskott brukar vara bra mycket billigare än de kommersiella prylar som sportaffärerna kränger, och som knappt håller att titta på ens.
Jenny Nilsson
1968 • VALLENTUNA
#18
11 december 2023 kl 08:02
1 Gilla
Kalle Kula,
UltimateDirections softflasks har ganska stor öppning, så det funkar bra att diska tycker jag. Dock är det sugpip/bitpip, det kommer alltid att vara svårt att hålla sådana hygienska, vare sig det är till vätskeblåsor eller softflasks. Jag har inte upplevt några problem.
Till mina gamla vätskeblåsor har jag isolerande påse till blåsan och isolerande hölje till slangen. Har aldrig använt dessa, vet inte om det funkar bra i kyla. Vet inte heller vilken temperatur det materialet funkar för, det får man kolla innan man häller i varm dryck, tänker jag.
UD:s isolerade tål upp till +60°C.

Kram,
Jenny
Svealand
#19
11 december 2023 kl 08:28
1 Gilla
Tack Jenny, bra synpunkter. Bäst att kolla tempen på drycken och vad blåsan tål innan man häller i något skållhett. Jag gjorde en bildsökning på {softflask} och även en på {hydration bladder 1l}. Man får upp en massa intressanta träffar. Jag tänker att det kunde vara bra att skaffa en eller två smidigare blåsor/softflasks för kortare turer, som klarar ca. 1l, eller ev. 2*0,5L. Ska fortsätta botanisera och se vad jag kan hitta.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.