21 mars 2018 kl 11:47
Söker samma sak som dig Lucas men tycker det verkar svårt att hitta någon gedigen forskningsgrund att utgå från. Gott om teorier men klent med empiri och väl genomförda studier av effektiviteten av olika träningsupplägg. Länken om löparprofiler är superintressant men är ju strängt taget bara påståenden utan evidens.
Piwerprofilen stämmer dock mycket bra på mig. Snabb högerback som varit periodare med långdistanslöpning i 10 år. Har prövat 800 m 2 ggr med 8 års mellanrum. Båda ggr 2:20. En tävling 200 m 26:54. Har siktat mot längre distanser i träningen men kämpar med uthålligheten. 2007 var kom jag en bit under 40 på milen av misstag mitt i 3:30-program för maran. Gjorde alla långpass men maratiden blev 3:54. Ett försök till ett par år senare med hyfsad fartträning och färre långpass blev typ 4:45. Har tagit helt slut båda ggr. Satsar nu mot Sthlm 2 juni, är livrädd för distansen och har lagt fokus på långa och många långpass i träningen. Har snittat knappt sex mil i veckan i år. Siktar på 10 pass över tre mil totalt i pr innan maran.
Stämmer väldigt bra med att tröskelpassen är jobbiga för mig. Har kört 1 i veckan nu men kört på känsla ”komfortabelt hårt” istället för att utgå från tex aktuell kapacitet på milen eller 3 k. Har nog blivit 15-30 SEK långsammare tempo per k på så sätt.
Har läst på fler ställen att powerprofilen mer ska träna fart då mängd och tröskel sliter. Tror det kan gälla om man tränar för 800 m men inte om man tränar för milen eller längre. Farten har vi ju redan!