Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 5906 visningar

Ang. knäproblem och löpningen framöver

1992 • Olofström
#1
27 februari 2017 - 18:44 (Redigerad 27 februari 2017 - 18:46)
Gilla
Hej, jag är ute efter eventuella tips och råd beträffande ett knäproblem jag har fått. Jag har inte kunnat löpa på exakt två veckor p.g.a. ömhet/småont under knäskålarna. Troligen beror detta på att jag råkade öka veckomängden något för mycket i kombination med att underlaget varit dåligt på vissa ställen. Det gjorde inte direkt ont när jag sprang för 2-3 veckor sedan men det kändes ändå en del antingen i det ena eller andra knäet emellanåt och det kändes alltid ömt efter passet så jag tog ta en paus. Problemet är att det har varit ömt under knäskålarna i princip hela tiden i två veckor nu. Det började iofs kännas bättre redan efter några dagar men några knäövningar och/eller en väldigt lugn löpningsrunda på 2 km gjorde det värre igen.

- Nu börjar det kännas bättre igen, även om jag väntar ytterligare några dagar med löpningen. Men när löpningen återtas igen om några dagar hur högt bör jag då sätta löpningsmängden/vecka om jag sedan tidigare sprungit 25-30 km i veckan? Jag antar att jag bör ta det rätt lugnt i början, men vad gäller sen?

- Vad är det för knäproblem jag har fått (bortsett från benämningen överansträngning)? Jag har kunnat böja knäna upp och ned samt hoppa. Utöver ömhet har det varit en stickande känsla inom ena knät. Det har också knastrats lite extra i det knät.

- Kan risken för knäproblem minskas om man exempelvis kör envägshopp, kompassen eller dylika övningar emellanåt? Någon som har några erfarenheter?

1981 • Sundsvall
#2
27 februari 2017 kl 22:48
Gilla
Mitt tips är att gå till en naprapat och ta reda på varför du får ont / blir öm för att kunna förebygga det. Jag har haft samma problem det senaste halvåret, har vid flera tillfällen fått ont strax under knät, särskilt vid stillasittande när jag lyfter benet, löpningen har dock funkat okej även om det känts att nåt är fel.

I mitt fall beror det på flera saker; bla att bäckenet är snett och att jag är för svag i höften vilket gör att jag faller inåt med knät och då får knäskålssenan ta en hel del av belastningen. Nu senast räckte det med ett par dagars vila efter nålbehandling och massage + prehabövningar. Ta tag i det i tid så du inte förvärrar det ännu mer, helvila hjälper sällan.
1992 • Olofström
#3
11 februari 2018 kl 11:32
Gilla
Skriver nu ett inlägg ett år senare. Mina knäproblem blev inte bättre först. På sommaren ville jag dock börja löpa igen så jag gick till sjukgymnasten i juli. Småont under knäskålarna visade sig vara hopparknä. Och när jag senare sökt runt på nätet visar det sig att detta kanske är det tydligaste symptomet på just hopparknä. Sjukgymnasten visste inte vad det andra problemet var (att det gjorde kniv-ont någonstans på insidan av ett av knäna vid stretchning av det benet). Det där senare problemet var i alla fall inget som gjorde ont när sjukgymnasten kände på knäna.

Jag fick börja göra styrketräningsövningar och var snart igång med löpningen igen. Började väldigt lugnt men kunde efter några pass börja öka med drygt 2 km i veckan. I december var ju uppe i 37 km/vecka som mest. Jag har dock nästan bara kört motionsspår sedan i somras. Då har det ofta känts ungefär som vanligt. Knäna har ofta varit något mer anstränga dagen efter ett pass, men sedan samma symptomnivå två dagar efter ett pass. Asfalt har varit jobbigare mot knäna.

Den stickande känslan i ena knät har jag inte direkt känt av sedan i december. Fortfarande ömhet under knäskålarna, men knäna är överlag bättre sedan i höstas. Men precis som väntat går det långsamt med hopparknä. Väntar fortfarande på att kunna lägga till ytterligare ett löpningspass i veckan. Kanske snart!

Någon annan som har erfarenheter av hopparknä eller liknande problem? Och är det någon som vet om det är vanligt att hopparknä kan leda till symptom på sidan av knäskålarna? Har känt av det lite grand, men inte jättemycket. Samtidigt minns jag inte hur det var med den saken i t.ex. höstas.
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
11 februari 2018 kl 22:19
Gilla
Det finns några bra och rätt långa trådar om hopparknä här på jogg, läs igenom dem, finns säkert en del bra länkar också. Du är ju inte ensam om problemet.
#5
21 maj 2019 kl 11:25
Detta inlägg har raderats
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.