Löpning Skador & Rehab 31 inlägg 18255 visningar

Operera hälen eller inte?

pia
1966 • Märsta
#1
2 november 2017 - 22:38
Gilla
Har ett riktigt svårt dilemma där jag inte kan, men måste fatta ett beslut. Har haft ont i hälsenefästet i många år. Inte så mycket när jag springer men däremot efteråt, särskilt på morgnar och när jag suttit still. Röntgen visar förtjockad hälsena, inflammerade slemsäckar och förkalkningar mm under hälsenan.Jag har även ett väldigt utstående hälben, förmodligen medfött. Nu har jag blivit kallad till operation den 14 november där man kommer att klyva hälsenan för att kunna rensa rent runt och under hälsenan, eventuellt mejsla bort en del på hälbenet, ta bort slemsäckarna och slutligen smalna av den förtjockade hälsenan. Efteråt kommer jag enligt kirurgen att ha en elastisk binda (alltså ingen ortos eller gips) och kommer inte att kunna ha skor på tre månader. Det kommer att ta mellan 6 och 12 månader innan man kan använda foten normalt. - Mitt problem är att jag inte vet om jag bör genomgå detta eller inte. Kan tillägga att hälen under den sista tiden har känts något bättre, vilket kanske dock beror på att jag skurit sönder löparskorna i hälen och sprungit mindre. Någon som gjort en sådan här operation och vill dela med sig av sina erfarenheter?
< < < 1 2 > > >
1976 • Målsryd
#2
3 november 2017 kl 07:50
1 Gilla
Jag opererade mig förra torsdagen för ungefär samma problem.
Har haft inflammerad slemsäck sen i februari och har banne mig provat allt... laser, stötvåg, akupunktur, vila mm.
Det blev aldrig bättre så jag tog beslutet att operera.
Jag tog ”bara” bort slemsäck och mejslade bort lite av hälbenet så dom rörde inte själva senan så mycket.

Gips i tre veckor och plaststvövel i tre veckor var beskedet jag fick.
När jag är av med allt så får jag inte belasta hälen med någon träning på två veckor och bara korta promenader utan kryckor.
Enligt läkaren så skall jag vara i full träning inom 6 månader.

Det känns som att denna perioden på året är rätt tid att göra det då kag hellre missar löpningen på vintern än på våren/sommaren.

Har ju inte så mycket erfarenhet än men med facit i hand så skulle jag så klart opererat direkt för då hade jag varit igång nu.

Mitt råd är att operera bort skiten för prognosen att bli helt bra är ju väldigt god!
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#3
3 november 2017 kl 08:25 Redigerad 3 november 2017 kl 08:27
1 Gilla
Jag har gjort totalt tre st häloperationer, enligt enklare modell där senan ej lossas från fästet, alla med gott resultat. Efter att den häl jag opererade först (1991) åter började krångla remitterades jag till ortoped och fick tid för operation enligt Nunley, d.v.s den operation som du ska göra Pia. Då det skulle bli stora problem på jobbet om jag sjukskrevs från i maj så bokade vi om tiden till oktober/november månad. När kallelsen väl kom bokade jag av operationen då mina besvär i princip försvunnit, kvar är påbyggnaden på hälen - men inflammationen har läkt ut trots att jag tränat!
Vad har jag då gjort? Jo jag har ätit nyponpulver sedan i våras, sprungit i Skechers skor som saknar hård hälkappa, endast använt en tunn "vridstyv "sula från Superfeet som komplement. Jag har också jobbat med mitt steg för att höja frekvensen och få ett mindre belastande steg. Jag tränar varierat, landsvägscykel, spinning, gym, löpning och sedan två veckor går jag även på Core-pass.
Mitt val blev alltså att inte operera denna gång, bland annat för att jag inte kände mig helt bekväm med att klyva och lossa hälsenan från fästet.
Ola
1966 • Malmö
#4
3 november 2017 kl 17:00
Gilla
Fick gjort en liknande operation i juni förra året, efter flera år av problem med häl/hälsena och under åren har jag har testat åtskilliga olika sorters olika behandlingar och aktiviteter (you name it). Det där med stelhet efter vila känner jag igen, om man säger så (har stapplat runt som en Zeb Macahan i flera år). Läkaren som opererade mig skar bort skadade delar av hälsenan, slemsäckar och mejslade ner de sk "vassa strukturer" som från insidan var boven i dramat och som hade skavt på och skadat hälsenan. Jag gick med gipsstövel i sex veckor och sedan har det tagit tid med mördande tråkig sjukgymnasistiska övningar...men det har fan varit värt det! Nu i sommar har jag kunnat börja springa igen och nu är hälen och senan bättre än någonsin, jag är nästan helt smärtfri när jag springer och lite öm ca ett dygn efter ett pass. Zeb Macahan vandrar fortfarande runt i mitt hus på morgnarna men efter en stund känner han sig som en ung och frisk gosse (nåja). Man kan såklart aldrig veta utgången men för mig var ingreppet lyckat och det som gett mig den viktiga löpningen tillbaka. I helgen sprang jag mitt första motionslopp på flera år (Yddingeloppet 12 km) och det var fantastiskt härligt. Men jag försöker vara ödmjuk, man vet aldrig vilken ny eller gammal skit som väntar runt hörnet.

Lycka till med ditt beslut!
1973 • Åkersberga
#5
3 november 2017 kl 18:34
Gilla
Jag har ingen erfarenhet av häl operation men haft hälsenebesvär i perioder after att ökat löpvolymen. Det är alltid svårt att veta vad som beror på vad men många ggr kan man minska besvären eller bli helt kvitt besvären med lätt styrketräning även om det kan ta flera veckor/månader innan det ger något resultat.
Ett bra sätt för mig var att köra många tåhävningar t.ex. 2-3set av 30repetitioner på plant underlag 4-5dagar/v och det kan man t.ex. göra direkt efter en löprunda men inte fel att göra ett set före också för att mjuka upp det. Efter några veckor blir man förhoppningsvis starkare och kan göra sista setet på ett ben. Det var också viktigt för mig att inte landa direkt på hälen vid löpning även när man blir trött. Som sagt svårt beslut och alla skador är inte lika.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#6
4 november 2017 kl 14:47
Gilla
#1: Ja, svårt beslut. "Hur mycket löpare är du?", jag menar, besvären uppkommer mest efter löpning, eller även efter annan träning? I vardagen? Det låter ju som en lång konvalescens, så jag förstår att du funderar på om det är rätt att göra ingreppet. Och samtidigt vore det ju skönt att få hälen reparerad, det verkar ju som att det verkligen finns fakta bakom besvären, och att vården verkligen tror att de kan hjälpa dig. Antar att det är lång väntetid att få en ny chans om du skulle vilja prova andra alternativ än operation i typ 3-6 månader till?
Hm. Tänk dock vad skönt att bli smärtfri sen, om allt funkar som det ska! Springa, vandra, gå obehindrat, det är ju liksom massor av år kvar som du säkert vill kunna vara aktiv!
Lycka till med ditt beslut!
pia
1966 • Märsta
#7
4 november 2017 kl 22:18
Gilla
Tack för era svar Daniel, Lars, Ola, Amir och Monica! Jag får fundera någon dag till. Det som gör det så jäkla svårt är just att det ändå känns som det blivit lite bättre och när jag då väger detta mot den långdragna rehabtiden vet jag inte hur jag ska göra. Jag vet nämligen att jag har väldigt svårt att vara inaktiv så lång tid. När det gäller din fråga, Monica, så har jag dragit ner löpningen till endast 2 gånger i veckan just för att det gjort för ont att springa oftare. Jag springer då 6 eller 9 km. I övrigt kör jag landsvägscykling och går ca 5 km om dagen. - Om man opererar, vet någon när man kan börja cykla igen?
Thomas Abrahamsson
1988 • Stenungsund
#8
5 november 2017 kl 01:35
Gilla
Om jag inte minns helt fel så är rehaben ganska lik hälseneruptur? Jag drabbades av det och den rehaben är inte att leka med. La upp lite filmer på Youtube. Jag kunde cykla på en trainer ganska tidigt men att man sätter pedalen närmare hälen.
Risken vid rupturen va egentligen inte att träna, utan ifall någon olycka sker, tex att man trampar snett eller cyklar omkull och man råkar ta emot sig "hårt" med foten. Vet inte om liknande risk finns vid din rehab.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#9
5 november 2017 kl 10:02
1 Gilla
Det är inget lätt beslut att ta, jag har som sagt jobbat med flera bitar under tiden från vecka 50 förra året då ortopedläkaren remitterade mig för operation. Jag har tränat styrka med fria vikter, knäböj, marklyft m.m., varvat med spinning, cykel och mindre mängd löpning. Jag har konsekvent valt skor utan hård hälkappa och försökt vara extra noga med kosten för att minska inflammationen i hälen. Under sommaren märkte jag att svullnaden försvann runt hälen efter att ha varit rejält besvärande i två år. Jag var så svälld att jag hade en bula ovanför hälkappan så fort jag använde skor. Jag hoppas verkligen att jag slipper besvär fortsättningsvis.
Ola
1966 • Malmö
#10
5 november 2017 kl 12:32
Gilla
Jag cyklade nästan omgående efter operationen, med gipsstövel - det gick bra, till vardagstransporter för min del men det går ju att utöka till en bra pulshöjande träningsform. Det går ju alltid att hitta andra sätt att hålla igång träningen men det är väl det som är den stora utmaningen när man ramlat ner i träsket och fått smaka på löpdrogen. Själv har jag under konvalescenstiden plågat mig med simning som ju är en bra träningsform för både kondition och muskler. Men oj vad mördande för själen: varje gång jag hoppat ner i bassängen har jag tänkt tanken: brrr, hur fan ska jag överleva den kommande timmen?

Jag förstår ditt dilemma Pia, vi pratar om en klassisk ambivalens som du måste ta dig genom innan ditt beslut - med operation har du en längre tid framför dig utan löpning och dessutom inga garantier, utgången är oklar. Samtidigt, du är i en fin ålder ser jag :-), har du förhoppningsvis många år kvar av ett aktivt liv i både träning och vardag - som kan bli klart mer tillfredsställande med en bättre fungerande häl. Utan operation kan du ändå hålla igång: det är kanske den bekanta delen av myntet, den du kanske kan förutse hur den kommer att bli för dig (kanske ett konstant läge?) som du då ska ställa mot framtidsbilden av vad en operation kan ge...
pia
1966 • Märsta
#11
6 november 2017 kl 16:19
Gilla
Du, Ola, hur lång tid tog det innan du kunde gå en normal promenad på sådär 5 km (utan kryckor)? Hur lång tid tog det innan du överhuvudtaget kunde ta på dig ett par vanliga skor? Min läkare säger att det kommer att ta 3 månader.
#12
6 november 2017 kl 19:37
Detta inlägg har raderats
1976 • Målsryd
#13
6 november 2017 kl 20:02
Gilla
Är inlamationen kronisk så kan du ju vila hur länge som helst, den kommer alltid tillbaka när du börjar springa igen.
pia
1966 • Märsta
#14
6 november 2017 kl 20:10
Gilla
Risken är nog att det är som Daniel säger även om vila säkert förbättrar saken ett tag. Jag får nog helt enkelt snöra på mig min sönderskurna dojja imorgon bitti och ut och testspringa så kanske det blir lättare att bestämma sig.
#15
6 november 2017 kl 20:21
Detta inlägg har raderats
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#16
6 november 2017 kl 21:32
Gilla
Om det är samma ingrepp som min ortopedläkare ville göra så klyver man senan och lossar den från fästet, mejslar hälbenet och städar upp lite, skjuter sedan i några fästankare i hälen och sedan syr man fast hälsenan. Rehab 6-12 månader innan man kan löpträna.
Ola
1966 • Malmö
#17
6 november 2017 kl 21:34
Gilla
Det var en långsam process för mig tillbaka. Det tog klart längre tid än läkarens prognos. Gick med sandaler långt in på hösten (operationen var i juni) och det tog nog 5 mån innan jag kunde promenera i joggingskor utan besvär och ytterligare 2-3 innan jag kunde börja småjogga utan besvär. Men som några skrivit här ovan, denna typ av åkomma är/kan vara kronisk. Jag testade verkligen att försöka vila mig frisk i perioder innan min operation. Utan resultat. Så därför var det för mig ett enkelt beslut när jag erbjöds operation.
Johan Mörck
1970 • Västerås
#18
7 november 2017 kl 15:38
Gilla
Jay gjort det som #16 beskriver. Frigör man senan så blir det en längre rehab. Fin min del blev det bra men lång rehab, började springa först 18 månader efter. Men så slarvade Kaj en del och var inte särskilt målmedveten när det handlade att komma igång med löpningen igen. Om jag ska göra om det på min andra fot så kommer jag göra det med modernare metoder och inte "kapa" senan.
1981 • älmhult
#19
7 november 2017 kl 19:09
Gilla
Gjorde operation förra året i november. 10 veckor vila från löpning, men cykel funkade fint. Drog i gång försiktigt, sprang Stockholm marathon utan problem i år. Operationen kan vara det bästa jag gjort. Kör nu 6-7 pass i veckan.
1963 • Lund
#20
8 november 2017 kl 18:02
1 Gilla
Jag har haft nästan samma problem som du. Jag har också provat sjukgymnastik, tejpning, kortisonsprutor (2 st) och sedan mer rehab efter det. Läkaren tyckte jag var frisk, men det var jag inte. Den sista sjukgymnasten erkände att hon inte kunde göra mer, men sa att andra kan det. Fick därför remiss till en idrottsläkare för operation, träffade honom och fick tid för operation efter 4 mån. Under den tiden så funderade jag mycket på om jag skulle operera eller inte... Tränar styrketräning och gympass på Actic, så jag tänkte att jag kan prova en PT och se vad han kan göra. Det tog oss 9 månaders hårt jobb, men idag så springer jag igen. SÅ mitt råd, operera inte, testa en PT först i alla fall. Nu ska man ju förstås ha tur att träffa en bra, kunnig o intresserad PT.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.