Löpning Avancerad träning 11 inlägg 6443 visningar

Sthm marathon program

Karin Svensson
1965 • norrköping
#1
25 oktober 2017 - 08:37
Gilla
Hej!
Har köpt Anders Szalkais mara program senaste 2 åren. Hur gör ni andra. Löper fritt med egna program?
Distansmedlem TSM gruppen-någon som provat? Värt om jag ej åker upp på träningarna.

Blir lätt slav under programnet att tempot som står ska hållas. Lyssnar iof om kroppen knorrar.

Känns darrigt att köra helt ”ensam”.
1969 • Stockholm
#2
25 oktober 2017 kl 10:10 Redigerad 25 oktober 2017 kl 10:15
Gilla
Nu är jag på väg tillbaks efter skada så jag kör lite fritt. Men tidigare har jag inför några maraton kört efter Joggs egna program. Tycker dom funkade bra som en utgångspunkt. Klicka på träning/träningsprogram så kan du läsa mer. Men utgå som du skriver själv från kroppen. Är du sliten så får du ta fler vilodagar än programmet ger.
1982 • Stockholm
#3
25 oktober 2017 kl 14:48
Gilla
Hej.

Jag är inne på min 6:e SM och har tidigare kört på känsla, vilket inte gett mig det resultat jag önskat trots att jag spenderat många timmar i spåren. Har försökt Anders program men orkade inte följa det.

I år går jag enligt ett träningsprogram som jag har fått hjälp med från vänner på forumet, så jag har inget resultat ännu att visa fram men det känns betydligt bättre på förhand att slaviskt följa ett program som dessutom sliter mindre på mig.
Dan Björne
1985 • Ekerö
#4
25 oktober 2017 kl 15:45
Gilla
Tar inspiration från färdiga program lite här o där. Främst de som finns här på jogg men också från en bok av nämnde Szalkai. Försöker tänka och har som ambition att få variation i träningen främst genom att inkludera ett långpass, ett tröskel och ett snabbhetspass i veckan samt vanliga distanspass. Sen beror det på hur det faktiskt blir med jobb, barn och allt annat såklart. Just nu ligger snabbhetsträningen lite på is pga att jag inte har några lopp inbokade samt det är inte där min svaghet sitter upplever jag. Behöver förbättra fartuthåligheten mer och därför kommer tonvikten på kvalitetspassen fokuseras på långa trösklar typ 4-5#2km och 1#8-10km.

Summa summarum: Man skulle kunna säga att jag använder färdiga program men anpassar dom rätt mycket
Oldboy
1952 • Danderyd
#5
25 oktober 2017 kl 16:16
1 Gilla
Jag tror det är viktigt att lära sig hur ens kropp fungerar, kunna lita på vad intuitionen säger att det är bästa att träna på. Då får färdiga program fungera som stöd och inspiration. Glöm inte att hålla liv i variationen, testa lite "nya" pass ibland. Och så ska det vara roligt att träna, den träning som blir av är bäst!
Karin Svensson
1965 • norrköping
#6
25 oktober 2017 kl 16:32
Gilla
Åh tack snälla ni för kloka råd och reflektioner. Absolut att det ibland/ofta känns pressande att alla passen ska bli, just som det står.

Har modererat så det passar in i livet för övrigt. Och övrig träning m styrka och yoga vill jag också ge en plats. Ibland har pass plockats bort, och då börjar iron mala lite.

Vet ju nu m 3 maror bakom mig hur ett ungefärligt vecko upplägg ska se ut. Men osäker på antal km och tempon,

Visst det viktigaste är den träningen som blir av, samtidigt vill jag nå lite löngre i år, och pressa tiden mera.
1978 • Linköping
#7
25 oktober 2017 kl 16:54
Gilla
Jag har aldrig följt ett program och tränar absolut inte enligt receptet för att nå framgång. Mitt tema är att alltid försöka ta i någon gång under passen dvs jag laborerar alltid med tempot under passen. Springer de flesta passen som progressiva distanspass där jag avslutar starkt. På så sätt så får jag tempoträning utan att köra alltför många intervallpass. Känner inte heller att jag blir alltför sliten.
Oldboy
1952 • Danderyd
#8
25 oktober 2017 kl 23:42
Gilla
Karin: Antal km: så många du hinner med per vecka (men inte mer än 10-20% fler än i fjol om du ökar). Varav ett pass så långt du har tid och ork med, om du inte springer så långa pass idag så öka gradvis på det längsta veckopasset. 3-5 veckor före nästa mara är det bra om du hunnit med tre riktigt långa pass de senaste veckorna, helst minst 30km och gärna längre (max 39 säger de som springer riktigt mycket).
Tempo? Forskningen säger att ca 80% ska gå i lugn fart, vi brukar säga prat-tempo. Du ska kunna säga en lång mening utan att bli andfådd av det (utom i uppförsbackar och så), och kunna prata ganska obesvärat med en kompis som pratar lika mycket.
Lite ska du helst springa riktigt hårt, sen må det vara intervaller, backar eller tempopass eller tävlingar, tävla mycket är nog bra.
Vad resten ska vara är omstritt men åtminstone när det närmar sig behöver du vänja kroppen en del vid tävlingsfarten på maraton.
Själv tror jag på att träna i alla farter, alltså även den fart du antagligen kommer att hålla sista milen på maran när du är trött, t ex. Och en del "tröskelfart", ungefär tävlingsfart på milen. Tror det är bra för fartuthålligheten (långa bitar tröskelfart insprängt i ett långpass eller långt distanspass eller långa intervaller i tröskelfart, t ex 10x1000m med en minuts ståvila men det finns många andra upplägg som är bra, kör nåt du tycker är kul.
Karin Svensson
1965 • norrköping
#9
30 oktober 2017 kl 08:21
Gilla
Hej igen!
Sitter här och googlar runt igen.
Joggs marathon program är ju på 12v.
Szalkais 26v.
Att starta i mars enl jogg känns lite darrigt inför Sthm marathon, utan löpschema innan.

Hur tänker ni?
Börja nu i 12 v på mara schemat på tidsmålet 30 min ” långsammare”, och sedan i mars fortsätta enl nästa program?

El kan det bli för tufft?
Tar mer än gärna emot reflektioner på detta.
Thomas Abrahamsson
1988 • Stenungsund
#10
30 oktober 2017 kl 09:23
Gilla
Schemat på jogg är ju inte från otränad till 3:30 maratid. Det förutsätter ju att du har en grund och vinterträningen kan du absolut göra utan schema. Schemat kan hjälpa till att få in farten lagom till loppet. Som Oldboy skriver att springa i marafart i slutet av långpass tex.

Normalt brukar man försöka undvika zon 3, men inför maran är det ofta precis där man hamnar och du kommer behöva träna i den farten också.
Ett av mina stora misstag inför Göteborgsvarvet i år (följde inte schema i år men gjorde det förra året) va att jag inte hade sprungit tillräckligt mycket i just tävlingsfart!
1961 • Oskarshamn
#11
30 oktober 2017 kl 10:23
Gilla
Jag brukar som #4 använda något av Joggs eller Szalkais program som grund och inspiration, men improviserar sedan ganska fritt utifrån dem. Som flera här redan har framhållit är variationen viktig, och det är väl en av programmens uppgifter, att få en att träna på olika saker. Det viktigaste är som sagt ändå att träningen verkligen blir av, så det gäller att hitta (på) pass som känns inspirerande. För mig innebär det rätt mycket njutningsfull löpning i lusigt tempo, särskilt nu under vinterperioden. Med många sköna mil i benen brukar det kännas bra att öka fart och intensitet framåt vårkanten.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.