Löpning Kom igång 10 inlägg 1450 visningar

Göteborgsvarvet...

Hanna
1988 • Göteborg
#1
12 oktober 2008 - 13:15
Gilla
Jag har, ett kanske lite orimligt mål men jag skulle vilja klara av att springa hela Göteborgsvarvet kommande maj.
Men, jag är helt otränad nu.

Gjorde en första runda i förgår och sprang då ungefär 3,8 kilometer på 40 minuter.
Kan jag få tips, hjälp och råd på hur jag kan träna upp mig, hur ska jag lägga upp träningen? Hur ofta, hur långt, hur länge?
Hur ska jag komma igång?

Tack på förhand!
/ Hanna
Andreas Eldh
1984 • Stockholm
#2
12 oktober 2008 kl 14:12
Gilla
På marathon.se finns ett träningsprogram som man kan följa: http://www.marathon.se//traningsprogram/vecka.cfm?Pro_ID=24&Ph_ID=13&Rac_ID=129

Annars är väl det generella tipset att skynda långsamt och lyssna på kroppen. Kombinera gärna löpträningen med något annat, typ styrketräning eller gympa eller vad du nu tycker om.
1982 • Lund
#3
12 oktober 2008 kl 15:31
Gilla
Jag gjorde samma sak för två år sen och började på ungefär samma nivå och t.o.m ännu lite senare, och det gick! Så det kan du absolut klara!

Men som Andreas säger, ta det lugnt. Jag fick lite problem med ena fotleden någon månad efter loppet, antagligen för att jag lite hybris och trodde att jag kunde bli mkt bättre jättefort om jag tränade som tusan. Det resulterade till flera besök hos sjukgymnasten och enda träningen på att tag blev att sitta på en stol och försöka fösa en handduk fram och tillbaka på golvet.Så låt träningsnivån öka långsamt är mitt tips.

Och de träningsprogrammen är bra. Men skulle du missa någon dag här och där eller få kasta om/ springa kortare osv så hoppa inte av det för det. Om du har svårt att följa dem exakt så se dem mer som en riktlinje än ett strikt schema.

Och har du tillgång till gym är löpband ett bra alternativ på vintern. Utomhus är givetvis bättre, men om det är snöslask och beckmörkt är det bättre att ta några kilometer på bandet än att stanna hemma.

Ja, och en annan grej! (Oj vad mycket jag hade att säga om detta - men upptäckte löpning på samma sätt som du och är jätteglad över det.) Börja prenumera på en löptidning vetja! Då får man tips, inspiration och en spark i r-ven att fortsätta. Jag tycker att Runners World är bra för att den går att läsa även om man inte redan är expert på ämnet. Många bra "grundtips".

Och till sist - Att skriva ner hur mycket man springer är skoj och bra för då ser man hur man förbättras (förhoppningsvis). Och det triggar ju till att fortsätta.


Lycka till!


Zenita Norberg
1979 • Dvärsätt
#4
12 oktober 2008 kl 17:32
Gilla
Ahhh kul att se att det är flera otränade som skall vara med.....
JA längtar till varvet
1956 • PARTILLE
#5
12 oktober 2008 kl 18:46
Gilla
Hanna. Du kommer att fixa Götebrogsvarvet 2009. Inga problem. Det som gäller är kontinuerlig träning. Bröja med små korta distanser och öka på dosen i lagoma portioner. Du kommer själv att känna när Du kan öka upp lite.
Det gäller att ha tålamod och skynda långsamt. Häng med på Jogg.se träningskvällar som körs på Skatås.
Christina Thorén
1964 • skärhamn
#6
12 oktober 2008 kl 19:01
Gilla
Hejsan Hanna!
Det kommer att gå superbra! Jag sprang mitt första i år och började min träning 2:e januari i år. Varvade löpning med lite olika pass såsom body pump, toning. Räknade sedan ut att jag sprang i snitt 1,5 mil i veckan fram till varvet, mest i april. Den mest vanlitga sträckan jag sprang var 5,7 och som mest ca 19 km någon enstaka gång. Jag sprang hela tiden på varvet och kom runt på 2,13 och jag nästan grät av lycka när jag kom i mål...så du som är ung o pigg fixar det lätt. Så anmäl dig genast om du inte gjort det för då peppas man ännu mer.

Lycka till!
Hanna
1988 • Göteborg
#7
13 oktober 2008 kl 00:11
Gilla
Tack allihop för super tips!
Jag är riktigt peppad nu!!
Prövar att komma igång med marathon.se´s guide. Bara det att jag ju är så taggad nu, känns nästan löjligt att bara gå ut och promenera tre gånger i veckan då. Men smart. För Emma, jag är inge sugen på att puta handdukar fram och tillbaka över golvet ;)
Och Stefan, jag kommer kanske förbi Skatås någon gång när jag kommit igång lite!
Än en gång, tack alla!
1974 • Göteborg
#8
13 oktober 2008 kl 08:38
Gilla
Jag började November/December förra året och jag klarade springa på 1,43 så det är klart du klara det...

I år hoppas jag på under 1.37 fast jag har haft lite oflyt, varit mycket som har gjort att jag inte har kunnat träna som jag vill..
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#9
13 oktober 2008 kl 15:27
Gilla
Benny: Kollade lite ditt upplägg, och det var ju lite annorlunda! Kul att det finns olika sätt att nå sina mål, det ser ju ut som du i princip bara sprungit sk "junk-miles" i nått mittemellantempo?
Johan
1981 • Stockholm
#10
13 oktober 2008 kl 21:01
Gilla
Det enda tipset jag har är att öka träningsdosen långsamt... Jag ökade alltför fort förra året i Mars inför varvet och benhinnorna tackade för sig en vecka före varvet. Försök köra några pass i veckan med korta distanser nu i början och öka långsamt (tror man brukar säga max 10 procent per vecka). Viktigare att man är ute och håller igång kroppen länge än att man springer en viss distans om du frågar mig. Lycka till!

PS. Jag har kört mycket lågpulsträning nu, det fungerar bra om man vill spara på kroppen. Blir du sugen på lågpuls finns det en hel del trådar om det i forumet.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.