Löpning Kom igång 6 inlägg 642 visningar

Göteborgsvarvet 2025 - hur börja nu?

Tobjoern
Kristianstad
#1
12 augusti 2024 - 09:27
Gilla
Hej!

Jag ska springa Göteborgsvarvet 2025 och undrar nu hur jag ska göra för att komma igång på vettigast sätt utan att skada mig? Jag kan troligtvis ut och springa 10 km idag på ren vilja, men det skulle nog vara slitsamt.
Innan pandemin hade jag planer på Göteborgsvarvet och sprang då som bäst 10km på 53 min.
Detta var typ sist jag sprang och då var jag även 15kg lättare.

Hur ska jag starta upp löpningen igen för att kunna genomföra Göteborgsvarvet på ett så bra sätt som möjligt, gärna under 2h?

Så, alla inbitna, ge mig era bästa tip 😊

1989 • Alingsås
#2
12 augusti 2024 kl 09:45
Gilla
Hur mycket i veckan hinner du träna?
Hur mycket har du tränat tidigare i ditt liv?
Är det 15kg tyngre - men inte mycket överviktig?
1971 • Nykvarn
#3
12 augusti 2024 kl 10:12
2 Gilla
Utifrån hur mycket du kan och vill träna, utan att försaka annat du vill ska rymmas i tillvaron så sätt en grundstruktur för varje vecka, det är bra om den kan innehålla löpning tre gånger i veckan, kan du få till fyra löppass är det ännu bättre men två är bättre än ett pass. Det viktiga är att träningen blir av varje vecka. Ägna augusti och september åt att enbart springa lugna pass enligt denna struktur, så lugna att du kan prata samtidigt som du springer, spring gärna tillsammans med någon så undviker du att springa för fort. Den lugna träningen stärker leder, senor, ligament och skelett men bygger också kapacitet för hjärta och lungor. I oktober byter du ut ett av passen mot ett enklare fartpass, fartlek eller intervaller som inte heller ska gå på max. Samtidigt börjar du utöka ett av de vanliga passen så att det blir lite längre. Kör på så fram till jul. Ett av passen får gärna gå i ett mer kuperat spår med backar.

Efter jul fortsätter du bygga upp ditt längsta pass från en timma, till 1h10 min, 1h15, 1h20 min o s v. Så småningom springer du två timmar i lugnt tempo utan större problem. Fortsätt med lite snabbare löpning en gång i veckan, öka inte i första hand farten du springer i, utan öka istället tiden du tillbringar i högre ansträngning.

Det enskilt viktigaste är den kontinuerliga träningen vecka ut och vecka in, utan långa avbrott för skador och motivation, vad exakt du gör spelar inte så stor roll så länge merparten av träningen är lugn (extra viktigt om du är skadebenägen och inte så van) och att du någon gång i veckan tränar så du blir rejält flåsig och svettig. Lycka till.
Tobjoern
Kristianstad
#4
12 augusti 2024 kl 13:26
Gilla
3 pass löpning i veckan hade jag tänkt börja kanske 4 när jag kommit igång lite. Vill bara inte börja för hårt, då det var längesen jag sprang kontinuerligt och just att jag väger lite för mycket.
Jag skulle säga det är 15-20kg övervikt. Väger 103 på 188cm och inte muskulös på något sätt.
Så det är också en plan att tappa lite vikt till loppet.

Det låter vettigt ägna augusti och september åt lugn löpning. Men säg man kör tre pass, ska de vara olika längd på alla då eller ska man köra samma längd/tid under augusti/september tex?
1971 • Nykvarn
#5
12 augusti 2024 kl 13:48
Gilla
Det är inte fel att redan nu vara ute något längre på ett av passen men då ta det försiktigt. Jag skulle främst nu fokusera på att etablera vanan att vara ute och springa tre gånger i veckan, det tar 1-2 månader att sätta en vana. Vill du ha variation skulle jag variera VAR du springer så att du inte alltid springer samma runda, det blir enformigt och inbjuder till att börja tävla med sig själv.
Oliver
1984 • Göteborg
#6
31 augusti 2024 kl 08:55
Gilla
Det verkar vara 80-tals tema 2025.

Någon som har inside-info angående bansträckningen? Kör man en karbonkopia på banan från 1980 mån tro?

Vilka sorters superskor rekommenderas? Man vill ju ha fjung i steget men inte alltför aggressivt ty det är trots allt 21 km det handlar om. Man vill kunna njuta av omgivningen oxå.

Har ni med er lite sportgel i kappsäcken när ni springer?

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.