Löpning Skador & Rehab 13 inlägg 5132 visningar

Hälkudden hjälp

Mille
1987 • knivsta
#1
5 augusti 2016 - 13:21 (Redigerad 5 augusti 2016 - 13:23)
Gilla
Började för 10 dagar sedan med rejäl smärta när jag vaknade och sedan dess bara fortsatt. Jag var hos sjukgymnast igår som säger att hälkudden ej dämpar ordentligt. 2 månader utan löpning och beställt hälkuddar. Jag läser på nätet att hälkudden ej kan bli helt bra igen och massa annat domedags berättelser. Hjälp stämmer detta?! Kan någon här lugna mig? Hur lång är rehab? Hade tusen frågor till sjukgymnasten med fick bara luddiga svar. Känns som en ganska central funktion att kunna gå. Just nu ont värre i hälen och runt om. Måste ju kunna gå att rehaba? Vill kunna springa så snart som möjligt.
Ingrid B
1970 • Hägersten
#2
5 augusti 2016 kl 14:04
Gilla
Kanske denna tejpning lan hjälpa: http://www.youtube.com/watch?v=qD7-zd1u26k&sns=em

Jag har lärt mig den tejpningen för att använda hälkudden hoptryckt så att den dämpar min hälsporresmärta, men fungerar nog för ditt bekymmer med. Man ser inte riktigt på filmen att när du lägger tejpbitarna tvär över hälen så ska du klämma åt kudden under foten lite, så blir den tjockare att gå på. Hoppas det lindrar dina problem!
Hobbylöparn
Östermalms IP
#3
5 augusti 2016 kl 14:16
Gilla
Vilka skor springer du vanligtvis i?
Mille
1987 • knivsta
#4
5 augusti 2016 kl 14:51
Gilla
Jag springer i ett par vanlig Nike för typ 900kr. Har slängt mina vans och införskaffat ett par vardagsskor med bättre dämpning. Ska även köpa nya löpskor när jag nu kan springa igen. Misstänker att problemen uppkommit pga dåliga skor i vardagen typ kostymskor och vans med dålig dämpning. Kroppen har ej förvarnat. Sprang utan någon smärta dagen innan jag vaknade med smärta. Nu gör det ont när jag sätter ned foten och springa är omöjligt. O sjukgymnasten gav luddiga svar och läser man på internet blir man ju livrädd.
Mille
1987 • knivsta
#5
5 augusti 2016 kl 14:56
Gilla
Tack Ingrid, Dock sa sjukgymnasten att jag inte skulle tejpa utan använda hälkuddeskydd som jag nu beställt. Jag undrar mest om detta försvinner och man kan gå normalt igen? Hur lång tid det tar?! Om det finns något man själv kan göra förutom bättre skor?
Ingrid B
1970 • Hägersten
#6
5 augusti 2016 kl 15:59
Gilla
Ok, då förstår jag.
Jag fick tips om att gjuta hälkoppar för att slippa tejpning, de hälkopparna trycker ihop hälkuddarna så att de blir tjockare, men istället valde jag tejpning nu i sommar eftersom jag varit så mycket barfota i samband med bad och vill inte ha skor inomhus.
Har du fullt förtroende för din sjukgymnast? När du säger "hen är luddig", så fundera på att byta. Jag har kämpat från augusti förra året till maj i år när jag träffade rätt sjukgymnast som fått mig att läka genom stötvågsbehandling och enkla tips för att jag ska komma framåt med rehab.
1962 • Öjebyn
#7
5 augusti 2016 kl 23:18
2 Gilla
Jag har haft "punkterad hälkudde" som min sjukgymnast kallar det. Tejpningen i filmen ( #2 ) har hjälpt mig. Då har det gått att springa obehindrat. Dock med viss ömhet/smärta morgonen efter. Det tog 6-8 månader av tejpning innan jag blev tillräckligt bra att springa utan tejp. Tejpa HÅRT. Prova också en anatomisk sula med stöd för hålfoten. Glöm domedagsberättelserna, det går att bli bra.
1972 • Sävedalen
#8
7 augusti 2016 kl 15:24
2 Gilla
Har lidit av hälsporre/plantar fascit i över tio år. Hälkuddar, ilägg, stötvåg och ultraljudbehandling har hjälpt för stunden men inte i det långa loppet. Nu smärtfri då jag ändrat mitt rörelsemönster. Klampar inte längre när jag går/springer utan har fokus på att röra mig mjukt och tyst. Kroppen självläkte på några dagar och tio års smärta är som bortblåst. Lycka till.
1973 • Alingsås
#9
7 augusti 2016 kl 15:44
1 Gilla
Har haft komprimerad hälkudde med tidigare. Tejpning enl. #2 hjälpte inte ett skvatt tyvärr. Ej heller lösa hälkuddar att lägga i skorna.
Var sedan hos Sportskadekliniken i Vänersborg som formgjöt ett par iläggssulor till mig. Smärtan borta på ett par dagar o har sedan ej återkommit.
Mitt tips: Åk till en specialist och formgjut iläggssulor.

Hoppas du får ordning på besvären.
Mille
1987 • knivsta
#10
8 augusti 2016 kl 13:12
Gilla
Stort tack för alla grymma svar. Jag ska åka till ett idrottskadecenter nu i veckan och få detta kollat en gång till och se vad dem föreslår. Det värmer en gammal mans hjärta att folk är så snälla och peppande. Jag ska bli kvitt detta. Först kände jag uppgivenhet och förstod ingenting. Sedan förnekelse och nu känner jag bara jag ska bli kvitt detta. Jag återkommer hur det går. Har slängt alla skitskor och tejpat foten varje morgon till en början nu.
1952 • Varberg
#11
8 augusti 2016 kl 14:21
Gilla
Du beskriver smärtan som intensiv och att den kom tämligen plötsligt. Man ska ju alltid ha stressfraktur i åtanke så du kan ju ta upp den frågeställningen också. Verkar dock ganska osannolikt om du inte belastat mycket.
Eva Elings
1962 • Stockholm
#12
8 augusti 2016 kl 14:23
Gilla
Det är väl nåt liknande problem jag har. För lite kött under hälarna helt enkelt så då och då drabbas jag av inflammation. Försöker motverka det genom liggande streshing varje morgon innan jag går upp. Det verkar som att mina fötter mår bra av liten klack (blir mindre spänning i senorna då) samt i rejält sviktande skor. Joggingskorna är bäst och då brukar jag även få plats att röra på tårna lite, vilket är gynnsamt. Har man tunnt med kött under hälarna så får man nog lära sig att leva med att ta hand om dem på rätt sätt. Jag gjorde en massa behandlingar och använde diverse inlägg tidigare år men har med tiden hittat vad som hjälper för mig. Jag blev trött på behandlingarna en vacker dag och bestämde mig för att det inte skulle få stoppa mig från att göra det jag vill - så jag började dansa salsa och sen med tiden läkte inflammationen. Yoga och stresh är viktigt! Jag har också märkt att jag får mer ont av promenader än vad jag får av joggning - kanske gör jag ett gynsammare avstamp vid jogg. Jag brukar också massera foten på undersidan med en tennisboll - ontskönt! Kan vara skönt att ha på lokalt smärtstillande gel ibland - kanske på morgonen när man har som ondast. Det finns också en del bra övningar på youtube mot plantar fasciit som det ju heter/beror på i mitt fall (plattfot). https://www.youtube.com/playlist?list=PLceM3XDDMrgEOA47JG3RZoqbE9l5jDzlS
1972 • Sävedalen
#13
8 augusti 2016 kl 17:59
1 Gilla
Kan tillägga att jag numera går barfota hemma, ute som inne och stärker fötterna. Har även införskaffat minimalistiska Merrell Vapor Glove som jag springer i samt ett par sköna Vivobarefoot till vardags. Borta är alla dyra ilägg, som ändå inte hjälpt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.