Löpning Träning 16 inlägg 11492 visningar

Träna för bättre andning

1975 • Varberg
#1
23 maj 2016 - 19:58
Gilla
Nu så här dagarna efter mitt andra Göteborgsvarvet så finns inspirationen för att bli ännu lite bättre. För 2 år sedan sprang jag varvet för första gången och efter att ha plågat mig igenom de sista 3-4 km:arna så tog jag mig i mål på 2:14. Satte då upp målet att klara det på under 2 timmar 2 år senare, alltså i år. I år var jag betydligt mer förberedd, hade sprungit många fler långa pass i spannet 15-21 km (hade innan första varvet aldrig sprungit längre än 16 km) och tränat en hel del styrka och löpteknik. Dock inte så många intervallpass som jag tänkt. Årets varv gick precis som jag hoppats på så trots att det var trångt och svårt att hålla ett jämnt tempo så sprang jag i mål med förhållandevis lätta steg på 1:59. Jag hade inga problem med att hålla fart på benen och hela kroppen kändes stark hela vägen. Det som gjorde att jag inte kunde springa fortare var att jag nästan hela loppet låg på gränsen för att få håll. För att inte få det har jag lärt mig att om jag koncentrerar mig på andningen och andas ännu djupare och framför allt mycket kraftigare (typ som att blåsa upp en ballong) så kan jag undvika att det blir värre. Det fungerar oftast men det känns inte på något vis naturligt att andas på det viset. Alternativet för mig om jag ska öka tempot är att gå över och andas ytligare/fortare men då brukar pulsen gå upp för mycket så att jag hamnar över min tröskelpuls och jag börjar ganska snart bli illamående. Fungerar ju vid en spurt i mål men knappast annars. Har rådfrågat om det här med andning några gånger men oftast fått som svar att det ger sig med tiden, andningen reglerar sig själv. Nu har jag sprungit rätt många år och de senaste åren mer strukturerat. ”Flåset” borde blivit bättre men som jag upplever det så blir kroppen starkare men flåset blir inte bättre alls i samma utsträckning. Är det bara intervaller som gäller eller kan jag träna på andra sätt för att andningen ska fungera bättre/bli effektivare? Har aldrig träffat på någon som upplever det så tydligt som jag att benen orkar så mycket mer än vad flåset klarar av trots många timmar i löpspåret.
Birgitta Wallenborg
1964 • Moheda
#2
23 maj 2016 kl 20:32
Gilla
Yoga kan ge dig en bättre kontroll på din andning. Kolla på nätet efter andningsövningar eller vänd dig till en yogastudio
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
23 maj 2016 kl 20:45
Gilla
Håll är väl nån sorts kramp i mellangärdet, eller? Fick det ganska ofta förr, aldrig numera, peppar, peppar. Det finns grejer att stoppa i munnen som gör motstånd, påstås vara bra för att stärka andningsmusklerna. Kan vara värt ett försök.
Intervaller och backpass är säkert också bra, det är ju vad man använder för att "få upp flåset".
1972 • Ljungby (Älmhult)
#4
23 maj 2016 kl 22:29
Gilla
Finns många sätt, intervaller är väl det första man tänker på när man tänker löpning, men finns även alternativträning som skidåkning och cykling. Vill man träna specifikt på bukandningen, så kan yoga vara ett sätt annars förekommer det bukandningsträning även inom teater, sång eller blåsinstrument. Där ett sätt kan vara att ligga på golvet på ryggen med en bok på magen och se till att boken rör sig när man andas.
1975 • Varberg
#5
24 maj 2016 kl 14:52
Gilla
Tack för era svar! Det blir ett och annat yogapass för att mjuka upp höfterna, så jag ska försöka lägga till lite övningar för andningen också. Kör lite spinning- och crosstrainerpass emellanåt, i vintras betydligt mer eftersom jag hade en fot som behövde tränas upp efter en seninflammation. Upplever på dom passen aldrig några problem med andningen, där är det benen som begränsar. Känner aldrig att jag får mjölksyra när jag springer (förutom vid backintervaller) men vid spinning och på crosstrainern kan jag få det.

Det verkar inte som att man har kommit på vad ”håll” egentligen är men någon form av kramp är det ju. Många får det om man tränar för nära på måltid. För mig verkar inte det spela någon roll annat än att jag blir lätt illamående om jag äter för mycket, för nära inpå ett löppass. I lördags hade jag inte ätit något på 3 timmar innan loppet med undantaget för ett par bitar mörk choklad.

Problemet med håll har kommit det senaste halvåret, innan var det oftare att jag tog i så mycket att pulsen blev för hög och jag blev illamående och det begränsade mig. Nu har jag snarare börjat få svårt att komma över min tröskelpuls bara för att jag börjar få håll istället. Det har även hänt att jag på mina lågpulspass får håll. Då har jag kommit på mig själv att jag inte andats tillräckligt och då har det ibland hjälpt att öka tempot för att få till en bättre andning. Den största skillnaden i min träning är att jag övergått till att springa fler pass med låg puls, funderar på om det har med det att göra?
1972 • Ljungby (Älmhult)
#6
24 maj 2016 kl 16:17
1 Gilla
Bra genomgång av de hypoteser som finns om håll: http://traningslara.se/hall-vid-traning-vad-ar-orsaken/
Karl-Johan Forsvall
1965 • Långås
#7
24 maj 2016 kl 20:47
2 Gilla
Måste bara säga att det är ganska fascinerande att man inte ens vet vad håll är och vad det beror på i dagens vetenskap och medicinforskning. Det är ju ändå något väldigt vanligt förekommande... När jag var yngre fick jag ibland håll, och fick då uppmaningen att plocka upp en pinne och krama den hårt hårt när jag sprang. Vad jag minns hade detta viss effekt. Jag tror det berodde på att man då flyttade fokus från hållet till den krampaktigt kramade pinnen, att man "lurade kroppen" helt enkelt, så att den glömde att den skulle ha håll.
Thomas Abrahamsson
1988 • Stenungsund
#8
25 maj 2016 kl 00:43
Gilla
Jag hade håll i många år som yngre varje gång vi va ute och sprang med fotbollslaget. Hade överlägset bäst kondition men fick trots det alltid håll efter ca 2km tills löpningen va klar. Aldrig annars! Jag fick plocka upp stenar först för att, precis som inlägget ovanför, tänka på något annat. Sen kom jag på att jag kunde krama tummarna istället och sprang så länge länge! Säkert placebo men funkade för mig :)

Men en vinter med extra mycket löpning med laget så slapp jag äntligen hållet. Antagligen blev jag ännu bättre tränad och det löste det. Nu efter en del år och löptränar mer så har jag nästan aldrig problem med håll, mer än om jag slarvar med med att äta för tätt inpå (väldigt känslig för det).

Min gissning är att prova köra intervaller och se hur det utvecklar sig. Lycka till!
1975 • Varberg
#9
25 maj 2016 kl 07:43
Gilla
Artikeln om håll är intressant men ger mig inga svar på varför jag börjat få det så ofta nuförtiden.

Ska försöka få till fler intervaller och prova några andningstekniker när jag kör mina lugna pass.

Kan tillägga att jag aldrig varit så vältränad som nu, starkare och mer uthållig, men trots att jag springer betydligt mer nu än för 2-3 år sedan har jag inte blivit snabbare på milen. Målet att komma under 50 min på milen hägrar men känns lika långt borta nu som då.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#10
25 maj 2016 kl 09:25
2 Gilla
Prova att träna mer bålstyrka för att undvika att få håll.
HF Löfgren
1968 • Malmö
#11
25 maj 2016 kl 10:54 Redigerad 25 maj 2016 kl 10:55
Gilla
Lars #10 kanske är något på spåren. Har faktiskt inte tänkt på det förrän jag läste hans inlägg.

När jag började löpträna för 3 år sedan hade jag håll på i princip varje pass. Det var tom så att jag sprang med en sten/kotte i varje hand direkt från start. Efter ca 6 månader började jag lägga till styrka (inklusive bålstyrka) i min träning och problemen med håll har i stort sett försvunnit nu.

Har bara varit glad att problemen försvann och aldrig sett sambandet med att jag började med bålstyrka. Kanske finns det ett samband där?
Lisa Wahman
1974 • Örebro
#12
25 maj 2016 kl 10:59
Gilla
Håller med #10 och 11! hade stora problem med håll tidigare. Kunde heller inte dricka eller äta för tätt inpå. Även jag med en superkrånglig mage. Sedan jag ökat löpmängd (successivt förstås) och lagt till bålstyrka är bekymren som bortblåsta. Idag kan jag bälga i mig litervis UNDER pass utan minsta känning, tidigare kunde jag knappt fukta munnen :)
1975 • Varberg
#13
25 maj 2016 kl 11:26
Gilla
Jag som aldrig har varit så mycket för styrketräning har det senaste året fått in det som en rutin och märkt en betydlig skillnad när jag springer. Inte på andningen men på hållningen och stabiliteten i hela överkroppen. Åtminstone 1 pass i veckan är styrka och då med fokus på bålen. Sen blir det lite armhävningar varje dag och plankan (statisk och/eller dynamisk) lite då och då utöver styrkepasset. Hur mycket bålstyrka tränar ni och har ni några övningar som kan vara extra bra. Jag kör inte på gym utan tränar hemma (fast vi har en roddmaskin och den använder jag emellanåt).

Har idag varit ute på en runda och jag började passet lugnt och att bara andas genom näsan ett par km. Då tvingas jag att andas extra djupt. Sedan började jag andas genom munnen igen men försökte behålla den djupa andningen medan jag ökade på upp till tävlingstempo (det jag vill hålla på milen). Fick inte håll denna gången utan pulsen blev den begränsande faktorn istället.
1987 • Stockholm
#14
25 maj 2016 kl 12:02
Gilla
Jag har också STORA problem med håll i perioder. Kan gå månader utan
1987 • Stockholm
#15
25 maj 2016 kl 12:40
Gilla
Jag har också STORA problem med håll i perioder. Kan gå månader utan att jag känner av det särskilt mycket och sedan kan jag plötsligt få håll på säkert tre pass av fyra under några veckor. Har försökt andas annorlunda men det är svårt; när det väl slagit till tycker jag det är svårt att andas "rätt" och att andas djupare i början av passen har inte gjort skillnad för mig.
Det har sabbat träning inför lopp för mig och gjort löpningen mindre njutbar när det pågår. Har kunnat tycka mig märka att det kommer när jag står på gränsen till att utvecklas ytterligare i löpningen.

Har även skämts för detta då det vanliga svaret man får är att det beror på kass kondition. Jag är visserligen bara medelmåttig motionär men upplever att jag är i bra form och jag är ändå ute och springer ca 5 gånger i veckan året om.

Jag tror också att det här med bålstyrkan kan vara en faktor. Jag började slänga in ett par yogapass här och där i höstas med tanke om att det skulle hjälpa mig med andningen och rörligheten (vilket det också gjort). Men sedan jag började fokusera mer på de poser som främjar bålstyrka har jag märkt en klar förbättring med hållen! Kan fortfarande känna av det men det bryter oftast inte ut längre utan blir mer av en känning.

På min senaste halvmara kände jag av det lite efter 12 km men istället för att tänka att det var kört tänkte jag att det får gå som det går - jag kan bara försöka hålla min rytm och göra mitt bästa - och det gick över och jag krossade mitt tidigare PB med nästan 10 minuter utan några fler besvär med håll under loppet. Jag tror att ju mer uppmärksamhet man ger håll desto värre blir det - men det finns ju grader av det och ibland är det ju svårt att ignorera det och slappna av när kroppen bara vill spänna sig.

Det är kanske för tidigt för tidigt att ropa hej redan nu men jag tror verkligen att det här med ökad bålstyrka hjälpt mig att få bukt med hållen och att hantera den bättre när den väl kommer. Är ingen gymälskare så jag har bara kört på yoga och lite armhävningar.

(Sorry för eventuell dubbelpost, skriver från mobilen och verkar inte kunna redigera inlägg härifån).
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#16
25 maj 2016 kl 12:48
Gilla
En bra bålövning för hemmabruk; Köp ett kvastskaft och fatta det i ett lätt grepp, börja liggande på rygg och rulla sedan ihop kroppen till en "köttbulle", för kvastskaftet till fötterna ( eller ännu hellre för det förbi fötterna och dra in skaftet under benen ), jobba sedan på 10-15 reps.
Vänd sedan till mage och sträck armarna framåt, utför sedan 10-15 ryggresningar.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.