Löpning Träning 132 inlägg 16098 visningar

8-timmars arbetsdag och löpare

Johannes
1987 • Täby
#1
27 april 2016 - 10:08
Gilla
Är lite intresserad av kopplingen mellan arbete och hälsa generellt, men eftersom det här är ett löparforum så fokuserar jag just på löpning. Hur tycker ni att det funkar att vara på jobbet ca 9h/dag och samtidigt gilla löpning, är det oproblematiskt? Personligen tycker jag att det ofta är svårt att hinna njuta av en runda på kvällen efter jobbet. Det blir mer av ett måste och alltid i mörker under vinterhalvåret. Halva grejen med löpning tycker jag är att få vara ute i dagsljus, njuta av naturen och frisk luft.

Om målet med arbete (vilket jag inte vet säkert) är högre levnadsstandard, samtidigt som all forskning visar att fysisk aktivitet och tex dagsljus är grundläggande för att må bra och vara frisk, så förstår jag inte riktigt poängen med långa arbetsdagar. Jag tycker mig se en motsättning här. Jag tror många (inklusive mig själv) känner att tiden för löpning/träning efter jobbet är väldigt begränsad, i synnerhet om man har andra intressen än enbart löpning. Om man dessutom gillar att springa lite längre rundor så går ju i princip hela kvällen åt till detta. I målet om högre levnadsstandard borde ju rimligen hälsa vara något centralt.

Vore kul att höra era reflektioner kring det här.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 > > >
1965 • Kungsholmen
#21
27 april 2016 kl 17:33
2 Gilla
Jag tycker att 40h's arbetsvecka är för mycket generellt och det är svårt att känns livskvalitet med den arbetsmängden om man inte bokstavligen älskar sitt jobb.

Däremot har jag inga alls problem med att orka med löpningen efter en 8+1h's arbetsdag, för mig är det arbetet som är problemet inte löpningen.

Jag har de senaste åren hamnat i den behagliga situationen att jag verkligen mår momentant och givetvis långsiktigt bättre av att lunka runt 20 km en mörk och tråkig vardagskväll än att sitta kvar i soffan. Jag finner mer ro på mitt löppass än jag finner framför TVn. De dagar jag inte vill springa fyller en timmes kvällspromenad ungefär samma syfte.

Och då jag numera är frånskild med vuxna barn så har jag i stort sett inga andra plikter kvar och har inga som helst problem med livspusslet längre. Fast arbetstiden strävar jag fortsatt att minska ner på.
Johannes
1987 • Täby
#22
27 april 2016 kl 17:41
Gilla
Intressanta kommentarer.

Det verkar dock vara få som väljer att ifrågasätta 8 timmars arbetsdag, det är mer tips på hur man ska "klara av" att träna och jobba samtidigt. Allt från att transportspringa till att tänka utanför boxen. Jag blir nyfiken, vad är det som gör att ni inte ifrågasätter just arbetstiden? Varför är just 8 timmar optimal tid att jobba? Jag förstår att det är så verkligheten ser ut just nu, men det är ju inget argument för vad som skulle vara optimalt ur ett hälsoperspektiv.
Beata Larsson
1962 • Uppsala
#23
27 april 2016 kl 19:32
2 Gilla
Jag tillhör dem som ifrågasätter 8-timmars arbetsdag, har alltid gjort det och nästan hela mitt vuxna liv jobbat deltid, av den anledning att jag värdesätter min fritid mer än en tjockare plånbok. Jag ifrågasätter 40-timmars arbetsvecka (eller kortare vecka om man jobbar skift, har också gjort det i många år) ännu starkare nu, när jag i mitt nya jobb dagligen träffar människor med utmattningssyndrom... Jag är övertygad att de flesta människor i västvärlden skulle må mycket bättre, framför allt psykiskt, om de hade möjligheten att förkorta arbetsdagen och fick mer tid för familj, vänner och sist men inte minst - fysisk aktivitet i form av löpträning :-)
Beata Larsson
1962 • Uppsala
#24
27 april 2016 kl 19:48
Gilla
Glömde att skriva att en av fördelarna med mitt nya jobb är att jag har en mycket bra sträcka för både transportcykling och transportlöpning. Ca 9,5 km enkelväg och relativt fri från biltrafik :-)
Annie F
1981 • Tullinge
#25
27 april 2016 kl 22:18
1 Gilla
Själv föredrar jag långa arbetsdagar vilket medför fler hellediga dagar och på så sätt mer tid både för återhämtning samt tid för familj och träning :)

Jag jobbar i snitt 11h/pass men önskade att alla mina arbetspass var på 14 (vilket är fallet emellanåt -alltid under sommarmånaderna).

skulle min veckoarbetstid dessutom gå att minska till 32-36h skulle det kännas ännu bättre :)

Mikael S
1960 • Sundbyberg
#26
28 april 2016 kl 00:20 Redigerad 28 april 2016 kl 00:22
Gilla
Jag är inte säker på att just 8 timmar är optimalt att jobba, men eftersom jag inte vill starta eget och bestämma själv så följer jag den arbetstid min arbetsgivare anser vara optimal. Arbetsgivaren optimerar dock inte min träning, utan ser mer på min arbetsprestation. Tycker man det är dåligt får man bli sin egen arbetsgivare.
Om du tror att korta arbetsdagar med mycket löpning ger dig ett försprång i konkurrensen tycker jag du ska satsa på det. Du kan dock komma att märka att de som satsar på lite löpning och mer jobb får mer uppdrag än du får ...

Fö ser man inte någon särskilt imponerande löpaktivitet i din träningsdagbok ;)

Frågan är hur väl en egen verksamhet som syftar till att optimera egen träning skulle gå?
Så länge jag är anställd så löser jag saken genom lunchlöpning, och transportlöpning hem. Så snart jag kan kommer jag att försöka minska på arbetstiden, men jag gör mig inga illusioner om att min arbetsgivare kan tycka det är en dålig väg att gå.
1982 • Avesta
#27
28 april 2016 kl 07:58
5 Gilla
Jag jobbar heltid på skola. Jag är helt färdig när jag kommer hem från jobbet. Så majoriteten av mina pass blir tidiga morgnar, före frukost. Problemet är då bara att man kan glömma champions league på kvällarna :) Somnar runt 21. Hade jag varit arbetslös hade jag säkerligen varit en bättre löpare. Men man har ju räkningar att betala..
Bengt Wahlström
1967 • Skogås
#28
28 april 2016 kl 08:08
Gilla
Transportlöpning och löpning under lunch är lösningen för mig.
Bengt
1979 • Vallentuna
#29
28 april 2016 kl 08:47
Gilla
Förstår inte riktigt hur man hinner med löpning på lunchen. Jag har normalt 30 min lunch.. och att hinna byta om, springa, duscha och äta på den tiden känns lite tight. Äta vid datorn är inte aktuellt eftersom min arbetsdag till stor del består utav att prata i telefonen..
Så för mig är träning på lunchen inte aktuellt.

Skulle jag jobba 6 timmars arbetsdag så är jag ganska säkert på att jag skulle lägga den tiden på mina barn och mitt hem. Vilket iof skulle göra det mindre stressigt att ge sig ut att springa på kvällen.
1990 • Gråmanstorp
#30
28 april 2016 kl 11:48
2 Gilla
Mikael S: Vad jag förstått så diskuteras inte någon elitlöpning/löpning för bättre prestationen utan löpning för bättre hälsa. Det är skillnad!

JR: Jag ifrågasätter också 8h arbetsdag som standard, och vet med mig själv att jag inte skulle klara av det och behålla min hälsa i så bra skick som jag kan nu. Min lösning har varit att ha eget företag kombinerat med extrajobb 2-3 dagar i veckan (och då är det 8+1h arbetsdag).

En av anledningarna till att jag ifrågasätter 8h arbetsdag är de kunder jag får hjälpa som drabbats av utmattningssyndrom/depression. Det är rätt skrämmande att möta 22åringar som mår skit pga för hög arbetsbelastning och för lite återhämtning.

1967 • Åhus
#31
29 april 2016 kl 09:16
5 Gilla
Som arbetsgivare inom transport branschen är jag också mot 8 timmars arbetsdag.
Jag är förespråkare för att vi jobbar mer istället, 13 timmars arbetsdag har visat sig vara en bra variant.
Men i gengäld så arbetar mina anställda bara 3 dagars vecka och har alltså 4 dagars ledigt varje vecka. Kan bli mycket träning om man vill.

Dessutom skapar det fler arbetstillfällen och vi använder mindre resurser vilket gynnar både ekonomi och miljö.

Själv jobbar jag ca 60-65 timmar i veckan men hinner ändå hyfsat med träningen (kan dock vara svårt att följa tränings program) men 2-4 löp pass och 2-3 gym pass i veckan samt transport cykling funkar för mig.

När barnen var små så var det styrketräning i vardagsrummet där barnen var med (och dom älskade det). Pappa pappa !! vi har inte kört arm vävningar ;) ;) (arm hävningar) och många av löp passen var barnen med på cykel. Perfekt träning för dem också.
Det handlar bra om att VILJA.
1978 • Jönköping
#32
29 april 2016 kl 09:31
2 Gilla
En vanlig vecka blir det 35-40h på jobbet. Jobbar som lärare så det blir mycket sittande och stående arbete. Detta i sin tur skapar en rastlöshet som bidrar till att man vill ut och träna. Några gånger i veckan kan jag träna på morgonen eller på lunchen.

Har även två barn som tränar aktivt. Här behövs det skjuts och "vara med" på träningarna. Men detta är oftast bara en fördel då man kan träna under tiden barnen tränar.

Just löpning är väldigt tacksamt för det räcker oftast med en halvtimme. Det finns egentligen inga ursäkter för att man inte hinner träna löpning när man jobbar full tid och har familj.

Däremot får jag ångest inför långa cykelpass på 2-3 timmar då det tar för mycket tid från familjen. Även spontana träningstillfällen utgår eftersom veckorna är fullmatade med schemalagda aktiviteter.

Men utrymmet för träning (och vila) kommer förmodligen öka i takt med att man blir mer effektiv i jobbet och barnen blir mer självständiga.
Jeanette Johnsson
1972 • Storvreta
#33
29 april 2016 kl 09:43
1 Gilla
Jag har förmånen att vara hemmamamma till våra 5 barn.
Så när jag lämnat barnen i skolan hinner jag med mina löppass.
Mannen tränar ofta på lunchen.

Annars blir det tight att få till, då blir det efter nattning.
Sen om båda vill träna blir det ju ännu svårare att få till.
Johannes
1987 • Täby
#34
29 april 2016 kl 11:06
Gilla
Att allt går med vilja är uppenbart, det är inte poängen med diskussionen. Det går säkert att jobba 10h och hinna med familj, barn, vänner och träning. Frågan är bara varför? Har man ett jobb som man stormtrivs med - och samtidigt värderar jobbet högre än t.ex. familj, vänner, hälsa, träning och dagsljus - då förstår jag. Men att det skulle vara standard med just 8h när forskning samtidigt visar att fysisk aktivitet och dagsljus är grundläggande för hälsan, har jag svårt att förstå. Jag tycker dessutom det finns utrymme att ta till vara på de produktionsökningar som varit de senaste åren och använda det till ökad fritid. Ny teknik har dessutom gjort att majoriteten av alla jobb är stillasittande inomhusjobb, vilket borde vara ytterligare en anledning för att förkorta arbetstiden.

Förslaget att jobba fler antal timmar per dag och få fler lediga heldagar tror jag skulle funkar på en del yrken, men långt ifrån alla. Tror tex att jobb där det krävs fokusering inte skulle gynnas av 13h arbetsdagar, däremot kanske man kan sitta o "sova" i lastbilen så länge ; ). Jag tror även på att det är bra att röra på sig varje dag, vilket skulle bli svårt under de dagar man jobbar 13 timmar
Mikael S
1960 • Sundbyberg
#35
29 april 2016 kl 13:19
Gilla
"Om målet med arbete (vilket jag inte vet säkert) är högre levnadsstandard, samtidigt som all forskning visar att fysisk aktivitet och tex dagsljus är grundläggande för att må bra och vara frisk, så förstår jag inte riktigt poängen med långa arbetsdagar."

Jag tror du måste skilja på vilket mål du har med att arbeta, och vilket mål din arbetsgivare har med att du utför ett arbete. Det är inte säkert att målen är exakt desamma, och slutresultatet blir sannolikt en kompromiss, där ni båda kan uppfylla delar av de mål ni tycker är viktiga.

Svaret på frågan varför man jobbar är ju vanligen att man behöver försörja sig, men kan också vara att man gillar jobbet, tycker om den intellektuella eller fysiska utmaningen eller en kombination av skäl.

Det står dig ju fritt att 'ta till vara på de produktionsökningar som varit de senaste åren och använda det till ökad fritid', men det innebär förmodligen att du får lägre ersättning.

Hela livet innebär ju att väga olika mål och önskningar mot varandra, och söka optimera sina val efter eget sinne och de möjligheter som finns. Tillräckligt många verkar tycka att normalarbetstiden idag går att kombinera med andra åtaganden och intressen, om så inte vore fallet skulle ju folk inte jobba åtta timmar om dagen. Att du tycker det är konstigt kan ju vara för att du gör andra prioriteringar.
Eller missförstår jag din fråga?
Johannes
1987 • Täby
#36
29 april 2016 kl 14:11 Redigerad 29 april 2016 kl 14:13
4 Gilla
#35 Jag tror helt enkelt att 40 timmars vecka inte är optimalt ur ett hälso- och livskvalitetsperspepektiv. På samma sätt som vi ändrade från 48 till 40 timmars vecka borde vi - i och med den ökade produktiviteten - kunna minska till tex 30 timmar. Varför är du så fast vid just siffran 40? Vad är det för formel som har kommit fram till att just den arbetstiden gör att vi optimerar vår livskvalité och hälsa?
Mikael S
1960 • Sundbyberg
#37
30 april 2016 kl 00:56
1 Gilla
Förmodligen har du rätt, det finns inget som säger att just 40 timmar är optimalt ur hälsoperspektivet. Nu driver ju de flesta arbetsgivare inte sin verksamhet främst med fokus på just ditt hälsoperspektiv, men om du tror att du kan bli konkurrenskraftig på att göra det säger jag "knock yourself out"
Den arbetstid vi har är inte till för att optimera vår livskvalitet och hälsa, den är en kompromiss mellan vad vi måste göra, vad vi vill göra, vad vi kan göra, och vad som är möjligt att göra, precis som jag försökte förklara tidigare, tydligen utan framgång.
Jag tycker överhuvudtaget inte att vi skall ha en lagstadgad arbetstid, det är upp till varje arbetstagare och -givare att komma överens om vad man vill, så du får jobba precis så mycket, eller lite, som du vill, så länge du hittar någon som vill betala dig.
Eller vill du reglera i lag vad just du råkar tycka är optimalt för dig, så att det gäller för alla andra?
Det har vi ju sett en del dåliga exempel på genom tiderna ...
Johannes
1987 • Täby
#38
30 april 2016 kl 08:15 Redigerad 30 april 2016 kl 08:19
Gilla
# 37 Efter en snabb googlesökning så ser jag att motiven till lagen om 8 timmars arbetsdag år 1918 var just av hälsokaraktär, se t.ex här http://www.marxistarkiv.se/arbetsvillkor/8timmarsdag.pdf
Varför skulle inte hälsoskäl kunna motivera ytterligare en arbetstidsförkortning, menar du?

Och jag vill såklart inte att alla ska anpassa sig efter vad jag tycker. Men eftersom vi har en lagstiftning om arbetstid (vilket jag tycker är bra) så måste det väl vara möjligt att ha en åsikt om innehållet?

Jag har för övrigt inga problem att ändra min åsikt i frågan. Om någon presenterar bättre argument för att INTE minska arbetstiden, så ändrar jag mig gärna. Jag tror på det som det finns goda skäl att tro på. Och just nu tycker jag att det finns goda skäl till att minska arbetstiden.




Hobbylöparn
Östermalms IP
#39
30 april 2016 kl 11:42
2 Gilla
Jag vill påstå att merparten av de som jobbar på kontor inte lägger 8 timmar på faktiskt arbete. Väldigt mkt tid går bort i snack med kollegor, fikor, surfa på jogg.se mm. Således kan man korta ned arbetstiden utan att arbetsgivaren förlorar något. Motprestation bör vara att alla jobbar koncentrerat hela tiden man är på jobbet.
1965 • Kungsholmen
#40
30 april 2016 kl 12:12
3 Gilla
Jag tycker öht att det är lite omodernt att avlöna folk efter hur många timmar de arbetar. Det är ju resultatet som är det viktiga och inte hur många timmar man vistas på jobbet.
Arbetsgivaren borde strunta i hur många timmar jag jobbar om jag sköter mina arbetsuppgifter.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.