30 april 2016 kl 22:58
Redigerad 30 april 2016 kl 23:06
Det är en intressant studie som Gabriel länkar till i #602, men icke desto mindre så ger den egentligen upphov till betydligt fler frågor än svar. Den största anledningen till detta, som jag ser det, är att den inte säger någonting om graden av polarisering.
Om vi antar att en löpares gräns mellan ”Low Intensity” och ”Moderate Intensity” går vid 5:00 min/km så har nämnde löpare per definition tränat enligt den magiska 80/20-principen om 80 % av den totala träningstiden utförs vid en jämn distansfart av 5:01 min/km och resterande 20 % vid en lika jämn fart av 4:59 min/km. Samtliga pass kan alltså utföras vid ungefär samma tempo, men här gäller det förstås att se upp så att inte båda typerna av pass hamnar på fel sida gränsen.
Som flera har varit inne på är det troligtvis gynnsamt att öka polariseringen ju större mängd/vecka man tillryggalägger. Men hur mycket och på vilket sätt är fortfarande föremål för diskussion. Dessutom gäller det väl att undvika det svarta hålet, som ligger vid en intensitet där det varken blir hackat eller malet så att säga. Har man fullständigt struntat i detta i denna studie?
Om man försöker koka ner resultatet i artikeln till praktiskt träning så hamnar man ungefär här:
Se till att inte träna över tröskeln för det som i artikeln definieras som ”Moderate Intensity” (eller ”First ventilatory threshold") under mer än 20 % av din totala träningstid. För övrigt kan du träna så lugnt/hårt som du önskar så länge inte denna tröskel inte överskrids.