Löpning Kost & Näring 63 inlägg 8579 visningar

Hur nyttiga/onyttiga är ni?

1976 • Löddeköpinge
#1
17 april 2016 - 14:28
Gilla
Träning(löpning) i all ära men utan en okej och långsiktig kosthållning så får man nog aldrig en riktigt välmående kropp. Så frågan är bara hur nyttig bör man vara och vilka laster är helt okej? För egen del så kör jag nyttigt på vardagarna och i princip hur onyttigt som helst på lördagarna. Ibland spiller det dock över till både söndag och fredag och jag funderar på att kanske köra officiellt onyttigt både fredag och lördag. Godis, glass och nötter är jag svag för, däremot så kan jag relativt enkelt avstå från läsk, ost, alkohol, rökning, chips och skräpmat.

Hur nyttiga/onyttiga är ni andra som hänger här på jogg? Har ni helt lagt ner socker och snacks eller käkar ni detta flera dagar i veckan? Är det någon som röker och hur ser alkohol-intaget ut? Rökning är ju ganska självklart att det är skitdåligt men jag funderar ibland på alkohol, hur illa är en starköl för kroppen och träningen.
< < < 1 2 3 4 > > >
1965 • Kungsholmen
#2
17 april 2016 kl 14:41
6 Gilla
Tänker inte alls på nyttigt/onyttigt. Tror mycket motion förlåter det mesta och det som är rejält onyttigt för en soffpotatis knappt påverkar en tränande person.
Jag äter glatt godis, nötter, choklad, glass när som helst. Frossar i fet och god mat. Tar gärna vin till maten, öl efter träningen och dricker mängder av whisky.
Är det något jag undviker är det väl sportdryck och sånt trams. Det är ju bara onyttigt ;-)
1967 • Torslanda
#3
17 april 2016 kl 14:51
Gilla
Har gått från ett extremt överdrivet godis/glass intag till att hålla mig till en dag i veckan max 500 Kcal. Har aldrig rökt, dricker inte alkohol men kör alltid skräpmat efter lopp. Kasst, men något kul måste man få unna sig efter slitet. Min största passion är dock mjölk och då pratar vi inte om några löjliga småmängder. Får alltid enorma cravings efter mjölk efter varje pass och snittar nog 1 liter om dagen upp till 2 liter dagar med långpass eller lopp. Med tanke på att det är ca 40-60 Kcal / 100 ml mjölk så kan det bli upp till 600-1200 Kcal per dag vilket är ungefär vad jag bränner på 20 km löpning. Män i min ålder bör inte dricka mjölk sägs det och inte dessa mängder så jag borde nog skärpa till mig men mjölk är gott och jag springer lagom mycket så det blir ett nollesummespel som jag ser det. Det skall vara kul att leva så då gör jag det.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#4
17 april 2016 kl 15:41
Gilla
Äter inte godis och i princip inget fikabröd. Gör hellre en god fruktsallad. Dricker inte läsk eller saft.
1968 • Helsingborg
#5
17 april 2016 kl 15:49
Gilla
Röker inte och dricker inte mycket alkohol (typ 2 starköl i veckan). Äter hyfsat näringsriktiga frukostar, luncher och middagar, men slarvar med mackor till förmiddagsfikat, något sött på kvällen och mackor eller lite för söt müsli innan läggdags. Efter långpass bälgar jag i mig saft. Dricker också onödigt mycket juice. Så på det hela taget är det nog på sockerfronten jag skulle kunna optimera mest.
1979 • Norrköping
#6
17 april 2016 kl 16:04
9 Gilla
Jag har kämpat med ätstörningsproblematik sedan yngre tonåren, så om det är något jag försöker hålla mig borta från så är det en idealisering kring det egna ätandet. Därmed inte sagt att jag inte äter allsidigt eller bra mat, problemet har väl snarare varit att jag förr om åren haft svårt att äta _rimligt_.

Sedan jag började springa har det förbättrats något, men naturligtvis har jag behövt ta till professionell hjälp för att få bukt med den ätstörda ånghesten. Löpning är generellt en sån där sysselsättning som får mig att vilja äta upp hela världen efteråt. Jag har slutat oroa mig över det. Det känns långt nyttigare så.
Skägget
1974 • Jönköping
#7
17 april 2016 kl 16:21 Redigerad 17 april 2016 kl 16:26
Gilla
Måndag-torsdag stadig frukost, ett lagat mål mat, ett salladsmål, inget mjukt bröd, inget godis, ingen alkohol.

Fredag-lördag vad som helst i vilka mängder som helst

Söndag något mellanting.

EDIT: Ingen tobak men kan ibland sakna en rejäl mullbänk Ettan under läppen.
Åsa
1983 • Fagersta
#8
17 april 2016 kl 16:28
1 Gilla
Har inga förbud och äter mest ren mat i veckorna. Till helgen blir de som de blir (varför serverad de alltid korv och hamburgare på div idrott arrangemang). Ser till att få alla bitar i mig (Protein, fett, kolisar, vitaminer). Dricker inge mer alkohol, mest för att min sambo inte gör det (superbra!) Aldrig rökt, får i mig så mycket fossila partiklar via jobbet, ändå :S

Äter inge halvfabrikat, mest för att de växer i munnen. Ni vet pulvermos, Felix rätter ala färdigmat, korvar utan köttinnehåll, färdiga köttbullar och massa annat trams.

1976 • Löddeköpinge
#9
17 april 2016 kl 16:28
Gilla
Re: #7 . Känns som ett upplägg som skulle passa mig. Körde endast onyttigt på lördagar förra året men känner att det blir lite krystat när man slår sig ner för en film på fredags-kvällen med frun och så delar vi på ett glas vatten. Kan också tycka att left-overs från lördagen kan käkas på söndagen om det inte är enorma mängder.

Men med det sagt, så blir det då en risk att man är onyttig 3 av 7 dagar och då är det kanske i mesta laget även om man är helt nyttig de andra 4.
Skägget
1974 • Jönköping
#10
17 april 2016 kl 16:39
2 Gilla
Kan väl tillägga att jag fortfarande har ett litet fokus på långsiktig viktnedgång samtidigt som jag "omfördelar" core/överkropp.

Ca 2,5kg kvar av de 10kg jag ville ner från starten midsommar 2015.

Då detta är i hamn skall det bevakas men med mer varierad kost måndag-torsdag också.
Niclas Bergwall
1969 • Trensum
#11
17 april 2016 kl 17:03
Gilla
Äter bättre under vardagar, mer onyttigt på helger. Försöker alltid tänka på portionsstorlek och det funkar för mig vad det gäller att hålla vikten på nivå som är bra för mig. Röker inte, väldigt måttlig med alkohol, dricker aldrig läsk eller annan sötad dryck.
Har även kalori tabellen i huvudet, vilket kan irritera min omgivning ibland?
Alexander Kjäll
1979 • stockholm
#12
17 april 2016 kl 17:43
1 Gilla
Jag blir förvånad över att många ser nötter som något som är onyttigt, är det någon som vill förklara varför de har den hållningen till nötter?
1979 • Göteborg
#13
17 april 2016 kl 18:10
Gilla
Strävar efter att må bra i kropp och knopp. Träningen är en del, intag en annan del. Började springa kontinuerligt för lite mindre än två år sedan och har inga ambitioner att bli världens bästa 37-åring, utan hitta en nivå jag trivs på. Så jag äter och dricker det som faller mig in, mår jag bra och gör sådant jag gillar så har jag energi och motivation till att träna.
Drack några öl och käkade på en sportbar i fredags kväll, igår sprang jag ett lopp med bränsle från flingfrukost+frukt+bar och återhämtade mig med lite chokladdryck+bar samt ett kvällsmål bestående av en wok.
Petersson
1980 • Linköping
#14
17 april 2016 kl 19:43
Gilla
Äter oftast det jag vill ha när jag vill ha det. Blir sällan sugen på t ex glass och pizza två dagar i rad så det reglerar sig själv.
Dricker ett eller ett par glas vin två-tre dagar i veckan.
1988 • Barkarby
#15
17 april 2016 kl 20:04
2 Gilla
Jag tänker inte särskilt mycket på vad jag äter eller dricker. Har absolut inga problem med att då och då käka pizza/kebab/hamburgare. Öl dricker jag i stort sett varje dag. Choklad är en annan passion. Men eftersom jag springer sex dagar i veckan går jag inte upp i vikt. Vågen stannar ständigt på 75-76 kg.
1982 • Avesta
#16
18 april 2016 kl 08:40
1 Gilla
Dricker inte alkohol. Men annars finns här inga större begränsningar. Skräpmat på helgerna. Kan trycka en hel del lösgodis. Sen har vi ju det här med fika.. :) Har dock stenkoll på vågen och ligger där jag vill just nu.. Men jag är samtidigt väldigt medveten om att detta är en förbättringspunkt om jag ska kunna höja min träningsdos och utvecklas ännu mer som löpare :)
Magnus Bodin
1967 • Lund
#17
18 april 2016 kl 10:04
Gilla
Unnar mig frukostfrallor då jag sprungit längre än 15km till jobbet. Annars undviker jag bröd. Kör ganska strikt kosthållning måndag-torsdag.

På helgerna är jag betydligt mer avslappnad.
70km/vecka måste belönas på något sätt.
HF Löfgren
1968 • Malmö
#18
18 april 2016 kl 10:32 Redigerad 18 april 2016 kl 10:33
Gilla
När jag började springa för 3 år sedan var jag 80 % onyttig. Nu med löpningen så har jag i alla fall dragit ner men jag har ingen ambition att bli 100 % nyttig. Jag kör nog ungefär 80% nyttigt. Kan inte motstå chips eller rött vin fredag/lördag. Är det en bra fotbollsmatch så tar jag gärna en öl mitt i veckan också. Riktig skräpmat (typ McDonalds) blir det säkert en gång var 14:e dag i genomsnitt.

Alla får göra precis som de vill tycker jag. Jag personligen är lycklig och trivs väldigt bra med detta upplägg som verkar passa mig perfekt. Har också sakta gått ner från 95 kg till 82 kg på knappt 3 år och känner mig mycket starkare och gladare. Men jag tror inte att jag kommer att driva det längre än så här.
1971 • Nykvarn
#19
18 april 2016 kl 11:04
1 Gilla
För mig går löpträningen och "nyttigheten" hand i hand men utan överdrifter. Ju bättre jag tränar desto mer mån är jag om att äta bra. älskar både kolhydraterna i en tallrik nykokt spaghetti, fetterna i olivoljan och protein från kött, fisk, ägg m m. Äter förmodligen "för mycket" kolhydrater men mår bra av vad jag äter.

Äter hyggligt bra med mycket grönsaker och frukt som mellanmål även om det givetvis finns förbättringspotential. Fyra barn påverkar också mat-och dryckesvanor såklart, i positiv riktning. Har inget emot en god öl eller ett gott glas vin en fredag eller lördagskväll men det handlar inte om några mängder. Dricker mig aldrig onykter, ser ingen anledning till det, äter gärna lite smågodis, samma sak där, helgkvällar och inga mängder. En pizza eller burgare är goda ibland men blir det ofta ledsnar jag.

Har aldrig behövt tänka på vikten och legat extremt viktstabilt hela mitt vuxna liv med eller utan löpträning.

#12, att många ser nötter som något onödigt kanske har att göra med att det är väldigt kaloririkt även om det innehåller bra fetter och spårämnen. Osaltade Cashewnötter äter jag själv gärna!
Linnea Sundberg
1978 • Uppsala
#20
18 april 2016 kl 19:43
Gilla
Nu är jag ingen rekordlöpare direkt men jag äter i stort sett alltid två lagade mål mat, lite frukt på eftermiddagen och något kvällsfikaaktigt på kvällen (macka-frukt eller onyttigheter). Utöver det alltid samma frukost med ostmackor, lättdryck och te.
Har aldrig avstått från att äta något jag vill äta och har haft samma vikt i stort sett hela mitt vuxna liv med ett relativt lågt BMI. Jag har väl kanske turen att vara en sån som är barsnligt förtjust i all typ av frukt och grönt och väljer det före ex chips. Godis slinker det dock ned en del.
Så extremt nyttig är jag ibte, inte heller extremt onyttig. Dock upplever jag själv att jag har ett ganska okomplicerat förhållande till mat och tänker aldrig tanken "jag borde inte äta" när det ex bjuds på tårta på jobbet. Att jag håller vikten har nog en del med att göra att jag inte heller tycker om att vara proppmätt utan stannar alltid vid bara mätt.
< < < 1 2 3 4 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.