Löpning Tävlingar & Motionslopp 15 inlägg 5349 visningar

Varför inte långlopp för yngre?

1976 • Västerås
#1
4 januari 2016 - 17:07
2 Gilla
Har lämnat in följande motion till SFIF. Är öppen för all slags kritik om flera som är medlemmar i SFIF ansluten organisation, tycker som jag skriv gärna och lämna in en egen motion i frågan.
Är som sagt öppen för all typ av kritik av mitt förslag.

Motion till friidrottsförbundet
Jag skulle vilja lämna in en motion angående ändring av åldersgräns vad gäller att delta på längre löpdistanser. Under senare år så har ultralöpningen slagit igenom i Sverige med distanser som 50 km samt SM på 100 km. Man kan också delta1 på tävlingar inomhus och utomhus där man springer 6h, 12h eller 24h.
Jag känner till att vi tidigare i Sverige hade en åldersgräns på 14 år för att få springa halvmaraton och maraton.
När långdistansen slog igenom förekom en debatt om att detta skulle vara medicinskt skadligt samt moraliskt fel att kvinnor skulle springa längre distanser. Idag ser vi att så inte är fallet.
Nu när förbund och föreningar vill sprida löpningen ut i de svenska folkhemmen så anser jag att man bör låta ungdomar få vara delaktiga i de folkfester som långlöpningsloppen innebär idag.
Med detta i åtanke så tycker jag att man skall få delta från rimligtvis 14 års ålder på halvmaraton och maraton i Sverige, detta så att när man har nått 18 års ålder fritt kan välja om man vill delta på de längre distanserna som finns inom ultralöpningen. Tror inte att hoppet från 10 km landsvägslöpning när man är 16 år är hälsosamt eller skadeförebyggande, att det 1-2 år senare är ok att springa långa ultradistanser. Tror heller inte på att höja åldern att få delta i Ultralopp till 20 eller 25 år är realistiskt.
Dessutom finns det ingen medicinsk forskning som stödjer att det på något sätt skulle vara mer skadligt för en 14-åring att springa halvmaraton respektive maraton än det är för en person som är över 65 år. Hur skulle vi ställa oss till ett övre åldersförbud? Eller att sprint och hoppträning skulle utgöra en mindre risk för skador än långdistanslöpning.
Tycker dock att reglerna för att få ställa upp i SM-tävling på halvmaraton och maraton kan kvarstå. Detta för att man inte i tidig ålder skall hetsa eller träna för att bli svensk medaljör över de längre distanserna i ung ålder. Tävling är så mycket mer idag än att bara prestera goda eller fina resultat när det gäller långdistanslöpning. Det är i de flesta fall också en utmaning, en upplevelse och en njutning. Se bara alla våra vuxna motionärer som deltar i våra stora lopp i Sverige och världen över.
Mitt förslag: Att svenska friidrottsförbundet borde ha en mer liberal syn. Låt varje individ som är över 14 år få delta på svenska friidrottsförbundets sanktionerade halvmaraton och maraton om arrangören inbjuder till detta. Lägg gärna till en klausul att man som i vissa länder behöver genomgå en läkarundersökning, samt en skriftlig försäkran från vårdnadshavare för att få ett godkännande att springa om man är under 17 år.

Motionsförslag: Ändra dagens åldersgräns på 17 år för att på delta på halvmaraton och maraton till åldersgränsen 14 år.
Skrivet av Daniel Allard medlem i Eskilstuna friidrott
Magnus
Stockholm
#2
4 januari 2016 kl 18:29 Redigerad 4 januari 2016 kl 18:29
2 Gilla
Lycka till! Tycker det är betydligt värre att löpare stressas till hård intervallträning i ung ålder än att en och annan 14-15-åring får springa en (halv-)mara om denne så vill.
1972 • segeltorp
#3
5 januari 2016 kl 21:12
4 Gilla
Intressant och väl formulerat.
Och ett ämne värt att diskutera.
Du nämner att inga vetenskapliga studier visar att det skulle vara negativt för unga att springa långa lopp.
Men man gör väl aldrig vetenskapliga studier på barn kring detta? Och det är ju också barn vi talar om. Ultra och marathon är ju, när utövaren ger allt, något som stressar skelett, muskler och leder oerhört. Och barns skelett är ju, vetenskapligt bevisat, inte färdigutvecklade.
Jag tror otroligt mycket positivt kan komma av att unga springer långlopp men att det även finns risker som inte är värda att ta.
Många barn har idag en ganska dåligt utvecklad kropp och kondition. Många har en dålig hälsa och dåliga kostvanor. Ifall en otränad 14åring ämnar genomföra ett ultralopp och under tävling oavbrutet dricker energidryck tror jag det kan sluta illa.
Och vem övervakar att barnet i fråga sköter återhämtningen? Och är lämpad att ställa upp?
vi vuxna och myndiga långdistansar som inte är vana löpare skadar oss ju ohyggligt ofta på marathon och ultralopp, vad ska då inte barn göra som inte kan stå till svars för sina beslut?

I vår grupp vill vi att långdistansarna skall vara 18 år.

Antonio lavecchia
Tränare
Huddinge Ais långdistansgrupp
1976 • Västerås
#4
5 januari 2016 kl 22:31
Gilla
Man har intervjuat och tittat på ett fåtal av de som sprang långt och mycket under 1970-80 talet de har inte sämre kroppar eller mer skador än andra idrottare. Ett flertal i USA har diskuterat detta eftersom det finns några unga tjejer som springer marathon i USA, kändistyper av dem är Alana Hadley.

Tror dock att skelett, senor och ligament stärks av långdistans träning i unga år. Ultradistanser vet jag inget om eftersom det är ett relativt nytt fenomen. Halvmaraton och maraton har det dock varit ett flertal barn och ungdomar som sprungit världen över sedan slutet av 1970-talet och då främst under 1980-talet.
Sprint och hoppträning har ju visat sig ge många olika stressfrakturer i väldigt ung ålder. Tror att långdistans träning skulle minska detta rejält. Dock skulle det ta lite längre tid för ungdomarna att nå sina goda resultat inom sprint och hopp. Idag finns det ju en hel del 11.12 och 13 åringar som kan springa riktigt snabbt på 200m. Tror inte att deras Skellefteå, senor och ligament hänger med deras muskeltillväxt vad gäller explosiv snabbhet.

Tror på att ungdomar borde välkomnas att följa med på långpass träningar vore bra på många sätt inte bara fysiskt utan också för den psykiska utvecklingen. Få prata med vuxna och höra vad de har att säga om olika saker och ting. Ett långpass kan vara allt från en timme till 2timmar och 30 minuter. På våra långpass pratar vi om allt mellan himmel och jord. De ungdomar vi har haft med oss tycker ofta att dessa pass har varit de roligaste och mest berikade passen.

Detta är i ju för sig bara mina erfarenheter. Andra kanske har haft andra sämre erfarenheter.
1976 • Västerås
#5
5 januari 2016 kl 22:42
1 Gilla
Ska vara kändaste löparen Alana hadley, och skelett, jag tycker också att man skall ha ett läkarintyg att man är i god form. Håller dock med dig om att det låter dumdristigt att en otränad 14 åring skall ge sig på ultradistanser. Detta tycker jag självfallet också borde gälla äldre personer.

Jag har sett åtskilliga vuxna män spränga sig när de springer lopp för att de skall hänga på eller försöka slå kvinnor med bättre uthållighet.

Har också sett många barn/ungdomar som knäckts och sprungit gråtande på 60m, 200m,400m och 600m för att de inte presterat så som de velat eller för att de blivit trötta?

Nino tackar för att du orkade läsa och kommentera texten.

Svenskan blir inte alltid bra när man skriver från mobilen så ni får ha överseende med svenskan i mina inlägg.
1972 • segeltorp
#6
5 januari 2016 kl 23:01
Gilla
Alltid kul och givande med en diskussion.
Har man eventuellt olika åsikter får det inte vara ett problem. Vi, som är tränare, måste på alla sätt ta del av andras erfarenheter och kunskap.

Jag måste säga att min kunskap kring barn och ungas träning är begränsad. Jag har bara jobbat med vuxna och mycket vältränade individer.

Att unga kan träna långdistans är för mig självklart. Och vi har grupper i klubben där man gör det. I en bra omgivning växer och utvecklas ungdomar oerhört av långdistansträning. Men den bör vara relativt lugn. Unga kan i vissa fall klara hårdare träning än man tror men man måste akta sig för slitaget. Därför tror jag att man bör fundera på hur hårt unga ska pressa sig på långa tävlingssträckor.

Du är en fantastisk tränare tränare, Daniel! Dina framgångar i Eskilstuna är en inspiration för mig.
1998 • Trosa
#7
5 januari 2016 kl 23:52
Gilla
Vi är byggda för att färdas längre ströckor till fots, jag sprang tex mitt första ultralopp som 15åring, inga problem. Jag tror stt medeldistansträningen med allt det innebär sliter betydligt hårdare på kroppen.
1976 • Västerås
#8
6 januari 2016 kl 07:26
Gilla
Kul att höra svaren från er. Tack så mycket nino det var fina ord som jag blir mycket tacksam för. Apropå ansvarsbiten så tycker jag alltid att det vårdnadshavaren som är ansvarig inte arrangör, tränare eller annan. Utan individen tillsammans med vårdnadshavare. 14.15och 16 åringar reser utomlands själva tatuerar sig har sex, tror dessa ting kan medföra större hälsorisker än att deltaga på Göteborgsvarvet tex.

Men håller med dig att det ska vara upplevelsen i centrum inte prestationen som sådan. Utan prestationen skall ligga i att man genomfört halvmaran eller maran.
1976 • Västerås
#9
6 januari 2016 kl 07:48
Gilla
Ni i Huddinge Ais har också en mycket bra verksamhet på alla nivåer ungdom till motion och veteran. Vad gäller träning och resultat. Ni är också mycket bra arrangörer av lopp där tror jag att många klubbar har mycket att lära av er. Definitivt vi i Eskilstuna friidrott.

Hör bara hört positivt om er förening och er verksamhet i stort.

Hoppas vi ses på tävlingarna under 2016
Jag vill också betona att jag verkligen är öppen för andra åsikter än mina egna när det gäller all form av diskussion. Ibland kanske jag till och med ändrar uppfattning. Man måste ha glimten i ögat när det gäller det mesta man diskuterar eftersom det ofta inte finns något som är rätt eller fel. Utan det är ju egentligen bara tyckande.
Mvh Daniel Allard
1972 • Enköping
#10
6 januari 2016 kl 08:22
Gilla
Intressant motion, tycker att den är bra. Bra att det inte är fokus på tävling utan att ungdomar ska få chansen att vara med och testa sina gränser.

Att det skulle vara farligt att de springer och häller i sig massa energidryck tror jag är mindre farlig än att de sitter framför datorn och trycker i sig Monster, Red bull mm.
1963 • Göteborg
#11
21 januari 2016 kl 00:06
Gilla
1963 • Göteborg
#12
9 mars 2016 kl 14:29
Gilla
Friidrottsförbundet styrelse vill inte se en förändring.
http://www.friidrott.se/docs/arsmot16motsvar2.pdf
Helmer Tampongförtäraren
1985 • Türinge
#13
13 mars 2016 kl 07:02
Gilla
Håller med; om ansluten till klubb och kan uppvisa relevant träningen bunden till klubb, varför inte kunna få ställa upp i halv och helmaraton?
Ishockey och fotboll börjar elitstressa barn som knappt gått ut lågstadiet. Tacklingsträning för 9-åringar? Trodde det var fotboll de skulle spela, inte leka tackling.
#14
14 mars 2016 kl 18:39
Detta inlägg har raderats
Johanna Linde
1987 • Essunga
#15
15 mars 2016 kl 08:05
1 Gilla
Jag och sonen, som blir 8 i sommar, började springa ihop i somras. Han började parallellt träna (leka) orientering. Han tycker mycket om att springa (än så länge) och har sprungit dryga milen som längst hittills. Ännu har vi inte deltagit i någon tävling, men han är lite sugen på att testa något lopp ihop med mig. Jag tänker att om han springer milen som 7-åring och utvecklar ett tävlingsintresse (vilket man aldrig kan veta) så är det kanske väl länge att vänta med halvmara till 17 års ålder??

Däremot är det viktigt att barn som tränar och tävlar är under överinseende från en vuxen person. Här finns säkert ett problem där ungdomar tränar för mycket och för hårt utan vuxnas vetskap, men frågan är om problemet förvärras av att de tillåts tävla?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.