3 januari 2016 kl 16:46
Hur man prioriterar saker och vilka beslut man fattar i livet beror på vad man tycker är viktigt och hur viktigt man tycker att det är. Ingen som har träningen som en av flera "må-bra-faktorer" behöver känna tvång att avstå från "en öl då och då". Men vi kan väl vara överens om att alkohol inte har några positiva effekter på ansträngningsidrottande, men flera negativa? Sportdryck är inte direkt basmat, men det fyller iaf en funktion genom att fylla på förlorat bränsle vid utdraget uthållighetsidrottande. För min del dricker jag aldrig sportdryck utom vid långpass längre än 2 timmar och jag ligger väldigt lågt när det gäller alkoholintag. Men så är också träningen väldigt viktig för mig och jag ligger ganska nära mitt prestationsmax, framför allt på tävling, men även på träning, även om det är på en helt annan nivå än David Nilssons.
För att lyckas nå mina mål optimerar jag mycket i min tillvaro: träning, återhämtning, kost, vätskebalans, vila, sömn, stretching, massage o s v. Att jag då inför en viktig tävling skulle slarva med något så enkelt som att avstå från att dricka öl/vin innan är otänkbart för mig. Det borde det även vara för en elitidrottsman. På samma sätt skulle jag inte slarva med sömn, kost eller andra förberedelser. Efter tävlingen vill jag känna att jag gjort det bästa jag kan och jag skulle inte gilla känslan av att ha slarvat med något som jag själv kunde påverka.
På många håll inom idrottsföreningslivet och även inom elitidrotten finns det alkoholproblem. Därför tycker jag det är olämpligt i allmänhet att trivialisera alkoholbruk i samband med idrottande. Ungdomar ser sina idrottsidoler som förebilder i mångt och mycket. Till dem bör vi ge signaler som gör att de inte hamnar snett, under och inte minst efter sina egna idrottskarriärer.