Löpning Skador & Rehab 21 inlägg 14143 visningar

Ökad smärta i hälsena efter rehab

Catharina Gustafsson
1962 • Gällivare
#1
24 oktober 2015 - 12:49
Gilla
Nu är jag less. Efter lite problem med hälsenorna beslöt jag i början av september att påbörja program med excentriska tåhäv och ta ett uppehåll med löpningen. Efter två månader så är smärtan avsevärt större, morgonstelheten sju ggr värre och bara tanken på löpning helt bortblåst. Dessutom känns det som om jag tappat mitt naturliga löpsteg när jag provat springa några meter.... sorgligt! Tåhävningarna har inneburit att jag har ökat på vikter och kört så att det gör riktigt ont och jag har tränat musklerna i fötterna. Vad tusan gör jag för fel?
< < < 1 2 > > >
Irene
1968 • Åstorp
#2
24 oktober 2015 kl 13:27
Gilla
Hälsenor och vader behöver behandling för att läkas och hålla sig friska. Av någon anledning har excentriska tåhävningar blivit den stora grejen när hälsenorna spökar. Det hjälper några men är inte en universallösning, framför allt inte om smärtan ökar. Tyvärr kan obehandlade hälsenor bli svåra att läka om man inte behandlar. Detta beror på att senor i allmänhet har en sämre blodgenomströmning än t ex muskelbukar. Det första man behöver göra är att ta reda på varför problemen startar. Hittar man inte detta kan man upprepa det som inte fungerar om och om igen. Behandlingar som man kan prova; massage hos en bra massageterapeut, laser, akupunktur, el, stötvåg och som sista utväg cortison. Tänk på att cortison försvagar senor. Under rehabiliteringen kan man cykla, träna styrketräning, yoga eller annat som inte innehåller löpning. Du bor i Gällivare, kanske längdskidåkning?
1978 • Linköping
#3
24 oktober 2015 kl 13:37
Gilla
Jag har liknande problem och excentriska tåhävningar förvärrar definitivt mina hälsenor. Sen jag slutade göra tåhävningar har jag blivit bättre, men inte helt bra.
Tomas
1983 • Norrtälje
#4
24 oktober 2015 kl 13:49
Gilla
Hade även jag problem med stela och ömma hälsenor under vår och sommar. Har aldrig provat excentriska tåhävningar. Däremot började jag springa mer på tå/framsidan av foten i backar ( troligen backar som sliter mest på hälsenorna?) . Nu har jag inga problem längre. Kanske kan vara värt att prova när du är kry nog att springa igen.
Catharina Gustafsson
1962 • Gällivare
#5
24 oktober 2015 kl 13:50
Gilla
Så intressant att höra, Irene och Fredrik! Visst inte att tåhäv kanske inte passar alla! Har nämligen aldrig haft problem med hälsenorna förrän nu. Orsaken till mina problem sades vara åldern. Ska nu söka alternativa vägar - till att börja med massage och akupunktur som är relativt lättillgängligt - och nu kanske jag till och med vågar sluta med tåhäv.... Stort tack!
Catharina Gustafsson
1962 • Gällivare
#6
24 oktober 2015 kl 13:51
1 Gilla
Tack Tomas, det tar jag också till mig.
Irene
1968 • Åstorp
#7
24 oktober 2015 kl 14:19
Gilla
Fotsulan är hårt förknippad med hälsenan. För att hålla fotsulan mjuk kan du sittande rulla foten över ngt runt t ex en flaska eller brödkavel.
1962 • Kalmar
#8
24 oktober 2015 kl 15:03
Gilla
Det kan vara segt med hälsenor.
För mig har egenmassage med skumrulle på vaderna hjälpt.
När det gäller tåhävningar blev jag tipsad av en fysioterapeut att om smärtan överstiger 5 på den 10-gradiga skalan skulle jag låta bli.
Kan alltså rekommendera skumrullen men först: Försök få tag i en duktig
sjukgymnast/fysioterapeut.
Lycka till!
Magnus
Stockholm
#9
24 oktober 2015 kl 22:30 Redigerad 24 oktober 2015 kl 22:32
Gilla
För mig förvärrade också de excentriska tåhävningarna hälseneproblemet. Jag tror det berodde på att jag hade alltför stela vadmuskler och det var först efter jag masserat bort de triggerpunkter jag hade i vaderna som problemet blev bättre, och då löste det sig snabbt dessutom. Sjukvården i allmänt och sjukgymnaster i synnerhet har bristfällig kunskap om triggerpunkter i muskler och tror att styrketräning botar allt, vilket jag ställer mig tveksam till. Massage rekommenderar jag således.
Pär M
1969 • Umeå
#10
24 oktober 2015 kl 22:34
Gilla
bowling är inte bra för hälsenor under rehab (känner jag idag)
stefan
1968 • borlänge
#11
24 oktober 2015 kl 23:08
Gilla
fick diagnosen "hälseneinflammation" i april, stel o ont speciellt på morgonen. fått massage och nålar, men det hjälpte inte ett dugg, sen kört excentriska tåhävningar hela sommaren, i början så ont att jag fick lov att avlasta framåt augusti kunde jag köra med vikter, inte ett löpsteg på hela sommaren, i början av sept. fick jag en sklerosering gjord efter det har det gått framåt, bara stel på morgon och öm när jag klämmer på senan, men har nu kunnat börjat springa igen, återbesök i december och ev. en sklerosering till, genomsnittet är tydligen 2-3 ggr..nu ser jag ljuset i tunneln efter 6 månaders löpvila :)
Martin Q
1981 • Hägersten
#12
24 oktober 2015 kl 23:24
Gilla
Är på väg tillbaka efter hälsenebesvär. För mig har tåhävningarna (+stretch & egenmassage) fungerat bra, men först efter att jag lät den värsta inflammationen läka ut genom vila.
Catharina Gustafsson
1962 • Gällivare
#13
25 oktober 2015 kl 08:08
Gilla
Så intressant att höra era erfarenheter. Jag kan ju direkt säga Anders att jag ju kört hårdare än smärtgräns 5.....så jag kanske inte helt ska rata tåhävningarna, vilket också Martin och Stefan lyfter fram. Men, jag inser ju nu att jag kanske måste vila och massera vaderna (vilket jag inte alls gjort!). Flera, om inte alla av er, lyfter ju vadmassagen som central plus även fotvalvsmassage. Tack för tidsperspektivet också Stefan. Nu när jag fått era erfarenheter att arbeta vidare med så känns detta hanterbart. Jag får se fram mot våren, helt enkelt. Löpning i snö och vårsol - på tå i backarna.

Måste ändå fråga: är det någon som kört någon typ av löpning-liknande aktivitet under rehab perioden; jag tänker på typ crosstrainer? Och angående styrketräning - är det något jag bör tänka på (utöver möjligen tåhäv). Har provat "gå på tå med vikter" etc. men är osäker på om det stärker eller förvärrar.
Irene
1968 • Åstorp
#14
25 oktober 2015 kl 11:17
Gilla
Tror du ska släppa all vadträning under en tid. Gå på tå drar också mycket i fotsulan och trycker ihop hälsenan( precis som när man går i högklackat). Jag tror inte det känns behagligt.
Bålstabilitet, dvs styrka i mage och rygg är grunden för en stark kropp. Är du stark i överkroppen bär den sig själv och du avlastar nedre leder, höft, knän och fotleder. Jag tränar inte själv crosstrainer men om det innebär att hälen är utanför "trappsteget" har du samma bekymmer igen, att du hänger i fotsulan. Styrketräning kan se olika ut, allt från "hemma på golvet"träning till gruppträning i form av bodypump, aerobics och yoga. Vill man inte det kan man köra rena gympass.
1952 • Mörrum
#15
25 oktober 2015 kl 11:54
Gilla
Har i ca 7 år haft problem med ett smärtande hälsenefäste som påverkat löpningen negativt. Provade det mesta från stötvågsbehandling till excentriska tåhävningar men utan resultat. Trodde att det närmade sig ett slut efter 35 års åretrunt löpning. Som en sista åtgärd ändrade jag mitt löpsteg. Kortade ner det i syfta ett landa på framfoten. Döm om min förvåning så redan efter ett par veckor märkte jag skillnad. Smärtan började avta och löpglädjen återkom. Jag har sedan fortsatt med framfotslöpning och nu efter ett år är mitt hälsenefäste helt normalt. Med framfotslöpning får man även en viss mån av excentriska tåhävningar i och med att foten sänks neråt mot hälen från isättningen. I backar brukar jag nedvetet landa extra högt på framfoten. Så för mig gäller det att undvika hälisättning. Detta bör fungera även på hälseneproblem men det är individuellt klart så man får prova. Undvik dock antiinflammatoriska medel då de bara förvärrar hälseneproblem även om smärtan tillfälligt lindras.
Pär M
1969 • Umeå
#16
25 oktober 2015 kl 14:11
Gilla
olika vägar tillbaka!!
jag tror att för mig är framfotlandning döden just nu.
slutet av denna sommar var alla pass i skor med 22 i dropp och överdrivet lång steg med hällandning för att ens kunna ta mig fram :-)
(allt för att spara på hälsenorna)
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#17
25 oktober 2015 kl 16:44
Gilla
Kom ihåg att hela baksidan hänger ihop, ända från huvudet ned till tårna. Jobba med rörlighet och lätta styrkeövningar så kan du genom att längre muskler avlastar senan bli bättre. Kanske testa yoga?
Oldboy
1952 • Danderyd
#18
25 oktober 2015 kl 17:55
Gilla
Håller med om att du bör uppsöka idrottsläkare om du kan, annars en naprapat inriktad på idrottsskador, alternativt d:o sjukgymnast.
Det verkar rätt klart att du kört för hårt med tåhävningarna, normalt ska man avlasta hälsenan genom kilar i skorna osv tills smärtan minskat och köra tåhävningar först då och hålla dem på en låg smärtnivå. Att stretcha och massera/"foamrolla" vaderna och mjuka upp plantarsenan är också viktigt.
För nåt år sedan hörde jag för första gången att man ska stretcha vadmusklerna före tåhävningarna, mellan set:en och efter. Och tänk på att stretcha med både rakt och böjt knä för att komma åt båda de större vadmusklerna.
Kan behöva ta en dag emellan tåhävningspassen så länge du har nämnvärd smärta, bara en gissning. Det är vilan som bygger upp.
2006 • Alingsås
#19
25 oktober 2015 kl 21:17
Gilla
Jag har oxå problem med hälsenorna. Det är värst på morgonen, då är det jättejobbigt att gå och det gör ont som fan. Det släpper så fort musklerna blir varma. Vet inte var det kom ifrån, helt plötsligt fanns smärtan där. I början sov jag med fötterna hängandes utanför sängen för att inte få tryck på hälsenorna.


Det som hjälper mig är att stretcha vaderna ordentligt. Jag har iofs fortfarande lite ont i hälsenorna, men det känns mer som "svår" träningsvärk. Ordentlig uppvärmning innan löpning och Yoga som någon föreslog är GULD värt! Kör yoga en gång i veckan och efteråt känns kroppen som ny. :)
Catharina Gustafsson
1962 • Gällivare
#20
26 oktober 2015 kl 07:05
Gilla
Har funderat mycket på vad som orsakade detta eftersom jag aldrig i mitt 50 åriga liv haft problem med hälsenan. När jag nu läser era inlägg tänker jag att Yogan förefaller varit viktigare än jag trott. Tidigare stretchade jag dagligen och länge för att jag tyckte om det - en meditativ vila. De senaste åren har jag släppt detta... Tack Oldboy, Roger och Lars - nu ska återuppta detta! Sedan detta med uppvärmning, Roger, tar jag till mig. Tack Oldboy, jag visste inte om vikten av avlastning till smärtan minskat eller att köra tåhäv på låg smärtnivå som också Anders poängterat. Jag har trott att ju mer smärta desto bättre....äsch då! Har redan nu påbörjat massage av fot och vad (aj, aj, det känns) och ska komplettera med mer stretching och Yoga. Ja, och styrkan i hela kroppen, förstås! Sedan när smärtan minskat kanske jag kan våga mig på tåhäv och så småningom också ut och jogga. Och Per, tack - viktigt kommentar och något jag lärt mig under denna resa med tåhäv - ingen en enda universallösning - på tå eller rullande..... Jag får prova mig fram. Har ju tappat löpkänslan och den behöver jag verkligen få tillbaka....
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.