Löpning Träning 46 inlägg 7779 visningar

Hjälp, misslyckat mål!

#1
25 maj 2015 - 13:19
1 Gilla
Önskar lite tips och input på varför jag inte fick ut vad jag (uppenbarligen) borde ha fått ut under helgens Göteborgsvarv...

Bakgrund:
Första varvet (startgrupp 19)
Nyligen sprungit milen på 42.30, vilket enligt löparkalkylatorn här på sidan bör ge en Varvettid kring 1.35. Tyckte det lät tufft, så jag satsade på 1.40.
Har följt 10-veckorsprogrammet för att kunna klara Varvet på 1.40, och kört det upprepade gånger sedan nyår. Innan dess hållit igång sporadiskt och var således ingen soffpotatis när schemat började. Har tyckt att schemat var lite klent, så har kört lite tuffare men färre pass än de rekommenderade. Det enda jag slarvat lite med är långpassen, som det blivit lite för få av (kanske 5 st under den senaste 10-veckorsperioden).

Sprang i lördags i mål på 1.53, det vill säga, inte i närheten av vad jag "borde" ha gjort. Vad ska jag förändra till nästa år? Blir man så pass sinkad av att hoppa över några långpass som är kravlösa vad gäller tempo och tid? Tacksam för input!
< < < 1 2 3 > > >
1963 • Göteborg
#21
25 maj 2015 kl 22:54
Gilla
Lisa, såg du bodde i kring Hjälmaren som är rätt platt. Varvet börjar ju med 2 rejäla stigningar redan första 5 km. Gör du några långpass där du börjar med två rejäla stigningar redan i början, så kan du kanske lära kroppen att det går faktiskt att springa fort på slät mark fastän du börjat med backar.
Lisa Wahman
1974 • Örebro
#22
26 maj 2015 kl 06:36
1 Gilla
Sant Stefan! Har kört en del backe, men det är tydligt att det behövs mer av den varan. En annan bov i mitt drama var säkert mitt problem med energiintaget. Springer oftast på helt tom mage och pallar inte sportdryck eller geléer. Brukar funka alldeles utmärkt. Har försökt hitta nåt bra att få i mig för tillräckligt med energi före och under lopp, men det är svårt. Var välvätskad (enligt urinen), men svettas rejält så kanske saltbrist kan vara en del av det hela?
Peter H Nilsson
1966 • Karlstad
#23
26 maj 2015 kl 07:38
2 Gilla
Alla har väl gjort det där misslyckade loppet, några oftare än andra. Just Varvet tycker jag kan vara folkfest men knappt springbart pga trängseln, både fysiskt och mentalt.
Alla synpunkter stämmer, allt spelar roll för tävlingsdagen. Man måste komma ihåg också att ett trångt uppskruvat Varv inte är samma sak som ett pass hemma. Nervositeten och förberedelser in absurdum ibland tar rejält med energi.
Fördelen med en träningsdagbok är att kunna gå tillbaka: hur såg den veckan ut, hur drack jag, väder, känsla, när åt jag osv. Tom mage eller ätit inför passen, druckit inför eller under passet osv.
På det viset lärde jag mig att förberedelserna ställde till det mer för mig än jag fick ut, jag slutade ändra på det som fungerade till vardags.
1978 • Dösjebro
#24
26 maj 2015 kl 10:15
2 Gilla
Tråkigt att höra att ni missade era tidsmål. Kan förstå hur frustrerande det är med all den träning och tid man lägger ner.
Själv sprang jag med en kompis hans mål var 1:45 mitt 1:50. Min startegi var att springa med honom så länge jag orkade. Mycket trevligt hade vi, pratade, high fivade med barnen och peppade varandra.
Men på Götaälvbron hade han mer energi än mig så där delade vi på oss. Det var där jag också kände min kropp började krokna. Det är då det mentala spelar in också att pressa sig själv dom där sista procenten man inte gör annars.
Stannade till vid varje vätskestation efter 15km för att se till så att jag verkligen fick i mig vätska.
Kan hålla med om värmen, Hamngatan och Avenyn var riktigt tungt. Svamparna längst uppe på avenyn fick mig att kvickna till. Tog två och baddade in mig rejält.
Kan även hålla med att trängseln skapde ett sackigt tempo och att man fick sick sacka en del, även det kostar mycket energi. Dessa moment har man sällan på sina träningspass när man ligger och maler cyckelbanor och vägar i sin ensamhet.
Gick in på 1:49:35 vilket jag är riktigt glad för.
Tittar jag tillbaka så vet jag var det kändes tungt i kroppen och vilka delar av banan. Tar med mig det och försöker täcka in dom momenten inför nästa år. Framsida lår och vader var det för mig. Blir utfall med vikter och knäböj med skivstång för mer benstyrka. Samt backträning och åter backträning i en skön blandning med alla dom andra momenten som behövs.
Hoppas jag gav er något matnyttigt.
Nästa år kör vi så det ryker!
1977 • Stockholm
#25
26 maj 2015 kl 14:46
8 Gilla
Strax efter loppet var jag missnöjd med att inte nå målet på 1.45 utan istället landa på 1.48.58. Besviken på trängseln och idioter ur publiken som korsade avenyn och andra ställen och hamnade i vägen, trött på folk som inte ville hålla till höger och det var tillsammans med värmen rätt jobbigt att se den mängd löpare som nästintill gick fram sista milen då jag startade i grupp 23 och längre hamnade i någon form av löpmos med alla andra. Jag var förberedd och sprang bra, hade väldigt mycket mer kvar när jag kom i mål men som var omöjligt att få till pga mängden folk i vägen.

Sen träffade jag min far, han sprang han med. 65 år och skitnöjd med sina 2.32 och otroligt stolt över min tid. Då vaknade jag lite.

Det handlar ju om det, hur man väljer att se på saker.

Det är ju världens största halvmara så att klaga på trängsel kanske inte är så smart ändå. Och värmen, det är ju ändå bättre än de 5 graderna och regnet som var helgen innan då jag körde mitt sista långpass.

Att jag var missnöjd med en tid på 1.48 är också konstigt då jag för ett år sedan sprang min första mil på 22 år och i oktober satte som mål att nå under 2h på Varvet vilket jag reviderat och reviderat ju bättre löpningen gått.

Kontentan av detta bladder är väl för egen del att jag definitivt inte kommer att sikta på PB i liknande tävlingar där jag varken känner banan eller där jag borde räknat ut att det skulle vara för trångt, utan att hitta lämpligare tävlingar för detta och kanske njuta mer av sådana här arrangemang istället för att gnälla.
1966 • Sigtuna
#26
26 maj 2015 kl 15:36
4 Gilla
Göteborgsvarvet är verkligen inte stället att persa på . Har man det utgångsläget så förstår jag att man blir besviken. För mycket folk, för långa ställtider, för många backar. Ta det för vad det är istället; Världens största halvmara som nästan alltid har turen att ha vackert väder och med bra underhållning längs banan och glad publik.

När vi gled upp längst upp på Älvsborgsbron så petade jag på en kille som sprang bredvid mig och sa "kolla vilken fantastisk utsikt". Han glodde ett ögonblick på mig som om jag var helt galen och fortsatte sedan att stitta rakt fram. Tänk vad han missade.

Pers kan man göra på andra ställen.
1984 • Stockholm
#27
26 maj 2015 kl 16:30
1 Gilla
Varvet kanske inte är det bästa stället att persa på, men det händer ju trots allt att folk gör det (känner inte så många som sprang i år men de få (3) som gjorde det persade med 5-10min, så helt omöjligt är det inte). Jag tycker man kan få lov att ha prestationsmålsättningar och vara lite besviken om det inte går som man tänkt sig (när man tränat hårt och länge) även om det inte är det snabbaste loppet. Jag springer olika lopp med olika inställning men tyckte det var en rolig utmaning att försöka göra en tid trots lite mindre optimala förutsättningar. En del tar in trängseln i beräkningen, andra kanske underskattar den. En del tror att det är en snabb bana, andra tror att det inte går att persa. Tänker att det är relativt och beroende på var man kommer ifrån. Personligen kan jag komma på många lopp som jag hellre skulle springa för upplevelsens skull och jag hade nog inte valt varvet om det inte var 21,1km. Alla är olika. Jag springer asfalt på tid och gärna terräng för upplevelsen. Men jag tittade iofs ut från en av broarna en gång och det var fint :).
Rasmus Wadsten
1985 • Eslöv
#28
26 maj 2015 kl 22:58
1 Gilla
#28 Jag har lite av samma historia med att ha reviderat mitt mål på 2h som jag satte ett år i förväg. På träning sprang jag distansen på 1:52 i april, så jag drömde om 1:50 på varvet. Sprang i mål på 1:57:48. Å ena sidan förbannar jag en förkylning som höll mig från löpning helt två veckor före loppet och mitt jobb som gymnasielärare som är som tyngst just nu i maj. Å andra sidan lyckades jag ju faktiskt ta höjd för både stress, förkylning, motvind och trängsel och klara det som var mitt mål från början.
Jag anmälde mig till 2016 idag. På´t igen!
Hobbylöparn
Östermalms IP
#29
27 maj 2015 kl 06:34
Gilla
Låter som att Göteborgsvarvet är litet som Midnattsloppet. Trevlig tillställning, men inget för någon som vill sätta en grym tid.
MagnusH
1973 • Kungsbacka
#30
27 maj 2015 kl 08:08
1 Gilla
Det kan ju inte komma som en överraskning för de som hänger på jogg att varvet är lite tuffare än andra halvmaror i Sverige pga trängsel och backar.

Jag hade själv ett mål under 1.45 som kändes möjligt men landade precis som Peter på 1.48.58! Jag persade med dryga 11 minuter från förra årets gbgvarv och jag kan känna mig nöjd med att ha kunnat hålla i träningen tillräckligt i ett år för att göra ett sådant resultat.
HF Löfgren
1968 • Malmö
#31
27 maj 2015 kl 09:28
Gilla
En grej med Varvet är också att det är så in i helsike stort och att väntan är lång innan start. Ska man hämta nummerlapp också så är man ju i startområdet flera timmar innan man ska starta. I startfållan kanske man står 20-25 minuter och hoppar lite. Skiner solen också så dreneras man sakta på energi...

Jämför med en mindre halvmara, där man hämtar nummerlappen, värmer upp 15-20 min, ställer sig vid start och pang så är man i väg.

Bara av all väntan på Varvet så har nog kroppen förbrukat energi motsvarande 5-6 km löpning innan starskottet går.

Sen är det en tuff avslutning också där efter 15 km när man svänger upp på avenyn. Är man trött där så tappar man mycket tid.
1972 • Landvetter
#32
27 maj 2015 kl 10:11
Gilla
Emil, att köra 10V programmet flera gånger är inte så jättelyckat. Kör det en gång och starta 20 V innan Varvet men modifiera sedan de sista 10V. Ökar du inte totala träningsbelastningen efter första 10V kommer utvecklingen stagnera. Att du inte orkar trots 42:30 på 10 km tyder på för låg fettförbränning. Dvs du förbrukar nästan bara glykogen i din halvmarafart. Då räcker inte bränslet längre än ca 90 min.

3 pass i veckan med din fart du har är tillräckligt för att nå ditt mål tror jag. Men du behöver nog längre pass i högre intensitet med mindre energi i kroppen för att komma dit du vill.

Sedan kanske din effektivitet är mindre bra, dvs du förbrukar mycket energi per km. Då räcker det inte heller hela vägen eller är en bidragande orsak till att du inte når ditt mål.

Lisa Wahman
1974 • Örebro
#33
27 maj 2015 kl 10:40
Gilla
#33
Det är lite det här jag menar! Om jag kikar på din träning (enligt din träningsdagbok här) MagnusH så är vi inte helt olika i vår träning även om du kört några få mil mer än jag. Jag har utöver min träning här transportcyklat ca 13 km 4-5 ggr/vecka som inte syns i min dagbok. Varför kan inte jag också springa på 1:48:58 då? Är det mental träning som gäller kanske?
MagnusH
1973 • Kungsbacka
#34
27 maj 2015 kl 10:51 Redigerad 27 maj 2015 kl 11:29
Gilla
Lisa: Det jag ser i din träning är att du springer dina distans- och långpass väldigt fort (typ 5 fart ?). Jag får det inte riktigt att gå ihop, jag skulle inte orka att köra i dom farterna i många veckor utan att kroppen skulle protestera.

Mina distanspass går runt 5.30-5.40 och långpass oftast närmare 5.50-6...1 km intervaller tar jag i 4.20-4.30 fart typ.

1976 • Billingsfors
#35
27 maj 2015 kl 11:28
Gilla
Hej! Jag började springa i augusti förra året. Inriktningen var snabbhet för att seeda till varvet. Det gick bra gjorde 40,26 i Uddevalla i mars. Då var det 10v kvar till varvet lite ont om tid tyckte jag. Jag tycker om intervallträning så jag följde dom på 1,20 programmet och distanserna var mer på 1,30 programmet. Några pass höll jag på i 2 timmar och många pass på morgonen med bara kaffe som energi. Hade ingen aning om vilken fart jag skulle tåla på varvet så jag sprang efter min puls tyckte att det var jobbigt kring 180bpm då sänkte jag till 175-177bpm och det funkade utan att vägga. Min tid blev 1,27,44. Tror att pulsklockan är ett bra hjälpmedel för att få ett bra resultat.
Lisa Wahman
1974 • Örebro
#36
27 maj 2015 kl 12:26
Gilla
MagnusH: Sant! Min ömma tå är att det mesta går i samma tempo... Behöver bli bättre på att köra korta och snabbare intervaller. Kroppen sa faktiskt ifrån lite de sista veckorna innan varvet nu när jag tänker efter. Låg och energilös och diverse krämpor. Trodde nog att det var latmasken i mig som visade sig ;) Någon klok sa att det "krävs mod för att springa långsamt". Nu blir de flesta pass lite av en tävling som ju nu bevisligen inte är ngn bra taktik. Får backa och komma igen & springa om er nästa år ;)
Sverker Olsson
1967 • Uppsala
#37
27 maj 2015 kl 12:45
Gilla
#37 & #39
Om Lisas intervallpass och längre pass ligger för nära varann i tempo skulle nog jag satsa på högre tempo på intervallerna.
Som medelmåttig motionär (som vi väl är alla tre?) ska man nog inte överdriva behovet att springa långsamt. Syftet med lägre tempo på långpass är ju just att inte slita på kroppen och då kan det vara motiverat för en löpare med hög träningsmängd och hög maxfart att sänka med 1 min/km. För oss som redan från början ligger på en mer blygsam mängd i lägre tempo behöver sänkningen inte bli lika stor på längre sträckor.
Tanja Werner
1968 • Malmö
#38
27 maj 2015 kl 13:06
Gilla
#17, det där med mindre trängsel i startgrupp 9 kan du tyvär bara glömma... Du har två oseedade startgrupper framför dig (Volvo och Götlands region var det tror jag), innan dem startar grupp 8, som i sin tur har team guld och silver framför sig. Jag startade i grupp 9 och det var väldigt trångt efter ett kort tag...
1984 • Stockholm
#39
27 maj 2015 kl 13:20
Gilla
Apropå trängseln så är ju en variant att starta en stund efter sin startgrupp, lite före den bakom. Jag valde att testa det och det funkade fint. Det blev rätt trångt efter 5-6km ändå men jag fick iallafall några kilometer i början helt i min fart och nästintill ensam på banan.
MagnusH
1973 • Kungsbacka
#40
27 maj 2015 kl 14:08
Gilla
#40 Jag vet inte om jag missuppfattar dig nu men du menar att hon ska behålla farten på sina pass men byta ut ett av dom med ett intervallpass i högre fart ? Jag fick uppfattningen att hon låg nära max på sina distanspass redan.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.