Löpning Träning 10 inlägg 3617 visningar

styrkepass och löpning

Racha
1993 • ramlösa
#1
8 maj 2015 - 20:34
Gilla
Är lite nyfiken på vad ni kör för styrkepass i synnerhet att bli starkare och snabbare som löpare?

Och hur många pass i veckan ? kombinerar ni då med löpning också kör ni efter eller innan ert pass? eller i helt separerade dagar.

Jag är väldigt ostrukturerad när det kommer till styrkan och därför lite nyfiken.
1981 • Örebro
#2
8 maj 2015 kl 22:53
Gilla
Finns nog en del om du söker, enkelt sagt finns det lite olika sätt att göra det på. Trenden nu inom forskningen är tungt och få reps, då det handlar om att bygga styrka inte muskler.

När går också att variera. Man kan lägga det efter ett distanspass för att "förstärka" effekten lite av löpningen, åtminstone på gennivå.

Alternativt lägga det efter ett tufft pass, i hopp om att man ska få en mer anabol miljö av styrketräningen för att förbättra återhämtningen.

En rekommendation jag läste var att, teoretiskt, var det bäst att köra en morgonpass med distanslöpning utan energiintag innan. Därefter se till att fylla på depåerna ordentligt innan man körde styrketräningen senare på dagen, minst tre timmar senare men ännu hellre sex timmar. Styrketräningen bör alltid genomföras med energi i kroppen och protein snabbt efteråt.

Antal pass/vecka brukar man säga bör ligga mellan 1-3. Personligen klarar jag mig inte med ett då jag får träningsvärk för lätt :-)
1981 • Göteborg
#3
10 maj 2015 kl 21:07
Gilla
Som Johnny skriver är det tunga basövningar som är på modet.

Jag försöker ha två styrkepass i veckan. Utgår från knäböj, marklyft och bänkpress och späder ut med diverse kringövningar och har alltid en övning för mage/bål.
Finns möjligheten så kör jag måndag endast styrka och lördag styrka förmiddag och långpass eftermiddag. Eftersom jag tränar inför Vätternrundan, Vansbro Triathlon och Vansbrosimmet så blir det dock sällan få veckor som jag kan göra ett upplägg enbart för löpning och styrka.

Huruvida det är klokt att köra styrka före löpningen vet jag inte, det är antagligen inte oklokt. Det jag vet är att benen blir tunga och att jag får öva att springa på tomma glykogendepåer, så någonting får jag alltid ut.

Har inte mätt några maxlyft, men jag skulle gissa att jag lyfter på 70-90% av min förmåga med 4-8 repetitioner i tre set (allt som oftast).

Innan jag började springa regelbundet och systematiskt för två år sedan tillbringade jag betydligt mer tid på gym och min upplevelse idag är att jag är mer strukturerad och får ut mer av gymmet idag än då.
Irene
1968 • Åstorp
#4
10 maj 2015 kl 21:27
Gilla
Anders Szalkai har illustrativa videor om det mesta som rör löpning.
Peter
1985 • Luleå
#5
11 maj 2015 kl 09:08
1 Gilla
Om styrketräningens enda syfte är att hjälpa löpningen så ska man nog se till att först ha slagit i någon form av tak vad gäller ens löpmängd. Att jonny, eller för den delen jag själv, styrketränar upp till 3 gånger i veckan, och gärna tungt, är kanske inte relevant för någon som springer 35 km i veckan och är utsatt för någon form av livspussel.

För de allra flesta motionärer så blir nog dom snabbast av att springa så mycket de hinner och orkar, och lägga lite tid på att stärka upp vader, bål och höft, samt få in löpskolning och backlöpning. För det är dels jobbigt men även rätt tidskrävande att lyfta tungt. Bara att komma igång med teknik och liknande i basövningarna.

Nu är inte mitt enda syfte med min styrketräning just löpning, utan är mest glad över att det visat sig att tunga basövningar är bra för löpning :) Utöver dessa försöker jag köra just vader, bål och höfter. Därutöver lite för explosivitet, exempelvis frivändningar, olika hopp. Samt enbensträning i form av utfall eller bulgariska benböj.
1970 • Oskarshamn
#6
11 maj 2015 kl 09:15
Gilla
Tips, kör aldrig styrka innan ett löprunda. Bättre att ta det efteråt
Mikaela
1986 • Sverige
#7
11 maj 2015 kl 09:23
Gilla
Jag styrketränar ca 4 gånger i veckan varav 3 gånger tungt och 1-2 gånger bål/rygg och cirkelträning, och springer 4-5 gånger i veckan.
Jag kan inte sluta med styrketräningen, jag älskar den och löpningen lika mycket. Men om jag nu vill förbättra min tid på milen eller någon annan distans kanske jag borde lägga mer krut på löpningen?
1968 • Helsingborg
#8
11 maj 2015 kl 13:42
Gilla
amanda
1989 • ............
#9
12 maj 2015 kl 20:57
Gilla
Jag brukar dela upp det, träna löpning 2-3 ggr och sen löpa 2-3 ggr per vecka. Men har de separata dagar. Jag snackade med en Personlig tränare och fick ett schema på gymmet. De har förbättrat min kondition och benstyrka ohehört. Dock bara styrketränat 3 månader men de känns. Jag kör helkropps pass på gymmet, mycket bål och mage med hjälp av bla Trx (heter de va?:p). Tåhäv och mycket utfall med tunga vikter (började med 5 kg å e uppe i 10 kg nu). Men kör även axlar. :)
Gym rekomenderar jag starkt :) De gör mer än man tror för löpningen :)!
Racha
1993 • ramlösa
#10
13 maj 2015 kl 00:28 Redigerad 13 maj 2015 kl 00:29
Gilla
Tack vad mycket klarare allt blev, och mycket svart på vitt jag fick. Känner äntligen att jag förstår, att tungt bör man köra . Behövs inte många reps heller. Kör knäböj, och marklyft så fort jag orkar eller har lust ( struktur? ) Och jag har själv lagt till bål och även fokus på att stärka bäckenet för att få fram höften så mycket som möjligt vid snabbdistanser.

Jag har 6 års löpning i bagaget. Men knappt något i styrketräning. Styrkan kanske kommer från en utvecklad löparkropp med åren, men intresset för styrketräning har ju alltid funnits där men kunskapen har alltid hindrat mig. Fram tills jag verkligen fick svackor och kände att jag ville prestera på topp och aldrig mer vara skadad.

Jag minns första gången jag tränade tungt, jag kunde knappt böja mig för att sitta på toaletten av träningsvärk, så fort jag blev av med träningsvärken och satte mina fötter på bandet, blev jag betydligt starkare och explosivare och därefter var jag fast i så kallat "styrka" man kan väl kalla det av ren intresse, för att jag tycker det gav stor effekt i själva löpandet.

Det där med att man inte bör styrketräna innan det håller jag absolut med om. Jag har utsatt mig själv för det. Det hela slutade med katastrof fick inte upp farten och benen var helt skakiga, kände mig så förnedrar av min egen kropp. Imponerade kanske för den som hade orkat.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.