Löpning Övrigt 78 inlägg 19893 visningar

Hur bra löpare är en allsvensk fotbollsspelare?

Pål Nilsson
1976 • Höör
#1
29 augusti 2008 - 14:09
Gilla
Hej,
Eftersom att jag gillar fotboll men tycker att allsvenskan håller hopplöst låg klass, vill jag gärna tro att en allsvensk fotbollsspelare är en rätt medelmåttlig långdistanslöpare och allmänt dåligt tränad. Hur sant är det första antagandet?

Gör snittspelaren i Allsvenskan milen på under 42 minuter? Vilken är den rätta snittiden? Jag vill höra spekulationer!

Egentligen tror jag inte att de allsvenska spelarna behöver träna mer på löpning utan på teknik...
< < < 1 2 3 4 > > >
1973 • Täby
#61
1 september 2008 kl 12:45 Redigerad 1 september 2008 kl 17:54
Gilla
Haha, det här är den roligaste diskussionen hittills. Jag har nu inspirerats av Johan I och vinsten i senaste korpmatchen så jag tror ringer Inter och kollar om de kan ge mig lite pengar att utveckla min talang så jag blir bättre än Zlatan. Det verkar ju inte vara särskilt svårt det där med toppfotboll.
Johan H
1976 • Göteborg
#62
1 september 2008 kl 15:12
Gilla
Tips: http://susning.nu/H%f6gmod
Den som tar åt sig läser vidare på: http://susning.nu/Sj%e4lvk%e4nsla :-)
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#63
1 september 2008 kl 17:16
Gilla
Om jag inte minns fel så hann de ivrigaste mittfältarna i fotbolls-EM med att kuta dryga milen under en normallång match, inte över 2 mil som någon påstod.
Är t.ex. ganska säker på att Daniel Andersson sprang ca 12 km (och därmed längst) under någon av Sverigen matcher.

Att springa under en fotbollsmatch eller i löparspåret går förmodligen inte att jämföra men man får i alla fall ett hum om vad de är vana vid under ett "pass".

Hockeyspelare må vara vältränade (i alla fall vissa) men jag undrar hur de egentligen klarar sträckor på milen eller längre.
I hockey kör man max i kanske 30-60 sekunder sedan byter man i regel.
Dessutom är de flesta av dagens spelare på hög nivå ofta storväxta och tunga och har därmed inte optimala förutsättningar för långdistanslöpning.

Foppa med sina fötter skall nog akta sig för maran...
Sven Andersson
1966 • Kista
#64
1 september 2008 kl 17:43
Gilla
I en elithockeyspelarundersökning (egentligen av någonting annat, men deras VO2Max finns angivet) hittade jag. Citat: "Metod: I studien deltog 34 elitishockeyspelare i ålder 20.0±3.6år, med BMI 24.2±1.6 kg•m-2 och en uppmätt maximal aerob kapacitet på 58.0±4.8 ml O2•kg-1•min-1." Inte många här har 58 i VO2Max... Det motsvarar milen på en bra bit under 40 minuter, kanske under 37 min! Men nu är ju hockeyspelare inte optimerade för löpning, så det krävs väl en anpassningsperiod. Dock verkar de absolut ha centralkapacitet för att bli ner mot elitmotionärer. Jag skulle (med rätt eller fel) formulera det som att de har stora, starka motorer, men behöver däck som håller längre än några burn-outs vid korvkiosken.

Länk: http://www.diva-portal.org/gih/abstract.xsql?lang=sv&dbid=256
Victor Emilson
1984 • Stockholm
#65
1 september 2008 kl 19:22
Gilla
Johan I:

OOOK..
Jag ska sluta läsa trådar som du skriver så slipper du missförstå mig i alla fall.

Men som sista ord vill jag säga att jag tycker det är löjeväckande att du tror att alla är emot dig.
Det kanske har med att göra att du skriver VÄLDIGT kontroversiellt i de flesta inläggen.
Men välkommen att skriva hur mycket du vill. Jag har inget emot dig. Men det kanske är bra om man inte är så "aggressiv" i sina åsikter.

Det var det sista svaret från mig. Ingen ide att svara på det Johan I. Jag vill inte ha ett svar. Respektera det.

I övrigt om jag ska hålla mig till trådens ämne så fuskas det nog lite väl mycket med kondisen i svensk fotboll, och i svensk idrott överlag.

Alltför många viker ner sig när det blir proffsliv i utlandet. Det är pinsamt. Mer kvalitetsträning behövs.
1971 • Fjugesta
#66
2 september 2008 kl 01:45
Gilla
Är övertygad om att vilken allsvensk spelare som helst skulle slå ALLA som besöker denna sidan med lätthet!!! Känner flera spelare som var aktiva i ÖSK och de berättade om rena fakirträningen (särskilt på Rolf Zetterlunds tid) Att allsvenskan håller "dålig" klass beror nog inte på att spelarna skulle vara för dåligt tränade utan kan nog tillskrivas den något föråldrade 4-4-2 uppställningen, man får helt enkelt inte med tillräckligt med spelare i anfall för att på allvar hota de allra bästa lagen...
1971 • Fjugesta
#67
2 september 2008 kl 01:47 Redigerad 2 september 2008 kl 05:26
Gilla
med 4-4-2 uppställningen menar jag iof lanslaget men generellt saknar sverige ytterbackar som har skickligheten att vara "spelande" ytterbackar o därmed merdelta i anfallsspelet, dock har det kommit fram en del intressanta spelare på senare tid (Malmös Safari för att nämna någon modern ytterback) Men alla de bästa spelarna går ju till danmark el likn(och blir sittande på bänken)så fort de satt ett par mål i allsvenskan.
1971 • Fjugesta
#68
2 september 2008 kl 04:45
Gilla
Och just det en sak till:
Den som inte tror att Zlatan är vältränad kan ju gå in i en närkamp med honom...
Michael
1982 • Haninge
#69
2 september 2008 kl 09:54
Gilla
Morgan: Jag tror snarare att problemet med allsvenskan är att den ständigt och jämt urholkas på de bästa spelarna. Hade allsvenskan fått behålla alla spelare i den klassen som går till Norge, Danmark, Holland, Belgien, Rumänien, Israel o s v hade klassen lyfts betydligt.

Detta är ett stort problem för alla allsvenska lag. Anledningen till att vi sällan har samma lag som vinner SM-guld två år på raken är att frånvaron av kontinuitet. Så fort ett lag lyckas köps det sönder av lag från andra länder med större ekonomiska muskler och man måste börja om och få in nya spelare på de positionerna. Titta t ex på vad som hände Djurgården efter sina succéår tidigare på 2000-talet. När Elmander, Källström och Isaksson försvann (de främsta anledningar till deras resultat) hankade de efter och har inte haft några nämndvärda resultat sedan dess.



Johan I: Anledningen till att ingen tar dig på allvar är att dina resonemang är skrattretande och dina teorier än mer så. Att fotbollsspelare är "överbetalda" kanske jag kan hålla med om, men det handlar helt om marknadsekonomi. Människor är så pass intresserade av fotbollen att stjärnor i de största lagen kan köpas och säljas och erbjudas lön i fantasiska summor. Men när du börjar pladdra om att du skulle kunna ersätta vilken som helst av dem "om du fick chansen"/pengarna/tillgång till träning/whatever är rena dumheter.

De flesta riktigt, riktigt duktiga fotbollsspelare har växt upp, ätit och levt med fotbollen hela sitt liv från att de var småttingar. Varje kväll har de trixat, lirat och lekt med bollen för att få den bollkänsla de har idag. Att du påstår att vem som helst skulle kunna lära dig det som de kan med, och jag citerar, "bra kondition och okej bollkontroll/koordination" är galet. Dessa människor har en bra kondition redan och en superb bollkontroll och koordinationsförmåga. Denna har de övat på i 20 år +.

Och så påstår du att detta kan läras på något år eller så.....om man bara fick chansen......... Jag storknar.
Tobias Eriksson
1983 • Oskarshamn
#70
2 september 2008 kl 12:23
Gilla
Man blir ju nästan förbannad när man läser vilsa inlägg som påstår att vem som helst skulle kunna bli världens bästa spelare? isåfall undrar jag varför inte alla blir så bra då? eftersom man tjänar sjukt mycket pengar på att göra nåt som är kul borde väl alla vilja bli proffs?

och eftersom det är mycket klagande på fotbollsproffs osv och deras löner så förstår jag inte skillnaden mellan dem och artister som tjänar lika mycket?

Vad gäller allsvenska spelare och deras kondis så tror jag att den varierar och man måste säga att man kan inte på långa vägar jämföra ett långdistans pass med en match! sen är det också så att Sverige är ett av de land som har hårdast försäsongsträning av alla.
Pål Nilsson
1976 • Höör
#71
2 september 2008 kl 13:58
Gilla
Morgan: Om du avser denna tråd menar du alltså att alla Allsvenska fotbollsspelare gör milen på ~37-38 minuter:

"Är övertygad om att vilken allsvensk spelare som helst skulle slå ALLA som besöker denna sidan med lätthet!!!"

Intressant ståndpunkt...Jag är dock tveksam.

Menar du Jogg.se som helhet har du fel. Vrålfel.
1967 • www.sapiens.se
#72
2 september 2008 kl 14:14 Redigerad 2 september 2008 kl 15:46
Gilla
Med tanke på att jag faktiskt har skrivit i tråden så får de allsvenska fotbollsspelarna se till att masa sig under 35 minuter på milen och 2.44 på maran. Det skulle jag vilja se. :-) Jag har sprungit med Jyrgårdens herrar ute på Bosön och jag var inte direkt impad...inte alls.
Johannes Nyberg
1989 • Karlstad
#73
2 september 2008 kl 15:39
Gilla
Ni ser väl hur en fotbollsspelar löptränar? De springer på tårna och viftar med armarna som om de var galna. En fotbollsspelare orkar kanske springa i 90 minuter. Men under en fotbollsmatch står de ofta still och springer inga längre sträckor på samma gång + att de har paus efter halva. Tror inte många fotbollsspelare är så stora löparfenomen.
Tobias Eriksson
1983 • Oskarshamn
#74
2 september 2008 kl 15:48
Gilla
sen får man ju också beräkna att under en match gör man många maxrusher som sliter hårt på kroppen samt närkamper som ger bra mjölksyra i benen:) att skjuta slå långa pass osv osv frestar även det på muskulaturen efter ett tag. Man blir bra på det man tränar på heter det ju skulle dessa spelare bara träna på att komma under 40 min på milen så skulle de säkert fixa det relativt snabbt men det finns ingen vits med det ju. liksom hockeyspelare de behöver inte kunna springa hur långt som helst de måste ha bra mjölksyratålighet och återhämtning samt styrka. testa och tävla i knäböj med ett hockeylag på högnivå hehe STARKA ben..
Dennis Josefsson
1978 • Vetlanda
#75
2 september 2008 kl 18:56
Gilla
Jag såg ett inslag på tv för inte så länge sedan, det handlade om några Hammarby-spelare som gjorde fys-tester på Bosön. Om jag inte minns fel så menade en expert där att allsvenska fotbollsspelare förr i tiden (10 år sedan, typ) hade bättre kondition än vad dagens spelare har. Det berodde på att träningen då var mer inriktad på löpning än vad det var nu.

En del av förklaringen till det var att man insett att spelarna också behövde träna teknik för att stå sig i konkurrensen, det räckte inte med att ha en bra kondition. Alltså hade man bytt ut konditionsträning mot teknikövningar. En tanke som nämndes var också att man kanske hade överkompenserat här, att man i stället satsat lite för mycket på teknik och för lite på kondition.
1971 • Fjugesta
#76
4 september 2008 kl 12:57
Gilla
PåÅl:
Har jag fel så har jag fel. vad spelar det för roll??Som sagt, den som inte tror Zlatan är vältränad, gå in i en närkamp med honom...Guus Hiddink liknade Zlatan vid en EK vid sommarens EM..Om alla allsvenska spere gör milen på 37 el 38 min vet jag ej men det är inte konditionen som fattas de svenska spelarna främst utan brist på teknik samt "moderna" ytterbackar!!
Ja en av bristerna då...Samt urholkningen som någon mycket riktigt påpekade..
Pål Nilsson
1976 • Höör
#77
4 september 2008 kl 16:05
Gilla
Morgan: Nej det spelar absolut ingen roll. Jag vill bara att man ska komma ihåg att jogg.se hyser löpare som håller riktigt, riktigt hög klass (ta t.ex. Marcus Nilsson ovan vars snabbhet man i allmänhet aldrig erhåller på endast fotbollsträning).

Vi är i alla fall överens om Zlatans storhet...

I sina bästa stunder tycker jag att Zlatan är världens bästa fotbollsspelare. Det hade han inte varit utan att vara grymt vältränad. Zlatan är en av de få svenskar som alla känner till och alla har respekt för när man nämner hans namn utomlands.
1977 • Örnsköldsvik
#78
4 september 2008 kl 17:17
Gilla
Jag skulle tro att en allsvensk spelare i snitt springer milen på ca 42-43 minuter, dvs hyfsat fort men alls inte supersnabbt. En elitseriespelare i ishockey är säkert 5 minuter långsammare. Man blir bra på det man tränar på. Fotbollsspelare är duktiga på intervaller (Håkan Mild som har rekordet på beep-test slår säkert de allra flesta i friidrottsvärlden också). Sven Nylander, som i 15 år tillhörde världseliten på 400 m häck sprang Sthlm marathon på 4:15. Det var helt enkelt inget han var tränad för.

Jag kan ju nämna att Plannja Baskets och Luleå Hockeys A-lag i somras körde en löptävling i en skidbacke utanför Luleå (både uppåt och nedåt på ett underlag av gräs). Tävlingen tog strax under 20 minuter. Jag vet ingenting om distansen men en 17-årig juniorspelare i ishockey (Fredrik Styrman) var tvåa i mål. Han slog många idrottsstjärnor med flera minuter. Även seniora landslagsmän som alla har bra fysik, men kanske inte i första hand för kontinuerlig löpning. Emil Lundberg, center i Luleå Hockey, vann med en hel minut före Styrman. Differensen skvallrar väl en del om att just Emil faktiskt tränat en del löpning i sina dagar.

Att påstå att vem som helst med lite bollkänsla skulle bli en fotbollsstjärna är... lite magstarkt. Skulle fotbollsstjärnorna ha en gemensam pakt och vilja undanhålla alla nya spelare från att ta deras platser? Kanske i fantasin, men inte i realiteten. Klubbägarna är heller inga dumskallar. De köper det bästa de kan få för pengarna. I det där resonemanget står jag helt bakom Michael. Väl talat.
< < < 1 2 3 4 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.