Löpning Tävlingar & Motionslopp / Karlstad 6-timmars 12 inlägg 1941 visningar

Nära nu

1978 • Göteborg
#1
28 januari 2015 - 09:13
Gilla
Är det nån mer jogg-aktiv än jag som ska springa 6-timmars i Karlstad på lördag?

Själv är jag förvånansvärt lugn inför utmaningen, men det blir trots allt min sjätte start i ett sextimmars även om jag bara fullföljt fyra, d.v.s. brutit ett.

Det vore intressant att höra vad ni har för planer gällande varvtider m.m. Hur tänker ni lägga upp starten på loppet?
Claes Danielsson
1971 • Västerås
#2
28 januari 2015 kl 18:46
Gilla
Japp, jag ska springa. Det blir min debut på ultradistans och jag tänkte använda mig av en 25-5-taktik, dvs springa 25 minuter, gå 5 minuter osv. Mitt huvudsakliga mål med loppet är bara att hålla igång under de sex timmarna och sedan får resultatet bli vad det blir. Jag hoppas dock på att komma över 50 km men gör jag inte det är det ingen katastrof.

Det jag funderar mest på är hur jag ska lägga upp energiintaget. Jag har tänkt äta och dricka under gångpauserna, dvs varje halvtimme. Under mina marathon brukar jag dricka sportdryck, ta bananbitar och någon eller några gel under den senare delen av loppet.

Nu funderar jag dock på om detta kan bli lite enformigt i sex timmar och om man kanske skulle försöka varva in något annat? Jag vet att man helst inte ska experimentera med nya saker under lopp men min mage har visat sig vara ganska tålig tidigare. Såg precis ett mejl från arrangören där de listar vad som serveras:

Cola, kaffe, buljong och sportdryck (Enervit G Sport)

Korv och köttbullar

Banan och russin

Bröd med pålägg

Godis och potatischips

Kan man tänka sig ett upplägg där man varvar in lite fastare grejer i början och sedan gradvis går över mot mera lättsmälta och snabba kolhydrater?
Erik Högkvist
1989 • Karlstad
#3
29 januari 2015 kl 00:37
Gilla
Jag springer också på lördag! Det blir min debut i ett tidslopp och förhoppningsvis blir det också mitt längsta lopp hittills i livet (Ultravasan 45 km är det längsta jag sprungit tidigare).

Jag siktar på att hinna minst 60 km, men har förhoppningar om mer. Men eftersom jag aldrig har sprungit så länge som 6 timmar förut är det svårt att veta hur kroppen hanterar att löpa så länge, på en 200-metersbana inomhus dessutom. Så jag vågar inte sätta för höga mål. Jag kommer troligen försöka börja i ett tempo runt 5 min/km och så får vi se hur länge det räcker.
1978 • Göteborg
#4
29 januari 2015 kl 08:21
Gilla
Claes #2;
Energiintaget är nästan det svåraste tycker jag och det är så individuellt. Jag klarar sällan av sportdryck i stora mängder, då ballar magen ur, så min energi kommer nog att bli mest kexchoklad och Snickers. Sen blandar jag några flaskor Resorb Sport och tar lite vad som bjuds från arrangören. Min strategi blir nog att försöka äta redan från start för om energin tar slut och man äter då så tar det en stund att få tillbaka den, men det är svårt att ha disciplinen att stanna och äta trots att det känns så lätt de första två milen. Men din tanke är nog inte så dum men som sagt, det är så individuellt hur alla våra magar fungerar.

Erik #3;
Du ser ut att springa på ungefär samma farter och distanser som jag vanligtvis gör på träning. Jag hade också funderingar att dra på i ca 5-fart i början men har ändrat mig så att min utgångsfart kommer ligga mellan 5:20 och 5:30 (=62-64 sekunder per varv) och jag hoppas att jag kan hålla det längre och på det sättet komma längre, men det är ju en avvägning. För hög fart i början kan lätt göra att man går in i väggen och får spendera större delen av de sista tre timmarna med att gå, been there, done that...

Lycka till båda två, och alla andra som springer! Vi ses på lördag
Daniel Granström
1977 • Västerås
#5
29 januari 2015 kl 09:45
Gilla
Jag gör också mitt första tidslopp. Har tidigare sprungit två ultralopp på 50 km och de har tagit ungefär 5 h. Så det ska bli spännande se hur kroppen reagerar/agerar på slutet.

Jag är lite orolig över om man har tillräcklig träningsmängd för att springa 6 h. Har blivit lite för dåligt med träning. Så man får nog ta dagen som den kommer och käka godis om det skiter sig på slutet :-)

Nervositeten börjar komma nu, frågorna är många - ta med flera extraskor för att byta, pulsklocka eller inte, tempo, klädsel, hur klarar skallen av inomhus runt runt runt runt??? Men sist men inte minst hur ont kommer det göra?

Vi ses på lördag!
1978 • Göteborg
#6
29 januari 2015 kl 10:43
Gilla
Runt runt runt brukar inte vara ett problem även om mina tidigare har varit på som kortast ca 600 meters varv. Man tänker inte på det efter en stund utan lubbar bara på liksom.

Jag hade också funderingar på klocka eller inte en stund men kom mha en annan kompis som ska springa fram till att jag ska nog ha det, för att tajma mina varv om inte annat och för att sedan kunna dubbelkolla så att inte tidtagningen missat nån passering pga chip-fel eller så. Och så har man nåt att göra när man ska komma ihåg att trycka på "lap" vid varje varvning.
Daniel Granström
1977 • Västerås
#7
29 januari 2015 kl 12:34
Gilla
Jag tänkte mer använda klockan för pulsen. Kommer inte orka bry mig om att trycka lap varje varv. undra vad den skadan kan kallas - Lapfinger kanske.

Jag hoppas du har rätt ang runt runt problemet.

Daniel Fägerstrand.
1976 • Torslanda
#8
29 januari 2015 kl 16:27
Gilla
Tätt med Ultra-lopp i Värmland nu i helgen,Vi som springer Au i Arvika
30-31 jan skall tänka på er under Lör :))
Kör hårt !
Erik Högkvist
1989 • Karlstad
#9
29 januari 2015 kl 18:33
Gilla
Johan #4: Jo, om det håller är väldigt svårt att veta. Det kan vara så många faktorer som spelar in för att man inte orkar snitta det tempo man tycker man borde kunna göra. Jag har kört ett gäng 2-timmarspass i hallen där vi ska springa på lördag och kunnat ligga runt 4.40-4.50-tempo utan större ansträngning, men efter 2 timmar har man ju bara hunnit springa en tredjedel av lördagens lopp. Så vi får se... :)
Staffan Blixt
1984 • Sickla
#10
31 januari 2015 kl 07:38
Gilla
God morgon! Om någon av er som ska springa idag ser detta vore det vänligt om ni kunde meddela tävlingsledningen att jag inte hinner hämta ut min nummerlapp i tid (0915). Vägarna från sthlm är inte skitbra. Dock kommer jag i tid till loppet.

Hittar inget nummer till någon på deras hemsida. Svara gärna här om ni ser detta så jag vet. Vill inte gärna bli av med startplatsen ;)


Tack på förhand!
1954 • Falun
#11
1 februari 2015 kl 09:52
Gilla
Man kan ju fråga sig lite varför jogg.se har livebevakning och sedan inte sköter om denna.

Nu stannade resultaten efter 5:40 och där står den ännu. Blev det något fel så borde det inte vara så mycket jobb att lägga in en kort förklarande text varför. Och om det är värt att försöka vänta på slutresultaten. Så lite arbete som ändå ger en del för oss som sitter hemma och är lite nyfikna på resultaten.
Claes Danielsson
1971 • Västerås
#12
1 februari 2015 kl 11:34
1 Gilla
Det gick ju bra det där. Landade på knappt 53,5 km och eftersom jag hoppades på att komma över 50 km så är jag förstås nöjd. Min taktik att springa 25 minuter och gå 5 minuter funkade mycket bra och under senare delen av loppet blev gångpauserna, när jag också åt och drack, något att se fram emot. Men när jag hade haft min sista gångpaus och samtidigt spräckte 50 km-gränsen strax efter 5.30 så fanns det ingen motivation kvar och det blev mycket gående och småjoggade sista halvtimmen.

Jag hade ju en del funderingar på mitt energiintag tidigare i tråden men jag beslutade mig för att köra på samma upplägg som jag brukar göra på marathon, två muggar sportdryck och en bananbit vid varje vätskestation (gångpaus i det här fallet). Efter ett tag märkte jag dock att jag drack lite för dåligt och lade på en mugg vatten efter 12-13 minuter av mina 25-minuters löppass och då blev det bättre. Dock borde jag nog ha druckit ännu mer för urinen var alldeles mörk efter loppet.

Sammantaget tycker jag det var ett kul och bra arrangemang. Stort tack till både arrangörer och trevliga medlöpare. Min spontana reaktion efter loppet var dock att det inte skulle bli några mer tidslopp för min del då jag känner att en fast distans passar mig bättre. Nu sitter jag dock här och funderar på om det inte skulle vara roligt att spräcka 55 kilometergränsen på ett 6-timmars så vi får se hur det blir i framtiden.

Hur gick det för er andra och vad tyckte ni om loppet?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.