Löpning Tävlingar & Motionslopp / Vinter Marathon 22 inlägg 9837 visningar

mitt första maraton!

1994 • Västerås
#1
19 augusti 2014 - 21:55
Gilla
God dag!

Har precis anmält mig till mitt första maraton - Vintermaran i Stockholm! Det har varit mycket snack från mitt håll om maraton, triathlon, tjurrus osv så nu tänkte jag att det skulle bli lite verkstad i det hela. Så jag är spänd.

Men givetvis har jag lite frågor kring detta.
1. Jag har kikat på löpschemat härifrån och från Runner's World. Är det någon ni kan rekommendera, och hur punktliga har ni varit? Satsar på en tid mellan 3:30 och 3:45 ungefär. Har sprungit en maratonsträcka förut (inte tävling) och då tog det 4 h. Och då varken drack jag eller åt.
2. ... vilket leder mig till nästa fråga. Är det SUPERNÖDVÄNDIGT att dricka och äta under loppet?
3. Hur tänker ni med maten veckan innan? I korta drag givetvis. Och det är självklart olika för alla, men jag syftar mer på kolhydratsintag osv. Bör nämna att jag är vegetarian.

Det var väl det. Är tacksam för ett halvt svar!!
< < < 1 2 > > >
1981 • Vegan Runners
#2
19 augusti 2014 kl 22:17
Gilla
2. Det är inte nödvändigt, du har själv visat att det går. En vältränad person tål vätskebrist upp till 3% av kroppsvikten utan att prestationsförmågan försämras. (källa: Filip Larsen på GIH). Däremot betyder fyra timmars arbete att du kommer gå över på fettförbränning vilket inte är kroppens mest effektiva bränsle. Du skulle alltså kunna springa fortare om du drack sportdryck längs vägen eller åt lite gott&blandat eller liknande då och då.

3. De flesta tänker för mycket skulle jag säga. En vältränad person kan fylla på sitt glykogenlager på 12 timmar. En del motionärer kör en lång och omständig process där de först inte äter kolhydrater och sen äter jättemycket kolhydrater i flera dagar. Det kanske är bra för placebo men i övrigt verkar det överdrivet. Jag äter som vanligt. Min enda laddning är på sin höjd att dricka en stor smoothie några timmar innan loppet och lite godis när det närmar sig. Och inte slarva med vätska dagarna innan loppet. (Jag är vegan kan jag nämna.) Ät i lagom tid så du hinner gå på toa innan, du vill känna dig pigg och lätt när du står på startlinjen, inte ha en massa mat som skvalpar runt i magen.
1971 • Nykvarn
#3
20 augusti 2014 kl 09:08
1 Gilla
Jag håller i stort med Håkan speciellt vad gäller punkt 3, här är mina svar.

2. Det är inte supernödvändigt men absolut att rekommendera!! Du kommer att prestera så mycket bättre under loppet, må så mycket bättre under lopp och efter loppet med energiintag under löpningen! Det framgår inte av dagboken hur mycket du tränar, hur långa pass du kör men du kommer köra slut på de lagrade kolhydraterna om du inte fyller på och har du inte tränat på det så kommer det gå tungt!

3. Mitt enkla "recept" veckan innan en mara är lite extra av allt och gärna också av kolhydrater. Inga överdrifter men gärna en extra macka, lite extra stora portioner och lite extra vätska. Jag brukar dessutom äta lite godis dagarna innan, det är min enkla kolhydratladdning men det är nog mycket för att psyket ska "ställa in sig". Däremot håller jag inte på och krånglar med någon kolhydrattömning först.

Vintermarathon är ett väldigt trevligt lopp, jag sprang förra året och kanske springer jag i år igen.
Mr. B
1963 • Hemma
#4
20 augusti 2014 kl 10:06
Gilla
Du har fått bra svar. Det enda jag kan tillägga är att du kan tänka på NÄR du äter. Hur mycket tid brukar du ha mellan mat och löprunda? Men med start kl 10.00 kanske det fungerar utmärkt med en normal frukost i normal tid? (Stockholm marathon startar 14.00 och då är det lite värre att bedöma hur mycket man ska äta den dagen.)
1994 • Västerås
#5
20 augusti 2014 kl 10:59
Gilla
Springer ungefär 20 km en gång per vecka, sedan springer jag 3-4 gånger till per vecka mellan 10-15 km. Varierar med lite intervall ibland. Tänkte börja höja antalet km på långdistansarna och kanske köra 30-35 km åtminstone 5-6 gånger innan loppet.

Tack för alla svar!
1971 • Nykvarn
#6
20 augusti 2014 kl 11:13
Gilla
Då låter det som att du kommer väl förberedd men det låter tufft att hinna köra så många långa långpass! Lycka till med maraträningen så kanske vi ses på startlinjen.
Irene
1968 • Åstorp
#7
20 augusti 2014 kl 11:48
Gilla
Staffan, du verkar erfaren av maraton. Hur många långpass på 30km och över tycker du är bra inför en mara?
1985 • Göteborg
#8
20 augusti 2014 kl 11:49
Gilla
Hej!
1. För första maran hade jag sprungit utan tidsmål, och bara försökt hålla en behaglig fart hela vägen. Min egen första mara sprang jag utan klocka
2. Nej, det tror jag inte. Kör vanliga träningspass upp till 38 km utan vatten eller annat. På tävlingar brukar jag dock ta lite sportdryck på vissa stationer, det hjälper psykologiskt om inte annat :)
3. Jag äter precis som vanligt veckan innan tävling.
1971 • Nykvarn
#9
20 augusti 2014 kl 13:25 Redigerad 20 augusti 2014 kl 13:25
Gilla
Irene, hyggligt i alla fall, har sprungit fem Stockholm Marathon och ett Vintermarathon sedan 2008. Jag brukar köra långpass ungefär varannan vecka innan mina marathon och brukade "predika" att springa ett 30 km-pass i månaden tidigare.

2013 sprang jag Vintermarathon med bara två 30km-pass på hela året, ett i juni, det andra var Lidingöloppet 30km i september...dock hade jag sprungit väldigt många längre snabbdistanser i tuff kuperad terräng inför Lidingö och var i väldigt bra form.

I år inför Stockholm där jag sprang personbästa med nästan 7 minuter sprang jag totalt 15 långpass på 20 veckors förberedelser men jag hade en något högre totalmängd kilometer än tidigare. bara tre av långpassen var 30km eller längre, här har jag summerat dem:
http://wwwfyraochtrettio-staffan.blogspot.se/2014/05/klar.html

Karin (#8) har en bra komplettering, jag brukar också säga att det är dumt att gå i mål missnöjd efter sin första mara efter att ha missat ett tidsmål, det misstaget gjorde jag 2008 (och även 2009). Mycket roligare att vara nöjd över att genomfört sitt första maraton!
Irene
1968 • Åstorp
#10
20 augusti 2014 kl 15:01
Gilla
Tack Staffan. Jag funderar starkt på att spring AXA Öppet fjäll 2015 och har förstått att gång blir nödvändigt vid något eller några tillfällen därför funderar jag på hur många långpass jag behöver (då gången bryter springandet). Springer halvmaror nu och tränar alltid kuperat. Har möjlighet att träna i uppförslut som är 8km långt. Jag funderar på hur många gånger jag ska träna i det uppförslutet.Jag har en del funderingar helt enkelt :-)
Sverker Olsson
1967 • Uppsala
#11
8 september 2014 kl 11:12
Gilla
Tycker Vintermaran (i alla fall de senaste åren i Fredrikshofs regi på norra Djurgården) är en utmärkt första mara. Lagom mycket folk, lagom långa varv och bra service med dryck och ätbart om man känner att man behöver det.

Som svar på fråga 3 instämmer jag med föregående inlägg att du kan äta som vanligt veckan innan. Håkan har en viktig poäng i att man helst ska hinna med ett ordentligt toabesök på morgonen.
Vet inte om det är absolut nödvändigt att äta/dricka under loppet men varför avstå? Om du har någorlunda normal törst- och hungerkänsla finns ingen anledning att låta bli, blir mitt svar på fråga 2.
Känner inte till de löpschema du nämner i din första fråga men har förstått att många anser att man måste springa långpass inför mara. Det är naturligtvis ingen nackdel om man siktar på bra tid och kan kännas tryggt om man oroar sig för att inte orka distansen. Jag anser inte att det är ett absolut måste och springer i träning sällan riktigt långa pass. Visserligen väggade jag tungt efter 3 mil i mitt första försök på maran men har i senare känt att den erfarenheten räckt långt för att genomföra loppen utan alltför stora genomklappningar.
1982 • Älvsjö
#12
10 september 2014 kl 16:40
Gilla
Jag lånar den här tråden lite!

Har precis bestämt mig för att springa Vintermarathon nu i år som en avslutning på en härlig säsong. Aldrig sprungit maraton tidigare jag heller men känner mig ganska väl insatt i hur jag bör förbereda mig tränings- och kostmässigt, även om hur jag bör göra och hur jag faktiskt gör inte alltid stämmer överens.

Det jag undrar över är bansträckningen - blir det inte lite tråkigt att springa så många varv på samma runda? Sen undrar jag också eftersom det är förhållandevis så få deltagare, blir det mycket att man springer ensam och harvar eller är deltagarantalet så pass högt att det finns folk inom synhåll hela loppet?
Sverker Olsson
1967 • Uppsala
#13
11 september 2014 kl 09:42
Gilla
Nejdå, Erik. Jämfört med den andra maran jag brukar springa (Sätermaran) är Vintermaran ett stort lopp. Senast var det väl en 5-600 deltager. Eftersom de dessutom ska samsas på ett varv på 6 km blir det inte glest mellan löparna. Dessutom har man (i alla fall de år jag sprungit) kört ett kortare lopp på ett drygt varv parallellt med maran.

Tyckte också att just varvupplägget hjälpte psykologiskt när det började kännas tungt mot slutet av loppet. Efter att jag väggat vid 30 km i mitt första maraförsök var det lätt att motivera sig att ta sig runt i alla fall det varvet. Sen var det ju bara ett att varv kvar och varför inte ta det också!
1982 • Älvsjö
#14
11 september 2014 kl 17:09
Gilla
Ah det låter iofs inte orimligt att det mot slutet kan vara mentalt positivt med flervarvsbana. Jag tänker att det i början kan kännas segt att man har så pass många varv kvar, och att det säkert blir lite monotont. Samt med vissa backar att man inte ser fram emot att stångas med dem igen. Men sista varvet kanske det istället kan vara en boost.
1971 • Nykvarn
#15
11 september 2014 kl 19:26
Gilla
Jag instämmer med Sverker, varvbanan gör att det oftast är löpare inom synhåll jämfört med mindre lopp. De lite mindre vägarna gör också att det känns lite kortare jämfört med de väldigt långa "autostrador" (T ex Strandvägen, Skeppsbron, Söder-och Norr Mälarstrand där Stockholm Marathon går och där varje sådan delsträcka kan kännas ganska dryg att ha framför sig!

Skönt att veta i slutet att nu springer jag den här backen för näst sista/sista gången etc.
Sverker Olsson
1967 • Uppsala
#16
12 september 2014 kl 08:57 Redigerad 12 september 2014 kl 08:58
Gilla
Tror väl inte att man i början av loppet då man är pigg och fräsch tänker så mycket på hur långt man har kvar. I alla fall inget jag gör utan de tankarna kommer under senare halvan..
Tycker inte heller banan har några backar att oroa sig för.
Patrik Palmgren
1983 • Raseborg
#17
12 september 2014 kl 09:15
Gilla
Det jag inte sett någon skriva här i tråden är att ifall du kommer dricka/äta under loppet (jag rekommenderar det) så testa att dricka/äta under några av dina långa träningspass så att du ser att du klarar av det ifall du inte är van vid det.
Mr. B
1963 • Hemma
#18
12 september 2014 kl 12:35
1 Gilla
Testa i så fall helst exakt det som kommer att serveras.
Det finns magar som reagerar olika på olika sorters sportdryck, t.ex.
1972 • alingsås
#19
15 oktober 2014 kl 10:48
Gilla
Är det någon som ska åka upp från Göteborg och springa?
Första tåget är framme vid 10.26, lite sent.
En organiserad gruppresa vore perfekt.
1994 • Västerås
#20
10 november 2014 kl 08:09
7 Gilla
Vet inte om någon ser det här nu men klarade maran på 3.35.30! De tider jag hoppades på här tyckte jag var ganska naivt och jag förväntade mig mer en tid runt 4 h, men ibland förvånar man sig själv. Kul lopp!
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.