Löpning Skador & Rehab 50 inlägg 8550 visningar

Conversesjukan ger unga hälsmärtor

Erik Bjuhr
1980 • Umeå
#1
21 maj 2014 - 16:35
Gilla
Ja, nu skriver SVT om hur farligt det är med skor utan pronationsstöd. Vad säger ni om detta?

"De flesta faller in i pronation med foten som det kallas, både i hälsenan och i mellanfoten. Alla barn föds också plattfotade, så det som blir problemet med de platta skorna är att de går att vrida i längsled. När man sätter i foten så behöver man istället lite extra stöd" Jag har då aldrig upplevt när jag var mellan 9-15år att det skulle vara ett problem att jag inte använde speciella springskor?
http://www.svt.se/nyheter/sverige/conversesjukan-ger-unga-halsmartor
Har inte orkat se inslaget ifall det framkommer en mer nyanserad bild.
< < < 1 2 3 > > >
Johan Holmberg
1977 • Avesta
#21
23 maj 2014 kl 10:13
Gilla
Haha. Rolig fredagsläsning i tråden.
Magnus
Stockholm
#22
23 maj 2014 kl 11:12
Gilla
Har man hyfsat vältränad vad-/fotmuskulatur kan man springa i det mest, från flip-flops till Hoka One utan större problem. Som jag skrev i någon annan tråd går det att överbelasta fötterna/vaderna i alla typer av skor, men kanske är det lite lättare i tunna skor.
1981 • Örebro
#23
23 maj 2014 kl 11:20
Gilla
Den här är bra att länka till igen.
https://www.youtube.com/watch?v=M2_anSkUZ-A

Och pronation beskriver bara en rörelse. Och det finns inte mycket till bevis att den är negativ på något sätt. Sedan blir många bättre av inlägg om man försöker behandla skador, men ofta är förändring av något slag att föredra. Från lite till mycket, från mycket till lite, neutral till stöd osv.

Hur man än vänder och vrider på det verkar det som om belastningen är konstant, men vi kan trixa lite med vart den tas upp.
Rickard Dömstedt
1970 • Landvetter
#24
23 maj 2014 kl 20:52
Gilla
Träffade en doktor i biomekanik nyligen som menade att skoindustrin enbart tittar på fötter och fotleder när de ska rätta till felaktiga fotisättningar. Doktorn menade på att de säljer många skor på att påvisa och "behandla" symptom som egentligen orsakas av felbelastningar i knä och höfter. Som i sin tur ofta har andra orsaker, som exempelvis obalans i bålmuskulaturen. Pronation är också den naturliga rörelse vi har i foten för att dämpa och fördela kraften i vår fotisättning. Doktorn gick omkring i tunna neutrala skor för övrigt...
Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
#25
23 maj 2014 kl 21:01
Gilla
Det märkligaste är att SVT förra året hade ett närmast identiskt inslag där en annan ortopedtekniker fick sitta och göra reklam för sin klinik.
Joakim Ejenstam
1988 • Uppsala
#26
26 maj 2014 kl 21:55
Gilla
Man kan ju fundera på vad man gjorde annorlunda när jag var liten eftersom jag aldrig har haft de här problemen! Borde de inte fokusera lite mer på andra problemen som leder till att barn och ungdomar skadar sig när de väl är ute och rör på sig?

Blir nästan lite provocerad att köra en runda i mina converse när jag ser det här! ;)
1963 • Ritorp
#27
27 maj 2014 kl 06:21
Gilla
Blir lite intresserad av att höra hur ni i tråden tänker som ironiserar över Converse och skofabrikanter (som gör skor med FARLIGA sulor) men samtidigt indirekt propagerar för de skor ni använder - fivefingers mm? Finns det inte en liten illvillig producent bakom dessa skor också..?

Ge alla ett par sockiplast!
1980 • Stockholm
#28
27 maj 2014 kl 12:19
Gilla
Har aldrig haft problem med converse men min dotter får faktiskt ont när hon går i dom. Vi köpte inläggssulor, för converse vill hon ju absolut fortfarande ha..
Kinsei
1974 • Malmö
#29
27 maj 2014 kl 12:56
Gilla
Jag skulle säkert kunna springa en mil i Converse, men jag skulle garanterat få problem av att gå runt med dem en hel dag på stan. För mig är det inte något hokus-pokus att skor man står och går mycket i gärna får ge lite stöd åt foten. Jag ser absolut poänger med att träna i minimalistiska skor, men då är ju skon också ett träningsredskap.
1997 • gräfnäs
#30
27 maj 2014 kl 14:04
Gilla
Men asså förstår ni inte vad dom säger, det är inte helt naturligt att gå i ballerina och converse heller. Vet ni ens varför dom får smärtor i hälarna, kanske för att det landar på hälen. Jag gillar inte heller pronationskor, tycker det inte är okej att styra foten så mycket och dämpa skorna så mycket att fötterna blir väldigt svaga men ni tycka alltså att det är bättre att gå i converse landa på hälen i en platt sula är väldans mycket bättre. Tänk efter lite snälla…
1965 • Täby
#31
27 maj 2014 kl 15:05
Gilla
Lustigt, Kinsei. För mig är det tvärtom. Jag går nästan uteslutande barfota (barfota eller strumpor inomhus, VivoBarefoot skor utomhus). Jag tycker att det är klockrent. Men när jag springer så vill jag ha 4-6 mm klack, typ.
Magnus
Stockholm
#32
27 maj 2014 kl 18:04
Gilla
Therese, det är nog få som inte sätter i hälen vid gång. Det är inte främst för att man sätter i hälen som man får problem, det handlar lika mycket om att vaderna blir för ansträngda när man går mycket, men visst är det nog lite lättare att skada sig med altlför tunna skor. Sen vad som är naturligt...så länge vi inte har savann här hemma utan mest asfalt och grus är nog det mest naturliga att ha skor på sig, i alla fall de senaste 100+ åren.
Joakim Ejenstam
1988 • Uppsala
#33
27 maj 2014 kl 18:11
1 Gilla
Stå och gå med pronationsstöd är bland det värsta jag vet. Väljer gärna converse att promenera i just för att jag slipper det eviga slaget mot insidan av foten! Hade enbart converse i Paris förra sommaren då vi betade av ca 4 mil till fots på fyra dagar utan problem!

Det är inte så konstigt att gå i en platt sko som många verkar tro, det är nog sparare en fråga om hållning. Däremot att få en klack uppkörd i fotvalvet av de dressar skorna är mördande för fötterna!
Raz
1977 • Örebro
#34
27 maj 2014 kl 18:13
Gilla
Jag har alltid Vans, Converse Allstars (antar att det är den Conversemodellen som menas) eller liknande till vardags året runt. Trivs inte andra skor. Inga problem. När jag gick i plugget blev alltid innegympaskorna sommarskor när terminen var slut. Har aldrig haft problem med fötterna. Kanske för att jag idrottade. Och rör på mig fortfarande. Tror att ökat stillasittande har viss del i det hela.
Raz
1977 • Örebro
#35
27 maj 2014 kl 18:15
1 Gilla
Bild uppladdad av Raz
Senaste paret. :)
Anna Kjerstad
1971 • Skellefteå
#36
27 maj 2014 kl 22:17
1 Gilla
Jag såg ett inslag i Lilla Aktuellt för några veckor sedan. Det handlade om att det blir vanligare att barn och ungdomar får ont i hälarna. I det inslaget hade man kommit fram till att barn redan i 3-4 års åldern har väldigt dämpade skor så muskler, leder och annat inte tränas upp ordentligt och alltså ger problem när de blir lite större. Tyvärr kommer jag inte ihåg vilken typ av "doktor" som kommit fram till denna slutsats.
1977 • Eskilstuna
#37
28 maj 2014 kl 09:26
Gilla
Låter fullständigt logiskt Anna (man behöver inte vara doktor för att förstå det resonemanget).
Om man tänker sig vad som händer med musklerna om man tex har ett gipsat ben i någon månad eller två så kan man ju tänka sig vad som händer om man har en stabiliserande och stödjande/stabiliserande sko så fort man inte är barfota.
Om man dessutom knappt rör på sig när man är barfota lär det inte bli bättre.
Därmed inte sagt att det aldrig är befogat med stöd och stabilisering.
1959 • Saltsjö-Boo
#38
28 maj 2014 kl 10:05
Gilla
Visst, om man hela vintern går i stabila skor med stöd för hålfoten, blir det säkert problem när man plötsligt börjar gå i tunna platta sulor där fotvalvet får flexa ner i varje steg. Det frestar ju lite på plantarsenan och dess infästningar och ger symptom som plantar fascit och hälsporre ( för det är väl det det är frågan om här)

Det här borde ju vara ett övergående problem i början av sommaren innan fötterna anpassat sig och stärkts.
Själv hade jag andra problem i början av sommaren, det gjorde ont som fan att springa barfota i gruset de första gångerna, men redan efter nån vecka gick det problemfritt..
1978 • Arboga
#39
28 maj 2014 kl 10:53
2 Gilla
Resonamanget med barn köper jag inte. Visst har barnskorna med stöd idag än för 50 år sedan. Men barn springer också runt en hel del barfota inomhus på förskola och skola.

Hela denna hets mot att vi förstör fötterna med uppbygda skor köper jag inte. Finns det någon erkänd vetenskaplig forskning som visar att våra fötter försämrats till det sämre de senaste 50 åren. Eller är det bara tyckande och tänkande som blivit etablerad fakta för vissa?

Själv så går jag nästan aldrig i helt platta skor, efter en hel dag blir känns det tydligt fötterna och vader om jag inte får stöd i hålfoten. Men dämpning behöver jag inte för gång, har .tex ofta träskor på jobbet.
1952 • Varberg
#40
28 maj 2014 kl 13:04
Gilla
Håller med Per. En fascinerande reflexion är att detta liksom en del andra ämnen väcker så mycket känslor. Det platta modet idag är ytterligare ett av många exempel på design före funktion. Att fot/hälsmärtor är ett ökande problem är fakta för de som möter dem. Ett annat faktum är att dagens unga är betydligt mer stilla vilket ger svagare muskler och ligament. Att i det läget utsätta fötterna för långvariga ensidiga strukturella belastningar ger förstås problem.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.